Σελίδες

Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: ΝΕΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ Toυρκία προς ΕΕ: «Αμεση κατάργηση βίζας για τους Τούρκους στην ΕΕ ή ανοίγουμε τα σύνορα σε 2 εκ. πρόσφυγες και μετανάστες»!




του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Η Τουρκία είναι έτοιμη να ξαναγεμίσει την Ελλάδα και την Ευρώπη με εκατομμύρια προσφύγων και μεταναστών«H Τουρκία πρέπει να αποσυρθεί από την συμφωνία που σύναψε με την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών εάν οι Βρυξέλλες δεν προχωρήσουν στην κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
 
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ παραχώρησε συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι η συμφωνία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος είχε απτά αποτελέσματα χάρη στα «πολύ σοβαρά μέτρα» που ελήφθησαν από την Άγκυρα υπενθυμίζοντας έτσι στην ΕΕ ότι ακόμα έχει η Τουρκία τον τρόπο για να την πιέσει να αποδεχτεί τις επιδιώξεις της.
 
«Ωστόσο όλα αυτά εξαρτώνται από την κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης βίζας για τους πολίτες μας, που αποτελεί επίσης στοιχείο της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου» είπε ο Τσαβούσογλου.
 
«Εάν δεν ακολουθήσει η κατάργηση της βίζας, θα υποχρεωθούμε να αποσυρθούμε από την συμφωνία που προβλέπει την επανεισδοχή προσφύγων και τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου» τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση αναμένει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
 
«Θα ήταν στις αρχές ή τα μέσα Οκτωβρίου- αναμένουμε μια συγκεκριμένη ημερομηνία».
 
Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα δημοσιεύτηκε ένα απόσπασμα. Ποιος ξέρει τι άλλα «μαργαριτάρια» ειπώθηκαν καθώς η υπόλοιπη συνέντευξη θα δημοσιοποιηθεί την Δευτέρα.
 
Πηγη:Pronews.gr

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ :ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥΣ Ρώσος ΥΠΑΜ Σ.Σοϊγκού: "Η Ουκρανία θέλει να ξεκινήσει πόλεμο κατά της Ρωσίας αλλά θα λάβει την κατάλληλη απάντηση"!




του Πάνου Δαμουλιάνου
O υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σ.Σοιγκού, είπε πώς η Ουκρανία απειλεί πλέον την Ρωσία με πόλεμο. Την ίδια στιγμή οι Ταξιαρχίες μισθοφόρων Azov, Aidar που το Κίεβο έχει μεταφέρει στην Α.Ουκρανία άρχισαν να  σφυροκοπούν το Ντονέτσκ-Λουχάνσκ και την στόχους στην ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς.
 
Συστήματα επιτήρησης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας εντόπισαν σημαντικές επιθετικές μετακινήσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και αντ΄δρασαν ακαριαία: Ειδικές δυνάμεις Spetsnaz μαζί με αντιαεροπορικά συστήματα S-400 Triumf μεταφέρθηκαν στην Κριμαία στο πλαίσιο άσκησης ετοιμότητας, ενώ στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας αναπτύχθηκαν άρματα μάχης
 
Στη Σεβαστούπολη μεταφέρθηκαν άρματα μάχης Τ-80, βαλλιστικά συστήματα Ιskander, ρουκετοβόλα ΒΜ-21 Grad,  α/α σύστημα SA-8 Gecko SAM, βασικά για τον εξοπλισμό δυνάμεων δεύτερης γραμμής (πολιτοφυλακής, βασικά).
 
Η ουκρανική 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία δέχτηκε σφοδρά πυρά. Οι συγκρούσεις μαίνονται στις περιοχές Svitlodarsk, Krasnohorivka, Avdiivka, Petrovka. 
 
Ο Σ.Σοιγκού αποκάλυψε τα στρατηγικά και τακτικά δεδομένα της δομής και του αριθμού των ρωσικών δυνάμεων στη νότια πτέρυγα κάνοντας ειδική αναφορά στο ΝΑΤΟ και στην Ουκρανία.
 
«Στην ουσία το Κίεβο έχει ξεκινήσει τρίτη εκστρατευτική δύναμη εναντίον Λουχάνσκ-Ντονέστκ με την συμμετοχή δυτικών στρατιωτικών συμβούλων η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων είναι Αμερικανοί οι οποίοι εδώ και ένα χρόνο εκπαιδεύουν τις ουκρανικές δυνάμεις και την ουκρανική εθνοφρουρά.
 
Έχει γίνει μεταφορά αρμάτων μάχης στη γραμμή επαφής και το Κίεβο ετοιμάζεται για πόλεμο.
 
H Oυκρανία δεν μένει στα λόγια, θα ξεκινήσει πόλεμο με την Ρωσία, πρώτα στο Ντονμπάς και μετά στη Κριμαία ή ταυτόχρονα και στα δύο μέτωπα, αλλά αν συμβεί αυτό θα λάβει την πρέπουσα απάντηση.
 
Αργά ή γρήγορα η Ουκρανία θα μετατραπεί από μη φιλικό κράτος σε στρατηγικό αντίπαλο για την Ρωσία. Η Μόσχα αναγκάζεται να διατηρήσει δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία. Γενικά οι σχέσεις των δύο κρατών αλλάζουν προς το χειρότερο και όχι προς το καλύτερο.
 
Η παραίτηση του Mikhail Zurabov αυτό δείχνει».
 
Πηγη:Pronews.gr

Τουρκία: Επιθέσεις PKK σε τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας- 4 νεκροί

Επίθεση ομάδας ανταρτών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) πραγματοποιήθηκε στο σταθμό χωροφυλακής Μεσούντιε Τόπτσαμ, στην επαρχία Ορντού.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό διοικητή Ιρφάν Μπαλκανλίογλου «στο σταθμό της στρατο-χωροφυλακής  στην Mesudiye Topçam τρομοκράτες του  PKK άνοιξαν πυρ. Πρώτη εκτίμηση είναι ότι τρεις στρατιώτες μας σκοτώθηκαν και άλλοι δύο  τραυματίσθηκαν. Η μάχη συνεχίζεται. Εστάλησαν ενισχύσεις στην περιοχή».
Άλλη μια επίθεση ανταρτών του PKK έγινε στο χωριό Αλτίνσου της Σεμντινλί στην επαρχία Χακάρι, όπου σκοτώθηκε ένας στρατιώτης και έξι τραυματίσθηκαν.
Τα περιστατικά έρχονται μετά από το θάνατο οκτώ αστυνομικών χθες, από αντάρτες του PKK στην Τσουκούρτζα, όπως σημειώνεται.
 

Τουρκία: Ο στρατός τέθηκε υπό τον έλεγχο του Ερντογάν με διάταγμα που υπέγραψε

Δεκαπέντε ημέρες μετά  το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπέγραψε προεδρικό διάταγμα που προβλέπει βασικές αλλαγές στο στρατό.

Το διάταγμα παρέχει εξουσίες στον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό ώστε να δίδουν άμεσες εντολές στους διοικητές του Στρατού, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Ναυτικού.
Επιπλέον, με προεδρικό διάταγμα κλείνουν αρκετές στρατιωτικές σχολές, ιδρύεται  νέο Πανεπιστήμιο για την Εθνική Ασφάλεια και οι στρατιωτικοί διοικητές τίθενται  υπό του υπουργείου Άμυνας και απολύονται 1389 στρατιωτικοί.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, χθες σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι «Χαμπέρ», σύμφωνα με το πρακτορείο 'Ανατολή',  δήλωσε ότι στόχος είναι να θέσει υπό τον έλεγχο του προέδρου  και την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών καθώς και το Γενικό Επιτελείο.
 

Η Ρωσία απαγόρευσε εισαγωγές γαλακτοκομικών και κρέατος από τα Σκόπια

Ομοσπονδιακή υπηρεσία της Ρωσίας, αρμόδια για κτηνιατρικό και τον φυτοϋγειονομικό έλεγχο, χθες το βράδυ, εξέδωσε προσωρινή απαγόρευση εισαγωγών κρέατος και άλλων προϊόντων με βάση τα βοοειδή, από τα Σκόπια.

Η απόφαση ελήφθη λόγω της παρατεταμένης επιδημίας στο δέρμα των βοοειδών από τσιμπήματα κουνουπιών και μυγών που προκαλούν εκφυλισμό  που επιφέρουν το θάνατο στα ζώα.
Η επιδημία παρουσιάσθηκε από τα τέλη Απριλίου αλλά δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της.
Παρόμοια απαγόρευση η ρωσική υπηρεσία ανακοίνωσε σε εισαγωγές βοοειδών, κρέατος και γαλακτοκομικών από το Μαυροβούνιο, σύμφωνα με το ‘meta.
 

Τουρκία: Έφοδος στο Ιντσιρλίκ πριν φθάσει ο Αμερικανός Στρατηγός!

Image
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Τραβάνε το σκοινί οι Τούρκοι στις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ. Ολονύκτια επικοινωνιακή επιχείρηση της τουρκικής κυβέρνησης, με επίκεντρο το Ιντσιρλίκ, πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, ελάχιστες ώρες πριν την άφιξη του Αμερικανού Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Τζόζεφ Ντάνφορντ.


Η Άγκυρα φαίνεται ότι τραβάει το σκοινί με τις ΗΠΑ, "παίζοντας" με την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην οποία υπάρχουν και πυρηνικά όπλα, για να δημιουργήσει ατμόσφαιρα θρίλερ, με σκοπό να πιέσει για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Σε αυτό το πλαίσιο, 7000 αστυνομικοί απέκλεισαν χθες στις 11 το βράδυ την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στα Άδανα, την ώρα που διαρρέονταν φήμες στον τουρκικό Τύπο ότι υπήρξαν πληροφορίες για νέα απόπειρα πραξικοπήματος που θα ξεκινούσε από την αεροπορική βάση.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας της Hurriyet, ο κυβερνήτης των Αδάνων έμαθε αυτές τις πληροφορίες και αμέσως κάλεσε τον επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας ζητώντας του να επέμβει.



Το συναγερμό κήρυξε ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας, ενώ πλήθη κόσμου ξεχύθηκαν πάλι στους δρόμους της πόλης.

Πάνω από 7000 αστυνομικοί με τεθωρακισμένα οχήματα, και η αντιτρομοκρατική εισέβαλαν στην αεροπορική βάση, απαγορεύοντας την ταυτόχρονα την είσοδο και την έξοδο αξιωματικών και στρατιωτών.


teleSUR English @telesurenglish
No one will be allowed to enter or exit the base until more is found out about the "danger" http://www.telesurtv.net/english/news/U.S.-Base-in-Turkey-on-Lock-down-amid-Rumors-of-2nd-Coup-20160730-0023.html 







Πλήθος κόσμου έσπευσε να βοηθήσει με τον δικό του τρόπο, μπλοκάροντας με τα οχήματά του την περιοχή.
Παράλληλα η είδηση άρχισε να κυκλοφορεί στην Δύση προκαλώντας μεγάλη ανησυχία, καθώς φαίνεται ότι δεν υπήρχε δυνατότητα επικοινωνίας.



Λίγο αργότερα, τις πρώτες πρωινές ώρες ο υπουργός αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ομέρ Τσελίκ, ανακοίνωνε από το Twitter ότι ήταν μια απλή επιθεώρηση ασφαλείας και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.



Ο υπουργός συνέχισε την συμμετοχή του στην ολονύκτια "γιορτή δημοκρατίας" στους δρόμους των Αδάνων, εκθειάζοντας τους συμμετέχοντες.
Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς, μετά τον αποκλεισμό της αεροπορικής βάσης, έσπευσαν να αποκλείσουν και την αμερικανική πρεσβεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας.



Σήμερα πάντως πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ο Αμερικανός Στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ. Ο στρατηγός Ντάνφορντ με βάση το πρόγραμμα ξεκινά την επίσκεψή του από τη συμμαχική βάση του Ιντσιρλίκ. Τούρκοι αναλυτές προβλέπουν πυκνά σύννεφα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και μάλιστα σε μια περίοδο κρίσιμων εκλογών στις ΗΠΑ.

"Παίζουν" με τα πυρηνικά

Στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ βρίσκονται αποθηκευμένα το ένα τέταρτο όλων των πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ στην Τουρκία. Πρόκειται για περίπου 50 θερμοπυρηνικές βόμβες B-61 διατηρούνται στο συγκρότημα το οποίο είχε αποκλεισθεί από τους πιστούς των δυνάμεων του Ρετζέπ Ερντογάν μετά την καταστολή του πραξικοπήματος.

Οι τουρκικές αρχές καθιστούν σαφές με κάθε τρόπο ότι μπορούν εύκολα ανά πάσα στιγμή να φθάσουν στα πυρηνικά όπλα, εφ’ όσον το επιθυμούν. Μια εκδοχή που οι Αμερικανοί την γνωρίζουν εδώ και 50 χρόνια, όπως σημειώνει ο «New Yorker».



Η βάση Ιντσιρλίκ ενσωματώθηκε στο ΝΑΤΟ με την ένταξη της Τουρκίας το 1952 και πολύ γρήγορα εγκαταστάθηκαν εκεί εκατοντάδες αμερικανικά πυρηνικά όπλα.

Οι ατομικές βόμβες έχουν τοποθετηθεί σε ειδικούς κωδικοποιημένους μηχανισμούς, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα. Για όλα όμως, είναι προφανές ότι είναι θέμα χρόνου.

Για αυτό, τις παραμονές της εισβολής στην Κύπρο το 1974, το ΝΑΤΟ απέσυρε τα αντισυμβατικά όπλα από την Ελλάδα και εκείνα από την Τουρκία φοβούμενοι σαμποτάζ.

Στην εποχή μας δε χρειάζονται οι ατομικές βόμβες, οι βαλλιστικοί πύραυλοι είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί, αλλά στη βάση Ιντσιρλίκ παραμένουν οι B-61, ως πολιτική χειρονομία του ΝΑΤΟ στην Τουρκία.

Και εάν ακόμη έχουν υποστεί βλάβη και διαβρώσεις, εξαιτίας του χρόνου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ραδιενεργό μόλυνση σε τεράστια περίμετρο.

Το Onalert.gr έχει εντοπίσει τα "παιχνίδια" της Τουρκίας με επίκεντρο το Ιντσιρλίκ και έχει ήδη αναφερθεί σε δυο εκτενή ρεπορτάζ του.

Πηγη:Onalert.gr

Ας είμαστε έτοιμοι για την αντιμετώπιση των χειρότερων σεναρίων με την Τουρκία

Του Σωτήρη Δημόπουλου
Το αποτυχημένο πραξικόπημα στη Τουρκία προκάλεσε σειρά τεκτονικών μετατοπίσεων, στις γεωπολιτικές πλάκες της Ευρασίας και της Μέσης Ανατολής, που ακόμα βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η σημαντικότερη εξ αυτών είναι η ανοιχτή εχθρότητα του «πληγωμένου σουλτάνου» προς τις ΗΠΑ και η πρόθεσή του να πλεύσει προς την αγκαλιά της Μόσχας.
Αν η συγκεκριμένη τουρκική στροφή αποκτήσει διάρκεια τότε βρισκόμαστε στην αρχή μιας κομβικής αλλαγής στις ευρύτερες ισορροπίες της Δύσης με την Ανατολή.
Το ερώτημα, όμως, είναι αν η Δύση, δηλαδή οι ΗΠΑ και τα ισχυρά παγκόσμια κέντρα χρηματοπιστωτικής ισχύος, επιτρέψει αυτόν τον αναπροσανατολισμό της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής προς την ρωσική άρκτο.
Πριν απαντήσουμε, οφείλουμε προηγουμένως να αναζητήσουμε τους λόγους για τους οποίους φθάσαμε σ’ αυτό το σημείο.
Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, η Τουρκία έπαιξε έναν καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη του τρίτου ισλαμικού άξονα έναντι του, κυρίως αραβικού, σουνιτικού, με επίκεντρο την Σαουδική Αραβία, και του σιιτικού, με κέντρο το Ιράν.
Στόχος της ενίσχυσης του τουρκικού παράγοντα από τη Δύση υπήρξε η υπονόμευση της ρωσικής επιρροής στον πρώην σοβιετικό χώρο, μεταξύ των τουρκογενών μουσουλμάνων από την Κριμαία και τον Καύκασο μέχρι τα Ουράλια και το Ουζμπεκιστάν.
Επιρροή που εκτεινόταν επίσης και στα Βαλκάνια – Βοσνία, Αλβανία, Κόσσοβο, Σκόπια, Βουλγαρία- και εκτός τη ρωσική παρουσία υπονόμευε και την ευρωπαϊκή πολιτική.
Έτσι, η οικονομική και πολιτισμικό-θρησκευτική επέκταση της Τουρκίας γινόταν με τις ευλογίες των ΗΠΑ.
Οι μεντρεσέδες του Γκιουλέν για παράδειγμα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη μιας νέας διεκδικητικής γενιάς μουσουλμάνων, με γερές υπερατλαντικές διασυνδέσεις.
Το σχέδιο γενικά δεν ήταν καινοφανές.
Το είχε εκπονήσει και χρησιμοποιήσει η Βρετανική Αυτοκρατορία από τον 19ο αιώνα για το «Great Game», και αργότερα το χρησιμοποίησε και η Γερμανία, μέχρι και το 1944.
Αλλά και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής ο αναβαθμισμένος ρόλος της Τουρκίας στόχευε τα μπααθικά καθεστώτα, που συνιστούσαν πάντοτε τη σοβαρότερη απειλή για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ λόγω της συνοχής και του εθνικισμού τους.
Τις δεκαετίες αυτές η νέα Τουρκία μετασχηματιζόταν και εσωτερικά.
Οι μάζες της Ανατολίας, με υψηλότερη δημογραφική αύξηση από τα παράλια, προόδευαν οικονομικά και εν τέλει κέρδισαν και την πολιτική εξουσία στο πρόσωπο του φιλόδοξου και φανατικού μουσουλμάνου Ερντογάν.
Ο δυτικός σχεδιασμός δεν έπαψε να εφαρμόζεται, παρά τις ιδιοτροπίες του νεο-οθωμανού, που οραματιζόταν την προαγωγή του σε σουλτάνο και χαλίφη.
Οι Αμερικανοί θα πιστεύουν για πολύ καιρό ότι η Τουρκία, παρ’ όλες τις επί μέρους παρασπονδίες, όπως η απαγόρευση της βάσης Ιντσιρλίκ για χρήση από τον αμερικανικό στρατό για επιχειρήσεις στο Ιράκ ή οι στενές οικονομικές σχέσεις με τη Μόσχα, είναι ακόμη ελεγχόμενη και βέβαια πάντα χρήσιμη.
Στη διάρκεια μάλιστα της «Αραβικής Άνοιξης» η αίγλη της Άγκυρας εκτοξεύεται.
Μέχρι, όμως, που ο Σίσι ανατρέπει τον Μόρσι και ο Πούτιν σώζει τον Άσαντ.
Το παιχνίδι τότε αλλάζει ραγδαία.
Κι ο Ερντογάν κάνει το λάθος να μην το παραδεχθεί εγκαίρως. Και τα βάζει με όλους.
Το αποτέλεσμα είναι να χάνει σχεδόν παντού και το σπουδαιότερο να βάζει σε σοβαρό κίνδυνο τον μεγάλο σχεδιασμό.
Η εμμονή του στη μη δημιουργία κουρδικής οντότητας στα καντόνια της βόρειας Συρίας προκαλεί σοβαρές παρενέργειες στην διευθέτηση του μεταπολεμικού χάρτη της Μεσοποταμίας.
Οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί, όμως, συνεργάζονταν ανοιχτά με τις δυνάμεις των Κούρδων στη Συρία και όχι μόνον γιατί δεν διατίθενται άλλες χερσαίες δυνάμεις για να κάνουν τη δύσκολη δουλειά εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους».
Ένας επιπλέον λόγος είναι γιατί και οι δύο επιθυμούν να δουν σύντομα κατασκευασμένο τον αγωγό που θα συνδέει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ προς τη Τουρκία, μέσω της Κύπρου.
Εδώ εντάσσεται και η πίεση για λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του έτους.
Η Κύπρος, άλλωστε, έγινε ήδη πολύ πιο απαραίτητη στους σχεδιασμούς ΗΠΑ-Ισραήλ, μετά από την εγκατάσταση ισχυρής ρωσικής στρατιωτικής δύναμης στα παράλια της Συρίας.
Η δημιουργία του αγωγού, πέρα από τα οικονομικά οφέλη, θα κάνει την Τουρκία περισσότερη εξαρτημένη από το Ισραήλ και τη Δύση, ενώ ταυτόχρονα θα την μετατρέψει σε ενεργειακή οδό προς την Ευρώπη, και άρα θα τη βάλει σε μόνιμο ανταγωνισμό με τη Ρωσία.
Το διακύβευμα είναι, προφανώς, πολύ μεγάλο.
Ο Ερντογάν, απογοητευμένος από την αμερικανική πίεση, έχοντας χάσει και την ελπίδα να μεταφέρει το φυσικό αέριο του Κατάρ μέσω της Συρίας, έψαχνε σανίδα σωτηρίας.
Μαζί με τις σχέσεις με το Ισραήλ προσπάθησε να αποκαταστήσει και αυτές με τη Ρωσία, με εκείνη την περίπου συγνώμη για το καταρριφθέν αεροσκάφος.
Ίσως αυτή να ήταν η στιγμή που δόθηκε και «το πράσινο φως» για την εκδήλωση στρατιωτικού πραξικοπήματος από χολωμένους κεμαλιστές αλλά και, συνδεδεμένους με τη Δύση, οπαδούς του Γκιουλέν.
Το τι συνέβη στο παρασκήνιο θα αργήσουμε να το μάθουμε, αν το μάθουμε ποτέ επακριβώς.
Τώρα, αυτό που προέχει είναι να δούμε προς τα πού πάνε τα πράγματα.
Για τη Ρωσία, τα γεγονότα της Τουρκίας ήταν θεόσταλτο δώρο.
Βασικός στόχος του Πούτιν είναι η αποτροπή του πολλαπλασιασμού των ανοιχτών μετώπων.
Γνωρίζει ότι αυτό επιδιώκουν τα «γεράκια», με πρώτο βιολί τη φοβερή κα Νούλαντ.
Ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει μάλλον ψευδαισθήσεις για το ποιόν και την αξιοπιστία του Ερντογάν.
Ούτε για το πόσο μακριά μπορεί να πάει η Άγκυρα στις επιλογές της εξωτερικής της πολιτικής.
Αλλά από την άλλη, όσο και να κρατήσει, μια φιλική προς τη Μόσχα Τουρκία τού προσφέρει τη δυνατότητα να επικεντρωθεί στο σημαντικότερο για τη Ρωσία πρόβλημα της Ουκρανίας.
Παράλληλα, εμφανίζει τη Μόσχα ανοιχτή προς το Ισλάμ, και πυροδοτεί εσωτερικές εντάσεις στο ΝΑΤΟ.
Ο Ντούγκιν, παρά τη μεγαλοστομία του, έχει μάλλον δίκιο στα όσα πρόσφατα είπε για το ότι είναι προς το συμφέρον της ρωσικής πολιτικής να ακολουθήσει το παράδειγμα του Λένιν.
Εννοούσε τη συμφωνία του 1921 με τον Κεμάλ για να διασφαλίσει τα σύνορά του στον Καύκασο και να κερδίσει τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς της σοσιαλιστικής Ρωσίας.
Από τη συμφωνία αυτή κέρδισαν τότε και ο Λένιν και ο Κεμάλ -αυτοί, βέβαια, που έχασαν τα πάντα, ακόμη και τη ζωή τους, ήταν οι χριστιανοί της Μικράς Ασίας.
Εκεί, ωστόσο, που σίγουρα αυταπατάται, είναι στη βεβαιότητα της προοπτικής μιας στρατηγικής σχέσης μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας στο πλαίσιο του ευρασιανισμού.
Όπως συνέβη και στο παρελθόν –το 1800, το 1831, αλλά και το 1921– η συμμαχία Τουρκίας και Ρωσίας κράτησε ελάχιστα.
Και αυτό οφείλεται σε δύο λόγους: Ο πρώτος είναι τα ριζικά αντίθετα συμφέροντα των δύο χωρών.
Φαντάζει αδύνατο οι Τάταροι της Κριμαίας, οι Τσετσένοι, οι Νταγκεστανοί ισλαμιστές και οι ομοϊδεάτες τους της Κεντρικής Ασίας, που επηρεάζουν καθοριστικά την τουρκική πολιτική, να συμβιβαστούν με την ιδέα της φιλορωσικής συμπόρευσης.
Ο δεύτερος και σημαντικότερος είναι η σημασία που έχει η Τουρκία για τη Δύση.
Χωρίς την Τουρκία, οι ΗΠΑ θα έχουν σοβαρότατο πρόβλημα στην ανάσχεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, την Μαύρη Θάλασσα, την Υπερκαυκασία, και κυρίως στο Αζερμπαϊτζάν, και την Κεντρική Ασία.
Το ρωσικό Ναυτικό θα κινείται με μεγαλύτερη άνεση στα Στενά και στο Αιγαίο μέχρι τη Συρία.
Στον βαλκανικό χώρο, η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Τουρκίας μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συγκρούσεις στα κέντρα εξουσίας –ιδιαίτερα μεταξύ των Αλβανών.
Τέλος, θα αλλάξει αναγκαστικά όλος ο σχεδιασμός στη Μέση Ανατολή.
Ένα «τετράγωνο» Μόσχας- Άγκυρας-Τεχεράνης-Δαμασκού (πιθανώς πεντάγωνο με το Πεκίνο) δεν είναι απλά ένας δυτικός και ισραηλινός εφιάλτης, είναι η ίδια η κόλαση.
Η θητεία του Ομπάμα, ενός προέδρου που είχε ως σκοπό να απαλύνει τις συνέπειες του χοντροκομμένου ιμπεριαλισμού του Μπους, κατά τα φαινόμενα θα τελειώσει με την πιο παταγώδη αποτυχία, μετά και από το τουρκικό πραξικόπημα – που μπορεί να ολοκληρωθεί με την εκλογή του Τραμπ.
Ωστόσο, κανείς πρόεδρος και κανένα παγκόσμιο κέντρο εξουσίας δεν θα αποδεχθεί ελαφρά τη καρδία την έστω και για λίγο απώλεια της Τουρκίας.
Για την αποκατάσταση της «φυσικής τάξης των πραγμάτων» θα βγουν όλα τα όπλα: ο οικονομικός πόλεμος, ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας των Κούρδων, η πολιτική απομόνωση, αντιπαραθέσεις με γείτονες.
Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει και να δούμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Μια πιθανή κρίση που θα έφθανε στα πρόθυρα της στρατιωτικής αντιπαράθεσης και η οποία θα επέβαλε την έξωθεν παρέμβαση και θα έβαζε πάλι το ταύρο στο στάβλο του, ίσως να μην είναι εκτός των επιλογών κάποιων.
Έτσι κι αλλιώς, ο «πληγωμένος σουλτάνος» θα είναι ακόμη για καιρό αρκετά οργισμένος ώστε να αδυνατεί να σκεφτεί ψύχραιμα.
Για τον λόγο αυτό ας είναι πιο συγκρατημένοι όσοι συμπεραίνουν ότι η Ελλάδα αναβαθμίζεται μετά από τα γεγονότα της Τουρκίας κι ας προετοιμάζονται για την αποφυγή των χειρότερων σεναρίων.

«Ακέφαλη» η ταξιαρχία SEEBRIG στον Τύρναβο. Αποστρατεύτηκε ο Τούρκος Ταξίαρχος μετά το πραξικόπημα

Χρέη διοικητή εκτελεί Έλληνας συνταγματάρχης, ενώ η Τουρκία θα πρέπει να ορίσει αντικαταστάτη
Αποστρατεύθηκε πρόωρα προχθές, με απόφαση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ο μέχρι πρότινος διοικητής της Ταξιαρχίας της Νότιο -Ανατολικής Ευρώπης (South Eastern European Brigade – SEEBRIG) Τούρκος ταξίαρχος Numan Yediyildiz.

Η απόφαση της αποστρατείας συνδέεται με τις τελευταίες εξελίξεις στη δομή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα χώρα την ώρα που τουρκικά ΜΜΕ δημοσιεύουν φωτογραφίες στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και ο προκάτοχός του, επίσης ταξίαρχος, Hakan Eser, μεταξύ των συλληφθέντων από τις τουρκικές αρχές για το πραξικόπημα.

Η πρόωρη αποστράτευση του Numan Yediyildiz αφού η θητεία του έληγε σε ένα χρόνο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ανακοινώθηκε προχθές και χρέη διοικητή της SEEBRIG, που εδρεύει στο Στρατόπεδο Σχοινά στον Τύρναβο, εκτελεί πλέον ο υποδιοικητής και Έλληνας συνταγματάρχης και συνεπώς δεν υφίσταται θέμα διοίκησης της Ταξιαρχίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Numan Yediyildiz διαδέχθηκε τον ομοεθνή του ταξίαρχο Hakan Eser σε τελετή παράδοσης – παραλαβής πριν ένα χρόνο, στις 20 Αυγούστου του 2015, παρουσία του υφυπουργού τότε Εθνικής Άμυνας Ν. Τόσκα, διπλωματικών και στρατιωτικών αντιπροσωπειών.

Με βάση και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδρυτική συμφωνία της SEEBRIG, η Τουρκία θα πρέπει το επόμενο διάστημα να ορίσει τον διάδοχο του αποστρατευθέντα.

Η σύσταση της SEEBRIG προβλέπεται από τη βασική συμφωνία ίδρυσης της Πολυεθνικής Ειρηνευτικής Δύναμης της ΝΑ Ευρώπης, συμφωνία που υπογράφθηκε στα Σκόπια τον Σεπτέμβριο του 1998. Ως πλήρη μέλη της Ταξιαρχίας συμμετέχουν έξι χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία και Τουρκία), ενώ ως παρατηρητές συμμετέχουν άλλες πέντε χώρες (ΗΠΑ, Κροατία, Σλοβενία, Ουκρανία και Βοσνία – Ερζεγοβίνη). Διευκρινίζεται ότι από τις χώρες – μέλη αποχώρησε στη συνέχεια η Ιταλία.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η έδρα του Στρατηγείου της Ταξιαρχίας εναλλάσσεται ανά τετραετία και ξεκινώντας από τη Βουλγαρία (Πλόβντιβ 1999 – 2003) μεταφέρθηκε στη Ρουμανία (Κωστάντζα 2003 – ' 07), στην Τουρκία (Κωνσταντινούπολη 2007 – '11) και από τον Ιούνιο 2011 εδρεύει στην Ελλάδα (Τύρναβος 2001 – '15) ενώ με βάση νεότερο σχεδιασμό η παραμονή της έδρας στον Τύρναβο παρατάθηκε μέχρι τον Ιούνιο του 2017.

Η ιδρυτική συμφωνία της SEEBRIG προβλέπει «κυκλική εναλλαγή» κρατών και διοικητών και το χρονοδιάγραμμα θέλει την έδρα του Στρατηγείου της Ταξιαρχίας να μεταφέρεται για την επόμενη εξαετία (2017 – '23) στη Βουλγαρία με διοικητή Έλληνα αξιωματικό για τη διετία 2019 – '21. Την εξαετία 2023 – '29 η έδρα θα μεταφερθεί στην Τουρκία και με βάση τον ισχύοντα σχεδιασμό, η έδρα του Στρατηγείου θα επιστρέψει ξανά στην Ελλάδα, την εξαετία 2029 – 2035.

Β. Κ.
ΠΗΓΗ:http://www.eleftheria.gr/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/%CE%AC%CE%BC%CF%85%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B1/item/122489-%C2%AB%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B7%C2%BB-%CE%B7-%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%AF%CE%B1-seebrig.html,Kranosgr

Σκόπια: Στο παλιό παζάρι έσφαξαν γίδες για την αποτυχία του πραξικοπήματος στην Τουρκία


Δέηση προς τον Αλλάχ έγινε στο Παλιό Παζάρι των Σκοπίων για τα θύματα της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία

Ο σύνδεσμος των εμπόρων στο Παλαιό Παζάρι των Σκοπίων (κάτι σαν το Μοναστηράκι στην Αθήνα) έσφαξαν γίδες για να γιορτάσουν την αποτυχία της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, που σύμφωνα με τους εμπόρους των Σκοπίων ήταν μια δράση από την οργάνωση του Feto (του Φετουλάχ Γκιουλέν).

Πριν από τη γιορτή της  σφαγής (κουρμπάνι- kurbane στα αλβανικά ), προηγήθηκε δέηση στον Αλλάχ και ομιλία του προέδρου του Εμπορικού Συνδέσμου  στο προαύλιο του τζαμιού του Μουράτ Πασά στο Παλιό Παζάρι των Σκοπίων.
Στη δέηση ζητήθηκε το έλεος του Αλλάχ στους πεσόντες κατά τη διάρκεια της απόπειρας του πραξικοπήματος στην Τουρκία, σύμφωνα με το αλβανικό δημοσίευμα.
Ο πρόεδρος του συνδέσμου των Εμπόρων, Μπεϊτουλάχ Μορίνα,  τόνισε ότι «η Τουρκία και ιδιαίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρέπει να γνωρίζει ότι τα Βαλκάνια θα δίνουν πάντοτε την υποστήριξή τους στην ανάπτυξης της Τουρκίας και θα είναι πάντοτε στο πλευρό της».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα σφαγμένα ζώα θα διανεμηθούν σε ορφανά και φτωχές οικογένειες των Σκοπίων.
Στο Τζαμί έγινε προσευχή για εκείνους που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της απόπειρας του πραξικοπήματος στην Τουρκία και μετά την προσευχή της Παρασκευής διανεμήθηκε ρύζι στους πιστούς.
 

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Η Αυστραλία καλείται να διορθώσει το γεωγραφικό μήκος και πλάτος της προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τα δεδομένα των συστημάτων δορυφορικής πλοήγησης.

Οι γεωγραφικές συντεταγμένες αυτής της τεράστιας χώρας έχουν μετατοπιστεί κατά ένα μέτρο -σύμφωνα με τον επιστημονικό οργανισμό Geoscience Australia- κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ένα δύσκολο προς επίλυση πρόβλημα για τις νέες τεχνολογίες οι οποίες βασίζονται σε ακριβή δεδομένα γεωεντοπισμού, όπως τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό.
"Θα πρέπει να προσαρμόσουμε τις μετρήσεις του γεωγραφικού πλάτους και μήκους μας, έτσι ώστε τα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης που χρησιμοποιούμε στα smartphone να είναι ευθυγραμμισμένα με τα ψηφιακά χαρτογραφικά δεδομένα", αναφέρει εκπρόσωπος του οργανισμού.
Η Αυστραλία μετακινείται κατά επτά εκατοστά ανά έτος προς το βορρά λόγω των κινήσεων των τεκτονικών πλακών, μια παρέκκλιση που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στον υπολογισμό των γεωγραφικών συντεταγμένων.
Η τελευταία επικαιροποίηση των γεωγραφικών συντεταγμένων της Αυστραλίας έγινε το 1998. Τα δεδομένα αυτά θα αλλάξουν κατά 1,8 μέτρα έως το 2020 αν δεν διορθωθούν, σύμφωνα με τους επίσημους υπολογισμούς.
Οι νέες γεωγραφικές συντεταγμένες της Αυστραλίας αναμένεται να είναι διαθέσιμες τον Ιανουάριο του 2017.


 pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js,taxalia

Τουρκία - Ντεμιρτάς: Χάθηκε η ευκαιρία για ειρήνη με τους Κούρδους

Image

 Μια ευκαιρία για αναβίωση της τελματωμένης ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Κούρδους αντάρτες έχει χαθεί, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκμεταλλεύεται το εθνικιστικό αίσθημα προκειμένου να εδραιώσει τη θέση του στην εξουσία μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, δήλωσε ο επικεφαλής της φιλοκουρδικής αντιπολίτευσης.

Τα διατάγματα που εκδίδονται στη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, τα οποία περιλαμβάνον διώξεις χιλιάδων ανθρώπων που θεωρούνται ως ύποπτοι για συνωμοσία στο πραξικόπημα, μπορεί να αποτελέσουν απειλή για την ευρύτερη αντιπολίτευση, δήλωσε ακόμη σε συνέντευξή του ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Η αποτυχημένη απόπειρα ενός μέρους των στρατιωτικών να ανατρέψουν την κυβέρνηση στις 15 Ιουλίου οδήγησε στον θάνατο περισσότερων από 240 ανθρώπων και αποτέλεσε τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα απειλή για τον Ερντογάν, που βρίσκεται στην εξουσία 13 χρόνια, προτού κατασταλεί γρήγορα από πιστές στον πρόεδρο δυνάμεις.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως ο ιθύνων νους του πραξικοπήματος είναι ο 75χρονος ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει στην Πενσιλβάνια, υποστηρικτές του οποίου στο γραφειοκρατικό σύστημα και στις δυνάμεις ασφαλείας συνωμότησαν για να ανατρέψουν τον Ερντογάν και να καταργήσουν το κοινοβούλιο. Ο Γκιουλέν αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη στην απόπειρα πραξικοπήματος, την οποία καταδίκασε.
Την απόπειρα πραξικοπήματος ακολούθησε μια σύντομη ανάπαυλα στη βία στη νοτιοανατολική Τουρκία, που κατοικείται κυρίως από Κούρδους, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μετά την κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας, της οποίας αιχμή του δόρατος αποτέλεσε κάποτε ο Ερντογάν, το 2015. Ούτε το κράτος αλλά ούτε και το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) εμφανίζονται έτοιμα να εκμεταλλευθούν αυτή την κατάσταση προς όφελος της ειρήνης, είπε ο Ντεμιρτάς.
"Δεν έχουμε δει θετικές ενδείξεις από καμία πλευρά... ότι αυτό θα είναι μια ευκαιρία για επίλυση", είπε ο Ντεμιρτάς.

Πράγματι, ο Ερντογάν έβαλε στην άκρη την αντιπαλότητα με τους άλλους κομματικούς ηγέτες ώστε να έχει συνομιλίες μαζί τους, σε μια κίνηση εθνικής ενότητας μετά το πραξικόπημα, αλλά απέκλεισε τον Ντεμιρτάς λόγω των διασυνδέσεων που φέρεται να έχει το HDP με το PKK. Η κίνηση αυτή είχε στόχο να εντείνει τον εθνικισμό, δήλωσε ο Ντεμιρτάς.

Το HDP, που είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, αρνείται ότι έχει άμεσους δεσμούς με το PKK και τάσσεται υπέρ μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων στο αντάρτικο που ξεκίνησε πριν από 32 χρόνια και προκάλεσε τον θάνατο 40.000 ανθρώπων.
Εισαγγελείς προωθούν τις υποθέσεις εναντίον βουλευτών του HDP για δηλώσεις που έχουν κάνει μετά την άσκηση πιέσεων από τον Ερντογάν, τον Μάιο, ώστε να χάσουν την κοινοβουλευτική ασυλία τους. Μόνο την περασμένη εβδομάδα ο Ντεμιρτάς έλαβε 12 νέες κλητεύσεις.

"Η άρση της ασυλίας θα πρέπει να εξεταστεί αφού αντιμετωπίσουμε την απειλή πραξικοπήματος και τον βομβαρδισμό του κοινοβουλίου", είπε ο Ντεμιρτάς που θεωρεί πως οι διώξεις είναι μια στρατηγική για την εκδίωξη του HDP από το κοινοβούλιο και την εξασφάλιση περισσότερων εδρών για το κυβερνών κόμμα AK.

Ένα άλλο σημείο κλειδί για την ειρήνη είναι να επιτραπεί στον φυλακισμένο ηγέτη του PKK, τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, να στείλει έμμεσα μηνύματα στους αντάρτες, όπως το είχε κάνει το 2013 και το 2014, δήλωσε ο Ντεμιρτάς. Ο Οτσαλάν, που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε ένα νησί-φυλακή, δεν είχε επαφή με την οικογένεια του, τους δικηγόρους του ή με πολιτικούς από τον Απρίλιο του 2015.

Η καταστολή που ακολούθησε την αποτυχία του πραξικοπήματος έχει προκαλέσει ανησυχία στους δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας, που θεωρούν ότι μεταξύ των 60.000 ανθρώπων που έχουν απολυθεί ή κρατούνται ως ύποπτοι για διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν βρίσκονται πολλοί αθώοι. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στις 21 Ιουλίου επιτρέπει στον Ερντογάν να κυβερνά με διατάγματα.

"Ανησυχούμε πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να χρησιμοποιηθεί όλο και περισσότερο κατά της πραγματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, εκείνων που δεν βρίσκονται στο κίνημα του Γκιουλέν", είπε ο Ντεμιρτάς, προσθέτοντας πως είναι "εξαιρετικά ύποπτο" ότι περίπου 100 δημοσιογράφοι έχουν τεθεί υπό κράτηση ή πρόκειται να συλληφθούν.

Υπό κράτηση έχουν τεθεί επίσης περίπου 10.000 στρατιώτες, κάτι που έχει προκαλέσει ανησυχίες για κενό ασφαλείας καθώς η Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, πολεμά εναντίον του PKK αλλά και της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη γειτονική Συρία.
Ανάμεσά τους είναι στρατηγοί που διηύθυναν επιχειρήσεις εναντίον του PKK. Η απομάκρυνσή τους δεν σημαίνει ότι υπάρχει μια φιλειρηνική στροφή, είπε ο Ντεμιρτάς.

"Ο Ερντογάν παρείχε συστηματικά πολιτική υποστήριξη στους στρατηγούς που τροφοδότησαν αυτόν τον πόλεμο", είπε.

Οι δηλώσεις του Ντεμιρτάς απηχούν τις απόψεις άλλων επικριτών που σημειώνουν την προηγούμενη συμμαχία του Ερντογάν με τον Γκιουλέν, με τον οποίο μοιράζονταν κάποτε ένα παρόμοιο ισλαμιστικό όραμα για την Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,Onalert.gr

Ερντογάν: Αναφορά στον υπουργό Άμυνας θα δίνουν οι ένοπλες δυνάμεις - Κλείνουν οι στρατιωτικές ακαδημίες




«Οι αρχηγοί των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων θα δίνουν αναφορά στον υπουργό Άμυνας και οι στρατιωτικές ακαδημίες θα κλείσουν», δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ο Πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Ερντογάν ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων που στοχεύουν να θέσουν τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας υπό τον πλήρη έλεγχο της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber, πρόσθεσε επίσης ότι οι στρατιωτικές ακαδημίες θα αντικατασταθούν από ένα πανεπιστήμιο εθνικής άμυνας.
Απόφαση, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί την Κυριακή στην εφημερίδα της κυβέρνησης.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οι εξελίξεις στην Τουρκία μετά το Πραξικόπημα- Οι συνέπειες για την Ελλάδα




Οι δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία, βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Κυβερνήσεων των κρατών της Δύσης. Εκτιμάται,  ότι μόλις  ξεκίνησε η επικίνδυνη πορεία εξόδου της Τουρκίας από το Δημοκρατικό πλαίσιο, όπως αυτό προσδιορίζεται από τις αρχές και τις αξίες του Δυτικού πολιτισμού,  που όμως, θα προκαλέσει σεισμικές γεωπολιτικές αναταράξεις στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.
Ανάλυση του Χρήστου Καπούτση  
Το κύρος του Τουρκικό Στρατού, μετά το αποτυχημένο («στημένο» ή όχι) πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, είναι καταρρακωμένο. Ο Στρατός,  ως Κεμαλικός  θεματοφύλακας και οι Στρατιωτικοί οι εγγυητές του Κοσμικού κράτους, διασύρονται και εξευτελίζονται , από το σύστημα εξουσίας του ισλαμιστή ηγέτη και Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Τ. Ερντογάν και από τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς του κυβερνώντος Ισλαμικού κόμματος (ΑΚΡ).
Είναι ασύλληπτης βαρβαρότητας τα βασανιστήρια που υφίστανται οι στρατιώτες που μετείχαν στο πραξικόπημα, από τους αστυνομικούς, πιστούς στον Ερντογάν , αλλά και από τους φανατικούς οπαδούς του Ισλαμικού κόμματος.   Στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, πολίτες  λιντσάρουν μέχρι θανάτου και  σκοτώνουν εν ψυχρώ τους στρατιώτες που μετείχαν στο πραξικόπημα, ενώ οι κάμερες κατέγραψαν μέχρι και αποκεφαλισμούς!  Είναι ανατριχιαστικές οι εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, από τα κρατητήρια της αστυνομίας, όπου  στρατιώτες και αξιωματικοί τους Στρατού, υποβάλλονται σε μεσαιωνικού τύπου βασανιστήρια, βιάζονται ομαδικά και  εξευτελίζονται. «Διαθέτουμε αξιόπιστες πληροφορίες  για ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια  και βιασμούς  ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού  κρατουμένων στρατιωτικών» , δήλωσε ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη Τζον Νταλχούιζεν.
Ο «συντεταγμένος»  όχλος των ισλαμιστών, αλλά και  οι «νομιμόφρονες»  αστυνομικοί, παραβλέπουν,  ότι οι στρατιώτες μετείχαν στο πραξικόπημα, εκτελώντας διαταγές των ανώτερων τους, όπως ρητά επιτάσσουν οι στρατιωτικοί κανονισμοί, που ισχύουν για όλα τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ, άρα και για την Τουρκία, προκειμένου, να διασφαλιστεί  η πειθαρχία στο Στράτευμα, που αποτελεί και  τον ακρογωνιαίο λίθο , για την επιχειρησιακή ικανότητα   των Ενόπλων  Δυνάμεων, ως κρατικού  και συμμαχικού μηχανισμού ασφάλειας . Πιθανότατα και «ευκαιρίας δοθείσης»,  θα υπάρξει εξίσου σκληρή απάντηση από Κεμαλικό τμήμα του Στρατού προς τον Τ. Ερντογάν.
Στην Τουρκία  και επίσημα,  έχουν ανασταλεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχει επιβληθεί στρατιωτικός νόμος (κατάσταση εκτάκτου ανάγκης).  Η εικόνα ενός διαλυμένου και εξευτελισμένου Στρατού,  η απαξίωσή του ως ισχυρού θεσμού εξουσίας, η διαίρεση των στελεχών (όψιμοι ισλαμιστές , κεμαλιστές) και η αμοιβαία καχυποψία ανάμεσα στον στρατό, την αστυνομία και τις υπηρεσίες Πληροφοριών (ΜΙΤ), ασφαλώς θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στην ικανότητα της Τουρκίας να συμβάλει στην περιφερειακή ασφάλεια, ως μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά και να αντιμετωπίσει την ένοπλη σύγκρουση με τους Κούρδους του ΡΚΚ και τους Κούρδους της Συρίας. Οι εχθροπραξίες με τους κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ , στη νοτιο-ανατολική Τουρκία , είναι σε πλήρη εξέλιξη. Όμως, θα χρειαστεί η αντικατάσταση του στρατηγού Αντέμ Χουντουτί (με προϋπηρεσία στο ΝΑΤΟ), διοικητή της 2ης στρατιάς που έχει την ευθύνη των στρατιωτικών επιχειρήσεων,  γιατί βρίσκεται ήδη στη φυλακή, ως πραξικοπηματίας.
Τουρκία, ΗΠΑ και Ρωσία
Ο τουρκικός στρατός, που θα ελέγχει ο Τ. Ερντογάν,  πιθανότατα ισλαμικού ιδεολογικού προσανατολισμού, δεν είναι καθόλου βέβαιο,  ότι θα έχει την ικανότητα,  αλλά και την πολιτική βούληση, να συμβάλει  στην εξουδετέρωση των τζιχαντιστών  του   Ισλαμικού κράτους (ISIS), όπως επιθυμούν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.  Το πιο ανησυχητικό όμως, θα είναι η αδυναμία της Τουρκίας να «ελέγξει» τα σύνορά της και να υιοθετήσει τυχοδιωκτικές πολιτκές.
Ήδη  στην Ουάσιγκτον  και στο ΝΑΤΟ,  στις συζητήσεις  για τις εξελίξεις στην μετα-πραξικοπηματική Τουρκία,  αναζητούνται απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν  σχετικά με την στρατιωτική και πολιτική αξιοπιστία της Τουρκίας ως σύμμαχου. Ασφαλώς , οι  αμερικανοί αξιωματούχοι θέτουν και  το θέμα της ασφάλειας των πυρηνικών κεφαλών, που βρίσκονται στη τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ.  Επιπροσθέτως, ο προβληματισμός  για τις σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ, βαθαίνει, μετά  και την προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων της Τουρκίας  με τη Ρωσία,  που θα επισφραγιστεί με την επίσκεψη του Τ. Ερντογάν  στη Μόσχα στις 9 Αυγούστου, όπου και θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλ. Πούτιν  (ο τούρκος πιλότος που κατέρριψε το  μαχητικό αεροσκάφος της Ρωσίας, έχει συλληφθεί ως πραξικοπηματίας!). Από την πλευρά του το  Κρεμλίνο υπαινίσσεται πως η διατήρηση του Άσαντ στην εξουσία στη Συρία, δεν είναι ο πρωταρχικός του στόχος,  ικανοποιώντας έτσι την Άγκυρα. Στην περίπτωση που θα επιτευχθεί μια εταιρική σχέση της Ρωσίας με την  Τουρκία , τότε αυτή η εξέλιξη,  σαφώς  αποτελεί σοβαρή απειλή για τα δυτικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή.
Οι σχέσεις Μπ. Ομπάμα και Τ. Ερντογάν, ήταν ψυχρές, πολύ πριν από το στρατιωτικό πραξικόπημα. Ο Ερντογάν  επιθυμούσε την ανατροπή του Σύρου προέδρου τον οποίο κατηγορούσε ότι υποστήριζε τους Κούρδους αυτονομιστές του ΡΚΚ και ζητούσε την παρέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ, όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του Ερντογάν να παρέμβουν και να ανατρέψουν τον Άσαντ, αλλά  κατηγορούσαν την Τουρκία, ότι  ενισχύει τη δράση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) κατά μήκος των συνόρων της με την Συρία.
Οι ΗΠΑ επισείουν ως φόβητρο στον Ερντογάν το υπερόπλο που είναι  το Κουρδικό (οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τη δημιουργία Κουρδικού κράτους), ενώ η απάντηση από την Άγκυρα,  είναι η αναθέρμανση των σχέσεων της με τη Ρωσία και η στροφή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής προς το Ισλάμ και μάλιστα το ριζοσπαστικό σουνιτικό Ισλάμ.  Ο Τ. Ερντογάν απειλεί,  ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική θα αυτονομηθεί από την Δύση και  ότι θα καταστήσει την Τουρκία  ηγέτιδα δύναμη του σουνιτικού κόσμου και περιφερειακό ηγεμόνα στην Μέση Ανατολή-Βαλκάνια-Καύκασο και Ανατολική Μεσόγειο. Όμως, οι απειλές,  πραγματικές ή «μπλοφάρισμα» από τον Ερντογάν, προβληματίζουν σοβαρά τις ΗΠΑ, διότι  δημιουργούν συνθήκες αποσταθεροποίησης μιας περιοχής , υψίστης γεωστρατηγικής αξίας , για την Ουάσιγκτον  και τους συμμάχους της.
Ερντογάν και «μουσουλμανική αδελφότητα»
Ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, κατηγορεί σε συνέντευξή του, τον Τ. Ερντογάν,  ότι εκμεταλλεύεται το αποτυχημένο πραξικόπημα για να εφαρμόσει «ακραία ατζέντα τύπου Μουσουλμανικής Αδελφότητας».  Ο Μπ. Άσαντ εκτίμησε  ότι η συγκεκριμένη ατζέντα,  είναι πολύ επικίνδυνη, όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά  και για την ευρύτερη περιοχή.
Επισημαίνουμε οτι η «Μουσουλμανική Αδελφότητα» ιδρύθηκε το 1928 από τον Αιγύπτιο δάσκαλο-ακτιβιστή Χασάν Αλ Μπάνα (Hassan Al Banna), που ήταν θαυμαστής του Χίτλερ και των Ναζί.
Σύμφωνα με την αρχική διακήρυξη του Αλ Μπάνα, στο Ισλάμ πρέπει να δοθεί πρωταγωνιστικός ρόλος στην άσκηση της πολιτικής εξουσίας. Οι Σουνίτες μουσουλμάνοι εκπροσωπούν το «ορθόδοξο» Ισλάμ και αποτελούν σήμερα το 80% και πλέον του ισλαμικού κόσμου. Κύρια θρησκευτική σουνιτική οργάνωση αποτελούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ή Μουσουλμανική Αδελφότητα (Muslim Brotherhood).
Ο Τ. Ερντογάν, μετά την άνοδό του στην εξουσία, ανέπτυξε ισχυρούς δεσμούς με διάφορα μέρη της Μέσης Ανατολής και Β. Αφρικής, όπου κυριαρχούσε η Μουσουλμανική Αδελφότητα, όπως με την Αίγυπτο του ανατραπέντος το 2013 Προέδρου Μ. Μόρσι,  με  την Χαμάς , με την Λιβύη, αλλά και με την ουαχαμπτιτική (κλάδος του ριζοσπαστικού σουνιτικού ισλάμ) Σαουδική Αραβία. Βέβαια με τον στρατηγό  Φατάχ αλ Σίσι στην εξουσία στην Αίγυπτο, η Τουρκία του Ερντογάν, είναι εχθρική χώρα.
Το κυβερνών ισλαμικό κόμμα της Τουρκίας (ΑΚΡ), δηλώνει αδελφοποιημένο με τη σουνιτική Μουσουλμανική Αδελφότητα, ενώ ο Ερντογάν παρουσιάζει τον εαυτό του ως προστάτη όλων των καταπιεσμένων μουσουλμάνων.  Επισημαίνουμε ότι, στο σουνιτικό ριζοσπαστικό Ισλάμ, ανήκουν και οι τζιχαντιστές του ISIS και οι τρομοκράτες πολλών ακραίων ισλαμικών οργανώσεων,  που αιματοκυλούν τις ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες.
ο παράγοντας Γκιουλέν
«Ο Ερντογάν προσπαθεί να μετατρέψει την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος σε ένα δικό του πραξικόπημα»,  υποστηρίζει ο επικεφαλής του θρησκευτικού τάγματος Χιζμέτ («Υπηρεσία», στα τουρκικά) και  αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ μουσουλμάνος ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν.  Και προσθέτει,  ότι για  να διατηρηθεί η ειρήνη και η δημοκρατία στη Μέση Ανατολή «οι ΗΠΑ δεν πρέπει να υποχωρήσουν έναντι ενός αυταρχικού ηγέτη». Από την πλευρά του ο Τ. Ερντογάν κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι αυτός οργάνωσε το σε βάρος του πραξικόπημα.
Ο Φετουλάχ Γκιουλέν ζει σε μια ορεινή και δασώδη περιοχή της Πενσιλβάνια στις βορειοανατολικές ΗΠΑ. Είναι ο επικεφαλής ενός ισχυρού κινήματος στην Τουρκία, το οποίο έχει ένα τεράστιο δίκτυο σχολείων , μη κυβερνητικών οργανώσεων και επιχειρήσεων και  διαθέτει μεγάλη επιρροή στα μέσα ενημέρωσης, την αστυνομία και το δικαστικό σώμα.  Η περιουσία που διαχειρίζεται, υπολογίζεται στα 50 δισεκ. δολάρια και διατίθεται για κοινωφελή έργα και για τη συντήρηση σχολείων και πανεπιστημιακών τμημάτων. Το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν προτείνει ένα μίγμα αρμονίας μεταξύ των ανθρώπων με βάση το Ισλάμ.
Η διδασκαλία του επικεντρώνεται σε ένα  Ισλάμ κοινωνικό , ανοιχτό στην εκπαίδευση και τις επιστήμες, καθώς και στον διαθρησκευτικό διάλογο. Απορρίπτει τη βία και κυρίως τη συμμετοχή του Ισλάμ στην κοσμική – πολιτική εξουσία. Υποστηρίζει  ότι ένας  Θρησκευτικός ηγέτης,  δεν μπορεί να ασκεί και πολιτική εξουσία. Καλεί τον Ερντογάν να επιλέξει, αν θα είναι  θρησκευτικός  ή  πολιτικός ηγέτης, όχι όμως και τα δύο. Η απάντηση του Ερντογάν, είναι οι συλλήψεις των οπαδών του Γκιουλέν.
Οι συνέπειες για την Ελλάδα
Όσο η Τουρκία του Τ. Ερντογάν, θα απομακρύνεται από τις αρχές της  Δημοκρατίας και θα διολισθαίνει προς τον αυταρχισμό και τον ισλαμικό φονταμενταλισμό, τόσο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα δοκιμάζονται, κυρίως από την αχαλίνωτη αλαζονεία και τα  επεκτατικά σχέδια του καθεστώτος Ερντογάν.
Η υπόθεση των 8 τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, είναι πολύ δύσκολη νομικά και περίπλοκη διπλωματικά.  Ήδη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, δεν αρκέστηκε  μόνο στη διατύπωση του αιτήματος της έκδοσης των 8 τούρκων στρατιωτικών, αλλά χρησιμοποίησε  και  σκληρή γλώσσα  προς την Αθήνα στο αίτημά του  προειδοποιώντας μάλιστα,   για «σοβαρές επιπτώσεις» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις,  αν δεν παραδοθούν άμεσα οι  τούρκοι στρατιωτικοί.
Όμως, η έκδοση ατόμων που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο, απαγορεύεται ρητά,  αν  η έκδοση ζητείται για λόγους πολιτικούς και απειλείται άμεσα η ζωή τους.  Επίσης η Ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει, υπό το πρίσμα της Συνθήκης της Γενεύης του 1951 αλλά και της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του 1948. Ωστόσο, ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς, έσπευσε να  προκαταλάβει την απόφαση των δικαστηρίων χαρακτηρίζοντας τους 8 τούρκους στρατιωτικούς ως «πραξικοπηματίες που ήθελαν να καταργήσουν δικαιώματα της κοινωνίας, οι οποίοι βομβάρδισαν το Κοινοβούλιο, τραυμάτισαν και σκότωσαν διαδηλωτές. Αυτοί κάθε άλλο παρά δικαιούνται την αλληλεγγύη μας»!   Δηλαδή ο Ν. Κοτζιάς είναι υπέρ της έκδοσής τους, πριν αποφασίσει η Δικαιοσύνη. Γιατί άραγε;
Το άλλο «μέτωπο» που πιθανόν να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην Ελλάδα είναι το προσφυγικό.  Επειδή οι σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία, έχουν επιδεινωθεί, κυρίως λόγω της εμμονής του Τ. Ερντογάν να επαναφέρει την θανατική καταδίκη για τους πραξικοπηματίες, δεν αποκλείεται η απάντηση από την Άγκυρα , να είναι η μεταφορά και πάλι χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου. Η προοπτική της μόνιμης παραμονής στην Ελλάδα  εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων, μεταξύ αυτών και φανατικών ισλαμιστών, οδηγεί στη γκετοποίησή τους, ενώ η παραβατική συμπεριφορά αρκετών, εξαντλεί και τα όρια ανοχής των τοπικών  κοινωνιών. Να συνυπολογιστεί και η δυναμική παρουσία στη Θράκη της μουσουλμανικής μειονότητας,  την οποία υποδαυλίζει συστηματικά η Τουρκία, εναντίον της Ελλάδας.
Επίσης , τι θα γίνει με το Κυπριακό, που βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων.
Είναι σαφές ότι το κλειδί της λύσης του Κυπριακού ,  βρίσκεται τώρα στην Άγκυρα. Όμως προκύπτουν μερικά εύλογα ερωτήματα, όπως: πόσο αξιόπιστος συνομιλητής είναι τώρα ο Τ. Ερντογάν; Ποιος θα τον πιέσει να σεβαστεί τη διεθνή νομιμότητα στη Κύπρο; Ποιός θα τον πιέσει  να γίνει πιο διαλλακτικός και με ποιο τρόπο; Και το σημαντικότερο, έχουμε ως Ελλαδικός και ελληνοκυπριακός ελληνισμός ετοιμάσει την απάντηση στην περίπτωση που το καθεστώς Ερντογάν  αποφασίσει να  εξαγάγει την εσωτερική κρίση, είτε στη Θράκη, είτε στο Αιγαίο, είτε στην Κύπρο;

Γάλλος στρατηγός προτρέπει τη διάλυση του ΝΑΤΟ και συμμαχία με τη Ρωσία



Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ‘Le Figaro’, ο Γάλλος στρατηγός Ζαν Μπερνάρ Πινάτελ, είπε ότι μια συμμαχία με τη Ρωσία και την Τουρκία, μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη να αντιμετωπίσει την απειλή των ισλαμιστών.

Ο ίδιος τόνισε ότι η συμμαχία με τις ΗΠΑ δεν συμφέρει γιατί μπορεί να ποδοπατήσουν την ηγεσία της Γαλλίας και επεσήμανε ότι η διατήρηση και η επέκταση του ΝΑΤΟ γίνεται μόνο προς το συμφέρον των ΗΠΑ.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να δημιουργήσουν χάσμα μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρώπης, διαφορετικά, οι Βρυξέλλες και η Μόσχα θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν τον ηγετικό ρόλο της Ουάσιγκτον».
«Όσον αφορά την αλλαγή ηγεσίας στη Συρία, είναι κάτι που ικανοποιεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ, της Ευρώπης, της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, αλλά εξασθενίζει την πηγή αντίστασης, αφού το χαλιφάτο απειλεί  τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και προωθεί την επιρροή των εθνικιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη».
Ο Γάλλος στρατηγός και ειδικός σε θέματα γεωπολιτικής και διάρθρωσης  των μυστικών υπηρεσιών,  θα τονίσει ότι η επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία είναι πολύ διαφορετική από το «διπλό παιχνίδι» [double play] των Ηνωμένων Πολιτειών και της αναποτελεσματικότητάς τους που ανησυχεί τους συμμάχους και τις δυνάμεις τους, που αρχίζουν να προσανατολίζονται  προς τη Ρωσία.
Επιπλέον, τα τουρκικά και τα ρωσικά συμφέροντα στην περιοχή θα εξακολουθήσουν να είναι πολύ ισχυρά, παρά την γεωπολιτική αντιπαράθεση.
Την επαναπροσέγγιση Μόσχας- Άγκυρας, το ΝΑΤΟ έπληξε με τα πρόσφατα γεγονότα,  που δείχνουν ότι οι Γάλλοι και οι Ευρωπαίοι γενικότερα βλέπουν ότι η Συμμαχία δεν βοηθά  κατά της ισλαμικής απειλής, αλλά κάνει το αντίστροφο,  δημιουργεί μέτωπο κατά της Ρωσίας.
«Σύμφωνα με τα στοιχεία που δείχνουν τα 234 θύματα και τους 671 τραυματίες από το 2012, θα έπρεπε να  ταρακουνήσουν  συθέμελα το ΝΑΤΟ. Αλλά δεν έγινε αυτό.  Το ΝΑΤΟ πρέπει να διαλυθεί ή να εξευρωπαϊσθεί, γιατί υπό την παρούσα μορφή δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Γαλλίας», είπε ο Πινάτελ.
Ο ίδιος έδειξε τη δυσαρέσκειά του προς τις Ηνωμένες Πολιτείες:
« Η Ρωσία εδώ και καιρό έχει προσφέρει στις ΗΠΑ να συντονίσουν τις δυνάμεις τους στη Συρία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά οι ΗΠΑ αρνήθηκαν, γιατί ο Ομπάμα ήθελε να διατηρήσει την ψευδαίσθηση ότι η μετριοπαθής αντιπολίτευση στη Συρία εξακολουθεί να έχει δυνατότητες (ανατροπής του Άσαντ).
Ο Γάλλος στρατηγός θα επισημάνει ότι τα οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα της Ρωσίας και της Γαλλίας είναι πανομοιότυπα.
«Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες  έχουν μια μακρά ιστορία συνεργασίας και να αναλογισθούμε ότι η απόβαση στη Νορμανδία, ήταν μια επιτυχία που οφείλεται στο  ότι ο γερμανικός στρατός είχε αποδυναμωθεί επί τρία χρόνια πολεμώντας στη Ρωσία, και δεν πρέπει να το διαγράφουμε αυτό».
Πρόσθεσε ακόμη ότι :
«οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να επιστρέψουν στο κλίμα του Ψυχρού Πολέμου στην Ευρώπη, αυτό διαφαίνεται σε όλα όσα γίνονται στο ΝΑΤΟ. Αυτό εξυπηρετεί μόνο τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ και ορισμένων ευρωπαίων ηγετών που είναι είτε διεφθαρμένοι είτε ανίκανοι», είπε ο στρατηγός.