Σελίδες

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Κύπρος: Η ΕΝΙ-TOTAL αρχίζει γεώτρηση στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ


Θέμα ωρών είναι η έναρξη της γεώτρησης από την ιταλο-γαλλική κοινοπραξία ΕΝΙ-TOTAL της ερευνητικής γεώτρησης για φυσικό αέριο στο στόχο "Καλυψώ" του τεμαχίου 6 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Το γεωτρύπανο Saipem 12000 ετοιμάζεται να διαπεράσει αύριο ή μεθαύριο την επιφάνεια του βυθού.
 

Το γεωτρύπανο της κοινοπραξίας ENI-TOTAL σταθεροποιήθηκε στο στόχο που έχει επιλεγεί να τρυπήσει.

Η συγκεκριμένη διαδικασία πραγματοποιήθηκε, μέσω δορυφόρου με τον οποίο έχει συνδεθεί το γεωτρύπανο προκειμένου να ελέγχεται συνεχώς η θέση του σκάφους. Ο δορυφόρος ελέγχει συνεχώς το στίγμα του σκάφους και στις περιπτώσεις εκείνες, που υπάρξει μετακίνηση λόγω κυματισμού, αμέσως δίνεται εντολή στις τέσσερις μηχανές jet, που διαθέτει το γεωτρύπανο για διόρθωση της θέσης. Οι πτήσεις ελικοπτέρων προς και από το γεωτρύπανο είναι συνεχείς. Η ίδια εικόνα επικρατεί και στο άλλο κανάλι επικοινωνίας, από θαλάσσης.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία μετακίνησε το ερευνητικό σκάφος Barbaros και πάλι προς την Κύπρο, δεσμεύοντας παρανόμως τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ για έρευνες σε σημείο βορείως του Αποστόλου Ανδρέα προς τις τουρκικές ακτές.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωση του, αμφισβήτησε την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Η ανακοίνωσή αναφέρεται και στις κινήσεις, που προτίθεται να κάνει η `Αγκυρα, ανακοινώνοντας ότι θα ξεκινήσει έρευνες σε περιοχές που δεν ελέγχονται από την Δημοκρατία ένεκα της κατοχής και στη βάση συμφωνιών που έχουν υπογραφεί με το καθεστώς των κατεχομένων, αλλά και σε περιοχές που θεωρεί ότι βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της.

Εξάλλου, το γεωτρύπανο Deepsea Metro 2 για λογαριασμό της Τουρκίας πέρασε τα Δαρδανέλλια με τελικό προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Ο χρόνος παραμονής του εκεί για την ώρα παραμένει άγνωστος. Το σκάφος με σημαία Νήσων Μάρσαλ, είναι ερευνητικό και παραμένει αδιευκρίνιστο, αν αγοράσθηκε από την Τουρκία ή αν έχει ενοικιασθεί. Ιδιοκτήτης του γεωτρύπανου εμφανίζεται να είναι η εταιρεία Deep Sea Metro Ltd, η οποία το παρέλαβε στις 10 Νοεμβρίου 2011. Το γεωτρύπανο ξεκίνησε το έργο του με γεωτρήσεις ανοικτά της Βραζιλίας.

Ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε για το θέμα, ότι "η καλύτερη απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις, είναι η υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας".

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ
 
Πηγη:Βαλκανικο περισκοπιο

Αλβανία: Εθνικιστές σχίζουν τουρκικές σημαίες στη Μιρδίτα

«Επαναστάτησαν οι κάτοικοι στη Μιρντίτα, κατέστρεψαν τουρκική σημαία»

Η τοποθέτηση τουρκικών εθνικών συμβόλων στον υδροηλεκτρικό σταθμό Καφέ Μόλλα στην Μιρντίτα από την τουρκική εταιρεία που πραγματοποίησε το έργο, διέγειρε τους κατοίκους της περιοχής.

Αρχικά ζήτησαν από την τουρκική εταιρεία να απομακρύνει τα τουρκικά σύμβολα από το έργο, αλλά η εταιρεία φαίνεται να τους αγνόησε.
Σήμερα, κάτοικοι της περιοχής, παραμονή του νέου έτους διαμαρτυρήθηκαν και εξεγέρθηκαν.
Μαζί τους βρίσκονταν  διανοούμενοι, καθηγητές και ιστορικοί της περιοχής, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Φωνάζοντας συνθήματα έσχισαν την τουρκική σημαία που είχε αναρτηθεί στο φράγμα, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις κατέφθασαν στην περιοχή.
Ένας από τους διαδηλωτές δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η τουρκική σημαία δεν έχει λόγο να υψώνεται το φράγμα, μπορεί να το έφτιαξε τουρκική εταιρεία αλλά δεν είναι τουρκικό και δεν έχει νόημα να βρίσκεται εκεί η τουρκική σημαία.
Βίντεο:
(Στοιχεία από shqiptarja.com, albeu.com, JOQ.al)
 

Σκόπια: «Ο Παπανδρέου λέει ότι είμαστε ο φυσικός σύμμαχος της Ελλάδας»

«Παπανδρέου: Εκτός από το όνομα, τα Σκόπια είναι ο φυσικός μας σύμμαχος», γράφει το σλαβικό δημοσίευμα

Σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα Έθνος, ο Γιώργος Παπανδρέου, πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, μιλάει για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στη διαφωνία του ονόματος, προσθέτοντας ότι υπάρχει βούληση από την πλευρά των Σκοπίων τονίζοντας ότι  η σημερινή κυβέρνηση φαίνεται να συνειδητοποιεί ότι ο αλυτρωτισμός οδηγεί  σε αδιέξοδο, σημειώνει η σλαβική τηλεόραση των Σκοπίων ‘Kanal 5’ στη διαδικτυακή της έκδοση.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας κατά τη συνέντευξή του, αναφέρει ότι στην χρονική περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών , ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Γκεοργκιέφσκι ήταν κοντά στην επίλυση του ζητήματος, μετά, όμως, την ανάληψη της εξουσίας από τον Γκρούεφσκι, ο Παπανδρέου λέει ότι ένοιωσε ότι χρησιμοποιεί το ζήτημα της ονομασίας ως δικαιολογία για εσωτερική κατανάλωση.
Το απόσπασμα του Γιώργου Παπανδρέου στη συνέντευξή του  σχετικά με το Σκοπιανό, παρατίθεται παρακάτω: 
Φώφη Γιωτάκη [Έθνος]: Η κυβέρνηση των Σκοπίων δείχνει ότι κάνει κάποια βήματα απέναντι στον αλυτρωτισμό. Είναι η συγκυρία που μπορεί να λυθεί το πρόβλημα και με ποιους όρους;


Γιώργος Παπανδρέου (ΓΠ): Η σημερινή κυβέρνηση της ΦΥΡΟΜ, όπως είχε συμβεί και κάποιες άλλες φορές στο παρελθόν, στο λεκτικό επίπεδο, μοιάζει να έχει συνειδητοποιήσει τα αδιέξοδα που δημιουργεί ο αλυτρωτισμός.


Η λύση στο θέμα του ονόματος θα ήταν μια έμπρακτη απόδειξη αυτής της βούλησης. Στο πλαίσιο που διακομματικά έχουμε συμφωνήσει, δηλαδή την εξεύρεση ενός σύνθετου ονόματος, θα έμπαινε τέλος σε αυτήν την σύγκρουση με την γείτονα χώρα.


Αυτή υπήρξε η συνεχής προσπάθεια μου ως υπουργός εξωτερικών, όπου βρεθήκαμε πολύ κοντά σε λύση με τον πρωθυπουργό Γκεοργκιέφσκι.


Ως πρωθυπουργός, βρέθηκα συστηματικά σε διμερείς επαφές με τον πρωθυπουργό Γκρουέφσκι. Με αυτόν είχα την αίσθηση ότι του ήταν βολικό να χρησιμοποιεί το μακεδονικό ζήτημα ως δικαιολογία για τα εσωτερικά προβλήματα.


Αν σήμερα οι συνθήκες επιτρέπουν λύση ικανοποιητική, τα ευρύτερα γεωπολιτικά δεδομένα είναι ένας ακόμη λόγος για να προχωρήσουμε. Τα Σκόπια, πέραν του ονόματος είναι φυσικός μας σύμμαχος. Η δε επίλυση του ζητήματος, θα μας επιτρέψει και πάλι να αξιοποιήσουμε τη στρατηγική μας θέση στα Βαλκάνια.


Και πρέπει να πω ότι, διαφωνώ με τη θέση της ΝΔ. Σε ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και όχι να υπεκφεύγει βάζοντας ως όρο τη συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων. Είναι απαράδεκτο και ανεύθυνο να κάνουν τον κύριο Καμμένο ρυθμιστή αυτής της εθνικής υπόθεσης.


(Στοιχεία από kanal5.com.mk, ekirikas.com)
 
 

Θέμα ωρών είναι η έναρξη της γεώτρησης στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ







Ο χρόνος παραμονής του εκεί για την ώρα παραμένει άγνωστος. Θέμα ωρών είναι η έναρξη της γεώτρησης από την Ιταλογαλλική κοινοπραξία ΕΝΙ-TOTAL της ερευνητικής γεώτρησης για φυσικό αέριο στο στόχο «Καλυψώ» του τεμαχίου 6 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Το γεωτρύπανο Saipem 12000 ετοιμάζεται να διαπεράσει αύριο ή μεθαύριο την επιφάνεια του βυθού.
Το γεωτρύπανο της κοινοπραξίας ENI-TOTAL σταθεροποιήθηκε στο στόχο που έχει επιλεγεί να τρυπήσει. Η συγκεκριμένη διαδικασία πραγματοποιήθηκε, μέσω δορυφόρου με τον οποίο έχει συνδεθεί το γεωτρύπανο προκειμένου να ελέγχεται συνεχώς η θέση του σκάφους. Ο δορυφόρος ελέγχει συνεχώς το στίγμα του σκάφους και στις περιπτώσεις εκείνες, που υπάρξει μετακίνηση λόγω κυματισμού, αμέσως δίνεται εντολή στις τέσσερις μηχανές jet, που διαθέτει το γεωτρύπανο για διόρθωση της θέσης. Οι πτήσεις ελικοπτέρων προς και από το γεωτρύπανο είναι συνεχείς. Η ίδια εικόνα επικρατεί και στο άλλο κανάλι επικοινωνίας, από θαλάσσης.
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία μετακίνησε το ερευνητικό σκάφος Barbaros και πάλι προς την Κύπρο, δεσμεύοντας παρανόμως τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ για έρευνες σε σημείο βορείως του Αποστόλου Ανδρέα προς τις τουρκικές ακτές. Tο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωση του, αμφισβήτησε την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Η ανακοίνωσή αναφέρεται και στις κινήσεις, που προτίθεται να κάνει η 'Αγκυρα, ανακοινώνοντας ότι θα ξεκινήσει έρευνες σε περιοχές που δεν ελέγχονται από την Δημοκρατία ένεκα της κατοχής και στη βάση συμφωνιών που έχουν υπογραφεί με το καθεστώς των κατεχομένων, αλλά και σε περιοχές που θεωρεί ότι βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της.
Εξάλλου, το γεωτρύπανο Deepsea Metro 2 για λογαριασμό της Τουρκίας πέρασε τα Δαρδανέλλια με τελικό προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Ο χρόνος παραμονής του εκεί για την ώρα παραμένει άγνωστος. Το σκάφος με σημαία Νήσων Μάρσαλ, είναι ερευνητικό και παραμένει αδιευκρίνιστο, αν αγοράσθηκε από την Τουρκία ή αν έχει ενοικιασθεί. Ιδιοκτήτης του γεωτρύπανου εμφανίζεται να είναι η εταιρεία Deep Sea Metro Ltd, η οποία το παρέλαβε στις 10 Νοεμβρίου 2011. Το γεωτρύπανο ξεκίνησε το έργο του με γεωτρήσεις ανοικτά της Βραζιλίας. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε για το θέμα, ότι «η καλύτερη απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις, είναι η υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας».


Πηγη:Pronews.gr

Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Gray Wolf: Ο νέος πύραυλος cruise λύση για την Πολεμική Αεροπορία κατά των τουρκικών S-400;







Μπορεί ο, χαμηλού κόστους κτήσης και με δυνατότητα συμπαραγωγής στην Ελλάδα, πύραυλος cruise με την ονομασία Gray Wolf όπως αποκαλύψαμε χθες να μπορέσει να διατρήσει την τουρκική αεράμυνα που πλέον θα βασίζεται στα ρωσικής κατασκευής S-400 κατά τεκμήριο ta καλύτερa αντιαεροπορικά συστήματα παγκοσmίως; 
Η κατασκευάστρια Lockheed Martin λέει "Ναι" και τα πρώτα στοιχεία που έχει το ΓΕΑ δείχνουν ότι υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να εξοπλίσει τα αναβαθμισμένα F-16. Ηδη έγινε στις ΗΠΑ επιτυχημένη βολή κατά S-300 (από αυτά που  χρησιμοποιούν για dissimilar οι Αμερικανοί και έχουν αγοράσει από Λευκορωσία, Ουκρανία) από F-16  και το 2019 θα ξεκινήσει η μαζική παραγωγή τους.
Ο σκοπός του υποηχητικού αυτού πυραύλου είναι να έχει συνεχή επικοινωνία με άλλους αντίστοιχους πυραύλους που με την χρήση του κατάλληλου λογισμικού μετά την εκτόξευσή τους να επιτρέπουν την δημιουργία τακτικών επίθεσης από ομάδες (swarming), εναντίον εχθρικών στόχων ώστε να δημιουργήσουν κορεσμό.


Αξιωματικός της ΠΑ, σχολιάζοντας την εξέλιξη ανέφερε ότι "Με τέτοιες έξυπνες λύσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η τουρκική εξοπλιστικ΄ξ φρενίτιδα. Με την εγκατάσταση των S-400 στα τουρκικά παράλια, όλα τα ελληνικά μαχητικά καθίστανται καταρρίψιμα σχεδόν αμέσως μετά την απογείωσή τους. Εκτός και αν προλάβουμε να καταστρέψουμε εμείς πρώτοι του S-400". 
H Άγκυρα θα προμηθευτεί 4 συστοιχίες του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής προστασίας, μακρού βεληνεκούς S-400.
Η συμφωνία ανέρχεται σε ύψος περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και φαίνεται ότι παρά τις προειδοποιήσεις προς τους Τούρκους από την Δύση.
Mία συστοιχία τουλάχιστον θα διατεθεί για την «προστασία» των δυτικών δυνάμεών τους κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα έχουν τη δυνατότητα να «σκεπάζουν» mia Περιοχή μέχρι την Αττική.


Πηγη:Pronews.gr

Ζόραν Ζάεφ: Τα Σκόπια θα γίνουν το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ το 2018

«Ζάεφ: το 2018 τα Σκόπια  θα γίνουν το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ»

 Περιμένουμε η χώρα μας να γίνει το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ, περιμένουμε να λάβουμε μια σαφή σύσταση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Οι Βρυξέλλες γνωρίζουν ότι έχουμε καλά επιχειρήματα για αυτές τις προσδοκίες.

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων το πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ στην ομιλία του  ενόψει του τέλους του έτους, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.
Ο Ζάεφ είπε ότι η χώρα του κατά το 2018  θα είναι μια φιλική χώρα  με  όλους τους γείτονες της που αυτό θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας εικόνας για τα Βαλκάνια.
«Βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο για να ολοκληρώσουμε το όραμα ενός σύγχρονου, οικονομικά προχωρημένου και σεβαστού κράτους. Ας ενωθούμε σε αυτές τις προτεραιότητες. Τώρα, όπως ποτέ άλλοτε, να δεχθούμε όλοι την ευθύνη που έχουμε για το μέλλον μας. Τώρα,  που ο 21ος αιώνας γίνεται μεγαλύτερος, περνάμε μαζί του τις εξετάσεις ωριμότητας, για το μέλλον της κοινής μας χώρας. Τα ευεργετήματα θα είναι για όλους».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε  σε μια ποιοτική ζωή των πολιτών με υψηλότερους μισθούς και μηδενική ανοχή στη διαφθορά.
Τόνισε ότι η εμπιστοσύνη στα θεσμικά όργανα θα επιστρέψει και ο βασικός παράγοντας για τη δημιουργία αυτής της εμπιστοσύνης είναι  η επιβολή του κράτους δικαίου.
(Στοιχεία από albeu.com)
 
 

Το Κόμμα του Ερντογάν ανοίγει παράρτημα στα Σκόπια


Μετά από πρόταση του προέδρου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKParti), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το κόμμα θα ανοίξει παραρτήματα σε επτά χώρες στις οποίες υπάρχουν οπαδοί του AKP.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του  αντιπροέδρου του κόμματος, υπευθύνου για εξωτερικά θέματα, Μεχντί Εκέρ, παραρτήματα θα ανοίξουν στις χώρες: Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σκόπια,  Βρετανία, Γερμανία, Ρωσία, ΗΠΑ και Γαλλία.
Ο Εκέρ δήλωσε ότι το καταστατικό του AKP δίνει τη δυνατότητα  εκπροσώπων τόσο στην Τουρκία όσο και στο εξωτερικό και με βάση την πρόταση του Ερντογάν εγκαινιάζεται αυτή η διαδικασία σε εννέα πόλεις επτά χωρών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα γραφεία του AKP θα λειτουργούν ως «επίσημα σημεία επαφής» τόσο με τους Τούρκους πολίτες, όσο  και με  πολιτικά κόμματα ή εκπροσώπους της κυβέρνησης κάθε χώρας.
 Η Βοσνία και τα Σκόπια επιλέχθηκαν επειδή σε αυτές τις πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες υπάρχουν τουρκικά κόμματα.
Το κόμμα του Ερντογάν ανοίγει παράρτημα στην πΓΔΜ   Πηγη:      http://www.echedoros-a.gr                                                                           

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Το  πρόβλημα με την ονομασία των Σκοπίων, ή αλλιώς ΄΄Μακεδονικό΄΄, είναι ένα πρόβλημα που αφορά τα γερμανικά
ενεργειακά συμφέροντα.
Το κρατίδιο των Σκοπίων προέκυψε μετά από την διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας και κατόπιν του εμφυλίου που μπορεί να ξεκίνησε από την αβελτηρία των λαών της Γιουγκοσλαβίας ωστόσο πολύ γρήγορα έτυχε της φροντίδας της Γερμανίας η οποία φρόντισε για την όξυνση του.

Η Γερμανία τροφοδοτείται από αέριο κατά κύριο λόγο από την Ρωσία με ένα δίκτυο αγωγών που διατρέχουν την ανατολική Ευρώπη και την Βαλτική θάλασσα. Η Γερμανία αποτελεί τον καλύτερο και μεγαλύτερο εμπορικό και οικονομικό εταίρο της Ρωσίας.Οι επενδύσεις της Γερμανίας στη Ρωσία είναι τόσο αναγκαίες για τους Ρώσους όσο και το αέριο για τους Γερμανούς.
Η Γερμανία εδώ και δεκαετίες προσπαθεί να δημιουργήσει μια εναλλακτική δίοδο τροφοδοσίας αερίου από την Αραβική χερσόνησο που ονομάζει Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο -ΝΕΔ.
Ο ΝΟΤΙΟΣ ΕΝΕΡΓΙΑΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ
Η δίοδος αυτή θα βελτιώσει την μέχρι σήμερα πρακτική της τροφοδοσίας της Γερμανίας με αέριο και πετρέλαιο  από το Κατάρ  και Σαουδική Αραβία με πλοία τάνκερ τα οποία διαπλέουν την διώρυγα του Σουέζ, την Μεσόγειο, τον Ατλαντικό  για να φθάσουν στα λιμάνια της χώρας του ναζισμού.Η διαδρομή αυτή είναι περιορισμένης δυνατότητας συγκρινόμενη με το δίκτυο των αγωγών από την Ρωσία.
Η Γερμανία έκανε στην πρώην Γιουγκοσλαβία ότι έκανε και την Συρία. Στην Συρία η Γερμανία με την βοήθεια του Κατάρ και των ΗΠΑ υποδαύλισαν τον πόλεμο με στόχο την πτώση του Άσαντ ο οποίος δεν ήθελε την διέλευση του αγωγού Κατάρ-Ιορδανίας-Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας-Ευρώπης.
Ο αγωγός αυτός θα αποτελούσε  τον Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο(ΝΕΔ) επικουρούμενου απο τον ΤΑΡ που θα έφερνε αέριο απο το Αζερμπαϊτζάν  και μερικούς άλλους που θα έφερναν αέριο από το Ιράκ και Κουρδιστάν.
Η Γιουγκοσλαβία το 1989 ακριβώς όπως και η Συρία το 2009-11  αποτελούσε το μεγαλύτερο εμπόδιο στην δημιουργία του ΝΕΔ Η Γερμανία το 1989 δεν ήθελε βέβαια να κάνει κάποιο αγωγό αλλά της άρεσε η ιδέα να συντομεύσει την διαδρομή των τάνκερ  κατά το ήμισυ υλοποιώντας τερματικά λιμάνια στην Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη Από εκεί το αέριο θα μπορούσε να μεταφερθεί με τραίνα αλλά και δια μέσω πλεύσιμων ποταμών -όπως ο Αξιός και ο Δούναβις-προς την κεντρική Ευρώπη.
 Η Γερμανία υποστήριξε απροκάλυπτα τους Κροάτες κατά τον γιουγκοσλαβικό εμφύλιο ,τόσο τους Κροάτες της Κροατίας όσο και αυτούς της Βοσνίας, με αποτέλεσμα η Σερβία να χάσει τον πόλεμο και τον έλεγχο της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβίας. Οι Κροάτες εξάλλου παρόλο που ομιλούν την ίδια γλώσσα με τους Σέρβους είναι καθολικοί στο θρήσκευμα και ανέκαθεν θεωρούσαν τους εαυτούς τους περισσότερο ως πεπτωκότα  μέλη της πάλαι ποτέ Αυστρουγγαρίας παρα ως Σλάβους που είχαν κάτι κοινό με τους Σέρβους. Οι Κροάτες είχαν πάντα την υποστήριξη του Πάπα.
Η διαλυμένη Γιουγκοσλαβία δεν αποτελούσε πλέον εμπόδιο για την Γερμανία στην υλοποίηση του ΝΕΔ αλλά θα έπρεπε να διαλυθεί και η Ελλάδα για να ολοκληρωθεί το σχέδιο εφόσον η Ελλάδα διαθέτει τα λιμάνια .
Η Γερμανία άρχισε μεθοδικά την εκστρατεία διάλυσης της Ελλάδας με αποκορύφωμα την είσοδο στην ευρωζώνη και την κρίση του 2008 που σοβεί έως σήμερα.
Ο στόχο της Γερμανίας είναι η απώλεια της κυριαρχίας του ελληνικού κράτους στην Μακεδονία και την δημιουργία μιας ενιαίας -Ειδικής Οικονομικής Ζώνης που θα περιλαμβάνει  την κεντρική Μακεδονία και τα Σκόπια και που θα αποτελεί  το τερματικό σταθμό και σταθμό μεταφόρτωσης του αερίου της Γερμανίας.
Η ιδέα για την μετατροπή της Βόρειας Ελλάδας σε είσοδο και τερματικό σταθμού του ΝΕΔ, έστω για λογαριασμό της Γερμανίας , δεν είναι κακή και επιλήψιμη. Η δίοδος αυτή θα είχε την αξία ενός χερσαίου αγωγού και θα απέφερε οικονομικά και γεωπολιτικά κέρδη .Η Γερμανία ωστόσο δεν επέτρεπε ποτέ την Ελλάδα να καθορίζει την δίοδο αυτή .
Όλοι οι αγωγοί ή έστω οι ενεργειακοί δίοδοι διάδρομοι, πρέπει να διατρέχουν κράτη και περιοχές απολύτως ελεγχόμενα ή συμμαχικά κράτη με τον ιδιοκτήτη ή τον μεγαλύτερο εταίρο του αγωγού -διαδρόμου.
Ο ΤΑΡ που είναι ένα αγωγός που θα φέρει αέριο απο το Αζερμπαϊτζάν στην Γερμανία θα διατρέχει την Γεωργία η οποία είναι προτεκτοράτο ων ΗΠΑ, την Τουρκία που είναι σύμμαχος της Γερμανίας εφόσον οι τρεις μαζί με το Κατάρ υποδαύλισαν τον πόλεμο στην Συρία,την Ελλάδα και Αλβανία.Για την Ελλάδα όλοι  γνωρίζουμε ότι είναι πλέον προτεκτοράτο της Γερμανίας.
Η Αλβανία μέχρι και πριν τρία χρόνια ήταν αδιάφορη για την Γερμανία αλλά όταν έγινε χώρα που α την διέσχιζε ο ΤΑΡ η Γερμανία έβαλε την Τουρκία να προσεταιρισθεί την Αλβανία με οικονομική, στρατιωτική και διπλωματική  αρωγή ενώ παράλληλα το ΔΝΤ έδωσε δάνεια με ευνοϊκούς όρους  και χωρίς μνημόνια.Έτσι η Αλβανία έγινε κι αυτή μια συμμαχική προς την Γερμανία χώρα.
Τα Σκόπια είναι μια πιο δύσκολη περίπτωση εφόσον ο πληθυσμός τους είναι μοιρασμένος σε Αλβανούς  Σλαβόφωνους, Αθίγγανους, αλλά κι Ελληνικής καταγωγής μειονότητες .Τα Σκόπια δεν προορίζονται για τον ΤΑΡ αλλά για την χερσαία δίοδο του ΝΕΔ . Οι Γερμανοί και Αμερικάνοι θέλουν τα Σκόπια να παραμείνουν ένα αποδυναμωμένο κρατίδιο το οποίο θα ενωθεί οικονομικά και εμπορικά με την κεντρική Μακεδονία .
 Οι σλαβόφωνοι Σκοπιανοί είναι Βούλγαροι. Οι Βούλγαροι το 600 μχ είχαν φθάσει στα Βαλκάνια σε δύο ορδές που είχαν ηγέτες δύο αδέρφια , τον  χαν Ασπαρούχ και τον χαν Κουμπέρ.Ο πρώτος εγκατέστησε την ορδή του στις νότιες όχθες του Δούναβη και ο δεύτερος στην Παιονία, δηλαδή την σημερινή νότια Σερβία και Σκόπια.Οι σλαβόφωνοι Σκοπιανοί σε γλωσσικό και πολιτιστικό επίπεδο συνεννοούνται με τους Βούλγαρους όπως οι Έλλαδίτες με τους Κύπριους  αποτελούν δηλαδή την ίδια φυλή.
Εάν το κρατίδιο των Σκοπίων διαμοιρασθεί σε Αλβανία και Βουλγαρία τότε θα δημιουργηθούν η μεγάλη Αλβανία και μεγάλη Βουλγαρία.
Οι  Γερμανία και ΗΠΑ θέλουν  τα Σκόπια αδύναμα και ο λόγος που επιμένουν στην απονομή του ονόματος ΄΄Μακεδονία΄΄ είναι όχι τόσο ότι πιστεύουν ότι η ονομασία θα αποτελέσει τον συνεκτικό κρίκο που θα ομογενοποιήσει τις διαφορές Αλβανών και σλαβόφωνων αλλά διότι η ονομασία θα βοηθήσει την ομογενοποίηση της βόρειας Ελλάδας και κεντρικής Μακεδονίας με τα Σκόπια με στόχο την δημιουργία μιας ενιαίας οικονομικής ζώνης που θα αποτελέσει τερματικό και διαμετακομιστικό ενεργειακό σταθμό για το αέριο της Γερμανίας που θα καταφθάνει απο την Αραβική  χερσόνησο.
Η Ελλάδα αποδυναμωμένη σύρεται εξαναγκασμένη σε αποδοχή της λύσης στην ονομασία η οποία θα εμπεριέχει το ΄Μακεδονία΄΄ και ‘ετσι αποκτά εξήγηση και νόημα -ως προς ένα μέρος – η τεχνητή κρίση που σοβεί στην Ελλάδα.
Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων θα αποτελέσει τον οδηγό για το πως η Ελλάδα σταδιακά θα ξεπουληθεί και θα διαμελισθεί.
 
 
 
 
*Οι αποψεις ανηκουν στους γραφοντες το αρθρο και δεν ειναι απαραιτητο να συμφωνει το blog της Παμμακεδονικης

Regnum: Το κράτος δικαίου στην Τουρκία έληξε επισήμως…


Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ‘Regnum’ αναφέρεται στο νέο διάταγμα που εγκρίθηκε στην Τουρκία, το οποίο έχει την ισχύ νόμου.

Το δημοσίευμα επικαλείται την πύλη ειδήσεων ‘Haber 3’, η οποία αναφέρει ότι οι πολίτες που αντιμετώπισαν τους ‘πραξικοπηματίες’ κατά την απόπειρα του πραξικοπήματος  της 15ης Ιουλίου του 2016, δικαιώνονται για τις πράξεις τους και επιπλέον τους παρέχεται τη δυνατότητα να αντιδράσουν κατά τον ίδιο τρόπο σε μελλοντικές καταστάσεις,  χωρίς να διωχθούν ποινικά.
Αυτή η πράξη έχει προκαλέσει θυελλώδης αντιδράσεις εμπειρογνωμόνων και δικηγόρων και έχουν αρχίσει σοβαρές διαμάχες.
Σχολιάζοντας σχετικά ο πρώην Δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ριζά Τούρμεν  είπε τα  εξής: «Παραιτούμενοι από το κράτος δικαίου επιστρέφουμε  στην πρωτόγονη κατάσταση. Επιστρέφουμε σε ένα καθεστώς στο οποίο ο καθένας μπορεί να σκοτώσει έναν άλλον και θα καλυφθεί από το νόμο, δηλαδή δεν θα διωχθεί».
Η αντιπολίτευση, επίσης, αντέδρασε σκληρά.
Ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλισντάρογλου,  χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ως «ασυλία σε εκείνους που θα κατακρεουργήσουν».
Η επικεφαλής του «Καλού Κόμματος» Μεράλ Ακσενέρ με τη σειρά της δήλωσε ότι η απόφαση αυτή «είναι η θανατική ποινή της δημοκρατίας, που θα οδηγήσει τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο».
Το «Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα» : «Σκοπός του διατάγματος αυτού είναι η εξάλειψη της συνταγματικής τάξης και η διοίκηση της χώρας με τη βοήθεια διαταγμάτων».
Αντίδραση υπήρξε και από τον πρώην πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ: 
« Υπάρχει ανησυχία για το κράτος δικαίου με το νέο διάταγμα. Πρέπει να αναθεωρηθεί!»
Μία από τις ισχυρότερες επιχειρήσεις στην Τουρκία η TÜSİAD (Τουρκική Ένωση Βιομηχανίας και Επιχειρήσεων):  «Αυτό θα βλάψει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου».
 Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δικηγόρων της Τουρκίας, Μετίν Φεϊζίογλου:
«Αυτό το διάταγμα  απειλεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στη ζωή. Είναι εύκολο να ανάψει το φυτίλι του κοινωνικού χάους και βίας, αλλά είναι πολύ δύσκολο να σβήσει».
(Στοιχεία από regnum.ru)
 
 

ΗΠΑ προς την Τουρκία: «Πολύ σημαντική η συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου» - Έξαλλος ο Αλ Σισι με τον Ερντογάν







«Άδειασε» την Τουρκία ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα Geoffrey R. Pyatt, αναφορικά με τις κινήσεις της χώρας μας σε συνδυασμό με την διαμόρφωση μιας στρατηγικής σχέσης άμυνας και ασφάλειας με την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ.
Η Άγκυρα είναι ιδιαίτερα θορυβημένη πό το σύμπλοκο αυτό των στρατηγικών διασυνδέσεων της Αθήνας, σε σημείο που ο ελεγχόμενος από τον Ερντογάν Τύπος ανέφερε πως η «τουρκική Αεροπορία κατάφερε να ακυρώσει ασκήσεις της Ελλάδας και του Ισραήλ στην κυπριακή ΑΟΖ».
Πιο συγκεκριμένα ο Αμερικανός πρεσβευτής είπε σε συνέντευξή του στο περιοδικό  European Business Review και στον πρόεδρο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, κ. Αθανάσιο Παπανδρόπουλο.αναφορικά με τη δομή των συμμαχιών στην Ν.Α. Μεσόγειο:
«Θα αφήσω την πολιτική της Μέσης Ανατολής στους συναδέλφους μου που εργάζονται σε αυτό το θέμα κάθε μέρα. Αυτό που θα πω είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πολύ περισσότερο την πιο φιλόδοξη δέσμευση της Ελλάδας με βασικούς εταίρους στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.
Οι τριγωνικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, και της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου είναι πολύ σημαντικές.
Τα επόμενα δύο χρόνια θα πραγματοποιηθεί ένας από τους πιο ενδιαφέροντες διαλόγους και ευελπιστούμε ότι θα οδηγηθούμε σε περαιτέρω εμβάθυνση αυτών των σχέσεων όσον αφορά την ενέργεια, την οικονομία, την ασφάλεια, την επιβολή του νόμου και την αντιτρομοκρατική συνεργασία.»
Το γεγονός βέβαια ότι ο Αμερικανός πρεσβευτής άφησε εξω από την «εξίσωση ασφάλειας» στην περιοχή, χωρίς να την αναφέρει καν, την Τουρκία είναι ενδεικτικό της παγιωμένης άποψης που έχει πλέον η Ουάσιγκτον.
Το θέμα βέβαια δεν αφορά μόνο τις ΗΠΑ και την Τουρκία.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι είναι έξαλλος με την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν στο Σουδάν, το μαλακό υπογάστριο της Αιγύπτου, αλλά πολύ περισσότερο με την συμφωνία των δύο χωρών για τη δημιουργία «υποδομών» στο νησί Suakin του Σουδάν που βλέπει στην Ερυθρά.
Δεν πρόκειται για μια τυχαία κίνηση.
Το Suakin χρησιμοποιείτο ως ναυτική βάση από τους Οθωμανούς για να ελέγχουν την επαρχία Hejaz, που βρίσκεται στην δυτική Σαουδική Αραβία από επιθέσεις από την Ερυθρά.
Στο ιδιο σημείο η Τουρκία πρόκειται να δημιουργήσει ναυτική επισκευαστική βάση για το τουρκικό Ναυτικό ανασύροντας ζοφερές  μνήμες τους Αιγύπτιους οι οποίοι ήταν κάτω από τον οθωμανικό ζυγό μεταξύ των ετών 1517 και 1867.
Και φυσικά ο Ερντογάν δεν έμεινε μόνο εκεί: Φρόντισε να επισκεφθεί τοποθεσίες στο Σουδάν που ανάγουν στο οθωμανικό παρελθόν της περιοχής όπως τα τζαμιά Al-Hanafi  και Al-Shafei Mosque (τα οποία αναπαλαιώθηκαν μόλις πρόσφατα από την τουρκική υπηρεσία συνεργασίας TIKA και φυσικά το παλαιό τελωνείο στο νησί Suakin.
Ο αιγυπτιακός Τύπος έκανε λόγο για «συνωμοσία της Τουρκίας και του Κατάρ κατά της Αιγύπτου για την επαναφορά του θέματος των αμφισβητούμενων συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Σουδάν».
«Ο Σουδανός πρόεδρος Omar Bashir παίζει με τη φωτιά με αντάλλαγμα τα δολάρια», αναφέρει η Al-Watan.
Στο άλλο άρθρο  με τίτλο  «η πολιτική αυτοκτονία του  Omar Bashir»   αναφέρεται ότι το Σουδάν παραβιάζει τους νόμους της ιστορίας και της γεωγραφίας συνωμοτώντας κατά της Αιγύπτου «σε ένα αιθιοπικό σκηνικό με στόχο να στερήσει από την Αίγυπτο υδάτινους πόρους ενώ το Κατάρ χρηματοδοτεί αυτή την προσπάθεια».
Τα Κάϊρο όμως είναι περισσότερο ανήσυχο από την στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας και Σουδάν εξαιτίας της δημιουργίας της ναυτικής βάσης στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η ιστορία του Suakin
Μέχρι τον 19ο  αιώνα το νησί  ανήκε στο διαμέρισμα της οθωμανικής αυτοκρατορίας  Habesh Eyalet ου σήμερα αποτελείται από τις περιοχές της Ερυθραίας, του Τζιμπουτί και της βόρειας Σομαλίας.
Η ναυτική βάση στο νησί ήταν κρίσιμης σημασίας για τους Οθωμανούς. Το 1571 με την κατάκτηση της Αιγύπτου από τον σουλτάνο Σελίμ, αποτέλεσε τμήμα της οθωμανικής αυτοκρατορίας μέχρι τον 19ο αιώνα. Από το σημείο αυτό οι Οθωμανοί έλεγχαν όλη την Ερυθρά αποκαλώντας την δική τους Θάλασσα.
Είναι φυσικό επομένως η Αίγυπτος να αισθάνεται ανατριχίλα με τις κινήσεις του Ρ.Τ.Ενρτογάν και τις γνωστές φιλοδοξίες του. Για αυτό ακριβώς ο Σύρος πρόεδρος μόλις εχθές τον αποκάλεσε ως ένα «παρανοϊκό με οθωμανικές ψευδαισθήσεις».
 



 Πηγη:Pronews.gr

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Πρωτοφανείς καταστάσεις στη Χίο: Αλγερινοί αποπειράθηκαν να αγοράσουν ανήλικη Ελληνίδα!





Οι παράνομοι μετανάστες φέρνουν τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας τους στην Ελλάδα, στην οποία έρχονται ανενόζλητοι και πολλές φορές με τη συνοδεία σκαφών του Λ.Σ.
Όπως αναφέρει το  www.politischios.gr δύο Αλγερινοί «πρόσφυγες» προσπάθησαν να αγοράσουν μια Ελληνίδα ανήλικοι προσφέροντάς της χρήματα!
Σκηνές και καταστάσεις αδιανόητες σε μια άλλη Ελλάδα του παρελθόντος, αλλά πραγματικότητα στη θλιβερή Ελλάδα του παρόντος.
Η μητέρα της 12χρονης ήταν εχθες σε κατάστημα της 11ης Νοεμβρίου, στην πόλη της Χίου.
Βγαίνοντας έξω το μικρό κορίτσι της είπε ότι δυο αλλοδαποί το πλησίασαν κι ο ένας από τους δυο του πρόσφερε χρήματα. «I give you dollars to buy you», ανέφερε στη μητέρα της η μικρή ότι της είπε. Της περιέγραψε μάλιστα τους δυο άνδρες.
Η μητέρα κινήθηκε αμέσως στην Αστυνομία για να καταγγείλει το περιστατικό, διαπίστωσε όμως απροθυμία ακόμα και στην καταγραφή του!
«Μου έλεγαν να φύγω και να πάω την επόμενη μέρα. Συμβουλεύτηκα αμέσως δικηγόρο και επέμεινα. Η στάση μου τους υποχρέωσε να πάρουν στοιχεία από την κόρη μου και μέσα σε ένα τέταρτο συνέλαβαν δυο άτομα. Το παιδί μου αναγνώρισε τον έναν από τους δύο, αυτός που της έκανε την πρόταση να τη χρηματίσει», δήλωσε η μητέρα, η οποία χρειάστηκε να παραμείνει τέσσερις ώρες στην Αστυνομική Διεύθυνση.
Τον 27χρόνο Αλγερινό ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα ως πρόσφυγας και ο οποίος όπως χιλιάδες άλλοι το πιθανότερο είναι να παραμείνει να μόνιμα εδώ, παρά την απόρριψη αιτήματος ασύλου πρόδωσε το μαύρο μπουφάν, η ουλή στο μέτωπο και το μαύρο τσαντάκι που κρατούσε με αποτυπωμένη τη σημαία της Αγγλίας. Οι αστυνομικοί τον εντόπισαν άμεσα.
Κατά τη μεταφορά του με το περιπολικό  ο 27χρόνος «ξεφορτώθηκε» σακούλα με μικροποσότητα κάνναβης, την οποία έκρυψε κάτω από το πατάκι του αστυνομικού οχήματος.
Η ποσότητα εντοπίστηκε και εις βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, αλλά και προσβολή της γεννετήσιας αξιοπρέπειας, όπως δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής, παρ' όλο που η παραπομπή για το συγκεκριμένο αδίκημα δεν γράφηκε στο επίσημο δελτίο Τύπου της Αστυνομίας.
Με εντολή Εισαγγελέως ορίστηκε τακτική δικάσιμος και ο 27χρόνος αφέθηκε ελεύθερος, ωστόσο συνελήφθη εκ νέου από την Αστυνομία και κρατείται στο κρατητήριο για απέλαση, καθώς έχει λάβει και δεύτερη απορριπτική απόφαση στο αίτημα ασύλου που έχει υποβάλει.
Βέβαια το πότε και εάν γίνει η απέλαση είναι ζητούμενο.


Πηγη:Pronews.gr

Οι ΗΠΑ διαιρούν τη Συρία σε δύο de facto κράτη! - Ένα ανατολικά και ένα δυτικά του Ευφράτη







Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις προειδοποίησε σήμερα τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσσαντ ότι θα ήταν «λάθος» να εξαπολύσει μια επίθεση εναντίον των δυνάμεων των Κούρδων της Συρίας, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, και τους οποίους πρόσφατα ο Μπασάρ Αλ Άσαντ χαρακτήρισε ως προδότες, εξαιτίας του διπλού παιχνιδιού που έπαιξαν στη Συρία.
Ταυτόχρονα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας μίλησε για την ύπαρξη δύο «ζωνών» μέσα στη συριακή επικράτεια ουσιαστικά χωρίζοντας τη χώρα σε δύο de facto περιοχές μια ανατολικά και μια δυτικά του Ευφράτη.
«Υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή» μεταξύ των ζωνών που ελέγχονται από τις ΗΠΑ, στην ανατολική Συρία, και εκείνων που ελέγχονται από το καθεστώς της Δαμασκού, στη δυτική πλευρά της χώρας», είπε ο Μάτις σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Πεντάγωνο.
«Θα ήταν λάθος να την υπερβεί κανείς. Έχουμε μια διαχωριστική γραμμή και έτσι έχουν τα πράγματα», επέμεινε.
Πρόσφατα, ο Άσαντ και οι κουρδικές δυνάμεις αντάλλαξαν πρωτοφανείς κατηγορίες, ένα γεγονός που προκάλεσε ανησυχίες για μια ενδεχόμενη σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών.
«Όταν μιλάμε για εκείνους που τους αποκαλούν "Κούρδους", δεν είναι μόνο οι Κούρδοι. Όλοι εκείνοι που εργάζονται για λογαριασμό μιας τρίτης χώρας, ιδίως υπό αμερικανική διοίκηση, είναι προδότες», είπε ο Άσσαντ.
Οι Κούρδοι των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) κατάφεραν μεν να εκδιώξουν τους φανατικούς μουσουλμάνους  της ISIS από πολλές πόλεις, με τη βοήθεια του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αλλά οχι για το καλό της Συρίας παρά μόνο για τα δικά τους συμφέροντα.
 Οι επιχειρήσεις τους δεν ήταν συντονισμένες με εκείνες των δυνάμεων του Άσαντ που, με τη στήριξη της Ρωσίας, πολεμούσαν τους ίδιους τζιχαντιστές σε άλλες περιοχές της χώρας.
Απαντώντας στον Άσαντ, οι SDF κατηγόρησαν το καθεστώς ότι «άνοιξε τις πύλες της χώρας σε ορδές ξένων τρομοκρατών που ήρθαν από τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη».
Το καθεστώς του Άσαντ ελέγχει πάνω από το  70% του συριακού εδάφους ενώ οι Κούρδοι έχουν υπό τον έλεγχό τους περίπου το 28%, το οποίο βέβαια θέλουν και να κρατήσουν.
Ο Μάτις είπε επίσης ότι, καθώς η μάχη κατά της ISIS πλησιάζει στο τέλος της και οι προσπάθειες επικεντρώνονται πλέον στην «ανοικοδόμηση», αναμένει ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των Αμερικανών διπλωματών και ιδιωτών εργολάβων στη Συρία.
«Αυτό που κάνουμε είναι στρεφόμαστε από την επιθετική προσέγγιση κατάληψης εδαφών στη σταθεροποίηση... θα δείτε περισσότερους Αμερικανούς διπλωμάτες επί του πεδίου», είπε προαναγγέλλοντας πρακτικά κουρδικό κράτος στο έδαφος της Συρίας.
Ο Αμερικανός υπουργός έχει δηλώσει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στη Συρία για όσο διάστημα συνεχίσει τον πόλεμο η  ISIS. Αυτή όμως είναι η πρώτη φορά που αναφέρει ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των Αμερικανών διπλωματών στις περιοχές της χώρας που έχουν ανακαταληφθεί .
«Όταν φέρνεις περισσότερους διπλωμάτες, εργάζονται για την αρχική αποκατάσταση των υπηρεσιών, φέρνουν εργολάβους, τέτοιου είδους πράγματα. Υπάρχουν διεθνείς πόροι που πρέπει να τους διαχειριστείς ώστε να μην πάνε στις τσέπες λάθος ανθρώπων», πρόσθεσε.

Πηγη:Pronews.gr

Αμερικανοί και Ρώσοι «μάχονται» για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

«ΗΠΑ και Ρωσία σε μάχη για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης»

Ποιος βρίσκεται πίσω από την αναβολή της υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης στο 67% του λιμένα της Θεσσαλονίκης, διερωτάται το News.bg επικαλούμενo ελληνική πηγή.

Η διαδικασία είχε προγραμματισθεί για τις 15 Δεκεμβρίου, αλλά την τελευταία στιγμή καθυστέρησε λόγω του γεγονότος ότι η πιστωτική επιστολή που εκδόθηκε προέρχονταν από ρωσική τράπεζα, η οποία εντάχθηκε πρόσφατα στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας.
Ο αμερικανός πρέσβης "ανησυχεί"
 
Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, είπε στο Αμερικανο-Ελληνοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο ότι υπάρχουν περιπτώσεις επενδύσεων στην Ελλάδα που προκαλούν ανησυχίες.
«Έχουμε δει τις δυσκολίες ιδιωτικοποίησης στην Ελλάδα, όπως και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου δεν είναι σαφές ποιοι είναι οι ιδιώτες επενδυτές και από πού προέρχονται τα χρήματά τους», δήλωσε ο Πάιατ.
Στην κοινοπραξία εκτός από τον Ρώσο επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, περιλαμβάνονται γαλλικές, κινεζικές και γερμανικές εταιρείες. Πιστεύεται ότι απολαμβάνει την αποδοχή των διεθνών πιστωτών της Ελλάδας. Προτρέπουν την κυβέρνηση της Αθήνας να επιδιώξει μια ταχύτερη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων σε αντάλλαγμα των δόσεων διάσωσης που έλαβε.
 Το ταξίδι του Τσίπρα και τα προβλήματα...
Στα τέλη Οκτωβρίου ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Μετά την επιστροφή του στην Αθήνα ξεκίνησαν τα προβλήματα παραχώρησης του λιμένα της Θεσσαλονίκης.
Η παραχώρηση του λιμένα πρέπει να εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και στη συνέχεια να κυρωθεί από το Κοινοβούλιο, σημειώνει το δημοσίευμα.
(Στοιχεία από pan.bg)
 

Αντιπολίτευση σε Ερντογάν: Να πάρεις τώρα τα νησιά από τους Έλληνες!

 
 
Νέες επιθέσεις εξαπέλυσε η τουρκική αντιπολίτευση και όχι μόνο το κόμμα CHP,  στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιέζοντάς τον να πάρει αμέσως τα νησιά που έχει «καταλάβει» η Ελλάδα στο Αιγαίο, προϊδεάζοντας για νέα ένταση στο Αιγαίο.
 

Με τις εκλογές στην Τουρκία να πλησιάζουν (θα γίνουν το 2019), το αντιπολιτευόμενο κόμμα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου να εκμεταλλευτεί και την παραμικρή κίνηση του Ερντογάν προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Μετά τις δηλώσεις Κιλιτσντάρογλου την Παρασκευή, ο οποίος δήλωσε ότι θα έρθει να πάρει τα 18 νησιά από την Ελλάδα, σήμερα, ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CHP, εξαπέλυσε νέα επίθεση ενάντια στο «σουλτάνο», κατηγορώντας τον ότι παίρνει το νησί Σουακίν από το Σουδάν, την ώρα που οι Έλληνες εκλέγουν δημάρχους στα δικά μας, όπως αποκάλεσε τα ελληνικά νησιά:

«O Erdoğan θέλει το νησί Σουακίν του Σουδάν. Έδωσες 18 νησιά στην Ελλάδα. Οι Έλληνες εκλέγουν δημάρχους στα δικά μας νησιά.
 
Δεν θέλεις αυτά τα νησιά από την Ελλάδα, δεν έκανες ενέργειες για τον τουρισμό, τα δίνεις στην Ελλάδα και μετά ζητάς το νησί του Σουδάν.
 
Πήγε σε έναν πραξικοπηματία και θέλει, λέει, ένα νησί από αυτόν.
 
Πρέπει να δείξει μία στάση για τα νησιά. Μετά να μιλήσει για το νησί Σουακίν του Σουδάν. Πρώτα να προστατέψει τα δικά του νησιά», είπε ο Οζγκιούρ Οζέλ.

Από την πλευρά της, η Μεράλ Ακσενέρ, που αποσχίστηκε από το  MHP και που ηγείται του «Καλού Κόμματος», το οποίο ίδρυσε πριν από δύο μήνες επιτέθηκε στον Ερντογάν, στο ίδιο μήκος κύματος με το CHP:

«Διάβασα τις δηλώσεις του αξιότιμου Ερντογάν που λέει στους Σουδανούς ‘Να μας δώσετε το νησί σας και να το φτιάξουμε’. Τον ρωτάω: Θέλετε το νησί των άλλων για ‘αποκατάσταση’ όμως τι σκέφτεστε για τα 18 νησιά που βρίσκονται υπό κατάληψη; 
 
Ποια είναι η άποψή σου για τη διάσωση από την κατάληψη των 18 νησιών; Οι Έλληνες για να σπάσουν τα νεύρα μας σουβλίζουν αρνιά.
 
Ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας είπε "Μολών λαβέ". Οι δικοί μας δεν έβγαλαν άχνα. Εμείς λοιπόν του απαντούμε. Μην ανησυχείς, λίγο έμεινε. Κι εσύ άντε να δούμε αν μπορείς μην τα δίνεις».
 
bestnewscy.com
 
Πηγη:Βαλκανικο περισκοπιο

Σκόπια: Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ζητούν δημοψήφισμα με το όνομα- «Κεντρική Δημοκρατία των Βαλκανίων»

"Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ζητούν δημοψήφισμα για το όνομα "Κεντρική Δημοκρατία των Βαλκανίων"

Η τηλεόραση Sitel των Σκοπίων αναφέρεται σε δηλώσεις και δημοσιεύματα στην Ελλάδα που αναφέρονται  στην επίλυση της διαφωνίας του ονόματος.
Έτσι: 

Οι αρχές της Αθήνας, λένε ότι το επόμενο έτος υπάρχει ευκαιρία να επιλυθεί τη διαφωνία του ονόματος.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της Άλφα, λέει ότι το πρόβλημα των 25 ετών  το κληρονόμησε η κυβέρνηση  από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά τώρα ανοίγεται ένα παράθυρο ευκαιρίας για το ζήτημα  αυτό να βγει από την ημερήσια διάταξη.
Κανείς δεν γνωρίζει…
Αλλά, και ο ίδιος δεν γνωρίζει πως μπορεί να γίνει αυτό αφού στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού ο καθένας έχει τη δική του άποψη για τα πώς πρέπει να μοιάζει το νέο όνομα του γείτονα (…)
Η «Κεντρική Δημοκρατία των Βαλκανίων»…
Το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο μικρός εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, προτείνει τον όρο  « Κεντρική  Δημοκρατία των Βαλκανίων» και αντιτίθεται σθεναρά σε όνομα με τη λέξη Μακεδονία.
Σγουρίδης όχι στο ‘Μακεδονία’
Αυτή η χώρα μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια και η ένταξή της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα είναι παραγωγική για την περιοχή. Κατά συνέπεια, δεν θα πρέπει να προσδίδει αλυτρωτισμό και ως εκ τούτου προτείνουμε το όνομα Κεντρική Δημοκρατία των Βαλκανίων, λέει ο Παναγιώτης Σγουρίδης από τους ‘Ανεξάρτητους Έλληνες’ στο ράδιο Φόκους.
Μπγιάλας χρησιμοποιούμε το ‘Μακεδονία’…
Αλλά, σε αντίθεση με αυτόν, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μπγιάλας, αναφέρει ότι η Ελλάδα εδώ και 25 χρόνια χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία στον σημερινό όρο ΠΓΔΜ και επιπλέον, 120 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη χώρα αυτή με τον όρο Μακεδονία, όπως είπε στο ράδιο Φόκους της Θεσσαλονίκης.
και η Ν.Δ. ...

Μια τέτοια διαφωνία μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού, η αντιπολίτευση τη θεωρεί απαράδεκτη.
Η Μαρία Σπυράκη, εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας,  προέτρεψε την κυβέρνηση της Αθήνας να φύγει εάν δεν μπορεί να έχει μια ενιαία στάση στο θέμα.
 
 

Σκόπια- Ο Αλί Αχμέτι λέει ότι το θέμα του ονόματος πρέπει να επιλυθεί στο Κοινοβούλιο- όχι δημοψήφισμα

«Αχμέτι: Δεν χρειάζεται δημοψήφισμα, χρειάζεται διακρατική συμφωνία όπως για το FYROM το 1995»

Η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων, ο νόμος για τις γλώσσες και οι σχέσεις  μεταξύ των κοινοβουλευτικών πολιτικών κομμάτων των Αλβανών στα Σκόπια, αποτέλεσαν τα κύρια θέματα της σημερινής συνεδρίασης  του αλβανικού κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης για Ενσωμάτωση-DUI,   υπό την ηγεσία του προέδρου Αλί Αχμέτι.

Όσον αφορά το θέμα της ονομασίας, ο Αχμέτι, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που απαιτεί λύση γιατί εμποδίζει την πορεία της χώρας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τον Αχμέτι,  η προσέγγιση για την επίλυση αυτού του προβλήματος πρέπει να γίνει με τη μεσολάβηση του Μάθιου Νίμιτς, που εκπροσωπεί τον ΟΗΕ, αλλά και με όλες τις φίλες χώρες, «αλλά κυρίως εξαρτάται από εμάς πως θα διαπραγματευθούμε έναν συμβιβασμό».
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτό το θέμα να πολιτικοποιηθεί ή  να εμπλακεί στη γραφειοκρατία ή να τεθεί ζήτημα δημοψηφίσματος με πιθανές ατέλειωτες συζητήσεις στο Κοινοβούλιο. Πρέπει να διευθετηθεί με μια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών και των δύο κυβερνήσεων, όπως έγινε τη δεκαετία του ’90 με την προσωρινή ονομασία FYROM- ΠΓΔΜ.
Φυσικά,  η αντιπολίτευση πρέπει, επίσης, να λάβει μέρος για να ξεπερασθεί  η διαφορά, θέτοντας όλοι τους εαυτούς μας για το μέλλον της χώρας,  γιατί το παρελθόν στα Βαλκάνια είναι γενικά επώδυνο και πρέπει να επιλυθεί», είπε ο Αχμέτι.
Ο αρχηγός του DUI, δήλωσε ότι η σημερινή αντιπολίτευση ενδιαφέρεται για την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος και τη θέση της προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ  την επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια του  πρόσφατου Συνεδρίου της.
«Η αντιπολίτευση ενδιαφέρεται για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος, αλλά θα δούμε διαφορές  κατά τη διάρκεια αυτής διαδικασίας. Χωρίς, όμως, την αντιπολίτευση δεν μπορεί να επιλυθεί αυτό το ζήτημα και από την άποψή μου τα μηνύματα από το πρόσφατο συνέδριό της ήταν υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και πιστεύω ότι δεν είναι άπειρο κόμμα που δεν γνωρίζει ότι  χωρίς την επίλυση του προβλήματος αυτού για το  όνομα καθώς και οι καλές σχέσεις γειτονίας με τη Σόφια και την Αθήνα έχουν προτεραιότητα», δήλωσε ο Αχμέτι.
Ο ηγέτης του DUI δήλωσε ότι έχει επίσης επικοινωνήσει με τα κυβερνητικά κόμματα και την αντιπολίτευση και πιστεύει ότι όλοι τάσσονται υπέρ της επίλυσης αυτού του ζητήματος.
 
 

Τουρκική πρόκληση βόρεια της Λήμνου!Στην περιοχή η φρεγάτα ΈΛΛΗ

H Τουρκία προκαλεί ξανά λίγο πριν μπει το 2018, αυτή τη φορά βόρεια της Λήμνου.

Ένα γερμανικό ερευνητικό πλοίο βρίσκεται για έρευνες βόρεια της Λήμνου από το πρωί και οι Τούρκοι μέσω ασυρμάτου κάλεσαν τον καπετάνιο του πλοίου για να αποχωρήσει άμεσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για το γερμανικό πλοίο “Meteor” στο οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών είχε δώσει άδεια για τη διεξαγωγή ερευνητικού πλου στην περιοχή για λογαριασμό του πανεπιστημίου του Aμβούργου. Η Ελλάδα είχε προχωρήσει και στην έκδοση NAVTEX και από χθες το πλοίο ήταν στην περιοχή. Ωστόσο, οι Τούρκοι εξέδωσαν αντί - NAVTEX τονίζοντας ότι ο σταθμός μας είναι αναρμόδιος... Όταν το πλοίο έπλεε στην περιοχή, δέχτηκε κλήση από τουρκικό ασύρματο για να απομακρυνθεί από την περιοχή.

Σημειώνεται ότι ήδη στο σημείο βρίσκονταν κανονιοφόροι του ελληνικού στόλου. Η φρεγάτα ΕΛΛΗ που έως και χθες το βράδυ παρακολουθούσε την τουρκική κορβέτα που συνόδευε το τουρκικό γεωτρύπανο πλέει στη περιοχή.

 H τουρκική αντι - NAVTEX:



Η ελληνική NAVTEX


Πηγη:Onalert.gr