Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Σκόπια: Πρώτες αλβανικές αντιδράσεις στη "Μακεδονία της Ίλιντεν"


Το Κίνημα Μπέσα στα Σκόπια λέει ότι γνωρίζει ότι το ζήτημα της επίλυσης της διαφοράς με την Ελλάδα για το όνομα πρέπει να έχει ένα αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατόν για να ανοίξει ο δρόμος της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, θέλει να επαναλάβει τη θέση του ότι οποιαδήποτε πιθανή λύση για τη νέα ονομασία του 

κράτους δεν θα πρέπει να περιέχει όνομα που ευνοούν μια εθνοτική  κοινότητα ή μια θρησκεία, δεδομένου ότι η «Μακεδονία» είναι μια χώρα η οποία έχει τη δική της κοινωνική πραγματικότητα, πολυεθνική και πολύ-θρησκευτική.
«Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τώρα η Ελλάδα έχει επιβεβαιώσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας της Ίλιντεν» [Republika e Maqedonisë së Ilindenit’], το Κίνημα Μπέσα εκφράζει τη θέση ότι η ονομασία δεν αντικατοπτρίζει την πολυεθνική πραγματικότητα της χώρας στην οποία ζούμε και η επιβολή αυτής της ονομασίας θα φέρει ακόμη μεγαλύτερες διαφορές στο εσωτερικό του κράτους και θα ανοίξει ένα νέο αλλά λεπτό ζήτημα στις εθνοτικές και θρησκευτικές σχέσεις στη χώρα» αναφέρει το αλβανικό κόμμα των Σκοπίων.
«Γνωρίζουμε ότι αυτό το όνομα έχει στενούς δεσμούς με την ‘Δημοκρατία του Κρουσόβου’, την οποία δεν αμφισβητούμε, αλλά η χρήση του όρου ‘Ίλιντεν’, οδηγεί στην ημέρα της ανακοίνωσης της Δημοκρατίας του Κρουσόβου και στην Ορθόδοξη γιορτή του προφήτη Ηλία, που είναι μια ονομασία που αποκλείει τις άλλες θρησκευτικές κοινότητες της χώρας εκτός από την ορθόδοξη, η οποία είναι αντίθετη προς την πολυεθνική πραγματικότητα  του κράτους», επισημαίνεται στην  ανακοίνωση.
 Το αλβανικό κόμμα των Σκοπίων προειδοποιεί τον πρωθυπουργό Ζάεφ ότι « το  νέο όνομα έγινε χάρη της σλαβικής αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE, αλλά αφήνει την εντύπωση ότι συναίνεση αποκλείεται να έρθει από την αλβανική αντιπολίτευση που αντιπροσωπεύει ήδη το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.
Οι Αλβανοί των Σκοπίων τονίζουν ότι «σε οποιαδήποτε λύση στο θέμα της ονομασίας, χωρίς τη συναίνεση της πλειοψηφίας των Αλβανών, θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον».
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: