Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Αλβανίδα πρέσβειρα στη Σόφια: Θέλουμε συνεργασία με το Βουλγαρικό Πατριαρχείο



Η Βουλγαρία και η Αλβανία είναι χώρες με πολύ πρόσφατο παρελθόν και σχεδόν κοινή ιστορία. Αυτό δήλωσε η πρέσβειρα της Αλβανίας στη Βουλγαρία, Ντόνικα Χότζα κατά τη συνάντησή της με τον Βούλγαρο Πατριάρχη Νεόφυτο.


Η συνάντηση έγινε στο κτήριο της Επισκοπής της Σόφιας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος.


 «Η Αλβανική Εκκλησία είναι νεότερη από τη δική σας, η οποία είναι μία από τις παλαιότερες στην Ευρώπη με πολλές παραδόσεις στο διάβα του χρόνου και διαδίδει το καλό στους ανθρώπους», είπε η Αλβανίδα πρέσβειρα. 


Πρόσθεσε ότι πάνω από το 26% των πολιτών της Αλβανίας είναι μέρος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και σήμερα υπάρχουν στη χώρα  πάνω από 1.000 ναοί.


Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, η Χότζα επεσήμανε ότι η Βουλγαρία είναι μία από τις χώρες που υποστηρίζουν την Αλβανία στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 


Αυτό ενισχύει περαιτέρω τους δεσμούς και τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.


Η βουλγαρική μειονότητα


Η Αλβανίδα πρέσβειρα είπε ότι η πρεσβεία της Αλβανίας είναι ανοιχτή σε όλες τις πρωτοβουλίες και δραστηριότητες του βουλγαρικού Πατριαρχείου και θα ήθελε να συνεργασθεί με την κυβέρνηση της Αλβανίας και για την υποστήριξη της βουλγαρικής μειονότητας στη χώρα.


«Είναι καλό να ζήσουν με ειρήνη και κατανόηση, ελπίζουμε ότι η βαλκανική χερσόνησος θα αποτελέσει μέρος της ειρήνης και διαρκούς επιτυχίας στην παρούσα και μελλοντική ανάπτυξή της», είπε ο πατριάρχης Νεόφυτος.


Παρόμοιες συναντήσεις με διπλωματικούς αντιπροσώπους ο Πατριάρχης Νεόφυτος είχε την περασμένη εβδομάδα.


 Συνομίλησε με την πρέσβειρα της Σλοβενίας στη Σόφια, Άνγκελα Φρανγκίς και τον μητροπολίτη Ευλόγιο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: