Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Δηλώσεις ΥΠΕΞ Σερβίας για αλλαγή συνόρων στο Κοσσυφοπέδιο


Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς  προέβη σε σκληρούς τόνους κατά των χωρών, που σύμφωνα με αυτόν, άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας  αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

 Ο Ντάτσιτς είπε ότι οι χώρες αυτές  διακατέχονται από υποκρισία, αφού από τη μία αναγνώρισαν την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου και σήμερα αντιτίθενται σε αλλαγή των συνόρων.
Σε συνέντευξη Τύπου με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ο Ντάτσιτς δήλωσε  ότι η πρόταση του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς να διαπραγματευθεί τα σύνορα ήταν μια επιθυμία για επίτευξη συμβιβασμού.
«Παραβίασαν τα σύνορά μας και τώρα θυμούνται ότι τα σύνορα δεν μπορούν να αλλάξουν. Λένε θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και δεν μπορούμε να το συζητήσουμε. Δεν ντρέπονται οι υποκριτές;» είπε ο Ντάτσιτς -αναφερόμενος σαφώς στις δηλώσεις που παρουσίασε το Βαλκανικό Περισκόπιο.
Πρόσθεσε ότι αυτό ισχύει για την πΓΔ, ότι τώρα που το πρόβλημα χτύπησε την πόρτα τους, θυμήθηκαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή των συνόρων.
«Για ποια σύνορα μιλάτε, τα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας; Ποιος έχει  επικυρώσει αυτά τα σύνορα; Αυτοί που βοήθησαν  το Κοσσυφοπέδιο να γίνει ανεξάρτητο, τώρα μιλούν να μην γίνει αλλαγή των συνόρων», δήλωσε ο Ντάτσιτς.
«Ο καθένας υπενθυμίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή στα εθνικά σύνορα»,  και συνέχισε ειρωνικά με την ερώτηση εάν ο UCK (στρατός απελευθέρωσης Κοσόβου) ήταν ένας αυτονομιστικός αποσχιστικός σχηματισμός ή ήταν μια πολυεθνική οργάνωση που αγωνίσθηκε για ένα πολυεθνικό Κοσσυφοπέδιο;»
 «Για όσους πιστεύουν ότι είμαστε αδύναμοι επειδή δείχνουμε την επιθυμία για συμβιβασμό, θα τους πω: «Μην παίζετε  με τα νεύρα και τους μύες της Σερβίας», είπε ο Ντάτσιτς.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: