Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Η Γαλανόλευκη στη Μονή Τριχερούσας της Κροατίας




    του Θωμά Αναστασιάδη                   
  Την Κυριακή 4-12-2016, {και σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο, 21 Νοεμβρίου}  το Πατριαρχείο της Σερβίας γιορτάζει τα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου. Έτσι στην Ιερά Μονή Παναγίας Τριχερούσας, που βρίσκεται στο χωριό Κάτω Τσιμπιούνταϊ (Budacki) στην πόλη Κάρλοβατς της Κροατίας, κοντά στα σύνορα με την Σλοβενία, τελέστηκε αρχιερατική Θ.Λειτουργία. Χοροστάτησε ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Γορνιοκαρλοβικίου κ.Γεράσιμος με συλλειτουργό τον ιερομόναχο αρχ/τη π.Ναούμ.
   Ο κ.Γεράσιμος κήρυξε για την σημασία της εορτής, κατά την οποία τιμάται η μνήμη της εισόδου της Θεοτόκου στο Ναό. Αφού εξιστόρησε το γεγονός κατά την Αγ.Γραφή, υπενθύμισε στους πιστούς, ότι κάποτε ήταν σεβαστή ημέρα, ειδικά των γυναικών. Αλλά και οι κτηνοτρόφοι τιμούσαν ιδιαιτέρως την γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου. Δεν έπιαναν στα χέρια τους ψαλίδι, ούτε δρεπάνια ούτε κούρευαν τα πρόβατα.  Στην ανατολική Σερβία βασίζονται στις καιρικές συνθήκες της ημέρας εκείνης και προσεύχονται να είναι ξαστεριά, ώστε οι καλλιέργειές τους να έχουν καλή συγκομιδή.
   Το Μοναστήρι είναι σχετικά καινούργιο.  Έχει ως έμβλημα την Παναγία Τριχερούσα, με φόντο την γαλανόλευκη και Κυριλλικά γράμματα, επειδή, όπως μας είπε ο Ελληνοσπουδαγμένος αρχιμανδρίτης π.Ναούμ, το μπλε  είναι το χρώμα της Παναγίας. Κατασκευάστηκε στην Θεσσαλονίκη και σημαίνει "ΙΕΡΆ ΜΟΝΉ ΠΑΝΑΓΊΑΣ ΤΡΙΧΕΡΟΥΣΑΣ"  С.О.Б.Т.
 
Πηγη:KRANOSGR











Δεν υπάρχουν σχόλια: