Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Σκόπια: Ο Μητροπολίτης Βαρδαρίου αντίθετος στην ένταξη στο Βουλγαρικό Πατριαρχείο

«Ο μητροπολίτης Αγαθάγγελος είναι εναντίον του αιτήματος της ΜΟΕ στη Βουλγαρική Εκκλησία»

Ο μητροπολίτης Αγαθάγγελος είναι ενάντια στο αίτημα  της «Ψευτομακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας»- ΜΟΕ,  προς την Βουλγαρική Εκκλησία και δεν υποστηρίζει το αίτημα που δημοσιοποιήθηκε για την αναγνώριση της αυτοκέφαλης Εκκλησίας των Σκοπίων από τη Βουλγαρική Εκκλησία.

Ο Αγαθάγγελος λέει ότι το αίτημα αυτό «είναι μια συνέχεια της πρόσφατης συμφωνίας Σχέσεων Καλής Γειτονίας  που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις Σκοπίων και Βουλγαρίας και όπως διατείνεται τα Σκόπια αποδέχθηκαν το ρόλο της ηττημένης πλευράς.
Θα τονίσει χαρακτηριστικά: 
«Αυτή η συμφωνία στην ουσία της μοιάζει με μια συνθήκη μετά από πόλεμο,  μεταξύ του νικητή και του ηττημένου. Σε κανένα σημείο της συμφωνίας γειτονίας δεν προστατεύονται ούτε οι «Μακεδόνες» (Σλάβοι) ούτε τα συμφέροντα του κράτους και πιστεύω ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους ''ψευδομακεδόνες''  στην (ψευδο)Μακεδονία και στους ‘Μακεδόνες’ (Σλάβους) που ζουν σε γειτονικές χώρες και στη Διασπορά».
Ο μητροπολίτης Βαρδαρίου αναφέρει ότι «μία υπογραφή κατάφερε να μας αναβιώσει σε  έναν παλαιό πόνο που ταπείνωσε  τον λαό στη διάρκεια της Κατοχής και στη συνέχεια εφάρμοσε  μια αθόρυβη γενοκτονία στη «Μακεδονία του Πιρίν».
« Η Βουλγαρία έχασε μια ιστορική ευκαιρία να ζητήσει συγνώμη για τα εγκλήματα και τις φρικαλεότητες που πραγματοποίησαν οι πρόγονοί τους. Αυτή- η συγνώμη-  θα μπορούσε να αποδοθεί ως μια πνευματική θεραπεία και μια σταθερή βάση για την αδελφοσύνη και την καλή γειτονία».
Και θα καταλήξει: 
«Φοβάμαι ότι οι συνομιλίες  που θα διεξαχθούν με τη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία θα είναι καλυμμένες με το πέπλο της ανειλικρίνειας και της υποκρισίας και θα οδηγήσουν  σε άλλη μια εθνική ταπείνωση και θα υποκινηθεί στο λαό ο διχασμός στον τομέα της πνευματικότητας, αφού πρόκειται για  μια συμφωνία με πολιτικούς στόχους», δήλωσε ο μητροπολίτης Αγαθάγγελος.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: