Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Υπουργός Άμυνας Ισραήλ: Εάν μας χτυπήσει η Ρωσία θα απαντήσουμε…


Το Ισραήλ δεν επιθυμεί να πολεμήσει με τη Ρωσία, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, στη ρωσική εφημερίδα ‘Κομμερσάντ’, σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.
«Εμείς πάντα λαμβάνουμε υπόψη τα ρωσικά συμφέροντα και ελπίζουμε ότι θα λάβουν υπόψη τα συμφέροντα ασφαλείας του Ισραήλ», είπε.

Τα σχόλια του έρχονται μετά από αρκετές αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία που αποδίδονται στο Ισραήλ, όπως η επίθεση στην αεροπορική βάση T4, για την οποία η Ρωσία ισχυρίσθηκε ότι υπονόμευσε τη σταθερότητα της Συρίας.
Ο σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ρωσίας  είναι τεταμένες τελευταία, λόγω του ρωσικού σχεδίου για την ενίσχυση του Μπασάρ Άσαντ στη Συρία με προηγμένα αντιαεροπορικά αμυντικά συστήματα, παρά τις ισραηλινές αντιρρήσεις.
«Εάν τα συστήματα S-300 δεν απευθύνονται σε εμάς, αυτό είναι άλλο», είπε ο Λίμπερμαν, «εάν όμως πυροβολήσουν στα αεροσκάφη μας, σίγουρα θα απαντήσουμε».
Την περασμένη εβδομάδα η Κομμερσάντ επικαλούμενη κορυφαίους Ρώσους αξιωματούχους ανέφερε ότι εάν το Ισραήλ επιτεθεί στο σύστημα S-300, θα είχε ‘καταστροφικές συνέπειες’.
Ο Λίμπερμαν δήλωσε, επίσης, ότι το Ισραήλ δεν θα παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας, αλλά δήλωσε ότι αυτό που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό είναι «οι προσπάθειες του Ιράν να μετατρέψει τη Συρία σε μια θέση εναντίον του Ισραήλ. Κάθε προσπάθεια του Ιράν να εγκατασταθεί στη Συρία θα είναι απογοητευτική. Θα ήταν πολύ σοφό ο Άσαντ να μην παρεμβαίνει», είπε.
Για τις ισραηλινο-ρωσικές σχέσεις δήλωσε: 
«Δεν αναζητούμε συγκρούσεις τα τελευταία χρόνια, είχαμε ανοιχτό, σαφή και διαφανή διάλογο με τη Ρωσία, όταν συμφωνούν οι απόψεις μας και ακόμη ότι δεν συντρέχουν».
Ο υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι υπάρχει μια καυτή γραμμή μεταξύ του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας και των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία.
Ο Λίμπερμαν χαρακτήρισε τις σχέσεις των δύο χωρών ‘εξαιρετικά αποτελεσματικές και διαφανείς’. Τόνισε ότι όταν οι στενοί σύμμαχοι του Ισραήλ άσκησαν πίεση, όπως στην περίπτωση κυρώσεων κατά της Ρωσίας (για την ένταξη της Κριμαίας) «δεν ήμασταν μαζί τους», ούτε το Ισραήλ ήταν μεταξύ των χωρών που απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες (λόγω της δηλητηρίασης του διπλού πράκτορα και της κόρης του στο Λονδίνο), πρόσθεσε.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: