Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Σκόπια: Το σχέδιο νόμου για την αλβανική γλώσσα


Τι αναφέρει ο νόμος για την αλβανική γλώσσα

Η κυβέρνηση των Σκοπίων ενέκρινε σήμερα (χθες) το σχέδιο νόμου για τη χρήση των γλωσσών στην επικράτεια.

Έτσι, (γράφει το δημοσίευμα) το επίμαχο νομοσχέδιο που ήταν μέρος της συμφωνίας μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού έλαβε το πράσινο φως και θα σταλεί στη Συνέλευση για τις περαιτέρω διαδικασίες.
Τι προβλέπει:
                 1.    Σε ολόκληρη την επικράτεια και στις διεθνείς σχέσεις, επίσημη γλώσσα είναι η σλαβική των Σκοπίων και η κυριλλική της γραφή.
                 2.    Άλλες γλώσσες που ομιλούνται με ελάχιστο 20% στην επικράτεια είναι η αλβανική γλώσσα. Αυτή καθορίζεται ως επίσημη γλώσσα μαζί με το αλφάβητό της, σύμφωνα με το νόμο.
                 3.    Σε όλα τα όργανα της κεντρικής κυβέρνησης της χώρας, στα κρατικά ιδρύματα, δημόσιες επιχειρήσεις, καταλόγους, επιτροπές, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και άλλα  παρεμφερή ιδρύματα, επίσημη γλώσσα μαζί με τη σλαβική των Σκοπίων καθώς και η γραφή της είναι αυτή που ομιλείται τουλάχιστον από το 20 τοις εκατό των πολιτών στη χώρα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον εν λόγω νόμο, η αλβανική δεν χρησιμοποιείται στα τραπεζογραμμάτια, αλλά μόνο στα σύμβολα της λατρείας, όπου υπερτερεί το αλβανικό στοιχείο, ενώ στο ζήτημα των στολών υπάρχει προβληματισμός εάν θα εφαρμοσθεί  όπου υπάρχουν πάνω από 20 % αλβανοί, όχι όμως στις στρατιωτικές σχολές.
Το σχέδιο νόμου είναι πιθανόν να σταλεί στην Επιτροπή της Βενετίας, μολονότι οι κυβερνητικοί εταίροι του συνασπισμού είναι διαιρεμένοι εάν ο νόμος στο σύνολό του πρέπει να πάει στην επιτροπή ή μόνο ένα μέρος του.
Ανεπίσημα, οι συνομιλίες εστιάσθηκαν στα χαρτονομίσματα (τραπεζογραμμάτια) και στις στολές για την αναγραφή διπλής γλώσσας, αν και οι κυβερνητικοί εταίροι είχαν παραιτηθεί από αυτό, πριν από τη δημιουργία της νέας κυβέρνησης, σημειώνει το δημοσίευμα.
(GazetaBlic.com)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: