Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Η Τουρκία ανάβει «φωτιές» στην κυπριακή ΑΟΖ


Η Τουρκία ανάβει «φωτιές» στην κυπριακή ΑΟΖ

Τρία πλοία και ένα υποβρύχιο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού εστάλησαν στην περιοχή


Σε επιφυλακή βρίσκεται η Κύπρος καθώς και οι ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Ελλάδας, της Γαλλίας και του Ισραήλ, μετά τις απειλές του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξαπέλυσε ευθείες βολές για τη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, προειδοποιώντας ότι «θα λάβουμε μέτρα ενάντια σε αυτές τις μονομερείς ενέργειες».
Την ίδια ώρα, οι Τούρκοι κλιμακώνουν και άλλο τις προκλήσεις.
Τρία πλοία και ένα υποβρύχιο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού εστάλησαν να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητα του πλωτού γεωτρύπανου στα ανοιχτά της Κύπρου, στην ανατολική Μεσόγειο, ανακοίνωσε το τουρκικό γενικό επιτελείο.
Προηγουμένως, την είδηση για την παρακολούθηση είχε μεταδώσει το τουρκικό κανάλι CNN Turk, λέγοντας πως πρόκειται για μία φρεγάτα, την TCG Gökçeada (F 494).
Η ανακοίνωση από τις τουρκικές δυνάμεις ανέφερε πως η φρεγάτα «επιτελεί το καθήκον της στην ανατολική Μεσόγειο παρακολουθώντας το West Capella, το οποίο, όπως αξιολογείται, μπορεί να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης».
Για τη Λευκωσία οι αντιδράσεις της Τουρκίας είναι μέχρι στιγμής οι αναμενόμενες.
Μια από τις αντιδράσεις που από καιρό μελετά η τουρκική κυβέρνηση είναι η τοποθέτηση πλατφόρμας εντός του οικοπέδου 6. Η προσπάθεια των Τούρκων, όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, δεν είναι εύκολη καθώς αρχικά στόχευαν στην ενοικίαση πλατφόρμας πλην όμως η προσπάθειά τους απέβη άκαρπη. Γι’ αυτό και τώρα κινείται η Τουρκία στην αγορά δικής της πλατφόρμας.

Στο μεταξύ, ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία για τη στάση της τόσο στο ζήτημα του Κυπριακού, όσο και για τις προκλήσεις με αφορμή τη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ έστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
«Για την εξωτερική πολιτική έχω μία ρήση στο μυαλό μου: “Αποτελεσματικότερος σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει πολύ. Αυτός που είναι καλός φύλακας δεν χρειάζεται να γαβγίζει», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ακόμα, ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε: «Εμείς δεν έχουμε μεγάλες κορώνες, ούτε «γαβγίζουμε» πολύ, προασπίζουμε όμως αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματά μας».
«Η κυπριακή κυβέρνηση παραμένει προσγειωμένη και στοχοπροσηλωμένη στον στόχο να διενεργηθεί η γεώτρηση με ασφάλεια στο κοίτασμα «Ονησίφορος» στο οικόπεδο 11 και διατηρεί χαμηλούς τόνους», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου, στην παρουσία και του Προέδρου της κυπριακής Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη.
Σε δήλωση μετά τη συνεδρίαση, ο Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι το τρυπάνι έχει σταθεροποιηθεί και αναμένεται ότι τις επόμενες δύο τρεις ημέρες θα αρχίσει να κατεβαίνει.
Ακόμα, ο Κύπριος υπουργός είπε πως οι τουρκικές απειλές αντιμετωπίζονται από το Υπουργείο Εξωτερικών με νομικά κυρίως όπλα.

Πηγη:Newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: