Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Κατάρ: Η απομόνωση και η εμπλοκή με ΗΠΑ και Τουρκία


 Η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ του Κατάρ και των αραβικών κρατών με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία μπορεί να επηρεάσει την στρατιωτική παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα. Ταυτόχρονα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στενός σύμμαχος του Κατάρ, ανέλαβε «διπλωματικές προσπάθειες» στην προσπάθεια επίλυσης της κρίσης ανάμεσα στην Ντόχα και τις γειτονικές χώρες του Κόλπου, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

Τι εχουν να χάσουν οι ΗΠΑ;

Το Κατάρ φιλοξενεί τρεις αεροπορικές βάσεις των ΗΠΑ και παίζει ρόλο στις προσπάθειες συλλογικής άμυνας για την περιοχή.
Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν, η Υεμένη και οι Μαλδίβες που αναστέλλουν τους δεσμούς με τον σύμμαχο των ΗΠΑ θα φέρουν ανεπιθύμητες επιπλοκές για τους αμερικανικούς στρατιωτικούς.

Ειδικά η ακύρωση εμπορικών πτήσεων στη Ντόα και η παρεμπόδιση των συνόρων Σαουδικής Αραβίας - Κατάρ θα μπορούσε να επηρεάσει άμεσα τις κινήσεις ορισμένων αμερικανών αξιωματούχων αλλά και αμερικανικών προϊόντων από και προς το Κατάρ.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν σημαντικά κέντρα διοικησης σε όλα τα έθνη. Το Κατάρ φιλοξενεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση της δύναμης των ΗΠΑ στην περιοχή, στην Al Udeid Airbase, από όπου οι ΗΠΑ εκτελούν αεροπορικές επιδρομές κατά μαχητών στην περιοχή.

Το Κατάρ είναι επίσης η έδρα της Κεντρικής Διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο επιβλέπει όλες τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και στη Μέση Ανατολή.
Επιπλέον το Μπαχρέιν φιλοξενεί τον πέμπτο στόλο του Πολεμικού Ναυτικού και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρέχουν αεροπορικές βάσεις που χρησιμοποιούνται από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία της Αμερικής.

Οι Αμερικανικές εταιρείες άμυνας στο Κατάρ που το βλέπουν ως κέντρο συντήρησης και επισκευών και την πύλη προς άλλα αραβικά έθνη θα αντιμετωπίσουν επίσης εμπόδια λόγω του μποϊκοτάζ που αντιμετωπίζει το Κατάρ.

Και η Τουρκία;

«Ο πρόεδρος Ερντογάν ξεκίνησε διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση αυτής της διαμάχης μεταξύ φίλων και αδελφών, στο πνεύμα του ιερού μήνα του Ραμαζανιού», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν. Ο εκπρόσωπος δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να «αναλάβει τις ευθύνες της τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες» προκειμένου να διευκολύνει μια διευθέτηση, καλώντας της χώρες του Κόλπου να επιλύσουν τα προβλήματά τους μέσω «των διαπραγματεύσεων, του διαλόγου και της επικοινωνίας».

Οι κοντινές σχέσεις του Κατάρ με την Τουρκία ενδέχεται να ειναι και ο λόγος έντασης με τους γείτονές της μκρής χώρας. H Τουρκική εταιρεία άμυνας και λογισμικού, Havelsan θα ανοίξει σύντομα το πρώτο γραφείο της στην Μέση Ανατολή, στο Κατάρ.

Ο Αντιπρόεδρος της Havelsan, Lütfü Özçakır, δήλωσε: "Θα διεξάγουμε υπηρεσίες ανάπτυξης επιχειρήσεων και διαχείρισης έργων στις χώρες της Μέσης Ανατολής, ειδικά στο Κατάρ μέσω του γραφείου μας, όπου θα λειτουργούν 15 με 20 μηχανικοί και τεχνικοί". Η εταιρεία είπε ότι θα εξυπηρετούσε τις υπηρεσίες διαχείρισης έργων στη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Μπαχρέιν, την Ιορδανία και τα ΗΑΕ.

Επιπλέον η Τουρκία πρόκειται να εγκαταστήσει την πρώτη της ξένη στρατιωτική βάση στη Μέση Ανατολή στο Κατάρ.

Οι διασυνδέσεις του Κατάρ με τους ισλαμιστές

Το 2014 η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν απέσυραν τους πρεσβευτές τους από τη Ντόχα για να διαμαρτυρηθούν για την υποστήριξη του Κατάρ για τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, που θεωρείται ως μια υπαρξιακή απειλή για τον απόλυτο κανόνα των οικογενειών που κυβερνούν τον Κόλπο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει κριτική στο Κατάρ - το οποίο φιλοξενεί το περιφερειακό στρατιωτικό αρχηγείο των ΗΠΑ - εκφράζοντας βαθιά ανησυχία για τους ισχυρισμούς ότι χρηματοδοτεί ισλαμιστικές ομάδες εξτρεμιστών στη Συρία.

Ο Ρόμπερτ Γκέιτς, πρώην υπουργός άμυνας των ΗΠΑ, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να ζητήσουν από την Ντόχα να επιδείξει μεγαλύτερη επιθετικότητα στη διακοπή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας ή να υποβαθμίσει τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη χώρα.
 
 
Πηγη:Onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: