Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

Σάββατο, 8 Ιουλίου 2017

ΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ: Τι δείχνει έρευνα για τις σχέσεις τους με τους γείτονες

Τι δείχνει έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια για το πως βλέπουν οι κάτοικοι της ΠΓΔ τους γείτονες τους.
Με ποιους παραδέχονται ότι έχουν προκατάληψη και ποιους βλέπουν ως φίλους
Σύμφωνα με έρευνα κοινής γνώμης που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια, το 44,3% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η χώρα με την φιλικότερη στάση απέναντι τους είναι η Σερβία. Στον αντίποδα βρίσκεται η Ελλάδα καθώς μόνο το 1,1% θεωρεί ότι έχουμε φιλική στάση απέναντι τους.
Από τις άμεσα γειτονικές χώρες την Σερβία ακολουθεί η Αλβανία (14,3%), η Βουλγαρία (11,2%) και το Κοσσυφοπέδιο (2%).
Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι 8 με 10% των Σκοπιανών πιστεύουν ότι ένα γειτονικό κράτος είναι εχθρικό προς την χώρα τους, ενώ το 58,4% δήλωσε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι «πολύ σημαντικές».
Αντίστοιχα 10% θεωρεί ότι κανένας γείτονας δεν είναι εχθρικός απέναντι στην FYR ενώ ένα 59% ονοματίζει την Ελλάδα ως την χώρα που εμποδίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ λόγω της διαφωνίας που υπάρχει στο θέμα του ονόματος.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι Σκοπιανοί παραδέχονται ότι έχουν περισσότερες προκαταλήψεις απέναντι στους Έλληνες (41,5%) και λιγότερες απέναντι στους Βούλγαρους (4,7%). Στο ενδιάμεσο βρίσκονται η Αλβανία (21,5%) η Σερβία (7,5%) και το Κοσσυφοπέδιο (7,2%).
Η τηλεφωνική δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 27 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου και περιελάμβανε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ερωτηθέντων.
 
 taxalia.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: