Σελίδες

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Στη Θεσσαλονίκη 8 «Black Hawk» του Αμερικανικού Στρατού

Στο πλαίσιο της επιχείρησης «Atlantic Resolve»

Παρών στην διαδικασία και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt  

Οκτώ μεταφορικά ελικόπτερα τύπου UH-60 Black Hawk και περισσότερα από 70 κιβώτια με υλικά, ξεφορτώθηκαν το Σάββατο, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Atlantic Resolve»,  στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.






Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt σε Τweet ανέφερε πως στην διαδικασία βοήθησε και ο Ελληνικός Στρατός, ενώ τόνισε ότι είναι μια καλή ευκαιρία για συνεργασία Αμερικανών και Ελλήνων στρατιωτών.








Τα ελικόπτερα ανήκουν στην 10η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ  (10th Combat Aviation Brigade) με έδρα το Ft. Drum στη Νέα Υόρκη, και αναπτύσσονται στα Βαλκάνια για υποστήριξη επιχειρήσεων στο πλαίσιο της επιχείρησης «Atlantic Resolve».



Πρόκειται για την πρώτη πλήρη ολοκληρωμένη δύναμη Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ που εντάσσεται στην συγκεκριμένη επιχείρηση η οποία έχει σκοπό  την αποτροπή μιας ενδεχόμενης ρωσικής επίθεσης και τη διασφάλιση των ανατολικοευρωπαϊκών μελών του ΝΑΤΟ καθώς επίσης και τις χώρες της Βαλτικής.




'
Στη φωτογραφία ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Geofrey Pyatt και δεξιά του ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής
ΠΗΓΗ: http://www.protothema.gr/greece/article/658067/sti-thessaloniki-8-black-hawk-tou-amerikanikou-stratou/,ΚΡANOSGR

Συρία: Ανταγωνισμός κυριαρχίας Τούρκων- Συριακού Στρατού και Κούρδων


«Ξεκίνησε ο πόλεμος της κατάληψης για την Μανμπίτς- Οι Αμερικανοί τράβηξαν  κόκκινη γραμμή», γράφει το δημοσίευμα

Οι «Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας», ο στρατός του Άσαντ και η Τουρκία με τα στρατεύματα της «Ασπίδας του Ευφράτη»,  βρίσκονται σε αγώνα μεταξύ τους για την κυριαρχία στα χωριά του Χαλεπίου, σημειώνει κουρδικό δημοσίευμα.

Κύριος στόχος των τριών αυτών δυνάμεων, γράφει το «zernews.com» είναι ο έλεγχος της πόλης Μανμπίτς (Münbiç).
Ανακοίνωση του τουρκικής «Ασπίδας του Ευφράτη» αναφέρει ότι έχει καταληφθεί ένας μεγάλος αριθμός χωριών από το Daesh. Η εξέλιξη αυτή συμπίπτει με τις καταλήψεις από τον συριακό στρατό κάποιων οικισμών ανατολικά της Αλ Μπάμπ.
Ο διοικητής της «Ασπίδας του Ευφράτη», όπως και ο επικεφαλής του συριακού στρατού, ο καθένας για τον εαυτό του,  σχεδιάζουν να καταλάβουν την πόλη Μανμπίτς. Ο στόχος είναι ποιος θα κυριαρχήσει.
Πηγές της αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι γύρω από την πόλη Μανμπίτς οι Αμερικανοί έχουν τοποθετήσει στρατιώτες καθώς και τεθωρακισμένα οχήματα, δείχνοντας με τον τρόπο αυτόν ότι οι ΗΠΑ έχουν τραβήξει μια κόκκινη γραμμή στην Μανμπίτς.
Οι πηγές αναφέρουν, επίσης,  ότι μεταξύ των δυνάμεων της «Ασπίδας του Ευφράτη» και των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος έλαβαν χώρα βίαιες συγκρούσεις. 
Ο φόβος των Τούρκων της «Ασπίδας του Ευφράτη» είναι η ένωση του συριακού στρατού με τους αντάρτες των «Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας».
Ωστόσο, είναι φανερό ότι οι τρεις αυτές δυνάμεις στην επαρχία του Χαλεπίου, από εκεί όπου έχει εκδιωχθεί η οργάνωση Daesh,  θα δώσουν σκληρές μάχες για την κυριαρχία στην περιοχή. (zernews.com).
 
 

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί επικρίνει τους ‘αδέξιους’ Έλληνες πολιτικούς


Ο επικεφαλής του Κόμματος του Εθνικιστικού Κινήματος της Τουρκίας (MHP),  κάλεσε τον ελληνικό λαό να διδάξει στους «αδέξιους» πολιτικούς, τους οποίους κατηγόρησε ότι αγνοούν τις αξίες γειτονίας»

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μιλώντας  σε συνεδρίαση της κομματικής του ομάδας την Τρίτη, επέκρινε δριμύτατα τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Ελλάδας, σχετικά με τις βραχονησίδες των Ιμίων στο Αιγαίο Πέλαγος.
«Οι Έλληνες θα πρέπει να προειδοποιήσουν  τη διακυβέρνησή τους και να διδάξουν  τους αδέξιους, οι οποίοι αγνοούν αξίες, περιμένοντας  να δουν  να προκύπτει  κρίση, από τη στάση τους», είπε.
Ο Πάνος Καμμένος υποστήριξε την Παρασκευή ότι η Τουρκία προσπαθεί να κλιμακώσει την κρίση πάνω από τις βραχονησίδες των Ιμίων, προειδοποιώντας ότι εάν πατήσουν το πόδι τους, οι ελληνικές δυνάμεις είναι έτοιμες για ‘κάθε ενδεχόμενο’.
 Άπιαστο όνειρο η '΄Ενωσις'
Ο Μπαχτσελί αναφέρθηκε και στο Κυπριακό και στις πρόσφατες εντάσεις μεταξύ της τουρκοκυπριακής κοινότητας και της κυπριακής κυβέρνησης για μια αμφιλεγόμενη νομοθεσία για τον εορτασμό της ‘Ενώσεως’, του δημοψηφίσματος του 1950.
«Η Ένωσις είναι ένα άπιαστο όνειρο και επινοημένη ιστορία», είπε ο Τούρκος πολιτικός.
 «Εάν η ελληνική κυβέρνηση της Κύπρου θέλει να προσαρτηθεί στην Ελλαδα, προτείνουμε να φύγουν από το νησί και να κινηθούν προς την Αθήνα και ποτέ να μην ξαναγυρίσουν», είπε.
Η ελληνική κυπριακή Βουλή, ψήφισε στις 20 Φεβρουαρίου για τον ετήσιο εορτασμό του δημοψηφίσματος του 1950, στο οποίο το 96% των Ελλήνων Κυπρίων ψήφισε για την προσάρτηση του νησιού στην Ελλάδα.
Η Τουρκία δεν θα αφήσει ποτέ την Κατεχόμενη Κύπρο, τόνισε ο Μπαχτσελί, όπως σημειώνει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.
 

Σκόπια: Πορεία οπαδών Γκρούεφσκι με σημαίες του Ήλιου της Βεργίνας και της Μεγάλης Ψευτομακεδονίας


Με πολλές σημαίες που έφεραν τον Ήλιο της Βεργίνας  και της Μεγάλης Μακεδονίας, οπαδοί του VMRO-DPMNE,  συγκεντρώθηκαν  σήμερα για να διαμαρτυρηθούν, μπροστά από το κυβερνητικό κτήριο φωνάζοντας «Ζόραν Ζάεφ προδότη» καθώς και ονόματα άλλων στελεχών της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης- SDSM.

Το συλλαλητήριο, όπως σημειώνει η σλαβική εφημερίδα των Σκοπίων ‘Dnevnik’, ήταν πρωτοβουλία της ομάδας «Για τη χώρα την  (ψευδο)Μακεδονία», παρόμοιες εκδηλώσεις σε μικρότερη έκταση έγιναν και σε άλλες πόλεις του νότιου σλαβικού κράτους των Σκοπίων, όπως στον Πρίλαπο, στο Κουμάνοβο, Στιπ και Κίτσεβο.
Αιτήματα των διοργανωτών είναι η υπεράσπιση του ενιαίου χαρακτήρα του κράτους και κατά της αλβανικής γλώσσας, όπως ετοιμάζονται να εφαρμόσουν το SDSM και τα αλβανικά κόμματα, συνεχίζει το δημοσίευμα.
Αφορμή για τις διαδηλώσεις αυτές είναι η αποδοχή από το SDSM να υπογράψει την πλατφόρμα των αλβανικών κομμάτων, που ζητούν την καθιέρωση της αλβανικής γλώσσας σε όλη τη χώρα.
 
 

«Καυτή Σαρακοστή» στο Αιγαίο και μήνυμα με «στρατιωτικό υστερόγραφο» στην Άγκυρα





Του Πάρι Καρβουνόπουλου
Για “καυτή Σαρακοστή” ετοιμάζονται στο Πεντάγωνο, από σήμερα κιόλας!
Στο ΓΕΕΘΑ και στα υπόλοιπα Γενικά Επιτελεία είναι απολύτως βέβαιοι ότι οι 40 ημέρες που μας χωρίζουν από το Πάσχα, αλλά και από το δημοψήφισμα στη Τουρκία που θα γίνει στις 16 Απριλίου, θα είναι μια «διαδρομή» γεμάτη εκπλήξεις, ένταση και πολλές προκλήσεις από την Άγκυρα.
Σήμερα ο τουρκικός στόλος «ξεμυτίζει» από τους ναυστάθμους του, για να πραγματοποιήσει τη δεύτερη φάση της “επιχειρησιακής” του αξιολόγησης!
Η διαδικασία μπορεί να είναι συνηθισμένη και προγραμματισμένη, αλλά αυτή την περίοδο τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί ρουτίνα στο Αιγαίο. Ο ελληνικός Στόλος θα παρακολουθεί διακριτικά και ψύχραιμα τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων έτοιμος να επέμβει σε κάθε επιχειρούμενη «παρεκτροπή».
Οι εκτιμήσεις των στρατιωτικών στο ΥΠΕΘΑ είναι δυσοίωνες για το άμεσο μέλλον. Ο εκνευρισμός της Άγκυρας είναι προφανής και η εκδήλωση προκλήσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε «θερμό επεισόδιο» δεδομένη.
Η προσοχή των Ελλήνων επιτελών μπορεί να επικεντρώνεται εκ των πραγμάτων στα Ίμια, αλλά δεν παραμένει προσκολλημένη μόνο σ΄ αυτή τη περιοχή.


“Φυλάμε κι αλλού”, λέει πηγή του ΓΕΕΘΑ στις “Ειδήσεις”, μεταφέροντας εκτιμήσεις που έχουν γίνει. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο να εξασφαλιστεί ότι οι χιλιάδες βραχονησίδες, νησίδες και νησάκια του Αιγαίου μπορούν να φυλαχθούν επί 24ωρης βάσης ταυτόχρονα.
Ωστόσο, όπως, λένε το ζητούμενο είναι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κατάσταση μας προκύψει. Δεν είναι τυχαίο ότι η πιο “δημοφιλής” άσκηση των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων είναι εδώ και χρόνια η “ανακατάληψη βραχονησίδας”.
Το θερμόμετρο της έντασης στα ελληνοτουρκικά ανέβηκε τα τελευταία 24ωρα όχι τόσο σε στρατιωτικό επίπεδο, όσο σε πολιτικό και διπλωματικό. Με αφετηρία τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα “δεν θα είναι πάντα τόσο ανεκτική έναντι της Τουρκίας”, ξεκίνησε ένα “πινγκ-πονγκ” δηλώσεων.
Οι αλαζονικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που είπε ότι οι Τούρκοι “ανεβαίνουν όποτε θέλουν στα Ίμια”, προκάλεσαν την απάντηση του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου ο οποίος προειδοποίησε ότι όποιος τολμήσει να πατήσει τα Ίμια “να δούμε πως θα κατέβει”.
Η ελληνοτουρκική αντιπαράθεση δηλώσεων, προκάλεσε και “εσωτερικό” πολιτικό πόλεμο στην κυβέρνηση με τον Πάνο Καμμένο να δέχεται και «φίλια πυρά».
Ο ευρωβουλευτής, Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος με μηνύματά του στο twitter υποστήριξε ότι “αποκλειστικά αρμόδιο να απαντά στις απαράδεκτες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, είναι το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών” και ότι “τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για κομματική εκμετάλλευση, ούτε για επιθέσεις κατά πολιτικών φαντασμάτων”.
Γιατί «ανέβασε στροφές» ο Καμμένος



Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν οι «Ειδήσεις», η επιλογή Καμμένου να απαντήσει στα όσα προκλητικά είπε ο Τσαβούσογλου, δεν αποδίδεται σε «παρόρμηση», αλλά σε επιλογή που έχει να κάνει και με τις εκτιμήσεις στρατιωτικών που έχει στη διάθεσή του.
Σύμφωνα μ' αυτές, η Άγκυρα είναι περίπου αποφασισμένη να προχωρήσει σε κλιμάκωση στο Αιγαίο και ο μοναδικός παράγοντας που μπορεί να διατηρήσει «ζωντανή» τη διστακτικότητά της είναι να πάρει το μήνυμα πως ό,τι κι αν επιχειρήσει στο Αιγαίο θα έχει πολύ μεγάλο κόστος, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.



Η πολιτική «αποφυγής της κρίσης» δεν εγκαταλείπεται από την Αθήνα επ΄ ουδενί, αλλά επειδή κρίνεται ανεπαρκής στην ανάσχεση της τουρκικής επιθετικότητας, χρειάζεται το… υστερόγραφο που λέει ότι «ή θα συνεννοηθούμε ή θα χτυπηθούμε». Υστερόγραφο που δεν μπορεί να έχει «διπλωματική υπογραφή».
Πηγή: real.gr
ΠΗΓΗ: http://www.enikos.gr/politics/502025/kafti-sarakosti-sto-aigaio-kai-minyma-me-stratiotiko-ysterografo-,ΚRANOSGR

Η Ένωση Χειμαρριωτών καταγγέλλει την απόφαση του Έντι Ράμα για απαλλοτρίωση της ακίνητης περιουσίας των κατοίκων της Χιμάρας



Φωτό από το Facebook – Η  σημερινή διαμαρτυρία των Χειμαρριωτών στα Τίρανα

Η Ένωση Χειμαρριωτών καταγγέλλει τη νέα πρόκληση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα ο οποίος δίνει συνέχεια στο σήριαλ που τον έχουμε πλέον συνηθίσει σε πρωταγωνιστικό ρόλο εναντίον της Χειμάρρας και των Ελλήνων κατοίκων της. 

Με την απόφαση που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο της Αλβανίας στην συνεδρίαση της Τρίτης, 22 Φεβρουαρίου, την οποία υπογράφει ο ίδιος ο Έντι Ράμα, διατάσσεται η άμεση απαλλοτρίωση της ακίνητης περιουσίας (σπίτια, επιχειρήσεις, οικόπεδα) των κατοίκων της περιοχής Σπήλαια στο κέντρο της Χειμάρρας, με πρόσχημα το σχέδιο πολεοδομικής ανάπλασης. 
Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της απόφασης κατεδάφισης που είχε κοινοποιηθεί στους κατοίκους από την παρούσα δημοτική αρχή, ανήμερα της Εθνικής Εορτής της 28ης Οκτωβρίου. 
Σύμφωνα με εκείνη, οι κάτοικοι υποχρεούντο να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εντός 5 ημερών, προκειμένου αυτές να κατεδαφιστούν. Η απόφαση είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από την τοπική κοινωνία, στο πλευρό της οποίας είχαν σταθεί αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αλλά ακόμα και ο Αλβανός συνήγορος του πολίτη, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να μην έχει εκτελεστεί. 
Η νέα απόφαση του Έντι Ράμα με την οποία καλούνται τώρα οι κάτοικοι να παρουσιάσουν τους τίτλους ιδιοκτησίας προκειμένου να αποζημιωθούν, είναι άλλο ένα δείγμα του αήθους σχεδίου που απροκάλυπτα και ολοκληρωτικά, απειλεί με εξόντωση το Ελληνικό στοιχείο της περιοχής. Είναι άλλωστε τοις πάσι γνωστό, ότι σχεδόν κανένας κάτοικος της Χειμάρρας δεν διαθέτει τίτλο ιδιοκτησίας για την περιουσία του, ακριβώς επειδή το Αλβανικό κράτος είναι εκείνο που δεν τους παραχωρεί προκειμένου να μπορούν ευκολότερα οι επιτήδειοι να την σφετερίζονται με απώτερο στόχο βέβαια την αλλοίωση της εθνοτικής σύνθεσης της περιοχής. 
Η νέα απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ξεσκεπάζει επίσης πανηγυρικά και το δήμαρχο Χειμάρρας, Γκέργκι Γκόρο, ο οποίος, απολύτως αυθαίρετα, είχε υπογράψει τις εντολές κατεδάφισης τον περασμένο Οκτώβριο χωρίς να έχει προηγηθεί όπως αποδεικνύεται, η απόφαση αποζημίωσης των κατοίκων/ιδιοκτητών. 
Η Ένωση Χειμαρριωτών καταγγέλλει για ακόμη μια φορά το κακοστημένο παιχνίδι του Έντι Ράμα και του υποχείριού του στην περιοχή, Γκέργκι Γκόρο και τους καλεί να αναθεωρήσουν τα αήθη αυτά σχέδιά τους. Συμπαρατασσόμενη δε, με την τοπική κοινωνία, τους καλούμε όλους να συμμετάσχουν στην διαμαρτυρία που θα γίνει στα Τίρανα την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου. 
Εν’ όψει και των επικείμενων αλβανικών εθνικών εκλογών, ο κ. Ράμα έχει αναγάγει τον Ελληνισμό της Χειμάρρας σε εύκολο στόχο κάθε φορά που θέλει να γίνει αρεστός στο συνεχώς αυξανόμενο εθνικιστικό κομμάτι του πολιτικού του ακροατηρίου.
 Να υπενθυμίσουμε όμως στον κ. Ράμα (και το υποχείριό του), ότι οι Χειμαρριώτες έτσι όπως δεν δίστασαν το 1945 όταν είπαν «ΟΧΙ» στους προπάτορές τους κομμουνιστές, δεν θα μείνουν και σήμερα με σταυρωμένα τα χέρια. 
Εκ του γραφείου τύπου 
Πηγή:  Himara. gr
  Φωτό από τη διαμαρτυρία των Χιμαριωτών στην αλβανική πρωτεύουσα 28/02/2017
 
Πηγη:βαλκανικο περισκοπιο

Σκόπια: Η αμερικανική πρεσβεία συμφωνεί με ΕΕ και ΝΑΤΟ για το σχηματισμό κυβέρνησης



«Πρεσβεία των ΗΠΑ: Συμφωνούμε με τις απόψεις του Χαν και του Στόλτενμπεργκ για το σχηματισμό κυβέρνησης»

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι αναμένει  την ανάθεση σχηματισμού νέας κυβέρνησης, παρόμοια δήλωση έκανε και ο Επίτροπος της ΕΕ, Γιόχανες Χαν, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα και συνεχίζει: 

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια, δήλωσε ότι τα κόμματα θα πρέπει να σέβονται τις δημοκρατικές διαδικασίες και τους θεσμούς. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει χαρακτηριστικά: 
«Συμφωνούμε με τις απόψεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και του Επιτρόπου της Διεύρυνσης  και γειτονίας, Γιόχαννες Χαν για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Όλα τα μέρη πρέπει να σέβονται τις δημοκρατικές διαδικασίες και τα όργανα να επικεντρωθούν στην κοινή τους δέσμευση και να εφαρμόσουν τις βασικές μεταρρυθμίσεις. Μόνο με αυτόν τον τρόπο η χώρα  μπορεί να προχωρήσει στους στρατηγικούς στόχους για το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως υποστηρίζουν οι ΗΠΑ εδώ και καιρό.
Σημειώνεται ότι ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι αναμένει (από τον Ιβάνοφ) να παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση σε δηλώσεις και ενέργειες και να λαμβάνονται αποφάσεις προς όφελος όλων των πολιτών.
Παρόμοια ήταν και η στάση του Επιτρόπου, Γιόχαννες Χαν, ο οποίος δήλωσε ότι αναμένει ο πρόεδρος να δώσει την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης  και πρόσθεσε ότι στις δημοκρατικές κοινωνίες είναι φυσικό και πρέπει να γίνεται αποδεκτό το αποτέλεσμα των αξιόπιστων εκλογών, σημειώνει το ‘PlusInfo’ των Σκοπίων.
 

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Ανησυχία από ΗΠΑ για «ατύχημα» στο Αιγαίο - Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις»



Έκδηλη είναι η ανησυχία στην Ουάσιγκτον για την πιθανότητα ενός «ατυχήματος» το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Αυτή είναι η πρώτη αίσθηση που έχει δημιουργηθεί στο Στειτ Ντιπάρτμεντ αλλά τα αντανακλαστικά των ΗΠΑ σε ένα «θερμό» επεισόδιο θα είναι αργά.
Τη συγκεκριμένη περίοδο το ενδιαφέρον της αμερικανικής Διοίκησης φαίνεται να βρίσκεται σε άλλα θέματα. Παράλληλα στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αυτή την περίοδο στελεχώνει τις διάφορες υπηρεσίες του με πρόσωπα μακριά από το «βαθύ» κράτος που έχει αφήσει πίσω του Μ.Ομπαμα.
Για παράδειγμα η θέση βοηθού υπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για την Ευρώπη, την οποία είχε η Βικτόρια Νούλαντ, (του FU EU) παραμένει κενή. Φυσικά καλύτερη κενή παρά την Β.Νούλαντ αναφωνούν πολλοί.
Η αλήστου μνήμης Αμερικανή διπλωμάτης είχε αναλάβει ουσιαστικά να εκβιάσει την Κυπριακή Δημοκρατία προκειμένου να έρθει σε συμφωνία με τους Τ/Κ.
Στόχος; Το πέρασμα του κυπριακού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη, καθιστώντας την Τουρκία ενεργειακό κόμβο και την Κύπρο όμηρο.
Ίσως επομένως η απουσία επάνδρωσης της θέσης να μην είναι και τόσο κακή ιδέα.
Το μήνυμα που βγαίνει από το Στέιτ Ντιπάρτμετ είναι ότι αναγνωρίζουν τον υπαρκτό κίνδυνο μιας περαιτέρω κλιμάκωσης, ακόμη και ενός «ατυχήματος», και διαμηνύουν ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις, ζητώντας παράλληλα «αυτοσυγκράτηση» και από τις δυο πλευρές.
Στα θετικά είναι το γεγονός ότι αναγνωρίζεται από τον αμερικανικό παράγοντα η στάση των χαμηλών τόνων που κρατά η Αθήνα ενώ αντίθετα είναι η βόλτα των Τούρκων Αρχηγών των Επιτελείων στα Ίμια, έγινε δεκτή με «δυσφορία».
Το πρόβλημα, για την Ελλάδα, έγκειται στο γεγονός ότι η προσοχή της αμερικανικής Διοίκησης στην περιοχή είναι στραμμένη προς το παρόν περισσότερο στην καταπολέμηση της ISIS σε Ιράκ και Συρία, αλλά και το θέμα του Ιράν.
Έτσι είναι λογικό η Τουρκία να προηγείται της Ελλάδας στις επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους, στους οποίους βέβαια τίθεται μετ΄ επιτάσεως και το θέμα της έκδοσης στην Τουρκία του Φετουλάχ Γκιουλέν.  
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας έχει συναντηθεί  με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάκι Πενς, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Fikri Işik με τον Αμερικανό ομόλογό του Jim Mattis,  ο γενικός επιτελάρχης της Τουρκίας με τον αρχηγό του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Τζόζεφ Ντάνφορντ στη βάση Ιντζιρλίκ.
Από την άλλη πλευρά όμως ο  ο βίαιος εκδιωγμός δεκάδων αν όχι εκατοντάδων  Τούρκων διπλωματών και, αξιωματικών, από το ΝΑΤΟ, έχει δυσχεράνει την επικοινωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας.
Η έλλειψη ικανών επαφών Ελλήνων και Αμερικανών επισήμων σερ αυτή τη φάση είναι αντιμετωπίσιμη. Η Ελλάδα έχει φροντίσει ώστε να εκμεταλλευθεί τις άριστες σχέσεις με Ισραήλ και Αίγυπτο. Μέσω αυτών θα μπορέσει να βρει ικανούς και χρήσιμους διαύλους  επικοινωνίας με την Ουάσιγκτον, η οποία με τη σειρά της διατηρεί επίσης άριστες με τις δύο αυτές χώρες.
Μάλιστα όπως έχουμε αναφέρει ήδη η  συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ σε επίπεδο  υπηρεσιών πληροφοριών αλλά και  αντίστοιχων στρατιωτικών Επιτελείων είναι στενότατη με το Τελ Αβίβ να παρέχει σημαντικό όγκο πληροφοριών στην ελληνική πλευρά για τις κινήσεις της Αγκύρας και ενδιαφέρουσες αναλύσεις σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο.
Παράλληλα σημαντικό «ατού» στην φαρέτρα της ελληνικής διπλωματίας θεωρείται η παρουσία του ελληνικής καταγωγής προσωπάρχη Ρέινς Πρίμπους στον Λευκό Οίκο ο οποίος είναι πλήρως ενήμερος για τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.
Όσοι μάλιστα στην Ελλάδα ηλιθιωδώς, συνεπαρμένοι από την πολεμική τους εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, έσπευσαν να προδικάσουν την "εκπαραθύρωσή" του διαψεύστηκαν πανηγυρικώς.
Μπορεί ο Πρίμπους να αντιμετωπίζει πολεμική από ένα μέρος των ρεπουμπλικανών η θέση του παραμένει ισχυρή στο Λευκό Οίκο. Αντίθετα η απομάκρυνση του Μάικλ Φλιν από τη θέση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας, θεωρείται ένα ακόμη υπέρ για την Ελλάδα εξαιτίας των πολύ καλών επαφών που είχε με την Τουρκία.
Ταυτόχρονα ο ρόλος του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα είναι ιδιαίτερα αναβιβασμένος και εξαιτίας της έλλειψης του «τοποτηρητή» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη νότια Ευρώπη. Πρόκειται για ένα έξοχο διπλωμάτη ο οποίος, αναμένεται να αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες.
Ο ρόλος της Τουρκίας είναι ενισχυμένος ή τουλάχιστον έτσι δείχνει. Για παράδειγμα στη συνάντηση των μελών της Λέσχης Bilderberg.στις 17-19 Φεβρουαρίου βασικό θέμα συζήτησης ήταν η θέση της Τουρκίας στη νέα παγκόσμια τάξη, αλλά και η αλλαγή πλεύσης στις ΗΠΑ λόγω εκλογής του Τραμπ.
Αυτό δε είναι απαραίτητα καλό. Το ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την Τουρκία και πως προς ποια κατεύθυνση αυτό θα είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων μεταξύ αυτών και το αποτέλεσμα του τουρκικού δημοψηφίσματος για τα σύνταγμα.
Την ίδια ώρα το φλερτ του Ερντογάν με τν Πούτιν και η αγορά των συστημάτων S-400 αότη Ρωσία μπορεί να ξυπνήσει αντανακλαστικά τω ΗΠΑ που αυτή την περίοδο βρίσκονται εν υπνώσει.

Πηγη:Pronews.gr

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: ΣΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ- ΛΗΜΝΟΥ- ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ Οι Τούρκοι «έβγαλαν» ξανά στο βόρειο Αιγαίο το TCG Çeșme



της Μαρίνας Νικολάκη
Λίγες μέρες μετά την απόσυρση του ωκεανογραφικού – ερευνητικού σκάφους TCG Çeșme από το Αιγαίο, (αν και στη NAVTEX που είχαν βγάλει άφηναν ανοιχτή την ημερομηνία ολοκλήρωσης της αποστολής του)οι Τούρκοι προχώρησαν σε μια ακόμη αιφνιδιαστική κίνηση και το ξαναέβγαλαν στο βόρειο Αιγαίο πριν από λίγες ώρες, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση.
Το σκάφος βρίσκεται αυτή την ώρα  στο τρίγωνο ανάμεσα στο Άγιο Όρος, τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη και όπως φαίνεται η απόσυρση του κάθε άλλο ήταν παρά μια κίνηση αποκλιμάκωσης της έντασης από την Άγκυρα.
Να σημειωθεί ότι το υδρογραφικό πλοίο «Τσεσμέ»  παρακολουθείται από την ελληνική πλευρά με σύστημα επιτήρησης. 
Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι το γεγονός αυτό έρχεται σε μια στιγμή όπου έχουν προηγηθεί οι εκατέρωθεν «βολές» με δηλώσεις από ελληνικής πλευράς και της τουρκικής μόνιμης -το τελευταίο διάστημα- προκλητικότητας όχι μόνο φραστικά αλλά και με σκηνοθετημένα βίντεο που αφορούν δήθεν επεισόδια στα Ιμια. (Τα επεισόδια διαρρέονται στα ελεγχόμενα ΜΜΕ του Ρ.Τ.Ερντογάν με βαθύτερο σκοπό να πυροδοτήσουν τα σενάρια για επικείμενη σοβαρή εμπλοκή Τουρκίας- Ελλάδας)
Να σημειωθεί ότι οι σχέσεις των δύο χωρών περνούν μια επιπλέον κρίση, καθώς είναι σε εξέλιξη η υπόθεση με τους δύο (εκτός των άλλων) Τούρκους στρατιωτικούς οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στο σχέδιο δολοφονίας του Ερντογάν τη νύχτα του πραξικοπήματος και πριν από λίγες ημέρες παραδόθηκαν στις ελληνικές αρχές.
Nα θυμίσουμε ότι τα ελληνικά Επιτελεία προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη τουρκική προκλητικότητα και τις έρευνες που πραγματοποιούσε το Çeșme το προηγούμενο διάστημα στο Αιγαίο είχαν αποστείλει υποβρύχιο του ΠΝ προς επιτήρηση του σκάφους:
 Δείτε το ωκεανογραφικό-ερευνητικό σκάφος TCG Çeșme:
 Πηγη:Pronews.gr

Ο ΥΠΕΞ Αλβανίας στην Αθήνα για εξομάλυνση των σχέσεων


Το ζήτημα της διόρθωσης των σχολικών βιβλίων, η δημιουργία νεκροταφείων για τους Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν μαχόμενοι στο μέτωπο κατά των Ιταλών φασιστών,  οι διάφορες συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σε προηγούμενες  συναντήσεις,  η προετοιμασία των ομάδων 

εργασίας μεταξύ των δύο χωρών για τη σύναψη μιας νέας συνθήκης φιλίας μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας,  θα είναι τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν κατά την επίσκεψη του Αλβανού ΥΠΕΞ στην Αθήνα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι (Ditmir Bushati)  θα επισκεφθεί στις 2 και 3 Μαρτίου την Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά για μια σειρά ανοιχτών ζητημάτων μεταξύ των δύο χωρών, σημειώνει η «gazeta-shqip.com».
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι πέρα από τα κεντρικά θέματα που αναφέρθηκαν για γίνει μια προσέγγιση για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.
Η Αθήνα είδε με θετική ματιά τη θέση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, πριν από δύο ημέρες στους Αγίους Σαράντα, όπου ο τελευταίος εξήρε το ρόλο της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και για λογαριασμό της κυβέρνησης εγγυήθηκε την τήρηση του Χάρτη των Δικαιωμάτων των Μειονοτήτων, σημειώνει το δημοσίευμα.
 
 

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Τουρκία - S400: Αμυδρές οι πιθανότητες απόκτησης απο τη Ρωσία


Του Απόλλωνα Λεονταρίτη

Το νέο επεισόδιο στο σήριαλ που αποκαλείται "απόκτηση αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς" φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Ρωσίας – Τουρκίας σε μια προσπάθεια να καλυφθεί το τεράστιο κενό που υφίσταται μέχρι σήμερα στην αεράμυνα της Τουρκίας.

Πρόκειται για μια προμήθεια που έχει εξαγγελθεί επίσημα σε ανώτατο επίπεδο στη γειτονική χώρα τουλάχιστον 3 φορές τα τελευταία 10 χρόνια χωρίς όμως να υπάρξει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Αυτή τη φορά δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου TASS, που επικαλείται κύκλους γύρω από τον Τούρκο πρωθυπουργό, αναφέρει επικείμενη συμφωνία αγοράς του προηγμένου αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα.

Ρώσοι αναλυτές μάλιστα υποστηρίζουν ότι η αγορά του αντιαεροπορικού-αντιβαλλιστικού συστήματος θα χρησιμοποιηθεί στην προσπάθεια της κυβέρνησης Ερντογάν να βγει από την διπλωματική απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει αλλά και ως μοχλός πίεσης προς την αμερικανική πλευρά στα τουρκικά αιτήματα για διακοπή της υποστήριξης των Κούρδων στη Συρία.

Η πραγματικότητα πίσω από τις ανακοινώσεις

Οι πληροφορίες αυτές οι οποίες έτυχαν προ ημερών δημοσιότητας στην χώρα μας, θεωρείται ότι προσδιορίζουν το γνωστό γενικό πλαίσιο επιθυμίας της Άγκυρας να προμηθευτεί προηγμένα συστήματα αεράμυνας, δίχως όμως να υφίστανται ουσιαστικές πιθανότητες επιτυχίας για δύο κύριους λόγους.

Ο πρώτος είναι ότι βάση της πάγιας πολιτικής της Τουρκίας σε ότι αφορά την υλοποίηση εξοπλιστικών, επιδιώκεται η μεγιστοποίηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας μέσω συμπαραγωγής, η οποία εκτός της δημιουργίας θέσεων εργασίας εξασφαλίζει την μεταφορά πολύτιμης τεχνογνωσίας. Ήδη η τουρκική Αμυντική Βιομηχανία έχει γιγαντωθεί την τελευταία 15ετία, αφού παράγει αυτόνομα κάθε είδους συστήματα και μέσα όπως άρματα μάχης, επιθετικά ελικόπτερα, συστήματα πυροβολικού, πυρομαχικά (για φορητό οπλισμό, πυροβολικό και όπλα αέρος εδάφους), ΤΠΚ, φρεγάτες, υποβρύχια, μη επανδρωμένα αεροσκάφη ενώ επιδιώκει την παραγωγή στο μεσοπρόθεσμο μέλλον ακόμη και μαχητικών Stealth.

Κατά συνέπεια είναι σαφές ότι η Μόσχα δεν είναι διατεθειμένη να πουλήσει συστήματα με τεχνολογία αιχμής, που αναπόφευκτα θα μελετηθούν εκτενώς προκειμένου, η Τουρκία να αποκτήσει κατασκευαστική αυτονομία σε αυτή τη κατηγορία οπλικών συστημάτων.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το αντιαεροπορικό – αντιβαλλιστικό S-400 αποτελεί οπλικό σύστημα που θα διαταράξει την ισορροπία δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή (game changer). Και αυτό διότι η δυνατότητα εμπλοκής στόχων σε αποστάσεις 350-400χμλ αποτελεί μια ικανότητα που όχι μόνο η Ελλάδα αλλά ούτε οι ΗΠΑ, το Ισραήλ αλλά και άλλες χώρες της περιοχής, επιθυμούν να αποκτήσει η Τουρκία.

Οι αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον

Ίσως αρκετοί θυμούνται το πρόσφατο παράδειγμα ανάπτυξης S-400 στη Συρία το 2015, έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 Fencer από τουρκικά F-16C στην τουρκοσυριακή μεθόριο. 

Ουσιαστικά με την ενεργοποίηση του ρωσικού συστήματος, «κλείδωσε» μια τεράστια περιοχή ανάλογη με την εμβέλεια του ρωσικού συστήματος, με αποτέλεσμα να διαταραχθεί η ροή των αεροπορικών επιχειρήσεων του συνασπισμού με επικεφαλείς τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της επιχείρησης Inherent Resolve εναντίον του ISIS σε Συρία και Ιράκ. Ο τομέας που επηρεάστηκε περισσότερο ήταν οι επιχειρήσεις μαχητικών F-A-18C και F/A-18E/F Super Hornet που εξορμούσαν στο πλαίσιο αποστολών κρούσης από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman (CVN-75) και μετέπειτα το USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69), τα οποία επιχειρούσαν στην περιοχή ευθύνης του 6ου Στόλου στην Ν.Α Μεσόγειο.

Τα αμερικάνικα μαχητικά απέφευγαν για προφανείς λόγους ασφάλειας να εισέλθουν στη ζώνη που κάλυπτε το βεληνεκές του S-400, αφαιρώντας πρακτικά την δυνατότητα άσκησης αεροπορικής ισχύος σε σημαντικά τμήματα της Συρίας. Κατά συνέπεια ανάλογη απόκτηση δυνατότητας από την Άγκυρα είναι λογικό ότι δεν είναι θεμιτή από την Ουάσιγκτον.

Ιδίως υπό τη διακυβέρνηση του Προέδρου Ντ. Τράμπ, ο οποίος είναι σαφές οτι έχει εντελώς διαφορετική άποψη για το ρόλο της Τουρκίας στην διαμορφωση ισορροπιών στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α Μεσογείου.

Προμήθεια.. με «άρωμα» τουρκικού σήριαλ


Θυμίζουμε απλά ότι το σήριαλ απόκτησης αντιαεροπορικού συστήματος από την Τουρκία είχε βρεθεί και πάλι στην επικαιρότητα το 2012. Τότε είχε ανακοινωθεί ότι αναμενόταν το αποτέλεσμα για το «νέο σύστημα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας μεγάλου ύψους Τ-LORAMIDS», μετά το πέρας του σχετικού διαγωνισμού στον οποίο συμμετείχαν η αμερικανικές εταιρείας Raytheon και Lockheed Martin, η ευρωπαϊκή Eurosam, η ρωσική Rosoboronexport και η κινεζική CP-MİEC

Η επιτροπή που θα λάμβανε την τελική απόφαση αποτελείτο από τον τότε πρωθυπουργό Ερντογάν, τον τότε υπουργό Άμυνας Γιλμάζ τον τότε τούρκο αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Οζέλ και τον επικεφαλής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας Μουράτ Μπαγιάρ. Τα μέλη της επιτροπής κλήθηκαν να αποφασίσουν μεταξύ των αμερικανικών Patriot PAC-3, του ευρωπαϊκού SAMP/T Aster 30, των ρωσικών S-300 ή S-400 και του κινεζικού HQ-9.

Ακολούθως το πρόγραμμα του Τ-LORAMIDS έγειρε οριστικά προς την πλευρά της κινεζικής China Precision Machinery Import-Export Corporation (CPMIEC) που προσέφερε το αντιαεροπορικό/αντιβαλλιστικό σύστημα FD-2000 (εξαγωγική έκδοση του ΗQ-9 που αποτελεί αντίγραφο του ρωσικού S-300), με χρηματοδότηση του προγράμματος αξίας $3,44 δισ.

Όμως η επιλογή του FD-2000 προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στους κόλπους της Βορειοατλανικής Συμμαχίας. Η επίσημη δικαιολογία ήταν ότι πρόκειται για αντιαεροπορικό σύστημα που δεν είναι διαλειτουργικό με το Σύστημα Αεροπορικής Διοίκησης και Ελέγχου του ΝΑΤΟ.

Τελικά η Τουρκία για λόγους που (σύμφωνα με όσα είδαν το φώς της δημοσιότητας) έχουν να κάνουν με το.. ποσοστό μεταφοράς τεχνογνωσίας στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, ακύρωσε την προμήθεια του κινεζικού συστήματος και αναζήτησε εναλλακτικές λύσεις για την προστασία του εναέριου χώρου της.

Η Τουρκία συνεχίζει βεβαίως να έχει την πρόθεση να αναπτύξει ένα δικό της σύστημα αεράμυνας, όμως το σενάριο των S-400 φαίνεται να ακολουθεί το μοτίβο των δηλώσεων «πυροτεχνημάτων» που συνηθίζει η Άγκυρα, χωρίς να υφίσταται εκτός κάποιας απρόοπτης εξέλιξης ,ουσιαστικό υπόβαθρο για να υλοποιηθεί.


Πηγη:Onalert.gr

Τουρκία: Απειλεί ευθέως με στρατιωτική δράση - Παραπαίουν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις


Του Απόλλωνα Λεονταρίτη

Μετά την ανέξοδη και "εκ του ασφαλούς" εκστρατεία παραπληροφόρησης, η Άγκυρα περνάει στο επόμενο επίπεδο απειλώντας ευθέως την Ελλάδα με πολεμική σύγκρουση με τον τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου να αναφέρει την εξής φράση: "Οι Έλληνες ξέρουν καλά το τι μπορεί να κάνει ο τουρκικός στρατός, μη μας υποχρεώσει να το δείξουμε. Μη μας ζορίζει περισσότερο τα περιθώριά μας",

Οι δυνατότητες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούν φυσικά μεγάλο θέμα προς συζήτηση αναφορικά με το τι μπορούν να κάνουν και σε ποιο επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας βρίσκονται μετά το πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Το ξήλωμα της ιεραρχίας και της δομής των τουρκικών Ε.Δ

Η αποτυχία της επίδοξης χούντας ήταν, όπως υπογράμμισε ο Έρντογαν τα ξημερώματα της 16ης Ιουλίου 2016, ένα «θέλημα Θεού» αφού δημιούργησε την απαραίτητη νομιμοποιητική βάση μιας ολοκληρωτικής αλλαγής του τουρκικού στρατού. Το κυβερνητικό διάταγμα 669 του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα του τουρκικού κράτους στις 31 Ιουλίου 2016.

Πρόκειται για το κυβερνητικό διάταγμα που περνά δικαιωματικά στη σύγχρονη ιστορία της χώρας ως το κείμενο εκείνο που άλλαξε ριζικά τη δομή του στρατού της Τουρκίας. Μέσα σε μερικές γραμμές, συμπυκνώθηκε η προσπάθεια πολλών και διαφορετικών πολιτικών δυνάμεων που για ολόκληρες δεκαετίες «ήθελαν αλλά δεν μπορούσαν» να μεταρρυθμίσουν τις ένοπλες δυνάμεις.



Η κεντρική φιλοσοφία πίσω από τη συνολική αναδιάρθρωση του τουρκικού στρατού είναι η όσο το δυνατό μεγαλύτερη επιτυχία στην αποκέντρωση της στρατιωτικής εξουσίας και αρμοδιότητας. Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, το τουρκικο επιτελείο  δεν θα πρέπει πλέον να αποτελεί τη «μία και μοναδική» ιεραρχία.

Ο Αρχηγός των ΤΕΔ  τίθεται υπό τον πολιτικό έλεγχο του Προέδρου του κράτους, ενώ τα σώματα του στρατού μπαίνουν στην πολιτική εποπτεία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Επομένως η παραδοσιακή «κεμαλική» θέση του ΓΕΕΘΑ ως του μοναδικού κέντρου στρατιωτικής ιεραρχίας αμφισβητείται και μετατρέπεται περισσότερο σε ένα «κέντρο συντονισμού» των ενόπλων δυνάμεων.Όλα τα παραπάνω φυσικά έχουν αποσυντονίσει τις τουρκικές Ε.Δ σε ένα νέο μοντέλο διοίκησης για το οποίο υπάρχουν έυλογα ερωτηματικά για το κατα πόσον είναι αποτελεσματικό σε σχέση με το προηγούμενο.

Στο ίδιο πλαίσιο οι μαζικές συλλήψεις χιλιάδων στελεχών από Στρατό, Αεροπορία και Ναυτικό έχουν πρακτικά αποψιλώσει μονάδες πρώτης γραμμής από έμπειρους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς – ιδίως αυτούς που εκπαιδεύτηκαν με νατοϊκά πρότυπα και με εμπειρία σε διεθνείς ασκήσεις και σχολεία σε ΕΕ και ΗΠΑ.



Σε κατάσταση περιορισμένης ικανότητας η THK

Ο κλάδος που έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα είναι η τουρκική Αεροπορία (THK) η οποία έχει χάσει δραματικά μεγάλο αριθμό χειριστών κυρίως σε μαχητικά αεροσκάφη παράλληλα με στελέχη με τεχνικές ειδικότητες που είναι καθοριστικές για την εύρυθμη διεξαγωγή των αεροπορικών επιχειρήσεων.

Απόδειξη της ζημιάς που έχει συντελεστεί στην μαχητική ισχύ της THK είναι η εξαιρετικά μειωμένη δραστηριότητα που παρατηρείται τους τελευταίους 6-7 μήνες στο Αιγαίο με παραβιάσεις που πραγματοποιούνται από 2-3 μαχητικά σε σχέση με πριν το πραξικόπημα όπου υπήρχαν περιπτώσεις παραβιάσεων από πολλαπλούς σχηματισμούς 12 έως και 16 μαχητικών σε μια δεδομένη ημέρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κλιμάκωση των προκλήσεων από την Αεροπορία της Τουρκίας στο Αιγαίο γίνεται πλέον από τον πιο σκληρά αποδεκατισμένο από φυλακίσεις και αποτάξεις κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων – με ότι αυτό συνεπάγεται για το γενικότερο επίπεδο ηθικού και αποφασιστικότητας να πολεμήσει εάν αυτό απαιτηθεί. Σύμφωνα με πηγές από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, οι πιλότοι που απέμειναν δεν αρκούν για να επανδρώσουν παρά τμήμα των σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών της THK.



Η παντελής έλλειψη αεροπορικής υποστήριξης στα τουρκικά στρατεύματα που εισέβαλαν σε συριακό έδαφος αποτελεί μια ακόμη ένδειξη πλήρους αδυναμίας της THK να ανταποκριθεί ακόμη και σε αποστολές εγγύς αεροπορικής υποστήριξης, με συνέπεια την εκδήλωση δραματικών απωλειών αρμάτων μάχης M-60A3/Sabra και Leo2 A4 από τον ISIS με χρήση ρωσικών αντιαρματικών πυραύλων.



Κατά συνέπεια κρίνεται ως κάτω του μέσου όρου η ικανότητα υποστήριξης παρατεταμένων επιχειρήσεων – πόσο μάλλον απέναντι σε έναν καλά εκπαιδευμένο και εξοπλισμένο αντίπαλο όπως η ΠΑ.

Οι Ειδικές Δυνάμεις του τουρκικού Στρατού

Πολύς ο λόγος και για τις τουρκικές Ειδικές Δυνάμεις αυτές τις μέρες έπειτα από τη σύλληψη δύο στελεχών των Bordo Bereli σε ελληνικό έδαφος. Ουσιαστικά οι εν λόγω μονάδες οι οποίες ούτε λίγο ούτε πολύ παρουσιάστηκαν από τη συνήθη άγνοια των ΜΜΕ στην Ελλάδα ως «υπεράνθρωποι» αποτελούν τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων με την ανάλογη εκπαίδευση που προβλέπεται με βάση τα νατοϊκά δεδομένα και με ισχυρές επιρροές από το δόγμα εκπαίδευσης αντίστοιχων μονάδων στις ΗΠΑ.

Η εμπλοκή τους στο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 ως μονάδα που θα έφερνε εις πέρας την εξουδετέρωση του Ερντογάν στο ξενοδοχείο της Μαρμαρίδας, στάθηκε ως αφορμή να διαπιστωθεί η πλήρης αποτυχία όχι μόνο να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους, αλλά και να αντιμετωπίσουν –ως υποτίθεται επαγγελματίες- την ισχυρή φρουρά του τούρκου Προέδρου η οποία είχε μείνει πίσω προκειμένου να καλύψει τη φυγή του.



Οι εικόνες που παρουσίασαν τουρκικά ΜΜΕ αποκάλυψαν στα μάτια ειδικών , μια χαμηλού επιπέδου εκπαίδευση σε διαδικασίες εμπλοκής και μάχης με υποτονικές κινήσεις και μικρή επιθετική ικανότητα απέναντι σε αντιπάλους με ελαφρύ οπλισμό.

Ακολούθως μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος οι επίλεκτες αυτές ομάδες «ξηλώθηκαν» σε μεγάλο βαθμό ενώ μάλιστα υπήρχαν και εικόνες κυνηγημένων bordo bereli που εντοπίστηκαν από δυνάμεις της.. αστυνομίας αφού διέφευγαν επί 15 και πλέον μέρες τη σύλληψη.

Εκτιμάται ότι αντίστοιχο «τσεκούρι» έχει πέσει και στην Μονάδα Καταδρομών της τουρκικής Αεροπορίας η οποία είχε «επιμεληθεί» τη σύλληψη του τούρκου Α/ΓΕΑ σε ξενοδοχείο όπου ήταν προσκεκλημένος σε γάμο το βράδυ του πραξικοπήματος..



Από εκεί και πέρα όμως διατηρείται σε κάθε περίπτωση μια κρίσιμη μάζα επίλεκτων μονάδων Δυνάμεων Καταδρομών του τουρκικού Στρατού και Πεζοναυτών, οι οποίοι πάντοτε υπήρχαν διαθέσιμοι σε αφθονία,. Αυτοί κρίνεται ότι διατηρούν βελτιωμένο ηθικό και μαχητική ικανότητα από το μέσο όρο ηθικού κληρωτών του τουρκικού Στρατού που εκτιμάται ως μέσος προς  χαμηλό.



Οι εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ

Μειωμένες ελαφρώς είναι και οι δυνατότητες τεθωρακισμένων Ταξιαρχιών στην Ανατολική Θράκη αλλά όχι σε σημείο που θα πρέπει να υποτιμάται η απειλή της ικανότητας τους να διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις, χωρίς όμως να υπολογίζουν στην ενεργή υποστήριξη της τουρκικής Αεροπορίας. Πάρα ταύτα οι τακτικές τεθωρακισμένων που εφαρμόστηκαν στη Συρία κρίνονται ως ιδιαίτερα φτωχές, με πλήρη έλλειψη επιθετικής πρωτοβουλίας και χαμηλή ικανότητα αντίδρασης έπειτα από επαφή με τον αντίπαλο – ιδίως έπειτα από την εκδήλωση απωλειών. 

Πάντως είναι σαφές ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας μετά τις μαζικές εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν το αποτυχόν πραξικόπημα του Ιουλίου τελούν σε κατάσταση αποδιοργάνωσης. Αυτό ήταν και το μήνυμα των δηλώσεων στις οποίες προέβη στις 7 Δεκεμβρίου 2016 ο Ανώτατος Διοικητής Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (Saceur) Αμερικανός Στρατηγός Κέρτις Σκαπαρότι, ο οποίος επισήμανε ότι οι μισοί Τούρκοι αξιωματικοί, (150 στον αριθμό), που υπηρετούσαν σε συμμαχικές δομές έχουν συλληφθεί ή αποταχθεί, «ανησυχώ σοβαρά για το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά.



Τέλος οι ναυτικές δυνάμεις της Τουρκίας κρίνονται ως ικανοποιητικά αξιόμαχες χωρίς όμως να κατέχουν καθοριστικό πλεονέκτημα απέναντι στο Πολεμικό Ναυτικό που διαθέτει υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και αυξημένη μαχητική ικανότητα τόσο σε μονάδες επιφανείας (παρά τα γνωστά προβλήματα διαθεσιμοτήτων που αντιμετωπίζονται) όσο κυρίως σε υποβρύχια που προσφέρουν κύριο τακτικό πλεονέκτημα σε θαλάσσια σύγκρουση.

Δεν θα πρέπει όμως να παραβλέπεται η σύγκριση των ναυτικών δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας, αφού προκύπτει τουρκική υπεροχή σε αριθμό φρεγατών 2 φορές, σε τορπιλοπυραυλάκατους 1,14 φορές, σε περιπολικά κάθε τύπου 2,38 φορές, σε σκάφη ναρκοπολέμου 1,87 φορές και σε τόνους πλοίων αμφιβίων επιχειρήσεων 1,16 φορές. Σαφέστατα η τουρκική υπεροχή σε φρεγάτες, αποτελεί απειλή για τις ναυτικές μας δυνάμεις.



Πηγη:Onalert.gr

Τουρκικά παιχνίδια κατασκοπείας στο ελληνικό διαδίκτυο! Ποιος καταζητείται

Διεθνές ένταλμα για τη σύλληψη Έλληνα, ο οποίος φέρεται ότι έχει «στρατολογηθεί» από την τουρκική μυστική υπηρεσία (ΜΙΤ), εκτελώντας κατά καιρούς «αποστολές», στοχοποιώντας πρόσωπα που ενοχλούν με τη δράση τους την Άγκυρα, εκδόθηκε από την Interpol, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσίευσε η εφημερίδα «Δημοκρατία».


Η εφημερίδα δημοσιεύει και τα αρχικά Χ.Μ του καταζητούμενου ο οποίος όπως αναφέρει έχει ταυτοποιηθεί ως  εξαιρετικά επικίνδυνος πράκτορας της ΜIT.Οι πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος είχε εμπλακεί σε απάτη ύψους 8.000.000 για την οποία έχει καταδικαστεί, δραπέτευσε έπειτα από αυ­τό από την Ελλάδα και βρή­κε καταφύγιο ύστερα από άγνωστο χρονικό διάστημα στην Τουρκία.


Εκεί στρατολογήθηκε από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες με άγνω­στα ανταλλάγματα, μεταφέροντας και μέρος των κλοπιμαί­ων.

Έκτοτε δραστηριοποιεί­ται για λογαριασμό της ΜΙΤ, κάνοντας διαδικτυακή προπαγάνδα αλλά και ενέργειες υποκλοπής πληροφοριών.

Οι ελληνικές υπηρεσίες ακο­λούθησαν τα ηλεκτρονικά ίχνη του από τις δημοσιεύ­σεις που πραγματοποιεί σε μέσα κοινωνικής δικτύω­σης και εντόπισαν τα σημεία στα οποία δραστηριοποιεί­ται, με αποτέλεσμα να ξετυλιχθεί το κουβάρι και να ξεσκεπαστεί ο ρόλος που παίζει σε βάρος της χώρας ένας άνθρωπος που κατά καιρούς μάλιστα εμφανιζόταν ως πρά­κτορας της ΕΥΠ (κάτι, βέβαια που δεν επιβεβαιώθηκε από πουθενά).


Η περίπτωσή του θεωρείται εξαιρετικά σοβαρή, καθώς εκτός από τον πόλεμο προπα­γάνδας και δολιοφθοράς που εξαπολύει σε στόχους που του υπαγορεύονται από την τουρκική υπηρεσία, δημοσι­οποιεί και στοιχεία από δια­βαθμισμένα έγγραφα που εί­τε έχουν πέσει στα χέρια του είτε του έχουν δοθεί από ανθρώπους της Άγκυρας.


Εμείς να προσθέσουμε ότι δεν είναι η μοναδική περίπτωση που έχει προκαλέσει υποψίες στις ελληνικές υπηρεσίες. Μαθαίνουμε ότι στο διαδίκτυο γίνονται πολλές έρευνες κι έχουν προκύψει υποψίες και για άλλες περιπτώσεις.

Σκόπια: Ο Ζάεφ υπέβαλε τις υπογραφές σήμερα και περιμένει την εντολή από τον Ιβάνοφ

«Φωτό: Ο Ζάεφ υποβάλλει υπογραφές σήμερα και αναμένει να πάρει την εντολή από τον Ιβάνοφ», σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα
 

 Ο αρχηγός του SDSM, Ζόραν Ζάεφ, υπέβαλε σήμερα στον πρόεδρο Γκιόργκε Ιβάνοφ τις αποδείξεις για την εξασφάλιση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Ζάεφ μετέβη στη βίλα Ιβάνοφ «Βόντα» για να υποβάλει τις υπογραφές των 67 βουλευτών από το SDSM, DUI, Besa και της Συμμαχίας των Αλβανών.
Σε μια σύντομη δήλωσή του είπε ότι αναμένει από τον Ιβάνοφ να του παραδώσει την εντολή για να σχηματίσει κυβέρνηση και δήλωσε ότι για τους πολίτες  ότι ακολουθεί μια περίοδος ειρηνικής μετάβασης στην εξουσία.
«Αυτή είναι μια ιστορική ημέρα για τη χώρα. Στο χέρι είχε 67 υπογραφές των βουλευτών του Κοινοβουλίου που διασφαλίζουν την ευκαιρία για μια νέα κυβέρνηση για τους πολίτες της χώρας.
Ταυτόχρονα, αυτές οι υπογραφές επιτρέπουν τον τερματισμό της κρίσης στη χώρα και επί τέλους το κράτος πρέπει προχωρήσει μπροστά με στόχο την αποκατάσταση της ζωής στη χώρα.
Κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Ιβάνοφ, παρέστη και η αντιπρόεδρος του SDSM Ραντμίλα Σεκερίνσκα και ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Όλιβερ Σπασόφσκι.
Το γραφείο του Ιβάνοφ είχε αναφέρει στο πρόσφατο παρελθόν  ότι ζητά αποδείξεις για την εξασφάλιση πλειοψηφίας, προκειμένου να λάβει απόφαση για την απονομή της εντολής, σημειώνει τη σλαβική εφημερίδα Utrinski Vesnik.
 

Αλβανία: Παραδόθηκαν στις αρχές όπλα, 30 χιλιάδες φυσίγγια και 6 οβίδες


 Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε όλη τη χώρα έχουν παραδοθεί 61 πυροβόλα όπλα, 30.365 φυσίγγια, 25 χειροβομβίδες, 6 βόμβες, και 190 πυροκροτητές, όπως σημειώνει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ‘ATA’.

 Σε όλες τα αστυνομικά τμήματα, μετά την κινητοποίηση των δήμων, των σχολείων και των διοικητικών μονάδων  στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης του αλβανικού πληθυσμού για την εθελοντική παράδοση παράνομης κατοχής όπλων, το αποτέλεσμα ήταν- προς το παρόν- ικανοποιητικό.
Πέρα από τη ‘βοήθεια’ των μέσων ενημέρωσης και των φορέων, η αλβανική αστυνομία διεξήγε ενημέρωση από πόρτα σε πόρτα για την αναγκαιότητα της παράδοσης των κατεχόμενων παράνομων όπλων από τον πληθυσμό.
Στη διαδικασία αυτή εντάχθηκαν, εκτός από την αστυνομία και την κυβέρνηση, οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό.
 Η κρατική αστυνομία θεωρεί ως άκρως επιτυχημένη την πρωτοβουλία στο θέμα αυτό και ευχαρίστησε για την κίνηση αυτή όλους εκείνους που ανταποκρίθηκαν εθελοντικά στην παράδοση των όπλων που κατέχουν παράνομα οι πολίτες.