Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για Κυπριακό: Απειλεί με ενσωμάτωση της βόρειας Κύπρου στην Τουρκία


 
Προβληματισμό προκαλούν οι νέες δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το Κυπριακό μετά τη λήξη της συνόδου των G20 στη σκιά του νέου «ναυαγιού» στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά της Ελβετίας.
Την ίδια ώρα σε έκτακτη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) προχωρά  τη Δευτέρα υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, το ΥΠΕΞ προκειμένου να συζητήσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Η συνεδρίαση θα γίνει στις 17:00 στο υπουργείο Εξωτερικών.
Νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών με μια μακροσκελή ανακοίνωσή του παρουσίασε το παρασκήνιο των συζητήσεων και τις υπαναχωρήσεις της τουρκικής αντιπροσωπείας από τις προφορικές υποσχέσεις που έδινε όταν ήρθε η στιγμή αυτές να αποτυπωθούν και εγγράφως ενώ ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε σε ένα "σχέδιο Β ή Γ" για το Κυπριακό.
Ενώ στις δηλώσεις του ξεκίνησε με τη φράση «θα συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα και το ίδιο περιμένουμε από όλες τις πλευρές»,στη συνέχεια έσπευσε να συμπληρώσει:
«Όπως γνωρίζετε η Τουρκία είναι μια εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο. Αν δεν βρεθεί λύση, τότε μπορούμε να εφαρμόσουμε και το σχέδιο Β ή το σχέδιο Γ».
Το μοναδικό στοιχείο που παρουσίασε ο κ. Ερντογάν ήταν, ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ αλλά πρέπει να υπάρξουν νέες παράμετροι.
Ποιο είναι όμως το σχέδιο Β; Πρόκειται, όπως έχει απειλήσει η Τουρκία και στο παρελθόν για ενσωμάτωση της βόρειας Κύπρου στην τουρκική επικράτεια, βάσει «δημοψηφίσματος» το όποιο θα διενεργήσει στα κατεχόμενα.
Σε μια τέτοια περίπτωση, η Άγκυρα θα ισχυριστεί ότι πρόκειται για το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, το οποίο άσκησαν οι Τουρκοκύπριοι και οι έποικοι.
Στην πραγματικότητα, τα κατεχόμενα είναι, ούτως ή άλλως, ενσωματωμένα στην Τουρκία από κάθε άποψη. Και από στρατιωτική και από οικονομική και από πλευράς νερού, καθώς και ρεύματος.
Άρα η τουρκική λογική λέει το εξής:
Ή θα δώσουμε (λένε οι Τούρκοι) μέσω των συνομιλιών ένα ποσοστό εδάφους για να κατοχυρώσουμε, με την υπογραφή των Ελληνοκυπρίων, ότι ο Βορράς θα είναι εσαεί τουρκικός, μέσω της ομοσπονδίας και του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους (βλέπε κατάλοιπο εξουσίας, χωριστές διεθνείς εμπορικές συνθήκες με δυνατότητα οικονομικής προσάρτησης, απαγόρευση δικαιώματος ψήφου στους Ελληνοκυπρίους που θα διαμένουν στον Βορρά, σε εθνικές εκλογές και 20% μόνο σε τοπικές, ρύθμιση της αγοράς ακίνητης περιουσίας από το τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος, για να προκύψει εκτός από πληθυσμιακή και εδαφική πλειοψηφία κλπ) ή θα προχωρήσουμε μόνοι μας.


Πηγη:Pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: