Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Οι ΗΠΑ “αδειάζουν” την Τουρκία για τη NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ


Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ότι οι ΗΠΑ δεν ζήτησαν από την Τουρκία να προχωρήσει σε δέσμευση θαλάσσιας περιοχής στην κυπριακή ΑΟΖ για οποιαδήποτε δραστηριότητα που αφορά αμερικανικό πολεμικό πλοίο.

Αυτή φαίνεται ότι είναι η απάντηση των ΗΠΑ στα διαβήματα της Κύπρου γεγονός το οποίο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι Τουρκία εξέδωσε αυτήν την NAVTEX μάλλον για επικοινωνιακούς λόγους σύμφωνα με το sigmalive.com.

Tο ίδιο δημοσίευμα του sigmalive.com τονίζει ότι σύμφωνα με ανώτατες πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, μετά τις παραστάσεις στις οποίες προχώρησε ο Κύπριος Πρέσβης στις ΗΠΑ Λεωνίδας Παντελίδης, η επίσημη απάντηση που ελήφθη από την αμερικανική κυβέρνηση είναι ότι κανένα σχετικό αίτημα προς την Τουρκία δεν έχει υποβληθεί, προκειμένου να εκδοθεί NAVTEX που να δεσμεύει θαλάσσια περιοχή για λογαριασμό του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Αξίζει να σημειώσουμε ακόμα ότι, το ίδιο δημοσίευμα τονίζει ότι το αμερικανικό ΥΠΕΞ παρέπεμψε το ζήτημα στο Πεντάγωνο, δηλώντας στον πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι εκείνο είναι ο αρμόδιος φορέας για να παραχωρήσει περισσότερες λεπτομέρειες επί του θέματος.

Σε κάθε περίπτωση μετά τις κινήσεις της Λευκωσίας η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX για την ίδια ακριβώς περιοχή, δηλώνοντας ότι θα διεξαχθούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ τουρκικού και το αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Το παραπάνω γεγονός επιβεβαιώνει τις αρχικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης, ότι πρόκειται για κοινή άσκηση των δύο χωρών, πιθανότατα υπό τη στέγη του ΝΑΤΟ, τις οποίες η Τουρκία επιχείρησε να εκμεταλλευτεί για να δημιουργήσει ένταση αναφέρει τον εν λόγω δημοσίευμα.


Το Υπουργείο Εξωτερικών είχε επίσης δώσει εντολή στον Κύπριο πρέσβη στις ΗΠΑ να προχωρήσει σε παραστάσεις προς την αμερικανική Κυβέρνηση, αναφορικά με την τουρκική NAVTEX 746/17, η οποία εμπλέκει τον αμερικανικό παράγοντα σε δραστηριότητα στην κυπριακή θάλασσα.

Ο πρέσβης Λεωνίδας Παντελίδης από την πλευρά του ζήτησε “εξηγήσεις” από την αμερικανική κυβέρνηση για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η Τουρκία δέσμευσε περιοχή, προκειμένου αμερικανικό πολεμικό πλοίο να ρυμουλκήσει υποβρύχια συσκευή σε θαλάσσια έκταση της κυπριακής ΑΟΖ, γεγονός το οποίο παραπέμπει σε άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου. 
 
 
Πηγη:Onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: