Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

«Η ένταξη της ψευδομακεδονίας στο ΝΑΤΟ, δεν είναι μόνο ένας ευσεβής πόθος»


Φωτό από τη συνάντηση του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ (α) με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ,Μάικ Πενς στην Ποντγκόριτσα



Πραγματικές και δικαιολογημένες οι προσδοκίες της ψευδομακεδονίας (Σκόπια) να γίνει το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ, λένε πολιτικοί αναλυτές, μετά τη σύνοδο κορυφής της Αδριατικής Χάρτας που πραγματοποιήθηκε τις δύο τελευταίες ημέρες στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ και ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Ντούσκο Μάρκοβιτς, ήταν συν-οικοδεσπότες της Συνόδου Κορυφής που είχε μια μικρή αλλά πολύ σημαντική συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς.
Ο Ζάεφ δήλωσε ότι τα Σκόπια εντείνουν τη συνεργασία με τις χώρες της περιοχής και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Στη Σύνοδο Κορυφής της Αδριατικής Χάρτας, συμμετείχαν οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας, Έντι Ράμα, της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, του Μαυροβουνίου, Ντούσκο Μάρκοβιτς και της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης, Ντένις Ζβίζντιτς  καθώς και με την ιδιότητα του παρατηρητή, η Σερβία με την πρωθυπουργό Άννε Μπαρνάμπιτς, τον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι και τον Σλοβένο πρωθυπουργό Μίρο Τσεράρ.
Ο Ζάεφ δήλωσε κατά τη διάρκεια της Συνόδου ότι η ψευδομακεδονία αναμένεται να γίνεται το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ.
Ο Νάνο Ρουζίν, πολιτικός αναλυτής και πρώην πρέσβης στο ΝΑΤΟ, δήλωσε στο PlusInfo,  ότι υπάρχουν πολλές θετικές παράμετροι  που επιβεβαιώνουν ότι τα Σκόπια θα γίνουν το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ.
Ο ίδιος τόνισε ότι τα Σκόπια βρίσκονται πολύ πιο μπροστά από τις φιλοδοξίες τόσο του Κοσσυφοπεδίου, όσο και της Βοσνίας και ότι είναι λογικό μετά το Μαυροβούνιο να ακολουθήσει  η ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία.
Όσον αφορά τη μακροχρόνια αντιπαράθεση με την Ελλάδα, ο Ρουζίν πιστεύει ότι η ψευδομακεδονία θα κινηθεί διπλωματικά με την επιδίωξη της ένταξής της με την Προσωρινή Ονομασία που υπέγραψε με την Ελλάδα το 1995 (την Ενδιάμεση Συμφωνία), η οποία προβλέπει ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να μην εμποδίσει τη χώρα να ενταχθεί σε οργανισμούς με την προσωρινή ονομασία – FYROM.
Επιπλέον, ο πρώην διπλωμάτης συνιστά εάν είναι δυνατόν να ζητηθεί από τους Συμμάχους στο ΝΑΤΟ να δηλώσουν ότι έχει ξεπερασθεί η γεωπολιτική δομή του 2008 και το περιεχόμενο του τελικού ανακοινωθέντος  το Βουκουρέστι, ότι για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ να αναζητηθούν νέα κριτήρια, μέσα στο κρατίδιο όπως είναι η πολιτική συμφωνία των κομμάτων (συμφωνία Πάρζινο) και όχι οι απαιτήσεις της Ελλάδας.
Υπενθυμίζεται, ωστόσο ότι οι κοινή ανακοίνωση του Βουκουρεστίου αναφέρει ότι τα Σκόπια δεν μπορούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία τους, δηλαδή ως ‘FYROM’, αν και η ενδιάμεση συμφωνία δεν αναφέρει κάτι τέτοιο, όπως σημειώνεται.
(plusinfo)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: