Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Φιλελεύθερο Κόμμα Σκοπίων: Μόνη ενημέρωση για το όνομα που έχουμε είναι από τα ελληνικά ΜΜΕ


«Η έλλειψη εγχώριας πληροφόρησης  καθώς και οι ειδήσεις που αναγράφονται στα ελληνικά ΜΜΕ, δίνουν την εντύπωση ότι σε μεγάλο βαθμό βρισκόμαστε έξω από το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το όνομα», ανακοίνωσε σήμερα το Φιλελεύθερο Κόμμα.

Εκφράζει μάλιστα την ανησυχία του  για τους τίτλους  που παρουσιάζονται στις ελληνικές εφημερίδες που απαιτούν τροποποίηση του Συντάγματος για το όνομα, την εθνικότητα, την ταυτότητα, τη γλώσσα και την ιστορία, τονίζοντας συγχρόνως ότι η πλευρά των Σκοπίων δεν έχει ισότιμο καθεστώς στις συνομιλίες.
«Με αυτόν τον τρόπο, τα ψηφίσματα 817 και 845 και η προσωρινή συμφωνία ως έγγραφα του ΟΗΕ, καταργούνται σαν να μην υπήρχαν. Αυτό δείχνει ότι πέρα από την τρέχουσα πορεία επίλυσης αυτής της διαφοράς, η Ελλάδα έχει επιβάλει να αναζητήσει νέες λύσεις μόνο με βάση τα συμφέροντά της. Είναι ξεκάθαρο ότι τα ελληνικά αιτήματα για αλλαγή του Συντάγματος της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» στην πραγματικότητα γίνεται άρνηση της εθνικής μας ταυτότητας και ύπαρξης ως ξεχωριστού λαού», αναφέρει η δήλωση του κόμματος.
Το Φιλελεύθερο Κόμμα καλεί για εθνική συναίνεση και συμφωνία μεταξύ των κομμάτων (κυβέρνησης και αντιπολίτευσης) προκειμένου  να απορριφθεί  η απαίτηση για συνταγματικές αλλαγές για erga omnes, διότι όπως λέει, βρίσκεται σε αντίθεση με το ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας και άλλα έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών.
«Οι συνταγματικές αλλαγές που προτείνονται και η νέα ονομασία erga omnes απορρίφθηκαν μετά την έγκριση των προαναφερθέντων ψηφισμάτων και της προσωρινής συμφωνίας της 13ης Σεπτεμβρίου του 1995.
Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θα πρέπει να γνωρίζει αυτά τα γεγονότα  και θα πρέπει να τα λάβει υπόψη του όταν θα συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στις 17 Μαΐου 2018 στη Σόφια», σημειώνει το Φιλελεύθερο Κόμμα.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: