Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Οι Αλβανοί των Σκοπιων έχουν ένα αίτημα για τον Έντι Ράμα


«Οι Αλβανοί των Σκοπίων έχουν ένα αίτημα από τον Έντι Ράμα»

Οι Αλβανοί των Σκοπίων απαιτούν από τα Τίρανα να επιτρέπουν την απόκτηση της αλβανικής υπηκοότητας σε όλους τους Αλβανούς που ζουν εκτός της Αλβανίας.

Μια τέτοια πρακτική ακολουθούν οι γειτονικές χώρες, όπως είναι τα Σκόπια, η Βουλγαρία, η Σερβία και άλλες χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Ο Ιλίρ Μ. από τα Σκόπια ανέφερε ότι αποτελεί όνειρο η απόκτηση ενός αλβανικού διαβατηρίου.
«Μια φορά συζητήθηκε  ότι ο πρώην πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, θα δώσει σε όλους τους Αλβανούς, που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν υπηκοότητα, αλλά αυτή η δήλωση παρέμεινε μόνο στα χαρτιά. Ελπίζω ότι ο πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, θα εργασθεί προς την κατεύθυνση αυτή», είπε.
Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο Αντριάν Σ. ο οποίος βλέπει ότι είναι καλό για τους Αλβανούς που ζουν έξω από τα εδάφη της Αλβανίας να έχουν μια διαφορετική μεταχείριση όταν υποβάλλουν αίτηση για απόκτηση υπηκοότητας στην Αλβανία.
«Θα έπρεπε να αρκεί μια δήλωση ή έγγραφο που να αποδεικνύει ότι είναι κάποιος Αλβανός, για να αποκτήσει την αλβανική υπηκοότητα, και όχι μια σειρά εγγράφων που απαιτούνται στους Κινέζους ή τους Γερμανούς», είπε.
Ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Σαλί Μπερίσα είχαν δείξει για την απόκτηση αλβανικής υπηκοότητας οι Αλβανοί των Σκοπίων και της Κοιλάδας του Πρέσεβο (νότια Σερβία).
Ο Μουχάμερ Παγιαζίτι, Αλβανός αναλυτής στα Σκόπια, ανέφερε ότι η πρωτοβουλία και η νομοθεσία που εκδόθηκε από το Κοινοβούλιο είναι ευπρόσδεκτη, αλλά δεν υπάρχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
«Είναι μικρός και συμβολικός ο αριθμός των Αλβανών των Σκοπίων που έχουν υποβάλει αίτηση για αλβανικό διαβατήριο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρχε έλλειψη θεσμικής ευαισθητοποίησης από τα Τίρανα, σχετικά με το θέμα», είπε ο Παγιαζίτι.
Πρόσθεσε ότι αυτό το γεγονός αφήνει να εννοηθεί ότι υπήρχε ο φόβος από τη διεθνή κοινότητα, για προώθηση της ιδέας της εθνικής Αλβανίας και για αποφευχθούν αυτές οι κατηγορίες, η πρωτοβουλία αδρανοποιήθηκε.
Αλβανοί νομικοί και δικηγόροι, ωστόσο, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ότι ο Έντι Ράμα με διάταγμα θα εκπληρώσει τις υποσχέσεις που δόθηκαν κατά τη δεκαετία του ’90, ότι οι Αλβανοί του εξωτερικοί θα μπορούν να αποκτήσουν αλβανική υπηκοότητα.
(infoshqip.com)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: