Σελίδες

Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Η Τουρκία ανησυχεί στην περίπτωση ομοσπονδοποίησης της Συρίας


Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε  τη Δευτέρα ότι ανησυχεί για μια πιθανή διχοτόμηση της Συρίας και ταυτόχρονα, επανέλαβε ότι η Άγκυρα δεν θα αφήσει το Κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) να σχηματίσει οποιαδήποτε μορφή ανεξαρτησίας στη βόρεια Συρία και είναι έτοιμος να κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Καθένας έχει ανησυχίες σε μια περίπτωση διαχωρισμού (της Συρίας). Έχουμε και εμείς. Γιατί; Επειδή πίσω από το PYD ή το YPG (Μονάδες Λαϊκής Προστασίας), βρίσκονται δυνάμεις  που επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια ζώνη στη βόρεια Συρία. Η Τουρκία έχει, ήδη, πει ότι δεν πρόκειται να αφήσει μια τέτοια περίπτωση να ολοκληρωθεί. Θα κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο σε αυτό το θέμα», τόνισε.
«Ένα τμήμα της Συρίας που θα ελέγχεται από το PYD και το YPG, η Άγκυρα το θεωρεί ως «επικείμενη απειλή» για την Τουρκία», πρόσθεσε ο Ερντογάν. Το έχουμε διακοινώσει αυτό, ειδικά στους συμμάχους του συνασπισμού και θα συνεχίσουμε να το λέμε», είπε, όπως σημειώνει το ‘Ντουνιά Μπουλτενί’.
 
 

70 ρωσικά μη επανδρωμένα παρακολουθούν την εκεχειρία στη Συρία



Εβδομήντα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας έχουν δρομολογηθεί για την παρακολούθηση της εκεχειρίας στη Συρία, αναφέρει ο συριακός ‘τηλέγραφος’, επικαλούμενος ρωσικές πηγές.

Από Κέντρο Ελέγχου,  που βρίσκεται στη ρωσική βάση, ο Σεργκέι Κοραλένκο, επικεφαλής του Κέντρου Συμφιλίωσης των πλευρών της σύγκρουσης, είπε ότι παρακολουθούνται όλες οι δραστηριότητες στη χώρα με άμεση μετάδοση προς το κέντρο.
Ο Κοραλένκο ανέφερε τον αριθμό του Κέντρου για την επικοινωνία των ομάδων των ανταρτών καθώς και το email του Κέντρου Συμφιλίωσης.
 Σύμφωνα με το δημοσίευμα την τελευταία ημέρα το κέντρο δέχθηκε 169 τηλεφωνήματα και μια επιστολή από 42 εκπροσώπους των τοπικών αρχών σε όλη τη χώρα και 34 μηνύματα από τις ένοπλες παρατάξεις ή τους εκπροσώπους τους, καθώς και 93 κλήσεις και μία επιστολή από απλούς πολίτες.
Ο Κοραλένκο επεσήμανε ότι το κέντρο δεν απορρίπτει κανένα αίτημα, όταν έχει τη δυνατότητα απάντησης το πράττει αμέσως, διαφορετικά, προωθεί το αίτημα στους κυβερνητικούς οργανισμούς της Συρίας.
 
 

Τουρκία: Προκαλεί τη Ρωσία - Στέλνει F-16

Image

Ανεβάζει το θερμόμετρο η Άγκυρα στη Συρία, στέλνοντας 10 μαχητικά F-16 να περιπολούν στα σύνορα, απέναντι ακριβώς από τα ρωσικά αεροσκάφη που μάχονται κατά του ISIS.

Παρά την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός η Τουρκία έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει να χτυπάει αυτούς που θεωρεί τρομοκράτες.

Το πρωί της Δευτέρας 29 Φεβρουαρίου ο Αρχηγός του Τουρκικού Επιτελείου, ανακοίνωσε ότι ενισχύει τις περιπολίες στα τουρκικά σύνορα με τη Συρία, με άλλα 10 μαχητικά F-16. Τα τουρκικά αεροσκάφη σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα περιπολούν κατά μήκος της συνοριακής γραμμής Τουρκίας - Συρίας.

Κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει πλέον ότι μια αφορμή αρκεί για να ξανα-ανάψει η φωτιά με τη Ρωσία, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν ότι 'είναι κρίμα που η Ρωσία έχασε έναν φίλο σαν την Τουρκία για δύο πιλότους".

ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ

Πηγη:Onalert

Η νατοϊκή δύναμη ενισχύεται στο Αιγαίο


Λαμβάνουν θέσεις στο Αιγαίο και ενισχύονται σταδιακά τα πλοία της ναυτικής δύναμης του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στην περιοχή, προκειμένου να διακόψουν τις γραμμές που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι. Η γερμανική φρεγάτα fgs-bonn βρίσκεται μεταξύ Λέσβου και Χίου, η καναδική φρεγάτα HMCS-Fredericton μεταξύ Χίου και Ικαρίας, η ελληνική φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ μεταξύ Ικαρίας και Κω και η τουρκική φρεγάτα TCG-Barbaros-(F-244) δυτικά της Ρόδου.
Η ιταλική φρεγάτα LIBECCIO -που συμμετείχε σε άσκηση στην Ιταλία- αυτήν την ώρα βρίσκεται νοτιοδυτικά της Πολοποννήσου με κατεύθυνση το Αιγαίο.
Νοτιοδυτικά της Ποελοποννήσου βρίσκεται και η γαλλική φρεγάτα MONTCALM, που κινείται προς την περιοχή, για να ενταχθεί στη νατοϊκή δύναμη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

78% των Ρώσων εναντίον συμβιβασμού με την Τουρκία

Το 78 τοις εκατό των Ρώσων πολιτών είναι κατηγορηματικά αντίθετο σε όποιο συμβιβασμό με την Τουρκία


Πάνω από τα τρία τέταρτα των Ρώσων πολιτών (78%) συμφωνούν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει συμβιβασμός με την Τουρκία, εφ’ όσον  οι τουρκικές αρχές  δεν ζητήσουν συγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 τον περασμένο Νοέμβριο στα σύνορα Συρίας- Τουρκίας.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα έρευνας που πραγματοποιήθηκε από  το Κέντρο Ελέγχου της Κοινής Γνώμης σε πανρωσικό επίπεδο, όπως δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του.
Περίπου το 11% των ερωτηθέντων, που πιθανόν έχει συμφέροντα στην Τουρκία, πιστεύει ότι η Ρωσία πρέπει να επαναφέρει τις προηγούμενες σχέσεις με την Τουρκία, ακόμη και αν δεν ζητήσει συγνώμη.
Το υπόλοιπο 11% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι δύσκολο να απαντηθεί το ερώτημα.
"Η πλειοψηφία των πολιτών δεν αισθάνονται τις αρνητικές συνέπειες της ρήξης των σχέσεων με την Άγκυρα". 
Για το φταίξιμο της ρωσο-τουρκικής σύγκρουσης και την αμοιβαία επιβολή κυρώσεων θεωρεί υπαίτια  την Τουρκία το 54% των ερωτηθέντων ενώ ένα 3% θεωρεί τη Ρωσία.
Στην έρευνα συμμετείχαν 1.600 άτομα από 130 πόλεις σε 46 περιφέρειες και περιοχές της Ρωσίας.
 

Σερβία: Ο στρατός βρίσκεται σε επιφυλακή


 Ο σερβικός στρατός βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση. Αυτό αποφασίστηκε κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, στο οποίο συζητήθηκαν τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν από τη Σερβία, εφ’ όσον κλιμακωθεί η μεταναστευτική κρίση.

 

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκολα Σελάκοβιτς, αυτό θα συμβεί σε περιπτώσεις όπου η αστυνομία δεν θα είναι σε θέση να τηρήσει το νόμο και την τάξη.

Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Σερβίας, σε πλήρη δυναμικότητα για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων καταστάσεων, όπως σημειώνει η αλβανική ‘Σέκουλι.

 

Πηγη: http://www.echedoros-a.gr

«Στην Ελλάδα απαγορεύθηκε σε δημοσιογράφους η πρόσβαση σε καταυλισμούς μεταναστών»



«Οι ελληνικές αρχές έχουν απαγορεύσει την πρόσβαση των μέσων ενημέρωσης σε όλους τους καταυλισμούς,  στους οποίους γίνεται η εγγραφή και η διέλευση των μεταναστών στη χώρα, λόγω του υπερπληθυσμού των κέντρων αυτών», σημειώνει το πρακτορείο Τανγιούγκ.

Το ελληνικό υπουργείο για την πολιτική της μετανάστευσης,  απαγόρευσε  στους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης να επισκέπτονται κέντρα για τους μετανάστες στην ηπειρωτική χώρα ή σε νησιά, «μέχρι νεωτέρας».
Το μέτρο δικαιολογήθηκε με τον μεγάλο αριθμό των μεταναστών και των προσφύγων στα κέντρα αυτά.
Από την αρχή του έτους, τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο έχουν αποδεχθεί από τις ακτές της Μικράς Ασίας περισσότερους από 117.000 μετανάστες, ενώ πέρυσι μέχρι αυτήν την ημερομηνία ήταν περίπου 4.500, όπως σημειώνει το AP, σημειώνει το σερβικό πρακτορείο.
 
 

Σκόπια: Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων σε μετανάστες που έκοψαν τα συρματοπλέγματα



 Ειδομένη- Reuters
 
 Η αστυνομία του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες που έκοψαν τα συρματοπλέγματα και προσπάθησαν να περάσουν από τα ελληνο- σλαβικά σύνορα, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερ.

Η σλαβική αστυνομία εξοπλισμένη με δακρυγόνα τα εξαπέλυσε κατά των μεταναστών που προσπάθησαν να διασχίσουν τα συρματοπλέγματα τόσο προς την κύρια είσοδο, όσο και από τη σιδηροδρομική γραμμή,  στην οποία έχουν καθίσει εμποδίζοντας την κυκλοφορία.
 
 

Τουρκία: Η στρατηγική της ήπιας ισχύος εγγυμονεί κινδύνους για ανάφλεξη στα Βαλκάνια;

Image

Της Ναταλίας Γρίβα
Διεθνολόγου

Το Μάιο του 2016, μια αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων, πιθανόν με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ahmet Davutoglu, πρόκειται να επισκεφτεί τη Βοσνία για να παραστεί στην επαναλειτουργία του τζαμιού Ferhadija στην περιοχή Banja Luka. Το τζαμί αυτό περιλαμβάνεται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO [1], χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πολιτιστικές απώλειες του πολέμου στη Βοσνία την περίοδο 1992-1995, λόγω των καταστροφών που αυτό υπέστη από τις σερβοβοσνιακές δυνάμεις. [2]

Ας σημειωθεί ακόμη ότι, ο Τουρκικός Οργανισμός Συνεργασίας και Ανάπτυξης, (ΤİΚΑ) στήριξε την ανακατασκευή του τζαμιού Ferhadija, στα πλαίσια της πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής διείσδυσης που αυτός επιδιώκει στην περιοχή των Βαλκανίων.

Όμως τι σημαίνουν όλα αυτά και ποιες είναι οι επιδιώξεις της Άγκυρας;

Εάν κάποιος εξετάσει την ακόλουθη κατάσταση που περιγράφεται στις σελ. 63-65 του βιβλίου του Χρ. Μηνάγια με τίτλο: «Απόρρητος Φάκελος Τουρκία-Η Εθνική Στρατηγική της Τουρκίας», η εικόνα που προκύπτει είναι σαφής.

Οι συνεργασίες που δημιουργεί η Τουρκία με τις χώρες του Καυκάσου, της Κεντρικής Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής αποσκοπούν κατά βάση αφενός στην προβολή της στρατηγικής της ήπιας ισχύος μέσω μιας ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, αφετέρου στην οικονομική διείσδυση σε μια αγορά ενός δισ. κατοίκων με προφανή οικονομικά οφέλη.

Σημαντικό εργαλείο της στρατηγικής αυτής αποτελεί ο Τουρκικός Οργανισμός Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΤİΚΑ), ο οποίος ιδρύθηκε στις 24-01-1992, υπαγόμενος αρχικά στο υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια το 1999 στην πρωθυπουργία. Ο ΤİΚΑ έχει ως αποστολή την ανάπτυξη προγραμμάτων οικονομικής, εμπορικής, τεχνολογικής, πολιτιστικής, κοινωνικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας τόσο με τουρκόφωνα, όσο με γειτονικά με την Τουρκία κράτη. Τα προγράμματα αυτά αφορούν στη δημιουργία θεσμικών υποδομών σε όλους τους τομείς, βελτίωση των υποδομών, αναβάθμιση του βιοτικού και κοινωνικού επιπέδου, διαφύλαξη του κοινού ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου (οθωμανικού-τουρκικού), διάδοση της τουρκικής γλώσσας, βελτίωση των πολιτιστικών σχέσεων και συνεργασία στον τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τις Ετήσιες Εκθέσεις Δραστηριοτήτων του, ο ΤİΚΑ κατανέμει τις περιφερειακές του δαπάνες στους τομείς: εκπαίδευση, υγεία, νερό και υγιεινή ύδατος, διοίκηση και πολιτικές υποδομές, λοιπές κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες, μεταφορές, αποθηκεύσεις προϊόντων, ανάπτυξη υποδομών επικοινωνιών, ενέργεια, τραπεζικές εργασίες, χρηματο-οικονομικά, εργασία, γεωργία, δασοπονία, αλιεία, βιομηχανία, εξόρυξη μετάλλων, οικοδομικές εργασίες, εμπόριο, τουρισμός και προστασία περιβάλλοντος.

Συνεπώς, διαπιστώνεται ότι η Άγκυρα χρησιμοποιεί τον ΤİΚΑ ως έναν οργανισμό διείσδυσης στις κοινωνίες ενός γεωγραφικού χώρου που εκτείνεται σε τρεις ηπείρους (Ευρώπη-Ασία-Αφρική) και σε περισσότερες από 100 χώρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της σημασίας που δίδει η Τουρκία στη διείσδυση αυτή αποτελεί η λειτουργία γραφείων Συντονισμού Προγραμμάτων του ΤİΚΑ στις ακόλουθες 27 χώρες: Αφγανιστάν, Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Αιθιοπία, Παλαιστίνη, Γεωργία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Καζακστάν, Κιργιζία, Κοσσυφοπέδιο, Π.Γ.Δ.., Μογγολία, Πακιστάν, Μολδαβία, Ουζμπεκιστάν, Σενεγάλη, Σουδάν, Σομαλία, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, Ιράκ, Λίβανος, Υεμένη και Ουκρανία.

Πέραν των παραπάνω, ο ΤİΚΑ δίδει μεγάλη βαρύτητα στον τομέα της τουρκολογίας με τη δημιουργία αντίστοιχων τμημάτων σε πανεπιστήμια του Αφγανιστάν, της Αλβανίας, της Λευκορωσίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Βουλγαρίας, της Εσθονίας, της Παλαιστίνης, της Ινδίας, του Καζακστάν, της Κιργιζίας, της Λιθουανίας, της Μογγολίας, της ΠΓΔ, του Ουζμπεκιστάν, της Σλοβακίας, του Ταταριστάν, του Τουρκμενιστάν, της Ουκρανίας και της Υεμένης. Επίσης, στα πλαίσια περιφερειακών συνεργασιών υλοποιεί ένα διεθνές πρόγραμμα εκπαίδευσης αστυνομικών, αφενός με την αποστολή Τούρκων εκπαιδευτών στις χώρες που το ζητούν π.χ. Αλβανία, Παλαιστίνη, Καζακστάν, Τουρκμενιστάν, Μογγολία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Αζερμπαϊτζάν και Ουζμπεκιστάν, αφετέρου με την εκπαίδευση αλλοδαπών αστυνομικών στις τουρκικές αστυνομικές σχολές.

Στη συνέχεια, ο Χρ. Μηνάγιας επισημαίνει ότι, η βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας για τα Βαλκάνια έχει δύο κύριους στόχους. Ο πρώτος στόχος αφορά στην εδραίωση της σταθερότητας σύμφωνα με την τουρκική αντίληψη, ενώ ο δεύτερος στόχος αφορά στη δημιουργία ενός διεθνούς νομικού πλαισίου, στην ομπρέλα ασφαλείας του οποίου θα ενταχθούν οι εθνικές μειονότητες της περιοχής. Εντός αυτού του νομικού πλαισίου, η Τουρκία έχει ως διαρκή στόχο την απόκτηση του δικαιώματος επέμβασης στα προβλήματα που έχουν σχέση με τις μουσουλμανικές μειονότητες των Βαλκανίων.

Είναι σημαντικό ότι, ο Ahmet Davutoglu χρησιμοποιεί ως παράδειγμα της σύγχρονης ιστορίας, την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η οποία, κατ’ αυτόν, νομιμοποιήθηκε στα πλαίσια ενός τέτοιου νομικού πλαισίου. Επομένως, η Άγκυρα, αφενός για να μπορέσει στο μέλλον να αποκτήσει ένα παρόμοιο δικαίωμα στα Βαλκάνια, αφετέρου για να μην απολέσει την δραστικότητά της στην περιοχή, να μη βρεθεί απέναντι σ’ ένα «Βαλκανικό Μπλοκ» και να εξισορροπήσει το ρωσικό παράγοντα, εφαρμόζει μια ενεργητική βαλκανική πολιτική, η οποία: α. Προβάλλει συνεχώς τους πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς της Τουρκίας με τις μουσουλμανικές μειονότητες και δημιουργεί τις προϋποθέσεις, ώστε αυτή να μπορέσει στο μέλλον να αναλάβει νέες περιφερειακές αποστολές που πηγάζουν από τις ιστορικές παραμέτρους.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι ο Davutoglu χρησιμοποιεί τον όρο «Οθωμανικό Κράτος», διότι το θεωρεί ως ένα μοντέλο διοίκησης που περιελάμβανε δραστηριότητες εποικισμού, ανοικοδόμησης και ανάπτυξης, σε αντίθεση με τον όρο «Οθωμανική Αυτοκρατορία», ο οποίος παραπέμπει στα μοντέλα της αποικιοκρατικής διακυβέρνησης των Άγγλων, των Γάλλων, των Ισπανών και των Πορτογάλων. β. Επικαλείται με δραστικό τρόπο τις εσωτερικές ισορροπίες και τους εξωτερικούς παράγοντες της κάθε περιοχής. γ. Αυτοπαρουσιάζεται ως το τελικό άσυλο στο οποίο θα προσφύγει κάποιος σε περίπτωση προβλήματος και ως η δύναμη που εγγυάται είτε την εσωτερική ασφάλεια, είτε και την εδαφική ακεραιότητα μερικών χωρών που διαβιούν οι μειονότητες.

Διαπιστώνεται δηλαδή, ότι η Τουρκία όχι μόνο ταυτίζει την ασφάλεια των Βαλκανίων με τις παραμέτρους ασφαλείας των δυτικών συνόρων της, αλλά επιδιώκει να μετατοπίσει τη γραμμή ασφαλείας της ακόμη δυτικότερα, μέσω πολυμερών και διμερών συμφωνιών ασφαλείας σε βαλκανικό επίπεδο. Ενδεικτικά αναφέρονται οι στρατιωτικές συνεργασίες με την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και την' Π.Γ.Δ.., οι οποίες δημιουργούν μια επιπλέον απειλή με ασύμμετρες συνιστώσες στα βόρεια σύνορα της Ελλάδος. Τούτο οφείλεται στο γεγονός ότι μέσω των συνεργασιών σε τεχνολογικό και επιστημονικό επίπεδο, σε θέματα στρατιωτικής εκπαίδευσης και δωρεάν παροχής στρατιωτικού υλικού έχει γίνει αποδεκτή και νομιμοποιήθηκε η μόνιμη παρουσία τουρκικών στρατιωτικών τμημάτων στις εν λόγω περιοχές.

Ωστόσο, το γεγονός ότι οι εγγύς γειτονικές χώρες της Τουρκίας παρέμειναν για αιώνες υπό το ζυγό της οθωμανικής αυτοκρατορίας, δημιουργεί ψυχολογικές αντιδράσεις, οι οποίες αφενός έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον πολιτικό διάλογο, αφετέρου επιδρούν αρνητικά στην εξασφάλιση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας, η οποία αποτελεί την πρωταρχική απαίτηση για διαπραγματεύσεις.

Το κείμενο είναι αναδημοσίευση από το Μεσογειακό Κέντρο Στρατηγικής Ανάλυσης και Πληροφοριών (ΜΕ.ΚΕ.Σ.Α.Π.)

Πηγη:Onalert

NATO: Στην Τουρκία για διαβουλεύσεις ο Γερμανός Διοικητής της SNMG2

Image

Στην Τουρκία για διαβουλέυσεις, πηγαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert, ο Γερμανός Τακτικός Διοικητής της ΝΑΤΟϊκής Δύναμης SNMG2, Υποναύαρχος Γιοργκ Κλάιν.

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες ο γερμανός αξιωματικός θα μεταβεί αύριο στην Άγκυρα και θα εχει επαφές με το Τουρκικό Επιτελείο για να βρεθεί τρόπος υλοποίησης της πολιτικής απoφασης που έλαβε το North Atlantic Council για το σχέδιο δράσης στο Αιγαίο.

Να θυμίσουμε οτι η Τουρκία ειχε μπλοκάρει την απόφαση της στρατιωτικής επιτροπής σπάζοντας την σιωπή και οδηγώντας το ΝΑΤΟ να λάβει πολιτική απόφαση. Αυτη θα πρέπει να υλοποιηθεί και γι αυτο τον λόγο προγραμματιστηκε η επίσκεψη του γερμανού στην αγκυρα.
Η ελληνική πλευρά δεν εχει ουσιαστική αντίρρηση του σχεδίου καθώς θεωρεί οτι διασφαλίζει όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Η απόφαση αφορά δράση του ΝΑΤΟ για το προσφυγικό στο Αιγαίο χωρίς να περιλαμβανεται το Καστελλόριζο το οποίο βάσει του IMO (International Maritime Organisation) θεωρείται ανατολική Μεσόγειος.

ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ
 
Πηγη:Onalert 

Ισραηλινοί στρατιώτες εγκατέλειψαν τις θέσεις τους στο Γκολάν



Στρατιώτες  του τάγματος 932  της ταξιαρχίας Ναχάλ εγκατέλειψαν αυθαίρετα τις θέσεις τους στα υψώματα του Γκολάν.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι πρόκειται για μια δράση αλληλεγγύης προς τους συντρόφους τους, οι οποίοι έλαβαν φυλάκιση 20 ημερών γιατί αρνήθηκαν να εκτελέσουν διαταγές των διοικητών τους.
Οι λιποτάκτες αναμένεται να περάσουν στρατοδικείο. Ο στρατός δεν αποκάλυψε την αιτία της εξέγερσής τους, ίσως, λόγω της κακής συμπεριφοράς των ανωτέρων τους.
 Το ισραηλινό Κανάλι 2, σημειώνει ότι τον περασμένο Ιούλιο μια ομάδα στρατιωτών της ταξιαρχίας «Γκολάνι» εγκατέλειψαν τη θέση τους στην περιοχή των υψιπέδων του Γκολάν για μερικές ώρες και οι παραβάτες παραπέμφθηκαν στο πειθαρχικό συμβούλιο, σημειώνει το ισραηλινό δημοσίευμα.
Συμπτώματα παραβάσεων στον ισραηλινό στρατό παρουσιάζονται τακτικά, λόγω των σκληρών δοκιμασιών που υποβάλλονται.
 
 

Ισραήλ: «Η Ρωσία χρησιμοποιεί δικά μας μη επανδρωμένα στη Συρία»



Φωτογραφίες που έχουν ληφθεί από το Ισραήλ, προφανώς μέσω δορυφόρου, από την ρωσική στρατιωτική βάση Χμέιμιμ  στη Συρία, δείχνουν ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου «Sercher-2».

Το 2ο ισραηλινό κανάλι ανέφερε ότι πριν από 5 χρόνια, 12 UAV τύπου «Sercher-2» είχαν παραδοθεί από το Ισραήλ στη Ρωσία έναντι 100 εκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο των συμφωνιών σχετικά με την άρνηση της Μόσχας να παραδώσει το σύστημα S-300 στο Ιράν.
Πριν από λίγες εβδομάδες, η Μόσχα ανακοίνωσε την παράδοση του συστήματος στην Τεχεράνη. Αυτό δηλώνει ότι η συμφωνία για μη παραχώρηση σε άλλον των drones έχει παρέλθει και αυτό, ακόμη,  σημαίνει ότι τα ισραηλινά μη επανδρωμένα θα μπορούσαν να διοχετευθούν στους στρατιωτικούς συμμάχους της Μόσχας- τους Ιρανούς, την Χεζμπολάχ ή ακόμη και στον Άσαντ.
Υπενθυμίζεται, γράφει το ισραηλινό δημοσίευμα, ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση του Ισραήλ, να ενισχύσει τον έλεγχο των εξαγωγών όπλων στη Ρωσική Ομοσπονδία.
 Εξαιτίας αυτής της παρέμβασης το υπουργείο άμυνας του Ισραήλ έθεσε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της χώρας να αλλάξουν την ιδιότητα της Ρωσίας στην έγκριση συμφωνιών σε όπλα από την «κανονική» στην «ειδική».
 

Σελαχατίν Ντερμιτάς: Τα τούρκικα βιβλία ιστορίας λένε ψέματα για τους Κούρδους


Ο Σελαχατίν Ντερμιτάς, συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας, Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), σε ομιλία στην  πόλη Μπατμάν υποστήριξε ότι τα τούρκικα βιβλία λένε ψέματα ότι οι Τούρκοι μπήκαν στην Ανατολία με την υποστήριξη των Κούρδων, σημειώνει η «Haber 7».

Ο ίδιος είπε ότι οι Κούρδοι «δεν είναι αρνιά για σφαγή αλλά είναι ένας μεγάλος λαός». Γράφουν ότι το ιππικό των Κούρδων βοήθησε τους Τούρκους να καταλάβουν την Ανατολία, αυτό είναι λάθος. Δεν μπορούν να διδάσκουν τέτοια πράγματα στα παιδιά.
Ο Ντερμιτάς επεσήμανε ότι τα τουρκικά ιστορικά βιβλία δεν λένε την αλήθεια για τους Κούρδους και τους αγνοούν τελείως, τους αποκαλούν Τούρκους και αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα 100 ετών, όπως είπε.
Επεσήμανε, ακόμη, ότι οι Κούρδοι δεν είναι ανύπαρκτοι, όπως υποστηρίζει ο Νταβούτογλου, οι Κούρδοι είναι ένας λαός 45 εκατομμυρίων στη Μέση Ανατολή και η κουρδική είναι η 4η  πιο ομιλούμενη γλώσσα στην περιοχή.
«Ο κουρδικός λαός είναι ένας από τους αρχαίους λαούς στην περιοχή», τόνισε
 
 

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ!

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις καθώς η κατάσταση σε Αιγαίο, Τουρκία αλλά και εντός της

χώρας προκαλεί ανησυχία σε τρία μέτωπα.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Real News, το πρώτο έχει να κάνει με την «παραβατική» συμπεριφορά της Τουρκίας που διαρκώς κλιμακώνεται, το δεύτερο με τις πληροφορίες που θέλουν την Άγκυρα να είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και το τρίτο έχει να κάνει με το θέμα των προσφύγων και των μεταναστών.
Παράλληλα, η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί για να προκαλέσει προβλήματα στις επιχειρήσεις της νατοϊκής αποστολής στο Αιγαίο. Μπορεί να ανακοινώθηκε η συμφωνία τα ξημερώμτα της Πέμπτης από τη Συμμαχία, ωστόσο είναι αμφίβολο κατά πόσο αυτή μπορεί να λειτουργήσει καθώς το ΝΑΤΟ κάνει τα χατίρια στην Τουρκία. Ένα από αυτά είναι η εξαίρεση του Καστελόριζου από τις περιοχές περιπολιών του ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός ότι οι νατοϊκοί έχουν συμπεριλάβει το νησί στις περιοχές αποβίβασης μεταναστών και προσφύγων.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι πληροφορίες που έφτασαν τις τελευταίες ημέρες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας ήταν ανησυχητικέs και γι” αυτό δόθηκε εντολή για αυξημένη επαγρύπνιση των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπήρξαν εκτιμήσεις για τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία ακόμα και για μέσα στο Σαββατοκύριακο. 
 
 
taxalia

Τουρκία: Πόσοι Σύριοι πρόσφυγες βρίσκονται πραγματικά στη χώρα;

Image
Του Χαράλαμπου Καραγκιοζούδη*

Είναι γνωστό ότι, η Άγκυρα εδώ και καιρό, εκμεταλλευόμενη την κατάσταση στη Συρία, διακηρύττει προς κάθε κατεύθυνση ότι, στη χώρα υπάρχουν περίπου τρία εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, για τους οποίους η Τουρκία δαπανά πολύ σημαντικά ποσά για τη διαμονή και τη σίτισή τους.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται σε δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, διαπιστώνεται ότι ο αριθμός των καταγεγραμμένων προσφύγων ανέρχεται στους 1.385.000, ενώ από τη μελέτη των στοιχείων αυτών, εξάγονται τα παρακάτω συμπεράσματα:
  • Οι νομοί που φέρουν το μεγαλύτερο βάρος στο θέμα των προσφύγων, είναι οι πέντε συνορεύοντες νομοί της Τουρκίας με τη Συρία (Κίλις, Χάταϊ, Σανλίουρφα, Γκαζίαντεπ, Μάρντιν), με πρώτο το νόμο Κίλις, στον οποίο η αναλογία του τουρκικού πληθυσμού με τους πρόσφυγες είναι περίπου 1:1.
  • Σε δεύτερη σειρά έρχονται οι λοιποί γειτονικοί νομοί, που είναι κοντά στα σύνορα όπως, Μερσίνα, Οσμανιγιέ, Άδανα και Καχραμάνμαρας.
  • Σε όλους τους υπόλοιπους νομούς, τα ποσοστά σε σχέση με τον τουρκικό πληθυσμό είναι πολύ μικρά και σχεδόν οι πρόσφυγες «χάνονται».
  • Επίσης, τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλά στις τουριστικές περιοχές.
  • Όσοι έφυγαν από τους προσωρινούς καταυλισμούς, προτίμησαν να μετακομίσουν σε νομούς όπου υπάρχει βιομηχανική ανάπτυξη, προκειμένου να βρουν εργασία όπως, στην Προύσα, Καισάρεια, Κωνσταντινούπολη κ.λπ.
  • Δεν έχουν μετακομίσει ή δεν τους επιτρέπεται, στους νομούς της Μαύρης Θάλασσας και των βορειοανατολικών συνόρων, όπου σημειώνονται σχεδόν μηδενικά ποσοστά, όπως στο Άρτβιν, Καρς, Ίγντιρ, Έρζουρουμ κ.λπ.
Ακολούθως, παρατίθεται πίνακας με πλήρη στοιχεία για τον αριθμό των προσφύγων και το ποσοστό τους επί του συνολικού πληθυσμού (Τούρκοι και Σύριοι) ανά νομό. Προφανώς, τα στοιχεία αυτά, που προέρχονται από τουρκικές πηγές και η αξιοπιστία τους θα πρέπει να αξιολογηθεί ανάλογα, δεν αφορούν σε άλλες κατηγορίες μεταναστών από το Πακιστάν, Αφγανιστάν κ.λπ., αλλά και σε Σύριους πρόσφυγες που δεν έχουν καταγραφεί και περιφέρονται ανά την Τουρκία, μέχρι να περάσουν στην Ελλάδα, προκειμένου να μεταβούν στην Ευρώπη.




Το άρθρο είναι αναδημοσίευση από το Μεσογειακό Κέντρο Στρατηγικής Ανάλυσης και Πληροφοριών (ΜΕ.ΚΕ.Σ.Α.Π.),Onalert

Τουρκία: Απειλή για την Άγκυρα η συμμαχία Ρωσίας - Αρμενίας

Image

 Του Ανέστη Καλλιγά
Δημοσιογράφου

H στρατιωτική συμμαχία μεταξύ Ρωσίας και Αρμενίας δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στην Τουρκία, εκτιμά ο Αμερικανός αναλυτής και συγγραφέας Andrew Bowen. Ο ίδιος στην ανάλυση του προσθέτει πως η ρωσική κυβέρνηση έχει αποστείλει μαχητικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα σε μια αεροπορική βάση μόλις 25 μίλια από τα τουρκικά σύνορα, πέραν της ρωσο-αρμενικής συμφωνίας για την αεράμυνα που υπογράφηκε στις 23-12-2015.

Η Αρμενία διατηρεί μια χρόνια φιλία με την Ρωσία σε διπλωματικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο. Μια σχέση που σίγουρα δεν εξυπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα, ειδικά την παρούσα περίοδο που η Τουρκία έχει εστιάσει τη προσοχή της στον πόλεμο στη Συρία.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως εκτός από τη Συρία, η Αρμενία είναι η μοναδική χώρα στην φλεγόμενη ευρύτερη περιοχή που συνορεύει με την Τουρκία και φιλοξενεί σε μόνιμη βάση και όχι προσωρινή, ρωσικές αεροπορικές και χερσαίες δυνάμεις. Αναμφισβήτητα, το γεγονός αυτό προβληματίζει έντονα την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας, ειδικά μετά τη ρήξη που επήλθε στις σχέσεις Άγκυρας-Μόσχας μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους στις 25-11-2015 που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο Ρώσων πιλότων.

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ο σημαντικός ρόλος που θα διαδραματίσουν οι ΗΠΑ, μιας και η Τουρκία ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ είναι σύμμαχος της Αμερικής. Μάλιστα, ο Andrew Bowen επισημαίνει πως, έχει διαφύγει της προσοχής κυβερνητικών και στρατιωτικών αξιωματούχων των ΗΠΑ το γεγονός ότι, χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες και προηγμένα οπλικά συστήματα έχουν εγκατασταθεί μόνιμα, και όχι προσωρινά, σε δύο βάσεις της Αρμενίας.

Τέλος, ο εν λόγω Αμερικανός αναλυτής και συγγραφέας αναφέρει πως είναι καιρός πλέον η Ουάσιγκτον να αξιολογήσει ποιοι είναι οι πραγματικοί σύμμαχοι της στην περιοχή και ποιοι όχι.

Πηγή: Μεσογειακό Κέντρο Στρατηγικής Ανάλυσης και Πληροφοριών (ΜΕ.ΚΕ.Σ.Α.Π.),Onalert

Η Μέση Ανατολή και η Ελλάδα μετά την άρση κυρώσεων στο Ιράν

Image

Επιμέλεια: ΞΑΝΘΗ ΤΖΟΥΡΟΥΝΗ

Ευρώπη και ΗΠΑ ξανάνοιξαν την αγκαλιά τους στο Ιράν και ήραν τις κυρώσεις που είχαν επιβάλλει. Τι σημαίνει αυτό για την Μέση Ανατολή αλλά και για την Ελλάδα; Απαντήσεις δίνει η  έρευνα του Κέντρου Διεθνών και Στρατηγικών Σπουδών CSIS.

Δέκα χρόνια μετά την επιβολή περιοριστικών μέτρων της Δύσης στο Ιράν εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος, η χώρα απαλλάσσεται από τις οικονομικές κυρώσεις, ΗΠΑ και ΕΕ θερωούν τώρα ότι η Τεχεράνη εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της.
Η επιτυχία διατήρησης της συμφωνίας που υπογράφηκε στην Βιέννη μεταξύ της Τεχεράνης και των Μεγάλων Δυνάμεων αποτελεί σύμφωνα με τον ΟΗΕ πρόδρομο για μία περιφερειακή συνεργασία υπέρ της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί η πυρηνική συμφωνία αποτελεί ‘’χρυσή σελίδα’’ στην ιστορία της χώρας . Το Ιράν, περιφερειακή δύναμη, πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου ανοίγει μία νέα σελίδα στις σχέσεις της με τον υπόλοιπο κόσμο.

Αύξηση των εξαγωγών πετρελαίου

Η συμφωνία που υπέγραψαν τον Ιούλιο του 2015 η Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ από κοινού με την ΕΕ και το Ιράν ώστε να περιοριστεί το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα σε ειρηνικούς σκοπούς συνέβαλε στην αύξηση των εξαγωγών πετρελαίου. Το Ιράν γνωρίζει παρόλα αυτά εσωτερική αστάθεια . Κυριαρχεί διχασμός στο εσωτερικό του Ιράν. Bάσει έρευνας που διεξήγαγε το Κέντρο στρατηγικών και διεθνών σπουδών η πλειοψηφία του ιρανικού κόσμου δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη και στον ιδιωτικό τομέα.

Οι σκληροπυρηνικοί πολιτικοί και η εκκλησία υποστηρίζουν την επένδυση στην ασφάλεια και στις στρατιωτικές δυνάμεις. Στο πλαίσιο της αβεβαιότητας συμβάλλουν η αυξανόμενη εκδήλωση βίαιων πράξεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής καθώς και η εχθρότητα που χρόνο με τον χρόνο μεγαλώνει ανάμεσα στην Σαουδική Αραβία και το Ιράν ύστερα από την αποδυνάμωση του Οργανισμού των εξαγωγικών χωρών πετρελαίου (OPEC).

Οι Σαουδάραβες ακολουθούν επιθετική εμπορική πολιτική, γεγονός που οφείλεται πρωταρχικά στην ένταξη του Ιράν στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου ύστερα από την άρση των κυρώσεων. Δείγμα της πολιτκής αυτής αποτελεί η υπογραφή συμφωνίας με την Τουρκία για την μεταφορά στρατευμάτων στην αεροπορική βάση του Ινντζιρλίκ με σκοπό την συμμετοχή σε χερσαίες επιχειρήσεις σε συριακό έδαφος.Επιθετικό χαρακτήρα φαίνεται να έχει και η εκτέλεση από τις σαουδαραβικές αρχές του Σιίτη κληρικού Νιμρ Μπακρ αλ- Νιμρ, βασικού ηγέτη της σιιτικής αντιπολίτευσης .

Μπορεί κάλλιστα να είναι ακριβώς κι αυτός ο λόγος που η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να ενισχύσει τη θέση της στην Ευρώπη σήμερα. Το Ιράν φαίνεται να συμπλέει με την Ρωσία όχι μόνο σε στρατιωτικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο, υποστηρίζει έρευνα του Κέντρου Στρατηγικών και διεθνών Σπουδών CSIS. Η προσέγγιση Μόσχας – Τεχεράνης είναι πολλαπλή και εκτείνεται στον πετρελαϊκό τομέα όπου οι διαπραγματεύσεις για την προμήθεια πετρελαίου στην Ρωσία συνεχίζονται.

Έκδηλη είναι η υποστήριξη του Ιρανικού κράτους στην κυβέρνηση Άσαντ στο πλαίσιο του συριακού ζητήματος. Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους το Ιράν δείχνει αμέριστη υποστήριξη προς την Συρία είναι γιατί αποτελεί οδό διέλευσης για τα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου που βρίσκονται στην διάθεση του Ιράν, το οποίο στερείται εξαγωγικών υποδομών


Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

Η Ελλάδα, χώρα με ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία, εμπλέκεται στον διεθνή ενεργειακό πόλεμο που έχει ξεσπάσει στην Μέση Ανατολή με πρωταγωνιστές το τρομοκρατικό Isis, την Ευρώπη, την Ρωσία, τους Αμερικάνους και τον Αραβικό κόσμο μέσω του Κυπριακού. Δημοσίευμα του έθνους απεικονίζει την επιθυμία των ΗΠΑ και του Ισραήλ για την μεταφορά φυσικού αερίου που εξορύσσεται νότια της Κύπρου μέσω αγωγού στην Τουρκία δια των βάσεων που διαθέτει η Ελλάδα στην Κρήτη και μέσω του Trans-Adriatic pipeline στα Βαλκάνια. Άποψη τουΓιώργου Δελαστίκ είναι ότι "η δημιουργία αγωγού που θα καταλήγει στην Τουρκία είναι μία καλή ευκαιρία για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με τον Ερντογάν". Η διοχέτευση φυσικού αερίου από τους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω της Τουρκίας δεν θα οδηγήσει την Τουρκία να επιβάλλει τους δικούς της όρους στην Λευκωσία για την εξέλιξη του παιχνιδιού;

Ο Νίκος Παναγιωτίδης επικεφαλής του Στρατηγικού παρατηρητηρίου Μέσης Ανατολής – Ανατολικής Μεσογείου, έγραψε ότι "η διοχέτευση κυπριακού φυσικού αερίου προς την Τουρκία δεν κρίνεται ως η κατάλληλη επιλογή διότι εγκλωβίζει την ενεργειακή στρατηγική της Κυπριακής Δημοκρατίας στις απαιτήσεις μίας περιφερειακής δύναμης με μεγαλοιδεατική ατζέντα όσο αναφορά την εξωτερική της πολιτική". Ο εγκλωβισμός της Κύπρου σε μία μόνο αγορά όσο ελκυστική και αν είναι την κάνει ευάλωτη απέναντι σε άλλους ανταγωνιστές που προσφέρουν καλύτερες τιμές. Η ενέργεια μπορεί να αποτελέσει για ένα μικρό και αδύναμο κράτος όπως η Κύπρος εργαλείο εξωτερικής πολιτικής όσο και μεγιστοποίησης της διεθνούς επιρροής των Μεγάλων δυνάμεων.

Το θέμα του φυσικού αερίου είναι κομβικό για την διαμόρφωση υψηλής στρατηγικής από την Κύπρο διότι δημιουργεί προϋποθέσεις αποτρεπτικών δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς πολλές Μεγάλες Δυνάμεις έχουν εμπλακεί στις διαδικασίες γεώτρησης, καθώς ήθελαν να αποφύγουν πιθανές κρίσεις που θα διατάρασσαν τους ενεργειακούς τους σχεδιασμούς. Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας απολαύουν ισχυρής διεθνούς νομιμοποίησης από άλλες ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και από τις ΗΠΑ. Τα ποθούμενα αποτελέσματα για το Κυπριακό θα επέλθουν όταν οι στρατηγικοί σχεδιασμοί της Κύπρου στραφούν γύρω από τον άξονα της απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο , χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα πως θα υπάρξει πλήγμα στα ρωσικά συμφέροντα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Στρατηγικού παρατηρητηρίου Μέσης Ανατολής – Ανατολικής Μεσογείου ο τομέας της ενέργειας είναι πολυπαραγοντικός. Η εμπλοκή πολλών παικτών σε ένα πρόβλημα καθιστά δύσκολη την επίλυση του. Επίκεντρο του Κυπριακού σχεδιασμού πρέπει να είναι η εξισορρόπηση ωφελειών και δυνητικών κινδύνων με σκοπό την αντιμετώπιση της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Πηγη:Onalert

Κινητοποίηση για να στηθούν τέντες στο Ελληνικό προκαλεί φήμες για ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων

Image

Γράφει η ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ

Αναστάτωση προκλήθηκε σήμερα λόγω της κινητοποίησης που έγινε στις Ένοπλες Δυνάμεις για να βρεθεί ανθρώπινο δυναμικό να στήσει τέντες για πρόσφυγες στο γήπεδο του μπέιζμπολ στο Ελληνικό.


Πιο συγκεκριμένα, προκειμένου να φιλοξενηθούν πρόσφυγες που υπήρχαν στο λιμάνι του Πειραιά, αποφασίστηκε να στηθούν τέντες στο γήπεδο του μπέιζμπολ στο Ελληνικό και για τον λόγο αυτό κινητοποιήθηκε το ΚΕΣΟΔΜΕ, το οποίο με τη σειρά του ζήτησε κόσμο από τα Γενικά Επιτελεία.

Έτσι κόπηκαν κάποιες άδειες εξόδου από στρατιώτες και ναύτες, με αποτέλεσμα το "σπαμένο τηλέφωνο" να δημιουργήσει ανησυχία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert δεν έχει ανακληθεί καμία άδεια λόγω προσφυγικού.

Η πρόκληση φημών είναι προφανώς αποτέλεσμα της μηδενικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων και κατ' επέκταση του κόσμου, από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.


Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΣ Νίκος Φανιός σε τηλεφωνική επικοινωνία του Onalert δήλωσε πως δεν έχει κοπεί καμία άδεια. Επιβεβαίωσε όμως ότι κόπηκαν οι έξοδοι στρατιωτών σε ορισμένες μονάδες, προκειμένου να βοηθήσουν στο Ελληνικό.

Από τον Στρατό Ξηράς σύμφωνα με πληροφορίες διατέθηκαν περίπου 32 στρατιώτες, από το Πολεμικό Ναυτικό 25 ναύτες και από την Πολεμική Αεροπορία 45 χαμηλόβαθμα στελέχη.

Αναμένεται ότι απόψε το βράδυ ο νέος αυτός καταυλισμός θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει 500 πρόσφυγες που διαβιώνουν τις τελευταίες ημέρες σε κακές συνθήκες  στο λιμάνι του Πειραιά.

Παράλληλα αναχώρησαν σήμερα 18 λεωφορεία με 850-900 πρόσφυγες από τον Πειραιά προς τους καταυλισμούς που στήνονται κοντά στα σύνορα, στην περιοχή του Κιλκίς.  
 
 
Πηγη:Onalert

Ιράν και Ρωσία κατασκευάζουν κανάλι 700 χλμ συνδέοντας Κασπία με Περσικό Κόλπο


Το Ιράν συνεχίζει τις προετοιμασίες για την κατασκευή ενός πλωτού καναλιού που θα συνδέει την Κασπία Θάλασσα με τον Περσικό Κόλπο. Ένα έργο που από το παρελθόν είχε κριθεί ως στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία, όπως αναφέρει η «Αζέρ Νιουζ».

Για το έργο ενδιαφέρονται, επίσης, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν που θέλουν να έχουν διέξοδο στον Ινδικό Ωκεανό.
 Τώρα το έργο είναι  στον κατάλογο των προτεραιοτήτων  για την Τεχεράνη και σε αντίθεση με το παρελθόν δεν προσπαθεί να το κρύψει και περιμένει ενδιαφερομένους από άλλες χώρες για την επένδυση.
Το δυτικό περίβλημα της Τουρκίας, άμεσα ή έμμεσα, σχεδόν επί δύο αιώνες εμπόδιζε την κατασκευή αυτής της σημαντικής αρτηρίας και προσπαθούσε να εμποδίσει το έργο περιθωριοποιώντας την αγορά του ιρανικού φυσικού αερίου  και εκθειάζοντας, συγχρόνως,  τη διαδρομή του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, ως βασική διαδρομή αλλά και να αποτρέψει την κυριαρχία της Ρωσίας σε αυτήν την περιοχή.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όχι τυχαία, το 1997 για το έργο αυτό είχαν θέσει οικονομικά μέτρα στο Ιράν καθώς και σε εταιρείες που θα εργάζονταν στο Ιράν στην υλοποίηση αυτής της ιδέας.
Παρά το γεγονός ότι έχουν χαλαρώσει τα μέτρα κατά του Ιράν δεν έγινε σαφές ακόμη εάν οι εταιρείες θα μπορούν να εργασθούν στο σχέδιο αυτό στο έδαφος του Ιράν.
Το συνολικό μήκος του καναλιού είναι 700 χιλιόμετρα περνώντας και μέσα από ροές ποταμών στο βορειοδυτικό και  νοτιοδυτικό Ιράν.
Το έργο θα κοστίσει περί τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια και θα διαρκέσει η κατασκευή του περίπου πέντε χρόνια.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το κανάλι θα προσφέρει  έσοδα στη Ρωσία και το Ιράν από 1,2 έως 1,4 δις δολάρια ετησίως, ήδη, από τρίτο ή τέταρτο έτος της κατασκευής.
Το κανάλι υπολογίζεται να είναι σε πλήρη λειτουργία το  2020.
 
 

Δεύτερο τουρκικό μη επανδρωμένο έπεσε στα σύνορα με τη Συρία


Τουρκικό μη επανδρωμένο αεροπλάνο έπεσε  την Παρασκευή στην περιοχή Aladağ της επαρχία Χατάι, στα τουρκο-συριακά σύνορα, αναφέρει λιβανική  ενημερωτική ιστοσελίδα επικαλούμενη μέσα ενημέρωσης των Αδάνων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι Τούρκοι ανέφεραν ότι η πτώση του Drone ήταν αποτέλεσμα «τεχνικής» βλάβης.
Είναι το δεύτερο τουρκικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο που πέφτει στα σύνορα της Συρίας και εγείρει ερωτηματικά εάν πράγματι ‘τεχνικοί’ λόγοι είναι η αιτία της πτώσης, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται.
 
 

Κλειστά από χθες το βράδυ τα σύνορα Ελλάδας- Σκοπιων

Τριακόσιους πρόσφυγες πήραν χθες τα Σκοπια, μέσω της ουδέτερης ζώνης και στη συνέχεια έκλεισε το σημείο διέλευσης.


Από τις 4, χθες το μεσημέρι, έως τις 8 το βράδυ, πέρασαν 300 άτομα από το Ιράκ και τη Συρία αλλά έκτοτε, το σημείο έχει κλείσει.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στον καταυλισμό στην Ειδομένη βρίσκονται περίπου 6.500 πρόσφυγες και άλλοι 400 είναι συγκεντρωμένοι στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου.


 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,taxalia

Συρία: Σκληρές μάχες σε κουρδική πόλη - απώθησαν επίθεση του ISIS

Image
Τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσαν χθες επίθεση εναντίον μιας πόλης στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας την οποία ελέγχουν οι Κούρδοι, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν μάχες και ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές για να τους απωθήσει.

Οι τζιχαντιστές επιτέθηκαν στην Ταλ Αμπιάντ, μια πόλη που ελέγχει η κουρδική οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), και στην κοντινή πόλη Σούλουκ τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, δήλωσαν ο εκπρόσωπος των κουρδικών δυνάμεων Ρεντούρ Χαλίλ και πηγές στις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού εξαπέλυσαν 10 αεροπορικά πλήγματα για να απωθήσουν την επίθεση, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με την ΜΚΟ, τουλάχιστον 45 μέλη του ΙΚ και 20 Κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν.

Σε γραπτή δήλωση που διανεμήθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο στρατός των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι ο συνασπισμός εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές κοντά στην Ταλ Αμπιάντ.

Ένας εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ, μια συμμαχία στην οποία συμμετέχουν οι YPG) ανέφερε πως η έφοδος των τζιχαντιστών απωθήθηκε και 70 μέλη του ΙΚ σκοτώθηκαν.

«Όλες οι επιθέσεις απωθήθηκαν, όλες οι περιοχές όπου οι τρομοκράτες είχαν καταφέρει να στήσουν θέσεις σαρώθηκαν», δήλωσε ο Ταλάλ Σάλου στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Η επίθεση εξαπολύθηκε μερικές ώρες αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η προσωρινή εκεχειρία κατόπιν της συμφωνίας ΗΠΑ-Ρωσίας, η οποία όμως δεν αφορά το Ισλαμικό Κράτος, ούτε το Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, ο βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία).

 
 
 
 
  


Οι YPG είχαν αποσπάσει την πόλη Ταλ Αμπιάντ από το ΙΚ πέρυσι, σε μια επιχείρηση με την αεροπορική υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ. Από την πόλη, στα βόρεια της Ράκας, της «πρωτεύουσας» των τζιχαντιστών στη Συρία, διέρχεται μια κρίσιμης σημασίας οδός ανεφοδιασμού.

Ο Χαλίλ υποστήριξε πως ορισμένοι από τους τζιχαντιστές που συμμετείχαν στην επίθεση έφθασαν στην περιοχή από το βορρά —την Τουρκία— επαναλαμβάνοντας την κατηγορία πως η Άγκυρα υποστηρίζει το ΙΚ. Οι τουρκικές αρχές διέψευσαν την καταγγελία και τόνισαν ότι τα πρόσφατα μέτρα για την αυστηρότερη φρούρηση των συνόρων καθιστούν αδύνατο οι δράστες της επίθεσης να μπήκαν στη Συρία από την τουρκική επικράτεια.

Πηγη: ΑΠΕ -ΜΠΕ,Onalert

Τσαβούσογλου για Κύπρο: Κρίσιμη για την Τουρκία η ασφάλεια των 'Τουρκοκυπρίων'

Image
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε, σε συνέντευξη του στην κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος που δημοσιεύεται σήμερα, στις προτεραιότητες της Άγκυρας στο Κυπριακό και τις θέσεις της σε καίρια ζητήματα.Υποδεικνύοντας ότι το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα συζητηθεί στο τέλος, σε μια πενταμερή διάσκεψη, σημείωσε ότι θα πρέπει να καλυφθούν οι ανησυχίες των 'Τουρκοκυπρίων' στο ζήτημα της ασφάλειας. Ερωτηθείς για τις ιδέες που διαμορφώνει η Αθήνα στο κεφάλαιο αυτό, είπε ότι «δεν τις έχουμε συζητήσει επίσημα».
Ο κ. Τσαβούσογλου επί του ιδίου θέματος είπε : «δεν θέλω να εννοηθεί ότι η Τουρκία θα είναι πολύ ελαστική στο ζήτημα των εγγυήσεων. Για να διαμορφώσουμε όμως κοινή θέση, θα πρέπει να συζητήσουμε επίσημα το ζήτημα με τους Τουρκοκύπριους, η ασφάλεια των οποίων είναι κρίσιμη για την Τουρκία». Απέφυγε πάντως επιμελώς να τοποθετηθεί σε ό,τι αφορά οποιαδήποτε φόρμουλα για τις εγγυήσεις, υποδεικνύοντας ότι αυτό είναι πρόωρο.
 
Ξεκαθάρισε ότι «η ασφάλεια και οι εγγυήσεις μάς αφορούν, αφού η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη». Σημειώνοντας ότι οι χάρτες θα πρέπει να συζητηθούν στο τέλος, είπε ότι «το Εδαφικό και το Περιουσιακό είναι ζητήματα για τις δύο πλευρές να διαπραγματευθούν και να συμφωνήσουν». Πρόσθεσε ακόμη πως «η Τουρκία στηρίζει την “Επιτροπή Περιουσιών”, που λειτουργεί στον “Βορρά” για να λύσει προβλήματα και έχει λύσει ζητήματα περιουσιών».

Σε ερώτηση για το ρόλο της Τουρκίας στο θέμα της χρηματοδότησης της λύσης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέμεινε ότι «η Τουρκία έχει στηρίξει την “Επιτροπή Περιουσιών” στον “Βορρά”» και «θα συμβάλει επίσης στη χρηματοδότηση της τρέχουσας διαδικασίας». Επισήμανε ότι ούτε η Τουρκία, ούτε η Ελλάδα μπορούν να καλύψουν μόνες τους τις χρηματοδοτικές ανάγκες της διευθέτησης. Επομένως, συνέχισε, η ΕΕ, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα πρέπει να βοηθήσουν. Η Τουρκία, ανέφερε, «θα βάλει το μερίδιό της». 
 
 
Πηγη:Onalert

ΝΑΤΟ: Αυτά κάνουμε σήμερα στο Αιγαίο - Οι πρώτες ΦΩΤΟ από την επιχείρηση

Image
Συλλογή πληροφοριών για να στηρίξει την Ελλάδα, την Τουρκία και την FRONTEX κάνει σύμφωνα με σημερινή τη ανακοίνωση η ΝΑΤΟΪκή δύναμη στο Αιγαίο.

Στις πρώτες φωτογραφίες που δημοσιεύει υποστηρίζει πως θα διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στο προσφυγικό.

Επιδεικνύει μάλιστα τα μέσα που διαθέτει όπως ελικόπτερα, και φουσκωτά σκάφη τα οποία ήδη άρχισαν να χρησιμοποιούνται σε ασκήσεις προετοιμασίας για να κόψουν τις γραμμές της παράνομης διακίνησης μεταναστών στο Αιγαίο.




















   Πηγη:Onalert

ΤΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΗΚΑΜΕ ΠΟΤΕ ΑΥΤΑ;

Ακόμη ένα παράδειγμα των Ρώσων επιστημόνων στο θέμα της Ελληνικότητας της
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.
Βλέπετε αποσπάσματα από επεισόδια από το ρωσικό κανάλι SGU TV "Ο θάνατος του Φιλίππου Β 'της Μακεδονίας» και «Ελληνισμός - Γενικά Χαρακτηριστικά" του ρωσικού εκπαιδευτικού προγράμματος του 2014 "Χρονικό της Ανθρωπότητας» στο οποίοα αφηγείται η Aννα Valentinovna Voronina, ιστορικός και θεωρητικός της τέχνης. Η άποψή της σχετικά με το χαρακτήρα των αρχαίων Μακεδόνων, είναι ανεπηρέαστη από την προπαγάνδα που προέρχεται από τα Σκοπια από το 1991 και κυρίως το 2006.


taxalia

Χαστούκι στην Τουρκία: Δεν είναι ασφαλής χώρα λένε οι πολιτικοί επιστήμονες

Image

Ισχυρότατο πλήγμα στην εικόνα της Τουρκίας αποτελεί η απόφαση της Διεθνούς Εταιρίας Πολιτικής Επιστήμης να ακυρώσει το ετήσιο συνέδριό της στην Κωνσταντινούπολη για λόγους ασφαλείας.

Το 24ο Παγκόσμιο Συνέδριο Πολιτικής Επιστήμης, το οποίο είναι η ετήσια συνάντηση των κορυφαίων πολιτικών επιστημόνων από όλο τον κόσμο, ήταν προγραμαμτισμένο να γίνει φέτος στην Κωνσταντινούπολη από τις 23 έως τις 28 Ιουλίου.

Ωστόσο η εκτελεστική επιτροπή της Διεθνούς Εταιρίας Πολιτικής Επιστήμης ανακοίνωσε ότι θα διοργανωθεί σε άλλη πόλη, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, "δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων και να παρέχουν ένα περιβάλλον κατάλληλο για την ανταλλαγή των πνευματικών ιδεών.

Ο Aiji Tanaka πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρίας Πολιτικής Επιστήμης μάλιστα, σε μήνυμά του κατακεραυνώνει την Τουρκία για τους φραγμούς που βάζει στην ελευθερία του λόγου και στις ακαδημαϊκές ελευθερίες στη χώρα.

Η πόλη που θα φιλοξενήσει το παγκόσμιο αυτό συνέδριο θα ανακοινωθεί στις 25 Μαρτίου. Μήπως θα έπρεπε η Ελληνική Εταιρία Πολιτικής Επιστήμης να καταθέσει πρόταση;

ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ

Πηγη:Onalert