Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Σκόπια: Η συμφωνία με Βουλγαρία προβλέπει κοινές γιορτές των κοινών ιστορικών γεγονότων ...ΣΑΣ ΤΟΧΑΜΕ ΠΕΙ: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε το περιεχόμενο της συμφωνίας με τη Βουλγαρία

Πέντε ημέρες πριν από την υπογραφή, η κυβέρνηση δημοσιοποίησε τη συμφωνία για τις σχέσεις καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία.

Μέσα στα 14 άρθρα που περιλαμβάνονται, ρυθμίζεται ο τρόπος προώθησης της συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας, της κοινωνικής μέριμνας και της φιλίας.
Το άρθρο 8 της συμφωνίας προβλέπει τη σύσταση κοινών επιτροπών εμπειρογνωμόνων για την ιστορία και την εκπαίδευση, ζητήματα που θα συμβάλλουν στην επίτευξη της ερμηνείας των ιστορικών γεγονότων.
Τα Σκόπια και η Βουλγαρία θα διοργανώσουν κοινές γιορτές των κοινών ιστορικών γεγονότων και προσωπικοτήτων.
 Η Βουλγαρία υποστηρίζει σθεναρά την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και θα μοιρασθεί την εμπειρία της στην εκπλήρωση των απαιτούμενων κριτηρίων. Προβλέπεται επέκταση και βελτίωση των μεταφορικών συνδέσεων και επικοινωνιών εντός των περιφερειακών έργων υποδομής.
Η Συμφωνία προβλέπει, ακόμη, ότι δεν μπορεί να ερμηνευθεί το Σύνταγμα των Σκοπίων ως βάση για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Βουλγαρίας, προκειμένου να προστατεύσει το καθεστώς και τα δικαιώματα των προσώπων που δεν είναι πολίτες των Σκοπίων (αλλά δηλώνουν Σλάβοι) , ενώ το ίδιο άρθρο ορίζει ότι οι δύο χώρες έχουν το δικαίωμα να προστατεύσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολιτών τους στο έδαφος της άλλης χώρας, σύμφωνα, όμως, με το διεθνές δίκαιο.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, η συμφωνία είναι σύμφωνη με το εθνικό συμφέρον, αλλά καμία συγκεκριμένη απάντηση δεν δίνεται εάν αυτή η συμφωνία προστατεύει την ονομασία της  γλώσσας  ως «μακεδονικής» καθώς και τη μειονότητα.
Το ‘VMRO-DPMNE’ και ο ‘Συνασπισμός για τη βελτίωση της χώρας’, αναφέρονται στη συμφωνία αυτή με τη Βουλγαρία και την χαρακτηρίζουν  ως επιβλαβή και ότι η υλοποίησή της θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη μελλοντικά στη χώρα.
(Sitel.com)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: