Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Οι Αλβανοί Σκοπίων απογοητευμένοι από τη Συμφωνία με Ελλάδα- δεν υπάρχουν πουθενά


Οι Αλβανοί των Σκοπίων είναι απογοητευμένοι από τη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί δεν αναφέρονται σε αυτήν και θα επιδιώξουν αλλαγή στο Σύνταγμα, αυτό αναφέρουν πηγές της σλαβικής τηλεόρασης ‘Αλφα’.

« Οι Αλβανοί πολίτες  δεν θα κάνουν τίποτε για να εμποδίζουν το δημοψήφισμα για το όνομα, ώστε να μην παρουσιασθεί κώλυμα στην πορεία ένταξης της χώρας στην ΕΕ», λέει ο ανώτερος αξιωματούχος του DUI, βουλευτής Αρτάν Γκρούμπι στην Άλφα.
Ωστόσο, πηγές μας (συνεχίζει το κείμενο) αναφέρουν ότι  μερικοί από το DUI είναι δυσαρεστημένοι από την κομματική γραμμή σε σχέση με την συμφωνία των Πρεσπών και ιδιαίτερα στο σημείο εκείνο της ιθαγένειας που χαρακτηρίζεται ως «Μακεδονική/ πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.
 Οι προσδοκίες των Αλβανών είναι ότι εκτός από τους Σλάβους που χαρακτηρίζονται ‘Μακεδόνες’, πρέπει και η αλβανική ιθαγένεια να  υπάρχει σε όλα τα έγγραφα του κράτους.
Εκτός όμως από την ιθαγένεια στο DUI δεν είναι ευχαριστημένοι με την απόφαση στη Συμφωνία που προβλέπει «επίσημη γλώσσα της ΔΒΜ τη μακεδονική και παραβλέπεται η αλβανική, η οποία βάσει του νόμου που ψηφίσθηκε είναι ισότιμη της σλαβική/μακεδονικής.
Αλβανικοί κύκλοι ζητούν με την ευκαιρία του ανοίγματος του Συντάγματος για τις αλυτρωτικές αναφορές προς την Ελλάδα, ο εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, το DUI,  να ζητήσει από τον Ζάεφ να ενσωματώσει και τις απαιτήσεις των Αλβανών στο Σύνταγμα.
Ο Γκρούμπι δεν απάντησε εάν υπάρχει στο προσκήνιο ένα τέτοιο βήμα, αλλά λέει ότι η όλη διαδικασία είναι πολύ μεγάλη για να γίνει τώρα.
Ένα άλλο αίτημα του αλβανικού κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνηση των Σκοπίων είναι στις προεδρικές εκλογές του 2019 να υποστηριχθεί από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και από το DUI, ένας κοινός υποψήφιος, αλβανικής καταγωγής, όπως έγινε με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου. Είναι μια συζήτηση που μάλλον θα αφεθεί για αργότερα.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: