Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2017

Ζόραν Ζάεφ: Όχι άλλες ονομασίες πραγμάτων με (ελληνικά) ιστορικά πρόσωπα AΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ


Γράφει από τα Σκόπια ο Βλάντισλαβ Περούνοβιτς
Σε μια πρόσφατη συνέντευξη (στις 6 Ιουνίου 2017) που φιλοξενήθηκε από τον εθνικό τηλεοπτικό φορέα της πΓΔΜ, ο λεγόμενος MRTV, ο νεοεκλεγείς  πρωθυπουργός των Σκοπίων,  Ζόραν Ζάεφ, ζήτησε ρητά  την αποκατάσταση καλών σχέσεων με όλους τους γείτονες της μικροσκοπικής  Δημοκρατίας των Κεντρικών Βαλκανίων.

Αν και δεν μίλησε ανοιχτά για την ελληνική (βορειο ελλαδική, μακεδονική) κουλτούρα,  δήλωσε ωστόσο με σαφήνεια προς όλους τους τηλεθεατές της χώρας, ότι η πολιτική της ονοματοδοσίας των αυτοκινητοδρόμων [ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος ονομάζεται  ‘Αλέξανδρος ο Μακεδών’], των αεροδρομίων  [«Μέγας Αλέξανδρος»], των αθλητικών σταδίων [ «Φίλιππος ο Β΄»],  με ονόματα (αρχαίων Ελλήνων) ιστορικών προσώπων θα σταματήσει.
Είναι προφανές, ότι,  λόγω της εκτενούς ‘ψευτομακεδονοποίησης’ του νοτιο σλαβικού κράτους, ο Ζάεφ επέλεξε (προς το παρόν) να μην μιλήσει για την ελληνική καταγωγή και χαρακτήρα,  των προαναφερόμενων ιστορικών προσώπων.
 
 
 
Παρουσιάζεται ένα βίντεο από τη συνέντευξη στην οποία αντιμετώπισε ο Ζάεφ τους συντάκτες όλων των εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικών σταθμών στην πΓΔΜ.
Βλάντισλαβ Περούνοβιτς- wperunovic@gmail.com
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: