Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Γενεύη: Η Ελλάδα απαιτεί την απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο


«Γενεύη: Η Ελλάδα επιδιώκει την απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο», γράφει το πρακτορείο 'ata.gov.al'



Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς κάλεσε σήμερα (χθες) την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο και εξέφρασε τη λύπη του που δεν έχουν εισέλθει οι συνομιλίες στο πλαίσιο της επανένωσης της διχοτομημένης νήσου, εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια.

Ο νέος γύρος των συνομιλιών άρχισε στις 28 Ιουνίου  στον Κρανς Μοντάνα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με την παρουσία του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί και εκπροσώπους των εγγυητριών χωρών για την ασφάλεια του νησιού, την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Μεγάλη Βρετανία (πρώην αποικιακή δύναμη).
Η Λευκωσία, με την υποστήριξη της Αθήνας,  ασκεί πίεση για την άρση αυτής της μονομερούς παρέμβασης και απαιτεί ένα χρονοδιάγραμμα για την προοδευτική απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων.
«Η ελληνική πλευρά παραμένει στη θέση της και δεν μπορεί να υπάρξει κανένα δικαίωμα παρέμβασης και τα κατοχικά στρατεύματα πρέπει να φύγουν (…) με μια συνθήκη που θα προβλέπει τη διαδικασία απόσυρσης», δήλωσε ο Κοτζιάς στο Κρανς Μοντάνα.
Ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός Νουμάν Κουρτουλμούς,  σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, δήλωσε ότι όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων (…) η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει.
Ο Κοτζιάς απαίτησε, μεταξύ άλλων, μια συζήτηση εκ βάθους σχετικά με το θέμα της ασφάλειας, ένα θέμα που προκαλεί εντάσεις μεταξύ των αντιπάλων της κυπριακής αντιπροσωπείας.
«Είμαστε στην έκτη ημέρα και η συζήτηση δεν έχει ακόμη ανοίξει», πρόσθεσε.
Η Κύπρος, η οποία αριθμεί ένα εκατομμύριο κατοίκους, είναι διαιρεμένη από τον τουρκικό στρατό που εισέβαλε το 1974 στο βόρειο τμήμα του νησιού, στο πλαίσιο του πραξικοπήματος που οραματίσθηκε την ενοποίηση της χώρας με την Ελλάδα, σημειώνει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων (Agjencia Telegrafike Shqiptare).
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: