Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

Γκεοργκιέφσκι: Γιατί τα Σκόπια και η Βουλγαρία πρέπει να γιορτάζουν μαζί την Ίλιντεν


Ο πρώην πρωθυπουργός του νοτιο-σλαβικού κράτους των Σκοπίων, Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι,  έγραψε σε σελίδα του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης γιατί η Βουλγαρία και τα Σκόπια πρέπει να γιορτάζουν από κοινού κάποιες επετείους.

Γράφει ο Γκεοργκιέφσκι:
«Αυτές τις ημέρες ένα σύννεφο σκόνης σκέπασε τη συμφωνία για τη σύμβαση γειτονίας μεταξύ Βουλγαρίας και  ψευδομακεδονίας.
»Από τη μια το VMRO-DPMNE στο οποίο υπάρχουν επιφανείς μακεδονιστές αντέδρασαν αρνητικά στη συμφωνία καθώς ο Ζάεφ με ρεαλισμό ξεκλείδωνε τις διαδικασίες, οι οποίες είχαν αρχίσει από το προηγούμενο κοινοβούλιο.
»Η συμφωνία προβλέπει τον κοινό εορτασμό κάποιων επετείων. Θα εστιάσω την προσοχή μου στην Ίλιντεν (ντεν του Ιλί - Ημέρα του (προφήτη) Ηλία).
»Η οργάνωση που είχε ετοιμάσει την εξέγερση μέχρι το 1902 ονομαζόταν «Βουλγαρική Μακεδονο-Αδριανουπολιτική Επαναστατική Επιτροπή». Το καταστατικό της γράφηκε από τον Γκότσε Ντέλτσεφ και τον Γκιόρτσε Πετρόφ, μέλη της βουλγαρικής Εξαρχίας ενώ είχαν αποκλεισθεί όλες οι άλλες εθνικότητες από αυτήν μέχρι το 1902.
»Κύρια γλώσσα της γραπτής επικοινωνίας ήταν η βουλγαρική φιλολογική γλώσσα. Όλα τα έγγραφα, επιστολές και κάθε έγγραφο του Οργανισμού ήταν γραμμένα στην ίδια αυτή γλώσσα. Όλες οι επικεφαλής της Οργάνωσης ήταν  καθηγητές της Βουλγαρικής Εξαρχίας- Ντέλτσεφ, Γκρούεφ, Πετρόφ, Τότσεφ ή Βούλγαροι αξιωματικοί, όπως ήταν ο διοικητής της Εξέγερσης του Ίλιντεν Μπόρις Σαράφοφ.
«Η μεγαλύτερη οικονομική και ένοπλη  υποστήριξη ήρθε από τη Βουλγαρία και όλες οι βάσεις δημιουργήθηκαν από αυτήν στην περιοχή».
Ο ίδιος θα τονίσει ότι οι Βούλγαροι ακολούθησαν τις εντολές που τους είχαν δοθεί για να  προκαλέσουν την εξέγερση.
(7plus7.net)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: