Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Οι πρωθυπουργοί Βουλγαρίας και Σκοπίων γιόρτασαν μαζί την επέτειο του Ίλιντεν


Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ  και των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ γιόρτασαν μαζί την επέτειο της εξέγερσης του Ίλιντεν, γράφει βουλγαρικό δημοσίευμα.

Οι δύο ηγέτες έφθασαν στο Μπλαγκόεβγκραντ όπου πήραν μέρος στην τελετή κατάθεσης στεφάνου στο μνημείο του Γκότσε Ντέλτσεφ.
Η κοινή γιορτή διοργανώθηκε για δεύτερη χρονιά μετά την υπογραφή της Συνθήκης Φιλίας και Συνεργασίας και Σχέσεων Καλής Γειτονίας μεταξύ της Βουλγαρίας και των Σκοπίων.
Στο Μπλαγκόεβγκραντ ο Ζαέφ συνοδεύθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών των Σκοπίων, Όλιβερ Σπασόφσκι, ενώ στην τελετή συμμετείχε και ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ.
Η επέτειος του Ίλιντεν είναι μια μεγάλη γιορτή για τους λαούς και των δύο πλευρών των συνόρων Βουλγαρίας- πΓΔΜ και δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι τα μέσα ενημέρωσης  και των δύο χωρών κάνουν ιδιαίτερη μνεία σε αυτήν, αλλά με διαφορετικές  εθνικές προεκτάσεις.  
Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, στην ομιλία του εξέφρασε την ικανοποίησή του από το γεγονός ότι η πλατεία Μακεδονίας, στο Μπλαγκόεβγκραντ, είχε σημαίες της Βουλγαρίας και της ‘Μακεδονίας’. Τόνισε ότι οι χώρες των Βαλκανίων έχουν αποτελέσει παράδειγμα για το πώς η Ευρώπη μπορεί να λύσει τα μακροχρόνια προβλήματα. «Μαζί- Βουλγαρία, ‘Μακεδονία’, Ελλάδα, Κόσοβο και Αλβανία, εργάζονται για να κάνουν την πυριτιδαποθήκη σε μια ‘ευημερούσα περιοχή’», είπε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: