Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Συνέντευξη Ζάεφ: Μαθήματα «μακεδονικής» ιστορίας, γεωγραφίας και συστάσεις ...ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟ!!!

Προσπαθώντας να «πουλήσει» τη συμφωνία στο Σκοπιανό στην ελληνική κοινή γνώμη
που, όπως δείχνουν όλες οι έρευνες τάσσεται συντριπτικά κατά των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ κατά τη συνέντευξή στην ΕΡΤ αναφέρθηκε επανειλημμένα στα «οφέλη» και στις δύο πλευρές.

Το έκανε βέβαια αναφερόμενος στη χώρα του, την «Μακεδονία». Έκανε επίσης μαθήματα ιστορίας και γεωγραφίας, αλλά και συστάσεις. Αποκάλυψε, τέλος, και ημερομηνίες που δείχνουν να είναι κοντά στα χρονοδιαγράμματα της Αθήνας.


Σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα: αποκάλυψε ότι το δημοψήφισμα θα γίνει μεταξύ 23 Σεπτεμβρίου και 7 Οκτωβρίου με απώτερο στόχο να κυρωθεί το δημοψήφισμα από την Βουλή των Σκοπίων στις 15 Ιανουαρίου 2019.

Κατά τη γνώμη του, η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή των Ελλήνων προς την Άνοιξη του 2019. Αυτό μοιάζει να εναρμονίζεται με τις επιδιώξεις των Τσίπρα και Καμμένου να μεταθέσουν τις εξελίξεις για τα μέσα του επόμενου έτους.

Ο Ζάεφ παραδέχτηκε ότι ανησυχεί για την έκβαση της συμφωνίας και για την κύρωσή της, τόσο από την Αθήνα, όσο και από τους συμπολίτες του, αλλά δήλωσε αισιόδοξος.

Κάνοντας μάθημα ιστορίας και γεωγραφίας, τόνισε ότι η ΠΓΔΜ αναγνωρίζει και αποδέχεται την ελληνιστική μακεδονική ταυτότητα και παραδέχτηκε ότι ο γειτονικός λαός δεν αποτελεί κομμάτι της Ελληνιστικής Ιστορίας της Μακεδονίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι η ταυτότητα είναι αίσθημα και δεν μπορεί να διαχωριστεί με συμφωνίες.

«Είναι γεγονός από την ιστορική περιοχή της Μακεδονίας εμείς είμαστε το βόρειο τμήμα. Υπάρχει και νότιο τμήμα που είναι η περιοχή της Μακεδονίας στην Ελλάδα. Υπάρχει και ένα τμήμα στη Βουλγαρία, που είναι το ανατολικό και υπάρχει κι ένα τμήμα στην Αλβανία που είναι το δυτικό. Αυτό είναι γεγονός» είπε.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εκτίμησε ότι έως το 2025 η χώρα θα έχει καταφέρει να ενταχθεί πλήρως στην ΕΕ, ενώ αναμένει να λάβει πρόσκληση από το ΝΑΤΟ, προκειμένου να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις και με την Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ερωτηθείς για τον μεγαλύτερο σκόπελο που κλήθηκε να ξεπεράσει ο ίδιος και η κυβέρνησή του κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά, αποκάλυψε ότι το erga omnes ήταν το πιο επώδυνο σημείο και κυρίως η αλλαγή του Συντάγματος και η αλλαγή στην εσωτερική χρήση του ονόματος.

«Ραγίζει την καρδιά, ωστόσο δημιουργεί μεγάλες προοπτικές για τους πολίτες μας καθώς δημιουργούμε έναν νέο φίλο και ανοίγεται η προοπτική για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ» δήλωσε.

Έκανε και καθησυχαστικές συστάσεις στους Μητσοτάκη και Καμμένο: «Πρέπει να ξέρουν ο κ. Καμμένος και ο κ. Μητσοτάκης ότι αποκτήσαμε όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, ότι αυτό θα γίνει με συνταγματικές τροποποιήσεις και ότι ταυτόχρονα δεν θίγει την ιδιαιτερότητα του βόρειου τμήματος της Ελλάδας».

Ασφαλώς για τον Αλέξη Τσίπρα είχε να πει μόνο τα καλύτερα λόγια. Μάλιστα στις περισσότερες στιγμές της συνέντευξης, μιλούσε για τον «φίλο Αλέξη», που είναι απλός άνθρωπος όπως και ο ίδιος. Ιδού ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα για το πώς λύθηκε το πιο δύσκολο κομμάτι της διαπραγμάτευσης στο δρόμο για τις Πρέσπες:

«Υπήρξε ένα πολύ δύσκολο διάστημα πριν από τις Πρέσπες. Εγώ μίλησα για αυτό στα δικά μας Μέσα Ενημέρωσης, όταν είδα ότι πλέον υπήρχε αδιέξοδο και δεν θα ήταν εφικτή η συμφωνία. Ήταν πολύ δύσκολο διάστημα.

Πολύ δύσκολες μέρες. Ήμασταν στα τηλέφωνα εγώ και ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών μας, συνεχώς. Έγιναν προσπάθειες για δημιουργικότητα στη διατύπωση των λέξεων στη συμφωνία, που θα αποτελούσαν επαρκή εγγύηση για εμάς και για την Ελλάδα. Σε κάποιο σημείο ευχαρίστησα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και αυτός εμένα, πιστεύοντας ότι δώσαμε ό,τι είχαμε. Αυτές οι στιγμές αποδεικνύουν ότι ήταν μια δύσκολη συμφωνία.

Είπαμε ο ένας στον άλλον, σε ευχαριστώ φίλε μου που έκανες τα πάντα. Ίσως δεν είναι δυνατόν να κάνουμε περισσότερα. Ας κρατήσουμε τη φιλία μας και τη φιλία των πολιτών μας. Το σκεφτήκαμε όμως λίγο και διαπιστώσαμε, ο Αλέξης πρωτίστως αλλά κι εγώ, ότι έρχεται Σαββατοκύριακο.

Είπαμε ας ξεκουραστούμε και μήπως τη Δευτέρα, που θα είμαστε πιο ξεκούραστοι, να προσπαθήσουμε ξανά. Περάσαμε αυτή τη δύσκολη στιγμή στις συνομιλίες και κατάλαβα ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα, να κάνουμε και τα τελευταία βήματα. Να κατανοήσω εγώ την ελληνική πλευρά και ο Αλέξης τη δική μου για να κάνουμε τελικά την τομή και να πάρουμε την απόφαση.

Οι τελευταίες συνομιλίες αφορούσαν στη δημιουργικότητα τη δική μου και του Αλέξη στις διατυπώσεις. Εκείνη τη στιγμή είπαμε πως πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε νομικοί και να γίνουμε πολιτικοί. Να μιλήσουμε για την ταυτότητα για το όνομα και για τη χρήση του ονόματος και πώς θα χρησιμοποιείται στο εσωτερικό. Σε όλους τους θεσμούς.

Αντιμετωπίσαμε με εντιμότητα όλα τα θέματα. Ήμουν πολύ προσεκτικός για το θέμα της ταυτότητας των πολιτών της Ελλάδας που ζουν στο βόρειο τμήμα της χώρας. Είμαι σίγουρος ότι κάναμε κάτι καλό και ξέρω ότι οι πολίτες μας θα το υποστηρίξουν.»
 
 
Πηγη:taxalia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: