Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Σάββατο 27 Μαΐου 2017

ΤΟ ΦΥΣΑΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΡΥΩΝΕΙ! Με οργή αντιδρά η Άγκυρα στο αμερικανικό ψήφισμα για τον «δικτάτορα» Ερντογάν

Μονόπλευρο και παραπλανητικό χαρακτηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ το ψήφισμα – χαστούκι  της Επιτροπής Εξωτερικών
Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων για τα επεισόδια μπροστά στην τουρκική πρεσβεία του Ερντογάν με ένα Αμερικανό πολιτικό να χαρακτηρίζει τον Ερντογάν δικτάτορα. 
«Απορρίπτουμε το ψήφισμα», δήλωσε εκπρόσωπος Χουσεγίν Μουφτούογλου ενώ επέρριψε την ευθύνη στους Αμερικανούς λέγοντας ότι ήταν η άρνηση του να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα οδήγησε στην  ανάληψη δράσης από τους Τούρκους άνδρες ασφαλείας. Μάλιστα εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών το να περάσει το ψήφισμα που δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα στην Ολομέλεια.  Σημειώνεται ότι κλήθηκε στις 22 Μαϊου στο Τουρκικό ΥΠΕΞ για διαμαρτυρία ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα, Τζον Μπας.
Το καταδικαστικό ψήφισμα  αν και μη δεσμευτικό, υιοθετήθηκε δια βοής  και στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στο Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Έντ Ρόις, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ένοπλα μέλη της ασφάλειας του Προέδρου Ερντογάν χτύπησαν βίαια, έπνιξαν και κλώτσησαν διαδηλωτές σε μία απρόκλητη επίθεση που στόχευσε στο να σιγήσει τα δικαιώματα Αμερικανών πολιτών στην ελευθερία του λόγου και της συνάθροισης. Αυτό το επίκαιρο ψήφισμα στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην τουρκική κυβέρνηση, ότι δεν θα επιτρέψουμε σε καμία ξένη κυβέρνηση να καταπνίξει τα δικαιώματα των πολιτών μας».
Το ψήφισμα χαιρέτισε ο Πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, Πολ Ράιαν, που ηγείται της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας  ενώ λέει πολλά και το γεγονός ότι το στήριξαν μέλη της Επιτροπής και από τα δύο κόμματα. Ο κ. Ράιαν, τόνισε τα εξής: «Η Τουρκία είναι σημαντική σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, όμως οι ηγέτες της θα πρέπει να καταδικάσουν πλήρως και να ζητήσουν συγγνώμη για τη βάναυση αυτή συμπεριφορά σε βάρος αθώων πολιτών, οι οποίοι ασκούσαν τα συνταγματικά τους δικαιώματα. Την ίδια στιγμή είμαστε πλήρως δεσμευμένοι στο να έλθουν οι υπεύθυνοι ενώπιον της δικαιοσύνης», τονίζει χαρακτηριστικά. Ενώπιον της Επιτροπής παρουσιάστηκαν Αμερικανοί που οργάνωσαν τη διαμαρτυρία έξω από την τουρκική πρεσβευτική κατοικία και οι οποίοι ήταν θύματα της βίας των μπράβων του Ταγίπ Ερντογάν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος της υποεπιτροπής, Ντάνα Ροραμπάκερ, κάλεσε τον Λευκό Οίκο να μην καλέσει ποτέ ξανά τον πρόεδρο της Τουρκίας στην αμερικανική πρωτεύουσα. Τον χαρακτήρισε «Τούρκο δικτάτορα».
 
 
Πηγη:taxalia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: