Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Κύπρος - ΑΟΖ: Προβολή ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο


H γαλλική πλατφόρμα West Capella βρίσκεται στο σημείο του οικοπέδου 11 όπου θα ξεκινήσει τις έρευνες από τις 01:30 τα ξημερώματα της Τετάρτης. Η πλατφόρμα που βρίσκεται στο στόχο «Ονισήφορος» άρχισε τις διαδικασίες σταθεροποίησης.

Η πλωτή εξέδρα έφθασε στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ αλλά η διακριτική προβολή ισχύος από αμερικανικά, γαλλικά και ισραηλινά πολεμικά στην περιοχή... προηγήθηκε. Παρά τον ορυμαγδό των τουρκικών απειλών και τις αγγελίες NAVTEX της Άγκυρας, το Οικόπεδο 11 ουσιαστικά βρίσκεται κάτω από το άγρυπνο βλέμμα χωρών που με διάφορους τρόπους έχουν δείξει πως το τελευταίο που θέλουν είναι ένταση στην συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό δηλαδή που προσπαθεί να δημιουργήσει η Τουρκία, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να χειραγωγήσει τις εξελίξεις.

Το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, USS George H.W. Bush, πλαισιούμενο από την δύναμη αντιτορπιλικών και φρεγατών που συγκροτούν την Ομάδα Μάχης του CVN 77 του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, γαλλικά, ελληνικά και ένα ισραηλινό σκάφος "περισφίγγουν" προστατευτικά όλη την νότια πλευρά της κυπριακής ΑΟΖ.

Όμως η παρουσία και μόνον δύο υπερσύγχρονων γαλλικών πολεμικών στο λιμάνι της Λάρνακας, καθιστά κάτι παραπάνω από σαφές ότι η Τουρκία μπορεί να εκτοξεύει απειλές αλλά κάποιοι έχουν το νού τους. Δεν είναι τυχαίο που οι φρεγάτες La Fayette (F710) και Languedoc (D653) αποσπάσθηκαν από την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο για να βρεθούν στην Κύπρο. Ούτε προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πρόκειται για δύο από τα πιο σύγχρονα πολεμικά του γαλλικού Ναυτικού.

Η φρεγάτα La Fayette είναι το πρώτο πλοίο της ομώνυμης κλάσης, σχεδιασμένη εξ αρχής με χαρακτηριστικά stealth. Tο σχήμα του κύτους και της υπερκατασκευής μειώνουν το ίχνος της στα ραντάρ κατά 60% με αποτέλεσμα ένα πολεμικό 3.000 τόννων να εμφανίζει “υπογραφή ραντάρ” ενός πλοίου 1.200 τόννων!

Με μήκος 125 μ. ο οπλισμός περιλαμβάνει ένα πρωραίο αυτόματο πυροβόλο των 100 χιλ. τύπου ΤΡ, δύο πυροβόλα F2, σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας (CIWS) Crotale Naval CN2 καθώς και βλήματα για την προσβολή στόχων επιφανείας MM40 Block II Exocet. Στο πρυμναίο ελικοδρόμιο μπορεί να φιλοξενήσει οργανικό ελικόπτερο τύπου Panther ή NH90 αυξάνοντας την επιχειρησιακή του ευελιξία.

Η ανθυποβρυχιακή φρεγάτα Languedoc, κλάσης Aquitaine, αποτελεί εξέλιξη των φρεγατών La Fayette διαθέτοντας Σύστημα Διαχείρισης Μάχης (CMS) SETIS που προσδίδει εντυπωσιακές επιχειρησιακές δυνατότητες αντιμετώπισης κάθε σύγχρονης αεροπορικής και ναυτικής απειλής. Με μήκος 120 μ. και πλάτος 20 μ. οι εκτοπίσματος 6.000 τόννων φρεγάτες FREMM (Frégate Européen Multi-Mission) ενσωματώνουν τεχνολογία για μείωση του ακουστικού τους ίχνους παρόμοια με αυτήν του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle και των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στρατηγικών βαλλιστικών πυραύλων SSBN του γαλλικού Ναυτικού.

H Languedoc είναι το πέμπτο πλοίο που κατασκευάσθηκε στα ναυπηγεία DCNS. Ο οπλισμός περιλαμβάνει, εκτός του πρωραίου πυροβόλου, εκτοξευτές βλημάτων MBDA Aster, εκτοξευτές υποστρατηγικών βλημάτων cruise τύπου SCALP Naval με εμβέλεια 1.000 χλμ, πυραύλους Exocet Block III και τρία αυτόματα Nexter Narwhal των 20 χιλιοστών.

Ωστόσο δεν είναι μόνο τα πολεμικά που παρακολουθούν διακριτικά και πανέτοιμα τα δρώμενα στην κυπριακή ΑΟΖ.
Υπάρχουν και τα πολιτικά "όπλα": εκτός του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS George W. Bush και της Ομάδας Κρούσης του που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή, 36 μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ επεσήμαιναν σε επιστολή τους προς τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον ότι οι εταιρικές σχέσεις του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο διασφαλίζουν την ασφάλεια των μεσογειακών συνόρων του Ισραήλ.

“Οι αυξανόμενοι δεσμοί μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ θα πρέπει να έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πέραν του ότι μοιράζονται δημοκρατικές αξίες, οι τρεις χώρες συνεργάζονται ολοένα και περισσότερο στους τομείς της ενέργειας, της αντιτρομοκρατίας και του τουρισμού, τομείς που μπορούν να συμβάλουν στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ανεξαρτησία, να προωθήσουν την οικονομική σταθερότητα στη Νότια Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του περιφερειακού εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας” αναφέρουν” χαρακτηριστικά.

"Οι τρεις χώρες ανταλλάσσουν πληροφορίες και έχουν πραγματοποιήσει από κοινού αποστολές Έρευνας και Διάσωσης... Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μόνο η δεύτερη και η τρίτη χώρα, μετά τις ΗΠΑ, με τις οποίες το Ισραήλ έχει υπογράψει συμφωνίες σχετικά με το καθεστώς των δυνάμεων (status of forces agreement)..."

Επισημαίνοντας την σημασία της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνιζαν: “Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δραστηριοποιείται ενεργά στην περιοχή -όχι μόνο προς όφελος των ΗΠΑ και του Ισραήλ- αλλά επειδή η συνεργασία που διευκολύνεται από τα ευρήματα φυσικού αερίου δεν είναι χωρίς προκλήσεις..."

".. Η Τουρκία, η οποία θα επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από τις ενεργειακές έρευνες, παραβιάζει επανειλημμένα τον ελληνικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο και έχει εκδώσει πολυάριθμες απειλές κατά της συνεχιζόμενης εξερεύνησης και εκμετάλλευσης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ΑΟΖ της Κύπρου προστατεύεται βάσει του διεθνούς δικαίου και έχει υποστηριχθεί με συνέπεια από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών” αναφέρει η επιστολή.

Τα μηνύματα είναι σαφή αλλά η Τουρκία συνεχίζει τον... χαβά της. Με αγγελία NAVTEX προέβη στην δέσμευση μιας περιοχής 10.000 τετρ. χιλιομέτρων δυτικά της Κύπρου για ασκήσεις του τουρκικού Ναυτικού -περιοχή η οποία ξεκινά 14 ναυτ. μίλια από τις ακτές του Ακάμα και περιλαμβάνει... τμήματα των τεμαχίων 5, 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας “Φιλελεύθερος”.

Σαν να μην έφθανε αυτό, η Τουρκία, με τρεις παράτυπες ΝΟΤΑΜ, έχει δεσμεύσει και περιοχές του FIR Λευκωσίας, σε περιοχές βόρεια και βορειοδυτικά της Κύπρου, όπου ήδη λόγω της περιόδου υπάρχει πολύ πυκνή αεροπορική κίνηση, προκαλώντας αναστάτωση στην εναέριο κυκλοφορία.
Η πρώτη ΝΟΤΑΜ προανήγγειλε ασκήσεις Έρευνας και Διάσωσης (SAR) σε ζώνη μήκους 100 χλμ και πλάτους 25 χλμ. βορειοδυτικά της Κύπρου, η δεύτερη δέσμευε περιοχή βόρεια της Κύπρου, από τον Απόστολο Αντρέα μέχρι και τον Ακάμα, σε ζώνη που βρίσκεται περίπου 25 χλμ από τις βόρειες ακτές της Μεγαλονήσου ενώ η τρίτη παράτυπη ΝΟΤΑΜ “έκλεινε” περιοχή του FIR Λευκωσίας μεταξύ των βόρειων ακτών της Κύπρου και των νότιων ακτών της Τουρκίας για ύψη μέχρι και 20.000 πόδια.


Πηγη:Onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: