Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Ιράν: Γιατί είναι στο στόχαστρο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους


Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις σημερινές επιθέσεις στο κοινοβούλιο του Ιράν και στο μαυσωλείο του αγιατολάχ Χομεϊνί. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters τα ιρανικά μέσα αναφέρονται σε έναν ένοπλο ο οποίος εισέβαλε στο Κοινοβούλιο, πυροβόλησε στο έναν από τους φρουρούς και στη συνέχεια έσπευσε να εξαφανιστεί.

Ο αναλυτής Charlie Winter δήλωσε στην Independent ότι η δήλωση, η οποία εμφανίστηκε στο επίσημο κανάλι ειδήσεων του ΙΚ Amaq, είχε "τεράστιες συνέπειες" για την περιοχή. "Η ανταπόκριση του Ιράν σε αυτό θα μπορούσε να μεταμορφώσει εντελώς τη μορφή του πολέμου ενάντια στο ΙΚ, η οποία, φυσικά, είναι ακριβώς αυτό που θέλει το ΙΚ", είπε ο Winter.

Πρόσφατα οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους επέκτειναν την εκστρατεία της για την ένταξη Ιρανών στη διάδοση του μηνύματός τους στους περσόφωνους, αναφέρει δημοσίευμα του Radio Free Europe/Radio Liberty.

Στα τέλη Μαρτίου, το ΙΚ δημοσίευσε ένα σπάνιο βίντεο στα περσικά, στο οποίο καλούσε τη σουνιτική μειονότητα του Ιράν να εξεγερθεί εναντίον των Σίιτων. Το βίντεο το απέρριψε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ιράν ως «ανοησίες» και το αποκάλεσε μια προσπάθεια της οργάνωσης να καλύψει τις αυξανόμενες απώλειες της στο Ιράκ.

Έκτοτε, το ΙΚ δημοσίευσε τέσσερα τεύχη της ηλεκτρονικής εφημερίδας του Rumiyah στην Περσική γλώσσα. Το Rumiyah, του οποίου ο τίτλος σημαίνει Ρώμη στα αραβικά, σε μια αναφορά στις προφητείες ότι οι μουσουλμάνοι θα κατακτήσουν τη Δύση, έχει ήδη δημοσιευθεί σε πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των αγγλικών, ρωσικών, γαλλικών και ινδονησιακών.

Το Ιράν έχει αναπτύξει ανώτερους στρατιωτικούς συμβούλους και χιλιάδες «εθελοντές» τα τελευταία έξι χρόνια για να βοηθήσει τον περιφερειακό του σύμμαχο, τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ, να πολεμήσει εναντια μιας ένοπλης εξέγερση που περιλαμβάνει μαχητές του ΙΚ και άλλους ισλαμιστές μαχητές καθώς και ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ΙΚ υποστηρίζει ένα ριζοσπαστικό [Σαλάφι] παρακλάδι του Σουνιτικού Ισλάμ και θεωρεί τους Σίιτες ως αιρετικούς ενω ελέγχει τμήματα του Ιράκ και της Συρίας που τα περιγράφει ως «χαλιφάτο».



Το Ιράν έχει επίσης δραστηριοποιηθεί στον αγώνα κατά του ΙΚ στο Ιράκ, όπου το Ισραηλινό Επαναστατικό Στρατιωτικό Σώμα (IRGC) ενημέρωσε τις ιρακινές δυνάμεις και συμβάλλει στην κινητοποίηση των σιιτικών στρατευμάτων.

Ιρανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσαν ότι οι προσπάθειές τους θα εμποδίσουν το ΙΚ να προχωρήσει στην ιρανική επικράτεια. Αξιωματούχοι στην Τεχεράνη προειδοποίησαν ότι θα λάβουν "αποφασιστική" δράση εάν οι μαχητές του ΙΚ έρθουν σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από τα σύνορά.

“Το ΙΚ έχει εκδώσει μεταφράσεις επιλεγμένων δοκίμιων και δηλώσεων στα Περσικά, αλλά αυτή φαίνεται να είναι η πρώτη φορά που δημοσίευσε το Rumiyah μεταφρασμένο”, δήλωσε ο Charlie Winter, ανώτερος ερευνητής στο Διεθνές Κέντρο για τη Μελέτη της Απελευθέρωσης και της Πολιτικής Βίας (ICSR), στο RFE / RL.
Αλλά σημειώνει ότι η ομάδα δημοσιεύει περσικά γραπτά υλικά και βίντεο με υπότιτλους από το 2015. Το βίντεο και οι περσικές εκδόσεις του περιοδικού "φαίνεται να είναι μια λογική εξέλιξη σε αυτό που ήδη συνέβαινε”, πρόσθεσε ο Winter.


Η πρώτη έκδοση του Rumiyah στα Περσικά περιλαμβάνει ένα άρθρο που περιγράφει γιατί η βίαιη ιδεολογία της ομάδας θεωρεί τη δολοφονία των απίστων ως "halal" και μια μορφή λατρείας. Το δεύτερο τεύχος περιλαμβάνει ένα αιματηρό μαχαίρι στην πρώτη του σελίδα και δίνει συμβουλές για το πώς να σκοτώσει κανείς με επιτυχία τους απίστους με ένα μαχαίρι. Το περιεχόμενο του περιοδικού φαίνεται να είναι ακριβείς μετάφραση από τις προηγούμενες εκδόσεις του Rumiyah.

Εύρεση του κατάλληλου κοινού;

Η διαδικτυακή προπαγάνδα του IΚ αποτελεί βασική πτυχή της στρατηγικής του για την προσέλκυση νέων μελών ή συμπολιτών και τη διάδοση του μηνύματος του τρόμου παγκοσμίως. Έχει στρατολογήσει χιλιάδες οπαδούς από όλο τον κόσμο για να ταξιδέψουν στη Συρία και το Ιράκ και να εμπνεύσει μεμονωμένες πράξεις βίας αλλού, που στοχεύουν συχνά σε μεγάλα πλήθη.

Ο βαθμός επιτυχίας της προπαγάνδας μεταξύ των Σουνιτών του Ιράν είναι δύσκολο να αξιολογηθεί. Οι αναλυτές θεωρούν ότι η ιδεολογία της ομάδας δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τους Σουνιτες Ιρανούς, οι οποίοι εκτιμάται ότι ειναι το 5-10% του συνολικού πληθυσμού των 81 εκατομμυρίων και υφίστανται συχνές διακρίσεις ή παρενόχληση.

"Ο σαλαφισμός και ο περσικός πολιτισμός είναι σαν το λάδι και το νερό, δεν αναμιγνύονται", λέει ο Ali Vaez, ανώτερος αναλυτής του Ιράν στην Διεθνή Ομάδα Κρίσεων. "Ο βίαιος εξτρεμισμός είναι περισσότερο προϊόν αστάθειας από τον πρωταρχικό του οδηγό και οφείλεται περισσότερο στη ριζοσπαστικοποίηση κατά τη διάρκεια κρίσεων παρά σε προγενέστερο χρονικό διάστημα. Καμία από αυτές τις συνθήκες δεν ισχύει για το Ιράν, το οποίο είναι σταθερό και διαθέτει ισχυρά κρατικά θεσμικά όργανα.

Ο κ. Vaez προσθέτει ότι "ομάδες όπως το IΚ εκμεταλλεύονται τη αναταραχή”, προσθέτοντας, "Μπορεί να υπάρχει δυσαρέσκεια εντός της σουνιτικής κοινότητας του Ιράν, αλλά αυτό δεν είναι ακριβώς το ίδιο με την αναταραχή”.

Η σχετικά υψηλή συμμετοχή των ιρανικών πληθυσμιακών περιοχών στις προεδρικές και τοπικές εκλογές της 19ης Μαΐου, από 60 σε 90% σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, υποδηλώνει σε ορισμένους ότι η εξτρεμιστική προπαγάνδα δεν εχει αντίκτυπο.

Το ΙΚ στρατολογεί απο το Ιράν

Ωστόσο, ορισμένες αναφορές και αυξημένες προειδοποιήσεις από ιρανούς αξιωματούχους δείχνουν ότι η εξτρεμιστική ομάδα κατάφερε να στρατολογήσει Ιρανούς.

Τον Ιούνιο του 2016, ιρανικές ιστοσελίδες ανέφεραν μια ανώνυμη «ενημερωμένη πηγή» λέγοντας ότι οι αρχές συνέλαβαν 18 άτομα που χρησιμοποιούσαν την πολύ δημοφιλή εφαρμογή Telegram για να στρατολογήσουν νέα μέλη.

"Εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν δεκαοκτώ κορυφαίοι διαχειριστές του Telegram εντός της χώρας. Μερικοί από αυτούς είχαν ομάδες με εκατοντάδες μέλη", ανέφερε η ανώνυμη πηγή. Ο ακριβής χρόνος και ο τόπος των υποτιθέμενων συλλήψεων δεν ήταν σαφής.

Τον Αύγουστο του 2016, ο διοικητής των δυνάμεων του Ιράν δήλωσε ότι είχε στρατολογήσει μέλη από τη δυτική επαρχία Kermanshah.

Τον ίδιο μήνα, ο ιρανός υπουργός Πληροφοριών Mahmud Alavi δήλωσε ότι οι αρχές σταμάτησαν 1.500 νεαρούς Ιρανούς να ενταχθούν στo IK.

Οι ιρανικές αρχές ισχυρίστηκαν επίσης ότι έχουν αποτρέψει πολλές προγραμματισμένες "τρομοκρατικές" επιχειρήσεις σε δημόσιους χώρους στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις.

Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές στην ανατολική επαρχία Nangarhar του Αφγανιστάν, όπου το IK ήταν ενεργό, δημοσίευσαν ένα βίντεο στο οποίο ένας άνδρας ισχυρίστηκε ότι ήταν από την επαρχία του δυτικού Αζερμπαϊτζάν του Ιράν και είχε προσχωρήσει στην ομάδα μέσω Telegram, που εχει εκατομμύρια χρήστες στο Ιράν.
"Στο όνομα του Θεού, είμαι ο Γιάσερ από το Ιράν, από το Δυτικό Αζερμπαϊτζάν και εντάχθηκα στο Daesh μέσω της εφαρμογής Telegram", δήλωσε ο νεαρός.

Ισχυρίστηκε ότι ένας απροσδιόριστος αριθμός Ιρανών είχε προσχωρήσει στο ΙΚ στο Nangarhar. Λίγο αργότερα, ο Αφγανός νομοθέτης Hazrat Ali δήλωσε ότι περίπου δώδεκα μαχητές του ΙΚ είναι ενεργοί σε αυτή την περιοχή. "Οι πληροφορίες που έχω τώρα λένε ότι 10 ή 12 Ιρανοί ειναι ενεργοί στην περιοχή", δήλωσε ο Hazrat Ali, μέλος του κατώτερου σπιτιού του κοινοβουλίου του Αφγανιστάν, στο Radio Free της RFE / RL στις 30 Μαΐου. "Στο παρελθόν, ο αριθμός των Ιρανών μαχητών στο [IΚ] ξεπερνούσε τους 100, αλλά δεν είμαι σίγουρος για το πού πήγαν ή τι συνέβη σε αυτούς".

Σύμφωνα με τον Winter οι Ιρανοί απο το ΙΚ ειναι ξεχασμένοι, παρόλο που, σύμφωνα με την έρευνά του, αντιπροσωπεύονται σχετικά καλά στις στατιστικές των επιχειρήσεων του IΚ. Σύμφωνα με έκθεση του Winter για το Διεθνές Κέντρο για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας με έδρα τη Χάγη (ICCT) υποστηρίζει ότι επτά Ιρανοί πραγματοποίησαν επιχειρήσεις αυτοκτονίας στο Ιράκ και τη Συρία από τον Δεκέμβριο του 2015 έως το Νοέμβριο του 2016.

"Οι ιρανοί μαχητές σπάνια, ακόμη και ποτέ, εμφανίζονται στα βίντεο προπαγάνδας του ΙΚ, οπότε μόνο σε επιθέσεις αυτοκτονίας εμφανίζονται - και αυτές οι εικόνες συνήθως δεν γίνονται αντιληπτές επειδή υπάρχουν τόσες πολλές και δεν ειναι εφικτό να γνωρίζουν πάντα ποια γλώσσα μιλάνε ", δήλωσε ο Winter.

O Vaez σ’ ενα προφητικό μήνυμα αποκάλεσε το ΙΚ «σοβαρή απειλή για το Ιράν, ... αλλά όχι απο εγχώριους τρομοκράτες, δεδομένης της περιορισμένης προσφυγής της ιδεολογίας στη σουνιτική μειονότητα της χώρας». 
 
 
Πηγη:Onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: