Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

«Βυζαντινός θρόνος για τον Πούτιν;»


Πέρυσι ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική χρονιά για τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία: Η Ρωσία γιόρτασε με ιδιαίτερες εκδηλώσεις τα χίλια χρόνια της παρουσίας του ρωσικού μοναχισμού στο Άγιον Όρος.

Τον Μάιο, το ιερό όρος της Ελλάδας, επισκέφθηκε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν. Αποτέλεσε το επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων.
Ο Ρώσος πρόεδρος έδειξε τη χαρά και το σεβασμό του λέγοντας:
«Αδελφοί του Αγίου Όρους, θέλω να σας ευχαριστήσω για τη θερμή υποδοχή. Βρίσκονται για δεύτερη φορά εδώ και αισθάνομαι πάντοτε μια ιδιαίτερη ζεστασιά, ευγένεια και την καλύτερη θεραπεία, όχι μόνο για μένα, αλλά ως επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του ρωσικού λαού στο σύνολό του», είπε ο Πρόεδρος.
Το στασίδι στο οποίο στεκόταν ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν εντυπωσιασμένα ότι δεν ήταν ένας συνηθισμένος πάγκος, αλλά ένας βυζαντινός θρόνος.
Ο γνωστός επιχειρηματίας Κωνσταντίν Μαλόφεεφ, που είναι πιστός χριστιανός, καθόρισε αυτό το στάδιο ως «ενθρόνιση» του Πούτιν.
Το Άγιον Όρος ανήκει στην ελληνική επικράτεια και πνευματικά στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και όχι στο Πατριαρχείο της Μόσχας.
Αλλά, ακριβώς για αυτό το λόγο η ρωσική μοναστική δημοκρατία έχει αποκτήσει μια ιδιαίτερη θέση.
Η αγάπη για το προσκύνημα στο Άγιον Όρος συγκεντρώνει δεκάδες Ρώσους επιχειρηματίες και αξιωματούχους.
Κάποιοι πάνε εκεί με επίσημες αντιπροσωπείες, αλλά οι περισσότεροι πηγαίνουν για προσωπικό προσκύνημα χωρίς να διαφημίσουν τις επισκέψεις του.
Αλήθεια τη ψάχνει η ρωσική πολιτική ελίτ στο Άγιον Όρον; Νόστος στη βυζαντινή αυτοκρατορία του Μεσαίωνα;
 
 tvrain.ru (δημοσίευμα της 9ης Δεκεμβρίου)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: