Σελίδες

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Νέα κρίση ΗΠΑ-Ρωσίας: Οι Αμερικανοί κλείνουν τα ρωσικά προξενεία σε Σαν Φρανσίσκο και Νέα Υόρκη!

Το ρωσικό προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο και Νέα Υόρκη όπως και δύο κτίρια που ανήκουν στην ρωσική αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον αποφάσισε να κλείσει η αμερικανική κυβέρνηση, σε μια απόφαση η οποία θα δημιουργήσει νέο κύκλο έντονου διπλωματικού «ψυχροπολεμικού» παρασκηνίου.
Όπως ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών η ρωσική αποστολή στο Σαν Φρανσίσκο θα πρέπει να έχει αναχωρήσει από τις ΗΠΑ μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου. Ως αιτιολογία αναφέρεται η απόφαση της Μοσχας να μειώσουν οι ΗΠΑ τα διπλωματικό τους προσωπικό στη Ρωσία.
«Απαιτούμε από την ρωσική κυβέρνηση να κλείσει τα προξενεία της σε Σαν Φρανσίσκο και ένα παράρτημα στην Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον», ανέφερε προ ολίγου η εκπρόσωπος του State Department Heather Nauert.
 

Προβολή εικόνας στο Twitter



Γνωρίζοντας την αμερικανική απόφαση το Κρεμλίνο μέσω του εκπροσώπου του Dmitry Peskov είχε αναφέρει ότι η Ρωσία λυπάται για τα μη φιλικά βήματα που ακολουθούν οι ΗΠΑ, τα οποία όμως δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα.
«Λυπούμαστε για την μη εποικοδομητική στάση που ακολουθούν οι ΗΠΑ και φυσικά δεν μπορούμε να αφήσουμε μη φιλικά και πολλές φορές εχθρικές πράξεις εναντίον μας αναπάντητες», σημείωσε ο  Peskov.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε ακόμη πως η Ρωσία δεν ήταν αυτή που ξεκίνησε την κρίση στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών
«Ο πρόεδρος Πούτιν έχει επαναλάβει την επιθυμία της Μόσχας για τη δημιουργία καλών σχέσεων με την Ουάσιγκτον βασισμένη  στο αμοιβαίο όφελος και την εμπιστοσύνη. Αυτή είναι η συνεπής πολιτική του προέδρου Πούτιν» είπε ο Peskov για να συνεχίσει:
«Από παράδοση είμαστε υπέρ των καλών σχέσεων με τις ΗΠΑ. Επιπρόσθετα πιστεύουμε ότι οι σχέσεις αυτές πρέπει να έχουν ως στόχο την παγκόσμια σταθερότητα και την ειρήνη».  

Πηγη:Pronews.gr

Η Τουρκία θα αντιδράσει στο κουρδικό δημοψήφισμα για ανεξαρτησία

«Η αντίδραση του Μπαχτσελί στο δημοψήφισμα στο Βόρειο Ιράκ»

Ο πρόεδρος του κόμματος του Εθνικού Κινήματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αναφέρθηκε στο σχεδιαζόμενο από την Κουρδική Περιφέρεια του Ιράκ δημοψήφισμα για ανεξαρτησία, λέγοντας 

χαρακτηριστικά ότι « η Τουρκία σχεδιάζει κάθε δυνατότητα για τα νότια σύνορά της και εάν αισθανθεί οποιαδήποτε απειλή θα πρέπει να την εξουδετερώσει».
Αναφερόμενος, μάλιστα, στους Τουρκμένους στο Κιρκούκ, τόνισε ότι είναι Τούρκοι  και εκεί είναι η πατρίδα τους, «δεν θα ανεχθούμε την εθνοτική γενοκτονία τους» είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει κάθε δυνατότητα για την ασφάλεια των Τούρκων και των νότιων συνόρων της.
(dunyabulteni.net)
 

Σκόπια: Συνάντηση Κοτζιά με Γκρούεφσκι

Μετά τις συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους και τον πρόεδρο των Σκοπίων, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα Σκόπια

 
Ο επικεφαλής του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, σήμερα Πέμπτη, είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά, ο οποίος επισκέπτεται επίσημα τα Σκόπια, σημειώνει το γραφείο Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η συνάντηση εστιάστηκε στις διμερείς σχέσεις, την τρέχουσα πολιτική κατάσταση και την κατάσταση των μεταναστών και των πιο κοινών προκλήσεων σε περιφερειακό επίπεδο.
Ο επικεφαλής του  VMRO-DPMNE δήλωσε ότι το κόμμα του έχει δεσμευθεί για την ανάπτυξη της πολιτικής γειτονίας με βάση τους ηθικούς λόγους και τον αμοιβαίο σεβασμό.
Ο Γκρούεφσκι είπε ότι τα μέτρα για τη συνεργασία και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, ξεκίνησαν από την  κυβέρνηση του VMRO-DPMNE και συνέβαλαν στην άμβλυνση των αμοιβαίων σχέσεων και τόνισε ότι πρέπει να συνεχισθούν από τη σημερινή κυβέρνηση.
Στη συνάντηση τονίσθηκε ότι το VMRO-DPMNE έχει στρατηγικό συμφέρον για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και επισημάνθηκε ότι κατά το παρελθόν έγιναν πολλές μεταρρυθμίσεις και επιτεύγματα σε διάφορους φορείς.
Και οι δύο πλευρές αντάλλαξαν εμπειρίες και απόψεις σχετικά με το πρόβλημα των μεταναστών που παραμένει μια περιφερειακή πρόκληση, της οποίας η ένταση θα μπορούσε να προκαλέσει συνέπειες στις  χώρες της περιοχής.
(24vesti)
 

Οι ΗΠΑ κάνουν δοκιμή πυραυλικής άμυνας στη Χαβάη εν μέσω τεταμένου κλίματος με τη Βόρεια Κορέα


Ένας πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς εκτοξεύτηκε με επιτυχία και καταρρίφθηκε από δύο πυραύλους Standard Missile-6 οι οποίοι εκτοξεύτηκαν από το αντιτορπιλικό USS John Paul Jones στη Χαβάη.

Η υπηρεσία πυραυλικής άμυνας (MDA) και το Ναυτικό των ΗΠΑ διεξήγαγαν με επιτυχία μια δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου στη Χαβάη σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπηρεσία πυραυλικής άμυνας, που αποτελεί παράρτημα του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, σύμφωνα με την www.dailysabah.com.

Η εκτόξευση του πυραύλου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη από το υπεύθυνο τμήμα για τις εκτοξεύσεις πυραύλων στον Ειρηνικό που βρίσκεται στο νησί Kauai. Oι ναυτικοί που βρίσκονταν στο αντιτορπιλικό USS John Paul Jones το εντόπισαν μέσω ραντάρ και τον κατέρριψαν με επιτυχία.

Η δοκιμή αυτή έρχεται μετά την εκτόξευση πυραύλου της Βόρειας Κορέας η οποία έσπειρε τον πανικό πάνω από την Ιαπωνία, ο οποίος όπως γνωστοποιήθηκε έσπασε σε τρία κομμάτια στον Ειρηνικό Ωκεανό. Σημειώνεται, ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ΝτόναλτΤραμπ μετά την εκτόξευση του πυραύλου της Βόρειας Κορέας τόνισε ότι “Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι”.

Η Βόρεια Κορέα από την πλευρά της είπε ότι η εκτόξευση αυτή ήρθε προς απάντηση των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας οι οποίες πραγματοποιούν από κοινού στρατιωτικές ασκήσεις. Επίσης, η Βόρεια Κορέα είχε τονίσει ότι με αυτόν τον τρόπο προειδοποιεί τις ΗΠΑ ότι πρόκειται να χτυπήσουν το νησί Γκουάμ.
Το MDA δήλωσε ότι το σύστημα πυραυλικής άμυνας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση πυραύλων στην τερματική τους φάση.

"Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις τεχνολογίες των  βαλλιστικών πυραύλων για να παραμείνουμε ένα βήμα μπροστά από κάθε εχθρική απειλή ", ανέφερε ο κ. Ο Sam Greaves, διευθυντής του Οργανισμού Αντιπυραυλικής Άμυνας.

Το αντιτορπιλικό εκτόξευσε ένα είτε ένα πύραυλο Standard Missile-6 ή έναν SM-6 interceptor.
Τον Ιούνιο το αντιτορπιλικό John Paul Jones δεν κατάφερε να καταρρίψει πάντως έναν πύραυλο σε παρόμοια δοκιμή που έγινε στη Χαβάη.

Tέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι ένας πύραυλος Standard Missile-3 Block που αναπτύχθηκε από κοινού από τις Η.Π.Α. και την Ιαπωνία απέτυχε να καταστρέψει το στόχο του. Ωστόσο, μια παρόμοια προηγούμενη δοκιμή που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο πέτυχε. 
 
Πηγη:Onalert.gr

Η Βουλγαρία θα κατασκευάσει αποθήκη πυρηνικών αποβλήτων


Η Βουλγαρία ξεκίνησε την κατασκευή ενός χώρου αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων , κοντά στο μοναδικό της πυρηνικό εργοστάσιο, «Κοζλοντούι».

Η Βουλγάρα υπουργός, Τεμενούζκα Πέτκοβα, είπε ότι το έργο στο Κοζλοντούι είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας στη Βουλγαρία.
Τα ραδιενεργά απόβλητα χαμηλής και μέσης αντοχής, τα οποία θα αποθηκεύονται, προέρχονται  από τέσσερις παλιούς αντιδραστήρες του εργοστασίου.
Η Βουλγαρία έχει κλείσει τέσσερις αντιδραστήρες σοβιετικής παραγωγής στο Κοζλοντούι για λόγους ασφαλείας, που ήταν μια από τις προϋποθέσεις για την ένταξή της στην ΕΕ, το 2007.
Στο Κοζλοντούι, που βρίσκεται στις όχθες του Δούναβη, κοντά στη διασταύρωση των συνόρων με τη Ρουμανία και τη Σερβία, παραμένουν δύο αντιδραστήρες σοβιετικής παραγωγής.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης χρηματοδότησε το έργο με 73 εκατομμύρια ευρώ.
(time)
 
 

Αερομαχίες στο Καστελόριζο, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο Α/ΓΕΑ

Εικονικές αερομαχίες πάνω από το Καστελόριζο, έκαναν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και ο Αρχηγός ΓΕΑ Χρήστος Χριστοδούλου

Μήνυμα στην Τουρκία πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση, έστειλαν πετώντας με F-16 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και ο Αρχηγός ΓΕΑ Χρήστος Χρηστοδούλου.
Όλα δείχνουν ότι η Τουρκία προετοιμάζει πλήθος προκλήσεων τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο. Έτσι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ θέλησε να στείλει το προσωπικό του μήνυμα στους γείτονες, πετώντας μαζί με τους μαχητές του Αιγαίου στην πρώτη γραμμή της αναχαίτισης.

Ο ναύαρχος Αποστολάκης παρακολούθησε πώς οι Έλληνες πιλότοι προετοιμάζονται να υπερασπιστούν κάθε σπιθαμή τους εδάφους μας και να αποτρέψουν κάθε εισβολέα.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, την Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου, επισκέφθηκε την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, στο πλαίσιο παρακολούθησης της εκπαίδευσης μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και της προσωπικής επαφής με το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό τους.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ενημερώθηκε για την ημερήσια δραστηριότητα της 115 ΠΜ και έλαβε μέρος σε πτήση προγραμματισμένης επιχειρησιακής εκπαίδευσης της 340 Μοίρας, επιβαίνων σε μαχητικό αεροσκάφος F-16 Blk 52+, σε σχηματισμό ζεύγους αεροσκαφών.
Ο Αρχηγός ΓΕΑ συμμετείχε στην πτήση επιβαίνων στο έτερο αεροσκάφος του σχηματισμού.
Το σενάριο της αποστολής προέβλεπε πτήση χαμηλής ναυτιλίας, στη θαλάσσια περιοχή νότιου-νοτιοανατολικού Αιγαίου, επί τόξου Δία – Καρπάθου – Ρόδου – Καστελόριζου – Ρεθύμνου, εκτέλεση εικονικών προσβολών σε εναέριους και επίγειους στόχους καθώς και εικονική αερομαχία μεταξύ των αεροσκαφών του σχηματισμού.

Σκόπια: ''Ο Κοτζιάς ξεκαθάρισε τις θέσεις της Ελλάδας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και ΕΕ ''


«Κοτζιάς: Η Ελλάδα θέλει ο αγαπητός βόρειος γείτονάς μας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ»

Η επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια 
Ο Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι με τον «Νίκο» είχαν μια μακρά συζήτηση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση του,  δεν έχει κρυφές ατζέντες, και ότι επιβεβαιώνει τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής, όπως οι σχέσεις καλής γειτονίας και περιφερειακής συνεργασίας.

«Παρότρυνα στον Κοτζιά να αναγνωρίσει η Ελλάδα τη νέα πραγματικότητα της ψευδομακεδονίας,  εκφράζοντας και την επιθυμία μας για φιλία», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ.
Αναφέρθηκε στο ζήτημα της ονομασίας και τόνισε ότι θα αποτελέσει μια διαδικασία μέσα από την οποία θα γίνει η διαχείριση, όσο αναφορά τις μεθόδους και τους  τρόπους, ώστε να καλυφθούν τα συμφέροντα και οι ανησυχίες των δύο πλευρών.
Ο Κοτζιάς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι ευτυχής που βρίσκεται και πάλι στα Σκόπια, λέγοντας ότι ευχήθηκε την τελευταία φορά ‘αυτή η χώρα να ξεπεράσει την κρίση’. 
 Είπε ότι με τον υπουργό Εξωτερικών Ντιμιτρόφ είχαν μια σειρά από συνομιλίες τόσο στην Αθήνα, όσο και μέσω τηλεφωνικών κλήσεων προς το συμφέρον των δύο χωρών και τόνισε ότι θετικά αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί από τα μέτρα εμπιστοσύνης των δύο πλευρών.
Ο ίδιος τόνισε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των Σκοπίων και ότι μια τέτοια πολιτική  είναι η ‘αρμόζουσα’.
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της γειτονικής χώρας και όπως είπε χαρακτητιστικά 'η σταθερότητά σας θρέφει τη σταθερότητά μας'», είπε ο Κοτζιάς.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να σημειώσει για τον αλυτρωτισμό και δήλωσε ότι οι δύο χώρες θέλουν την ειρήνη, και «όχι σαν εκείνη την εποχή, όταν έγινα υπουργός και υπήρχε η πεποίθηση ότι η χώρα σας ήθελε να φθάσει μέχρι τη Λάρισα» και ότι «Η Ελλάδα θέλει να μας καταστρέψει».
«Είμαστε δύο χώρες που αγαπούν την ειρήνη και παρόλο που μερικές φορές έχουμε προβλήματα, έχω, όμως,  να πω ότι υπάρχουν και χειρότεροι γείτονες από εμάς και εσάς. Η ιστορία θα πρέπει να είναι ένας οδηγός, ένα σχολείο, για ένα καλύτερο μέλλον», είπε ο Κοτζιάς.
 Επικαλούμενος αρκετές φορές την έκφραση «η όμορφη χώρα σας» και το «ο αγαπητός βόρειος γείτονάς μας», είπε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη με την εμπειρία της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ να βοηθήσει τη χώρα.
«Ο λαός της χώρας αυτής, είναι ένα υπερήφανο έθνος,  και γνωρίζω ότι κάθε πολίτης της χώρας αυτής έρχεται στην Ελλάδα περίπου 2,5 φορές (στατιστικά). Ωστόσο, υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις και επικρίσεις, θα έλεγα ότι υπάρχει μια τρέλα, αλλά, ειλικρινά (βλέπω ότι )  υπάρχει αγάπη στις καρδιές», δήλωσε ο Κοτζιάς.
Συζητώντας από τον Ντιμιτρόφ, για την πιθανότητα  απομάκρυνσης των συμβόλων του έργου 2014 (που τοποθετήθηκαν στο κέντρο των Σκοπίων από την κυβέρνηση Γκρούεφσκι), τόνισε  ότι δεν είναι σοφό  να δημιουργούμε πολιτική, βασισμένη σε ιστορικές σκιαγραφήσεις 2.000 ετών και  ότι είμαστε ένα έθνος που έμαθε ότι δεν μπορεί να αλλάξει την ιστορία, και για αυτό πρέπει να εστιάζουμε την προσοχή μας στο παρόν και στο μέλλον.
Απεναντίας ο υπουργός Νίκολα Ντιμιτρόφ τόνισε ότι η χώρα του θα ακολουθήσει την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995: 
«Εμείς θα σταθούμε δίπλα σας με την υποχρέωση του πλαισίου της ενδιάμεσης συμφωνίας και θα ανταποκριθούμε όπου μπορούμε.  Δεν μπορώ να σας πω συγκεκριμένα για τα σχέδια, αλλά βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και δεν χρειαζόμαστε συμπλέγματα για να ενισχύσουμε την αίσθηση της υπερηφάνειας», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ.
Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου ο Κοτζιάς επανέλαβε την στήριξη της Ελλάδας για την ευρωατλαντική πορεία των Βαλκανίων, αλλά πρόσθεσε ότι ένταξη στο ΝΑΤΟ απαιτεί τις προϋποθέσεις της απόφασης του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι (2008) για «να γίνει αυτή χώρα μέλος του ΝΑΤΟ».
«Θέλουμε αυτή η αγαπητή βόρεια μας  χώρα, να ενταχθεί στο ΝΑΤ Ο και την ΕΕ, αλλά να πληροί τους κανόνες των δύο αυτών οργανισμών», κατέληξε ο Κοτζιάς.
(mkd.)
 

Τεχεράνη και Αγκυρα σε κοινή στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων




Το Ιράν προειδοποίησε την ιρακινή επαρχία του Κιρκούκ ευθέως με επέμβαση ευθυγραμμιζόμενο απόλυτα με την "γραμμή" της Αγκυρας στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν τον επόμενο μήνα, τονίζοντας ότι αυτό θα ήταν "προκλητικό, απαράδεκτο και αφόρητο".
"Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν προειδοποιεί εναντίον αυτής της κακής απόφασης η οποία συνιστά μια κατάφωρη παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας του Ιράκ και υπογραμμίζει εκ νέου ότι κάθε εξέλιξη που δημιουργεί νέες κρίσεις στην περιοχή και στα σύνορα των γειτόνων του Ιράκ θα είναι αφόρητη" τονίζει η ιρανική ανακοίνωση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι 2.000 Ιρανοί "Φρουροί της Επανάστασης", πρόκειται να διατεθούν σε πρώτη φάση από την Τεχεράνη μαζί με τις ιρακινές (επίσης σιιτικές στην μεγάλη τους πλειοψηφία), δυνάμεις για την "επιβολή της τάξης στο ιρακινό Κουρδιστάν.
Ηδη η Τουρκία έχει συμφωνήσει για κοινές επιχειρήσεις με το Ιράν κατά των Κούρδων στην διάσκεψη της Αστάνα, όπου συμμετείχε και η Ρωσία.
Ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποκάλυψε το περιεχόμενο της σχετικής συμφωνίας στην Αστάνα του Καζακστάν, η οποία αρχικά θεωρήθηκε ότι είχε απλά την αποδοχή του Ιράν, αλλά τελικά αποδεικνύεται ότι θα είναι κοινή επιχείρηση με το Ιράν!
Το οποίο επίσης έχει κάθε συμφέρον να μην δημιουργηθεί κουρδικό κράτος στην Βόρεια Συρία, αλλά και στο βόρειο Ιράκ: Οι Κούρδοι στο βορειοδυτικό τμήμα του Ιράν είναι το επόμενο τμήμα του "μεγάλου Κουρδιστάν" μαζί με αυτό της Τουρκίας, φυσικά.
Και βέβαια θα είναι ένα κράτος το οποίο θα εξαρτάται απόλυτα όχι μόνο από τις ΗΠΑ, αλλά και από το Ισραήλ, τον μεγάλο εχθρό και αντίπαλο του Ιράν στην περιοχή.
"Η κοινή στρατιωτική επιχείρηση (στην Συρία) με το Ιράν βρίσκεται στο επίκεντρο", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Ερντογάν, και συνέχισε: "Εχουμε ήδη μελετήσει τις λεπτομέρειες του κοινού σχεδίου με την Τεχεράνη. Η ιρανική πτέρυγα της τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ (σ.σ.: εννοεί οι Κούρδοι του Ιράν) προκαλεί ζημιές. Αυτές οι ζημιές μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα με βάση την αλληλεγγύη των δυο χωρών. Θα πραγματοποιήσουμε τις προετοιμασίες μας με αυτό το σκεπτικό".
Οι δηλώσεις έρχονται λίγο μετά την ιστορική επίσκεψη του Ιρανού επιτελάρχη στην τουρκική πρωτεύουσα και πλέον το μπλοκ των δυνάμεων στην περιοχή, αρχίζει και σχηματοποιείται ειδικά μετά την σημερινή αιφνιδιαστική κίνηση, όπου οι Κούρδοι της περιοχής του Όρους Σενγκάλη-Σίντζαρ, στο βόρειο Ιράκ, προχώρησαν στην ανακήρυξη της αυτονομίας τους: Τουρκία, Ιράν, Συρία και Ιράκ από την μία πλευρά με την Ρωσία, θεωρητικά "ουδέτερη" αλλά ουσιαστικά να δίνει την "ευλογία" της στην όλη επιχείρηση (δεν θέλει κουρδικό κράτος υπό τις ΗΠΑ και του Ισραήλ στην περιοχή) και ΗΠΑ, Ισραήλ, Κούρδοι από την άλλη πλευρά.
Το συμβούλιο της επαρχίας του Κιρκούκ,που διοικητικά υπάγεται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης, αλλά πρακτικά βρίσκεται υπό τον έλεγχο της τοπικής κυβέρνησης του iρακινού Κουρδιστάν, τάχθηκε σε ψηφοφορία η οποία διεξήχθη την Τρίτη υπέρ της συμμετοχής στο δημοψήφισμα, απόφαση την οποία η ιρακινή κυβέρνηση κατήγγειλε ως παράνομη και αντισυνταγματική.
Στο δημοψήφισμα, το οποίο προβλέπεται να γίνει την 25η Σεπτεμβρίου, θα τεθεί το ερώτημα της ανεξαρτησίας του ιρακινού Κουρδιστάν, νυν αυτόνομης περιφέρειας του βόρειου Ιράκ. Πολλές άλλες χώρες - συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας και του Ιράν, δυο γειτονικών με το Ιράκ κρατών που έχουν μεγάλες κουρδικές μειονότητες - εναντιώνονται στη διεξαγωγή του, όπως και τα Ηνωμένα Έθνη, μολονότι το αποτέλεσμά του δεν θα είναι νομικά δεσμευτικό.
"Το συμβούλιο της επαρχίας του Κιρκούκ πήρε μια κακή απόφαση, αυτή αποτελεί πρόκληση και είναι απαράδεκτη", έκρινε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν "επικίνδυνο".
"Δεν θα επιτρέψει να επιλυθούν τα υπαρκτά προβλήματα και θα πλήξει τη δυνατότητα της εθνικής κυβέρνησης του Ιράκ να συνεχίσει να καταγάγει νίκες έναντι της τρομοκρατίας", υποστήριξε ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας Μπαχράμ Γασεμί, σύμφωνα με την ανακοίνωση.


Πηγη:Pronews.gr

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Σ. Λαβρόφ προς Ρ. Τίλερσον: «Η άσκηση πίεσης στη Βόρεια Κορέα είναι αντιπαραγωγική και επικίνδυνη»




Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ρεξ Τίλερσον, είχε ο Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την άποψη πως θεωρεί ότι η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας είναι «αντιπαραγωγική και επικίνδυνη».
«Ο Λαβρόφ υπογράμμισε ξανά την απουσία εναλλακτικών από τις πολιτικούς και διπλωματικούς οδούς για να ξεπεραστούν οι εντάσεις στην χερσόνησο της Κορέας και την ανάγκη αποφυγής οποιονδήποτε στρατιωτικών μέτρων που μπορεί να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου.
«Η Ρωσία πιστεύει ότι η άσκηση πίεσης στη Βόρεια Κορέα με την επιβολή επιπλέον κυρώσεων είναι αντιπαραγωγική και επικίνδυνη», πρόσθεσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Sputnik,Pronews.gr

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν θυμήθηκε την «Κόκκινη Μηλιά»: «Τα σύνορα μας φτάνουν από την Μογγολία μέχρι την... Θεσσαλονίκη»

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν για άλλη μια φορά θυμήθηκε το Ματζικέρτ, την «Μεγάλη Επίθεση» εναντίον του Ελληνικού Στρατού που άνοιξε τον δρόμο για την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Τουρκίας και έκανε αναφορά στο «Κόκκινο Μήλο»   (“Kizil Elma”) που είναι το σύμβολο του Παντουρκισμού ανοίγοντας εκ νέου θέμα διεκδίκησης εδαφών από γειτονικές χώρες και φυσικά ανάμεσά τους βρίσκεται και η Ελλάδα.
Πάλι επανήλθε στην γνωστή θεωρία περί «συνόρων της καρδιάς» και ζήτησε από τους Τούρκους να κάνουν στροφή στον Παντουρκισμό! Τι σημαίνει αυτό; Μα φυσικά ότι η Τουρκία ως έχει με τα τωρινά της σύνορα δεν είναι όπως θα έπρεπε να είναι.
O Παντουρκισμός αναγνωρίζει ως λίκνο των Τούρκων το μεγάλο Τουράν μια ασαφώς αχανής έκταση που εκτείνεται από την Μογγολία μέχρι τον Καύκασο. Σε αυτό προστίθενται τα εδάφη της άλλοτε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και οι απαιτήσεις των Τούρκων φτάνουν τουλάχιστον μέχρι την Θεσσαλονίκη!
Στο ζήτημα της «Κόκκινης Μηλιάς» είχε αναφερθεί και ο Εθμομάρτυρας Πατροκοσμάς στις περιβόητες προρρήσεις του.
“Οι Τούρκοι θα φύγουν αλλά θα ξανάρθουν πάλι και θα φθάσουν ως τα Εξαμίλια. Στο τέλος θα τους διώξουν στην Κόκκινη Μηλιά. Από τους Τούρκους, το 1/3 θα σκοτωθεί, το 1/3 θα βαπτιστεί και το άλλο θα πάει στην Κόκκινη Μηλιά”.​
Όπως αναρτήθηκε χθες  στην επίσημη ιστοσελίδα της Τουρκικής Προεδρίας ο Tayyip Erdogan μιλώντας σε εκδήλωση δήλωσε σύμφωνα με την ιστοσελίδα Liberal:
«Άλλα είναι τα επίσημα σύνορα της χώρας μας, άλλα είναι τα σύνορα της καρδιάς μας. Τα σύνορα της καρδιάς μας περιλαμβάνουν όλα τα μέρη στα οποία ζουν αυτοί που τους βλέπουμε σαν αδέρφια και μας βλέπουν σαν αδέρφια. Στους επισκέπτες  μας από την Συρία, τους λέω πως η Τουρκία είναι και δική σας πατρίδα».
Σημειώνεται ότι ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο είχε αναφερθεί σε «σύνορα της καρδιάς» και είχε επικρίνει τις εδαφικές ρυθμίσεις της Συνθήκης της Λωζάνης».
Στις 19 Μαΐου  ο Erdogan είχε κάνει αναφορά για πρώτη φορά στον όρο «Κόκκινο Μήλο»   (“Kizil Elma”) που είναι το σύμβολο του Παντουρκισμού, μιλώντας με την ευκαιρία της επετείου της έναρξης της αντεπίθεσης του Κεμάλ από την Σαμψούντα το 1919 εναντίον του Ελληνικού Στρατού.
Στις 26 Αυγούστου στην μεγάλη εκδήλωση για την  επέτειο του Ματζικερτ (1071)  και την νίκη των Σελτζούκων επί των Βυζαντινών, που άνοιξε τον δρόμο για την εγκατάσταση τους στην Μικρά Ασία, παρουσία χιλιάδων οπαδών του ο Tayyip Erdogan αναφέρθηκε και πάλι στο «Κόκκινο Μήλο» που συμβολίζει  την επανένωση των Τούρκων από τον Καύκασο, τα Βαλκάνια, την Κεντρική Ασία, την Μέση Ανατολή…
Ο γνωστός αρθρογράφος της Χουριέτ E. Özkök με άρθρο του  επισημαίνει την στροφή του Erdogan στον Παντουρκισμό  αποδίδοντας την και στην αποτυχία της προσπάθειας του να στραφεί στον αραβικό κόσμο, καθώς οι σχέσεις της Άγκυρας με όλες τις χώρες της περιοχής εκτός του Κατάρ είναι κακές όπως αναφέρει η Liberal
Ο E. Özkök εκφράζει ανησυχία γι αυτή την στροφή του Erdogan, διατυπώνοντας την ελπίδα ότι θα περιορισθεί μέχρι τις εκλογές του 2019, καθώς το κίνημα του Παντουρκισμού του Ενβερ Πασά είναι αυτό που προηγήθηκε της διάλυσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας…
Ο Tayyip Erdogan στις 19 Μαΐου  απευθυνόμενος στην νεολαία της Τουρκίας είχε αναφερθεί και πάλι στο στόχο της «οικοδόμησης της Τουρκίας του 2023, και μετά της Τουρκίας του 2053 που  όπως είπε «αποτελεί το επόμενο “Κόκκινο Μήλο” που η ευθύνη του ανήκει αποκλειστικά στην τουρκική νεολαία η οποία έχει επίσης την ευθύνη να εμπνεύσει  το όραμα για το 2071 για τις επόμενες γενιές..»
Το 2023 είναι η 100η επέτειος από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης μετά την Μικρασιατική Καταστροφή  και την ίδρυση του Τουρκικού κράτους, το 2053 για την επέτειο των 600 χρόνων από την Άλωση της Πόλης και  το 2071 τα 1000 χρόνια από την Μάχη του Ματζικερτ…
Nα σημειώσουμε ότι παρόμοιες ιστορίες διαδίδει και η τουρκική κεμαλική Αντιπολίτευση. Επί του πρακτέου αυτό σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Τούρκων πολιτών γαλουχείται με τέτοιες διαθέσεις: Τόσο απλά.

Πηγη:Pronews.gr

Βόρεια Κορέα: "Ετοιμαζόμαστε για πραγματικό πόλεμο"

Χαμόγελα επιτυχίας στη Βόρεια Κορέα. Αυτό ήταν το κλίμα στην περιοχή απ’ όπου έγινε η εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου της Βόρειας Κορέας, τα ξημερώματα της Τρίτης 29.08.2017. Σημειώνεται ότι ο πύραυλος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία και έσπειρε τον πανικό, καθώς παντού ήχησαν οι σειρήνες πολέμου.


Αυτή την εικόνα θέλει να στέλνει ως μήνυμα η Πιονγκγιάνγκ, καθώς έδωσε στη δημοσιότητα μέσα από το επίσημο πρακτορείο της, στη δημοσιότητα τις εικόνες του Μεγάλου Ηγέτη της να παρακολουθεί την εκτόξευση.





Ήταν ακόμη ένα μήνυμα προς τη Δύση, μαζί με την ανακοίνωση πως προετοιμάζεται για πόλεμο και εξακολουθεί να απειλεί το νησί Γκουάμ, , όπου οι ΗΠΑ διατηρούν στρατιωτική βάση.

Διαβάστε επίσης: Βόρεια Κορέα: Μια διαφορετική εκτόξευση με "ειδικό βάρος"



Η νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, υπό το βλέμμα του Κιμ Γιονγκ Ουν και αυτή φυσικά, έγινε ως απάντηση από τη Βόρεια Κορέα στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Νότιας Κορέας – ΗΠΑ, αναφέρει το επίσημο πρακτορείο της χώρας, KCNA.



Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιόνγκ Ουν επέβλεψε την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς τύπου Hwasong-12 την Τρίτη ως απάντηση στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Νότιας Κορέας-Ηνωμένων Πολιτειών, είπε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, KCNA, χθες 29 Αυγούστου 2017.



Σύμφωνα με το KCNA, ο Κιμ δήλωσε, "Η πρόσφατη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, όπως και σε αληθινό πόλεμο, αποτελεί το πρώτο βήμα της στρατιωτικής επιχείρησης του Λαϊκού Στρατού της Κορέας στον Ειρηνικό και ένα βαρυσήμαντο πρελούδιο στην αναχαίτηση του Γκουάμ".

Σημειώνεται ότι η Βόρεια Κορέα απείλησε να εκτοξεύσει τέσσερις πυραύλους Hwasong-12 στη θάλασσα στα ανοιχτά της αμερικανικής επικράτειας του Γκουάμ στις αρχές του Αυγούστου, αφότου ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα θα αντιμετωπίσει "φωτιά και οργή" εάν απειλήσει τις ΗΠΑ


«Η πρόσφατη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, όπως και σε αληθινό πόλεμο, αποτελεί το πρώτο βήμα της στρατιωτικής επιχείρησης του Λαϊκού Στρατού της Κορέας στον Ειρηνικό και ένα βαρυσήμαντο πρελούδιο στην αναχαίτηση του Γκουάμ», δήλωσε επίσης ο Βορειοκορεάτης ηγέτης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ,Οnalert.gr

Ντιμιτρόφ: Θέλουμε να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ ως FYRO Macedonia ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΙΟ ΥΠΟΥΛΗ ΠΑΓΙΔΑ ΤΩΝ ΝΕΟΚΟΜΙΤΑΤΖΗΔΩΝ

Ο Ντιμιτρόφ κατά τη σημερινή συνεδρίαση στο σκοπιανό ΥΠΕΞ, επέμεινε στην ένταξη της χώρας του με την αναφορά ως FYROM, το ίδιο είχε πει και στην επίσκεψή του στην Αθήνα


Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε ερώτηση, που του τέθηκε στο σημερινό συνέδριο, που έλαβε χώρα στο σκοπιανό ΥΠΕΞ, εάν περιμένει η χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μέχρι το τέλος του χρόνου, είπε χαρακτηριστικά:

«Ο ενθουσιασμός χτίζει υψηλές προσδοκίες, αλλά μας ωθεί επίσης προς τα εμπρός. Πιστεύω, λοιπόν, ότι το βασικό ζήτημα δεν είναι αυτό, αλλά εάν θέλουμε ως κοινωνία, ως έθνος να προχωρήσουμε ενισχυμένοι στο μέλλον. Είναι πολύ σημαντικό να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας και να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να πάμε μπροστά. Ελπίζουμε ότι θα αναγνωρίσουν όλοι ότι το θέμα αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμάς».
Πρόσθεσε, ότι η χώρα του, με βάση την Ενδιάμεση Συμφωνία, είναι έτοιμη να δεχθεί πρόσκληση στο πλαίσιο της προσωρινής αναφοράς, δηλαδή ως FYROM,  που χρησιμοποιείται από τον ΟΗΕ για ένταξη στη Συμμαχία.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που δικαίωσε τα Σκόπια, αλλά τόνισε ότι «δεν θέλουμε να επιρρίψουμε την ευθύνη στην Ελλάδα για την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ, ουσιαστικά η Ελλάδα πρέπει να μας δει ως  ένα σύμμαχο», είπε ο Ντιμιτρόφ.
(mkd)
 

Οι Σκοπιανοί ετοιμάζουν διαδηλώσεις για την επίσκεψη Κοτζιά

«Τον Κοτζιά θα υποδεχθούν διαδηλωτές, ζητούν ‘μακεδονική’ κόκκινη γραμμή για το όνομα»

Δύο οργανώσεις Σκοπιανών, το λεγόμενο « παγκόσμιο ψευτομακεδονικό κογκρέσο» και το «ψευτομακεδονικό μανιφέστο», απηύθυναν αίτημα προς την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση της χώρας, πριν από την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, για να καθορίσουν την κόκκινη γραμμή της χώρας στη διαφωνία του ονόματος, γράφει σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

«Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε ‘Μακεδόνες’ και ‘Μακεδονία’ για πάντα, από αμνημονεύτων χρόνων μέχρι το άπειρο. Το όνομα του κράτους είναι η ταυτότητα του έθνους μας,  ο μοναδικός κοινός  μας παρανομαστής είναι μόνο η ‘Μακεδονία’. Δυστυχώς η ΕΕ και το ΝΑΤΟ μας εκβιάζουν και κάνουν διακρίσεις εναντίον μας, εδώ και τρεις δεκαετίες τώρα από την ανεξαρτησία. Πρώτα από όλα πρέπει να έχουμε αυτοπεποίθηση στον εαυτό μας για να μας σέβονται οι άλλοι. Τραβήξτε μια κόκκινη γραμμή, τη φυσική μας, την αναπαλλοτρίωτη, την απρόσιτη και απαραβίαστη. Είναι αδιαμφισβήτητο το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και του αυτοπροσδιορισμού», αναφέρει η ανοικτή επιστολή προς την κυβέρνηση.
  Η διαμαρτυρία αυτών των ‘ψευτομακεδονιστών’ θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων, στις 10 το πρωί και ως τόπος συνάθροισης είναι η κρήνη μπροστά από την εκκλησία ‘Παναγία’ κατά μήκος του ποταμού Βαρδάρη, μεταξύ του ΥΠΕΞ και της Ακαδημίας, σημειώνεται χαρακτηριστικά.
(mkd)
 

Χιμάρα: Πέρασε το ρυθμιστικό σχέδιο με την απαλλοτρίωση περιουσιών της ελληνικής μειονότητας



«Μέσα σε μια συνεδρίαση που θύμιζε κατάσταση πολιορκίας, τελικά το δημοτικό συμβούλιο της Χιμάρας ενέκρινε το ρυθμιστικό σχέδιο της πόλης, ενώ  αστυνομικές μονάδες ταχείας επέμβασης περιφρουρούσαν τη συνεδρίαση προκειμένου να επιβάλλουν την τάξη», σημειώνει αλβανικό δημοσίευμα και προσθέτει:

«Εδώ και δύο εβδομάδες ο δήμος Χιμάρας δεν μπορούσε να συνεδριάσει για να συζητήσει και να εγκρίνει ορισμένα θέματα της ημερήσιας διάταξης, όπως το νέο πολεοδομικό σχέδιο της περιοχής. 
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μια ομάδα καμιά 30αριά πολιτών με χέρια και με πόδια δεν επέτρεψαν τους συμβούλους να συζητήσουν και να εγκρίνουν το νέο σχέδιο».
Το δημοσίευμα αποφεύγει να αναφέρει τους λόγους της αντίδρασης αυτών των πολιτών, της ελληνικής εθνικής μειονότητας στη Χιμάρα, ούτε φυσικά για αναγκαστική απαλλοτρίωση (αρπαγή) των περιουσιών τους, προκειμένου να μεταφερθούν σε άλλους ιδιοκτήτες (Αλβανούς μουσουλμάνους).
Η ομάδα των αντιδρούντων με επικεφαλής τον Νικόλα Νεράντζη και τον Φρέντι Μπερμπέρη, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο σχέδιο της πόλης, συνδέοντας το με διακρίσεις σε βάρος των Ελλήνων της Χιμάρας, σημειώνεται.
"Επισημαίνεται ότι ορισμένες ιδιωτικές  περιοχές θα περάσουν στο δημόσιο συμφέρον και μετά την έγκριση  του σχεδίου αρχίζει η διαδικασία αξιολόγησης, προκειμένου να αποζημιωθούν οι (Έλληνες) ιδιοκτήτες για την αξία της γης τους".
Συνεχίζει το δημοσίευμα τονίζοντας ότι εάν ένας πολίτης δεν συμφωνεί με την αξία της περιουσίας του,  που δίδεται εξαιτίας της απαλλοτρίωσης μπορεί να καταφεύγει στα αλβανικά δικαστήρια ή κατόπιν στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ή, εάν δεν συμφωνήσει με την αξία της γης του και σε αυτό, να καταφύγει στο …Δικαστήριο του Στρασβούργου…
(pamfleti.com)
 
 

Ντιμιτρόφ: « Ήρθε η στιγμή η Ελλάδα να υποστηρίξει την ψευδομακεδονία »… ΘΡΑΣΟΣ ΝΕΟΚΟΜΙΤΑΤΖΗΔΩΝ!

Από τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ (δ),   με τον Αμερικανό πρέσβη, Τζες Μπέιλι στο κτήριο του ΥΠΕΞ Σκοπίων

«Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια ανοικτή σχέση, για να δούμε τι είναι πιο σημαντικό για την Ελλάδα και να διευκρινίσει τι θεωρεί ότι είναι πιο σημαντικό για την ψευδομακεδονία. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να αναγνωρίσει τις νέες εξελίξεις στη χώρα μας και να τις υποστηρίξει»,

 δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προσδοκίες της αυριανής επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στα Σκόπια.
«Είμαι πεπεισμένος ότι με την επιμονή και την ειλικρίνεια, θα δώσουμε το μήνυμα στην Ελλάδα ότι είναι σημαντικό  για την ψευδομακεδονία να πετύχει για να έχει έναν σταθερό και ευημερούντα γείτονα. 
Η Ελλάδα είναι η παλαιότερη δημοκρατία, είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και έχει μια πολύ  σημαντική γεωστρατηγική θέση στην περιοχή. Νομίζω  ότι μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση και την ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων. 
Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να αναγνωρίσει  τις νέες εξελίξεις στη ψευδομακεδονία και να τις υποστηρίξει», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ στο περιθώριο του σημερινού συνεδρίου  στο κτήριο του ΥΠΕΞ στα Σκόπια για την «πλήρη ένταξη  της ψευδομακεδονίας στο ΝΑΤΟ», σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.
(PlusInfo)
 
 

Αμερικανός διπλωμάτης: Προσοχή στην Κίνα με τα Βαλκάνια



 Ο Αμερικανός διπλωμάτης, Κάμερον Μάντερ, που διετέλεσε πρέσβης των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, σε άρθρο του στο ‘Stratfor’ επισημαίνει τον κίνδυνο για τις ΗΠΑ, της προσέγγισης της Κίνας στις βαλκανικές χώρες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του σερβικού πρακτορείου ‘Τανγιουγκ’, ο Μάντερ θεωρεί απαραίτητο να εστιάσει η Δύση  περισσότερο την προσοχή της  στα Δυτικά Βαλκάνια, γιατί «η άλλη πλευρά ( η κινεζική) αφήνει σταθερά το στίγμα της  στην οικονομία της περιοχής, με επενδύσεις και με έργα υποδομών».
Ο Αμερικανός διπλωμάτης σημειώνει χαρακτηριστικά ότι τώρα είναι η ώρα- από κάθε άλλη φορά- να προσεγγίσουν οι ΗΠΑ τα Δυτικά Βαλκάνια με έναρξη (μεσολάβηση) την επίλυση των περιφερειακών ζητημάτων.
Ο πρέσβης Μάντερ (Cameron Munter) είναι διπλωμάτης καριέρας και έχει υπηρετήσει σε περιοχές όπου είχαν εντάσεις. Όπως στο Πακιστάν από το 2010 έως το 2012, όπου καθοδήγησε τις ΗΠΑ και τις πακιστανικές αρχές σε μια τεταμένη περίοδο, συμπεριλαμβανομένης της επιχείρησης κατά του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Υπηρέτησε στη Σερβία για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και διαχειρίσθηκε την κρίση ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με βιογραφικό του στο «eastwest.ngo».


Πηγη: - http://www.echedoros-a.gr