Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019

Η Τουρκία θα απαντήσει στη συνάντηση των 7 στην Κύπρο




Οι ηγέτες των επτά παράκτιων χωρών της Μεσογείου θα συναντηθούν στη νότια Κύπρο στις 29 Ιανουαρίου. Την ίδια ημέρα η Τουρκία με την «Άσκηση Γαλάζια Πατρίδα»/  «Mavi Vatan Tatbikatı» θα δώσει ένα σαφές μήνυμα στους ηγέτες, γράφει η τουρκική εφημερίδα Αϊντινλίκ.

Οι επικεφαλής των επτά μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρέχονται από τη Μεσόγειο, θα συναντηθούν στη Λευκωσία στα τέλη Ιανουαρίου, όπως έγραψε η εφημερίδα ‘Φιλελεύθερος’ (γράφει το τούρκικο δημοσίευμα) και η συνάντηση αυτή αναφέρεται ως ‘MED7’ και αναφέρεται ως Σύνοδος Κορυφής της 29ης Ιανουαρίου.
Θα συναντηθούν ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ο πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν , ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζιουζέπε Κόντε, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόσεφ Μουσκάτ, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέντρο Σάντζεζ και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.
Στη συνάντηση κορυφής των ‘MED7’ θα συζητηθούν θέματα για τους πρόσφυγες, την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και θέματα ενέργειας. Αναμένεται, επίσης, ότι το ζήτημα της οικονομικής συνεργασίας και ο διαχωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα αποτελέσουν θέματα της συνεδρίασης.
Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης (συνεχίζει το κείμενο) ανέφερε στις ειδήσεις στο κανάλι ΡΙΚ ότι στη σύνοδο κορυφής «θα ληφθούν υπόψη οι ενέργειες της Τουρκίας, η συνεργασία και οι συμμαχίες με άλλες χώρες που είναι μεγάλης σημασίας για εμάς»,  όπως είπε.
Ο Αναστασιάδης σημείωσε ότι θα δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας για τα αποκαλούμενα δικαιώματα κυριαρχίας της νότιας Κύπρου. Πρόσθεσε ότι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή και τα ενεργειακά θέματα έχει αυξηθεί και ότι η ΕΕ ενδιαφέρεται, επίσης, για τα ενεργειακά ζητήματα στην περιοχή.
Ο Αναστασιάδης δήλωσε ότι υπάρχουν πολλές συμφωνίες συνεργασίας με τη Γαλλία και οι δεσμοί τους έχουν ενισχυθεί.
Επεσήμανε ότι η γαλλική TOTAL βρίσκεται στην αποκαλούμενη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) η οποία μονομερώς δηλώθηκε από την ελληνική διοίκηση της νότιας Κύπρου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.
«Η Γαλλία έχει ρόλο και συμφέροντα να διαδραματίσει στην περιοχή», τόνισε ο Αναστασιάδης.
Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί προσεκτικά
Το Τουρκικό Ναυτικό έχει επίσης ενισχυμένη δράση και κινείται στα παράλια της Τουρκίας, στην ανατολική Μεσόγειο και στη θάλασσα του «κράτους της βόρειας Κύπρου».
«Αφενός, το σκάφος μας για σεισμική έρευνα  το «Barbaros Hayreddin Pasha» συνεχίζει να διεξάγει δραστηριότητες επιστημονικής έρευνας με συνοδεία της φρεγάτας ‘TCG Barbaros’, αφετέρου συνεχίζουμε να επιδεικνύουμε τη σημαία μας  στην περιοχή με στρατιωτικές δραστηριότητες κατάρτισης».
«Στις 27 Φεβρουαρίου, στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο θα ξεκινήσει η «Άσκηση Γαλάζια Πατρίδα»/  «Mavi Vatan Tatbikatı» που είναι μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη άσκηση στις θαλάσσιες περιοχές μας», σημειώνει η τουρκική εφημερίδα.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: