Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Σκόπια: Δεκάδες Ακαδημαϊκοί διαφωνούν με το όνομα- ζητούν έκτακτη συζήτηση


Δεκάδες μέλη της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών της  «Μακεδονίας»,  ζητούν από τον πρόεδρο της, Τάκι Φίτι, να προγραμματίσει μια συνάντηση για  να λάβει θέση το σώμα σχετικά με τη συμφωνία με την Ελλάδα και το δημοψήφισμα για το όνομα.

Τόσο ατομικά, όσο και σε μικρότερες ομάδες, εξέχοντες ακαδημαϊκοί ζήτησαν από το προεδρείο της Ακαδημίας να μην παραμείνει σιωπηλό για το όνομα και να λάβει θέση σε ένα τόσο ιστορικό και σημαντικό θέμα, όπως είναι το ζήτημα του ονόματος της χώρας.
Ανεπίσημη απάντηση που δόθηκε σε ορισμένους από αυτούς, αναφέρει ότι χρειάζεται χρόνος για να προετοιμασθεί μια τέτοια συνεδρία και ότι η Ακαδημία δεν μπορεί να βιαστεί.
Η Ακαδημία σχεδιάζει μια τέτοια διάσκεψη τον Σεπτέμβριο, ώστε να λάβει θέση σε επιστημονικό επίπεδο για το πρόβλημα. Αυτό ανακοινώθηκε από τον ακαδημαϊκό, Βλάντο Καμπόφσκι πριν από λίγες ημέρες, αλλά, ορισμένοι ακαδημαϊκοί αμφιβάλλουν και διατείνονται ότι η Ακαδημία βρίσκεται σε συμφωνία με την κυβέρνηση, και θέλει να διεξαχθεί η διάσκεψη μετά τις 23 Σεπτεμβρίου, όταν, όπως λέγεται θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα.
Μεταξύ των ακαδημαϊκών, ο Καμπόφσκι θεωρείται ο κύριος αντίπαλος μιας δημόσιας συζήτησης για το όνομα, καθώς η πλειονότητα των ακαδημαϊκών αντιτίθεται στη συμφωνία με την Ελλάδα και υπάρχει ο κίνδυνος διαχωρισμού των μελών της Ακαδημίας στο ζήτημα αυτό.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: