Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2018

Το αλβανικό τάγμα ειδικών επιχειρήσεων B.O.S.

Σοβαρό μέλημά  των Αλβανών δεν  είναι μόνο η Τσαμουριά, αλλά και η ενεργή τους συμμετοχή  στο ΝΑΤΟ, για την επίτευξη των εθνικών τους επιδιώξεων.  Προσπαθούν πάντα να είναι παρόντες σε όλα τα καλέσματα που τους απευθύνονται ειδικά από τους Αμερικανούς .
Στην ISAF έχουν ξεκινήσει από το 2002 να στέλνουν μικρά τμήματα ειδικών δυνάμεων επιπέδου διμοιρίας, με αποστολές ασφάλειας και συνοδείας. Στη συνέχεια  το 2007 ξεκίνησαν να στέλνουν ένα λόχο  στη Χεράτ για να μεταπέσουν σε διμοιρία από το 2008 και μέχρι σήμερα. Παράλληλα διαθέτουν και μια ιατρική ομάδα που παλιότερα ήταν προσκολλημένη στο ελληνικό κινητό χειρουργικό νοσοκομείο εκστρατείας,(ΚΙΧΝΕ) στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ενώ τώρα τους έχουν στο αφγανικό στρατιωτικό νοσοκομείο. Δίνουν συνεχώς το παρόν και αυτό μετράει.
Με τους Αμερικανούς τα πήγαιναν πάντα πολύ καλά ως άριστα. Τώρα στο Αφγανιστάν έχουν ένα τμήμα ειδικών δυνάμεων που αποτελεί το τμήμα ταχείας αντίδρασης σε μια αμερικανική μικτή δύναμη επιχειρήσεων επιπέδου τάγματος, (Compined Task Force 2-23) με έδρα την προκεχωρημένη βάση του Σπιν Μπόλντακ (Forward Operating Base Spin Boldak) κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, νότια της Κανταχάρ, της "πάλαι ποτέ"  Αλεξάνδρειας εν Αραχωσία!
Τον προηγούμενο μήνα, το τμήμα αυτό ήλθε στο επίκεντρο της δημοσιότητας της τοπικής κοινωνίας της αμερικανικής βάσης στο Αφγανιστάν, με την αλλαγή φρουράς θα έλεγα! Δηλαδή άλλαξε το προσωπικό τους μετά από 7μηνη παραμονή και έγινε ειδική τελετή παραλαβής-παράδοσης με παράλληλη επίδοση του μεταλλίου ΝΑΤΟ, στους αποχωρούντες.
Εκτός από τον Αμερικανό διοικητή της δύναμης επιχειρήσεων, ήλθε και ο Αλβανός διοικητής του Τάγματος Ειδικών Επιχειρήσεων να παραστεί στην τελετή αλλαγής, συνταγματάρχης Dritan Demiraj. Μια ματιά στο βιογραφικό του σημείωμα θα δώσει καλή εικόνα του ..πολύπλευρου ταλέντου αλλά και των "πηγών" μόρφωσης και στρατιωτικής παιδείας.
Για τις αλβανικές ειδικές δυνάμεις, είχαμε αναφερθεί στο παρελθόν, σε προηγούμενο άρθρο. Μετά και την επίσκεψη του δικού μας Α/ΓΕΕΘΑ στην Αλβανία όπου κάποιοι από τους Αλβανούς κομάντος, του έκαναν επίδειξη, θα πούμε κάτι περισσότερο γι' αυτό το τάγμα ειδικών επιχειρήσεων ή όπως το λένε αλβανικά, "Batalioni i Operacioneve Speciale, ΒOS".
Το τάγμα αυτό ανήκει στο Σύνταγμα Commando των Αλβανών και το χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι το  μπορντό χρώμα του μπερέ  που φέρει το προσωπικό του. Οργανώθηκε το 2000 και από τότε έχει συμμετάσχει σε όλες τις σοβαρές επιχειρήσεις του αλβανικού στρατού και κυρίως στην επιτήρηση των αλβανοσκοπιανών και αλβανοκοσοβάρικων συνόρων.
Το προσωπικό του τάγματος έχει συμμετάσχει σε όλες τις πρόσφατες μεγάλες επιχειρήσεις των Αμερικανών, είτε στα πλαίσια διμερούς συνεργασίας, είτε μέσα στον ΟΗΕ και στο ΝΑΤΟ.  'Έχει λάβει μέρος στις επιχειρήσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, όπου συνεχίζει μέχρι σήμερα. Οι αποστολές που συνήθως ανατίθενται, είναι περιπολίες, ελέγχου ασφαλείας, επιτήρησης περιοχής και αναζήτησης υπόπτων. Επίσης χρησιμοποιείται για προστασία κρισίμων εγκαταστάσεων και υψηλών προσώπων. Ενδεχομένως να έχει συνεργασθεί με τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις σε αποστολές ειδικής αναγνώρισης, σε αναζήτηση αρχηγών Ταλιμπάν.
Η εκπαίδευσή του περιλαμβάνει όλες τις μορφές ειδικών επιχειρήσεων που ακολουθεί το  ΝΑΤΟ. Η επιλογή του προσωπικού γίνεται από τους ήδη υπηρετούντες στον αλβανικό στρατό ξηράς. Οι υποψήφιοι, μετά την εθελοντική τους συμμετοχή, διέρχονται από εκπαίδευση επιλογής διάρκειας 12 εβδομάδων. Μέσα σ' αυτό το διάστημα καλούνται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις στο μικρότερο χρονικό διάστημα, με αύξηση της απόστασης σταδιακά, μέχρι που φθάνουν στην απόσταση των 27 χιλιομέτρων με φόρτο σε ορεινό και δύσβατο έδαφος.
Αξιολογούνται συνεχώς σε βολές, φυσική κατάσταση, προσανατολισμό και τήρηση κατεύθυνσης. Την τελευταία εβδομάδα αξιολόγησης οι δοκιμασίες συνεχίζονται σε 24ωρη βάση χωρίς παύσεις. Όσοι περάσουν την  επιλογή των 12 εβδομάδων, συνεχίζουν για άλλες 14 εβδομάδες, με προχωρημένα αντικείμενα επιβίωσης-διαφυγής, βολές εκ του συστάδην (CQB), καταστροφές και ανταρτοπόλεμο.
 Η τελική δοκιμασία συνδυάζεται με άσκηση διαφυγής, κατά την οποία οι εκπαιδευόμενοι, παραμένουν χωρίς τροφή για 72 ώρες, προσπαθώντας να διαφύγουν χωρίς να συλληφθούν και να επιστρέψουν στη βάση τους.
Καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να φαίνονται αντάξιοι των ειδικών δυνάμεων των άλλων στρατών του ΝΑΤΟ και όχι μόνο. Πάντως οι Τούρκοι τους έχουν μάθει πολλά!
Ο εξοπλισμός τους περιλαμβάνει πολλά και σύγχρονα μέσα μεταφοράς, επικοινωνιών, στολές, αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη  και εξαρτήσεις. Ομοίως ο οπλισμός τους παρουσιάζει ποικιλία όπως φαίνεται παρακάτω.
    RPG-7 φορητός αντιαρματικός εκτοξευτής
    Type 54 HMG 12.7 mm πολυβόλο
    Beretta ARX-160 assault rifle
    Heckler & Koch HK417 assault rifle
    G-36 assault rifle
    AKM assault rifle
    MG4 light machine gun
    Sako TRG sniper rifle
    Barret M82 anti-materiel sniper rifle
    MP-5 submachine gun
    MP-7 submachine gun
    Beretta Px4 Storm pistol
    Beretta 92 pistol
Από οχήματα διαθέτουν
    Land Rover Defender και
    MRAP που χρησιμοποιούνται από το τμήμα τους στην Κανταχάρ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Πηγη:Pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: