Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Σκόπια: Ο Κοτζιάς προσκάλεσε τον Ντιμιτρόφ στην Αθήνα



 
Ο υπουργός Εξωτερικών της FYR,  αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα σύντομα, μετά από πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του, κατά τη στιγμή που στις δύο χώρες υπάρχει διάχυτη η ελπίδα της επίλυσης της διαφωνίας του ονόματος,  ένα θέμα το οποίο έχει σταματήσει την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της χώρας, γράφει αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

 Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο νέος ΥΠΕΞ των Σκοπίων δήλωσε ότι η ακριβής ημερομηνία της επίσκεψης δεν έχει ακόμη καθορισθεί.
«Η διπλωματία πρέπει να εργάζεται στην οικοδόμηση γεφυρών, να κάνει φιλίες και να ανοίγει θύρες και προοπτικές», είπε ο Ντιμιτρόφ στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αποκαλύπτοντας την πρόθεσή του να αποδεχθεί την πρόσκληση για επίσκεψη στην Ελλάδα.
«Η μεγαλύτερη πρόκληση για την ευρωατλαντική ενσωμάτωσή μας είναι οι σχέσεις μας με την Ελλάδα, θέλω να δώσω μια νέα εικόνα της χώρας μας, ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται επίσης για τη χώρα μας», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα επιδιώξει τη συνεργασία με την πΓΔΜ.
«Είχα συνεχείς συνομιλίες με τον Ζόραν Ζάεφ και κάλεσα τον ομόλογό μου Νίκολα Ντιμιτρόφ στην Αθήνα για να βρούμε τρόπους, ώστε να εντείνουμε τη συνεργασία και στην επίλυση όλων των μακροχρόνιων προβλημάτων  στο πνεύμα της δημοκρατικής συναίνεσης», δήλωσε ο Κοτζιάς, αμέσω μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης στα Σκόπια.
Η Ελλάδα υποστηρίζει τη χρήση ενός ονόματος που δεν θα υποκρύπτει εδαφικές διεκδικήσεις στη βόρεια ελληνική επαρχία της, τη Μακεδονία.
Η επίσκεψη ανακοινώθηκε σε μια περίοδο που ορισμένοι πολιτικοί παρατηρητές στα Σκόπια πιστεύουν ότι η νέα κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια για να λάβει σύντομα πρόσκληση  για ένταξη στο ΝΑΤΟ- μια πορεία που θα οδηγήσει σε βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα.
Ο λόγος για την αύξηση του ενδιαφέροντος των Δυτικών για την περιοχή, σύμφωνα με τους παρατηρητές, είναι η αυξανόμενη ρωσική επιρροή στα Δυτικά Βαλκάνια.
(infoshqip.com)
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: