Σελίδες

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Ριζική διαφωνία Οικουμενικού Πατριάρχη και Πατριάρχη Μόσχας: Ο Βαρθολομαίος δίνει αυτοκέφαλο στην Ουκρανία



 





Σε διαφορετικό μήκος κύματος βρίσκονται ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Ρώσος Πατριάρχης, όπως διεφάνη και από την πέραν του τρίωρου συνάντησή τους στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Όπως αναφέρει το orthodoxia.info λίγο μετά τις 13:00 ο Πατριάρχης Μόσχας, Κύριλλος, έφυγε από το Φανάρι χωρίς να κάνει δηλώσεις, ενώ η ίδια ιστοσελίδα που επικαλείται ανώτερο αξιωματούχο τονίζει πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης ξεκαθάρισε στον προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας πως θα δώσει Αυτοκέφαλο στην ουκρανική Εκκλησία.
Αμέσως μετά την συνάντηση τους ο Πατριάρχης Μόσχας αναχώρησε από το αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης για τη Ρωσία.

 Πηγη:Pronews.gr

Ζόραν Ζάεφ: Στόχος μας η συμμετοχή στο Δημοψήφισμα να περάσει το 50% των ψηφοφόρων


Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, συμμετείχε σήμερα στο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Η Μακεδονία προχωρά: Ώρα να πάρουμε το τρένο για την Ευρώπη» που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Προόδου για την Σοσιαλιστική Δημοκρατία.

Ο Ζάεφ στην ομιλία του, αναφέρθηκε στους πολλούς συμμετέχοντες , σημειώνοντας ότι το συνέδριο αυτό έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή και είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να μεταφερθούν ισχυρά μηνύματα καθώς η «Μακεδονία» έχει πολύ σημαντικούς φίλους που είναι αφιερωμένοι στις προοπτικές της χώρας.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η οικοδόμηση φιλίας με τις γειτονικές χώρες και το κλείσιμο όλων των εκκρεμών ζητημάτων είναι ένδειξη ότι η «Μακεδονία» δείχνει με τους τρόπους της  ότι οι  ευρωπαϊκές αξίες  καθοδηγούν τα Δυτικά Βαλκάνια.
Αναφερόμενος στη δημοψήφισμα είπε ότι οι πολίτες με το «ναι» θα επιβεβαιώσουν τις αλλαγές και θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας.
Επεσήμανε ότι οι έρευνες δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών υποστηρίζει το δημοψήφισμα και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί ένα ποσοστό συμμετοχής άνω του 50% του συνολικού αριθμού των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι εκτός από τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα εφαρμόζονται σοβαρές αριστερές πολιτικές που είχε υποσχεθεί προεκλογικά, σύμφωνα με το Μακ Φαξ.
 
 

Ανατολική Ουκρανία- Ντονέτσκ: Σκοτώθηκε ο Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο




Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα ‘Λάιφ’, ο επικεφαλής της  ‘Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ’- DNR, Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, υπέκυψε στα τραύματά του σε νοσοκομείο του Ντονέτσκ, όπως μας πληροφορεί η Μπομπάνα Αντζέλκοβιτς από τη Σερβία.

Η δημοσιογράφος αναφέρει ότι ο Ζαχαρτσένκο ήταν ηλικίας 42 ετών, επικεφαλής της DNR από τις 4 Νοεμβρίου του 2014.
 Του είχε απονεμηθεί το Χρυσό Αστέρι του ήρωα του Ντονέτσκ, δύο σταυροί του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Νικολάου του Ευαγγελιστή, 1ου και 2ου βαθμού και παράσημο του Τάγματος «Για την Πίστη στο Χρέος».
 
 

Σκόπια: Οι μητροπολίτες χαρακτηρίζουν ως ‘προδότη’ την Αρχιεπίσκοπο Σκοπίων




Μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων, να χαρακτηρίσει ως ‘αντικρατική’ την πολιτική του πρωθυπουργού της χώρας, Ζόραν Ζάεφ,  που επιδιώκει την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της χώρας, τώρα ορισμένοι μητροπολίτες φέρονται να επιτίθενται κατά του αρχιεπισκόπου Στέφαν, ο οποίος δεν υπέγραψε  την απόφαση αυτή.

Μέρος του σλαβικού Τύπου των Σκοπίων, δεν διστάζει να τον χαρακτηρίσουν ως ‘προδότη’ της χώρας, για την στάση του σε σχέση με το επερχόμενο δημοψήφισμα, αφού αποφεύγει να προβεί σε δηλώσεις για αυτό.
Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η στάση του Αρχιεπισκόπου έχει αλλάξει από το 2017 και την δικαιολογούν  με τη φράση:  ‘είναι γνωστή η σχέση που έχει αποκτήσει με την αμερικανική πρεσβεία’, γράφοντας ότι ακολουθεί την πολιτική των Δυτικών.

Σε επίσημη φωτογραφία του Υπουργείου Πολιτισμού των Σκοπίων, που δημοσιεύθηκε μετά την παραλαβή μέρους των διοργανωτών του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ «Σκούπι 2018», υπάρχουν δύο χαρακτηριστικά στοιχεία.

Πρώτον, δεν υπάρχει η σημαία των Σκοπίων, ένα θέμα για το οποίο τα σλαβικά δημοσιεύματα γράφουν ότι έγινε σκόπιμα από τον Αλβανό υπουργό Πολιτισμού, Ασάφ Αντέμι. Το θεωρούν, μάλιστα, ως προβοκάτσια, στην υποβόσκουσα διένεξη Αλβανών και Σλάβων.
Δεύτερον, στη φωτογραφία παρουσιάζεται και η «Βόρεια Κύπρος» ως κράτος με τη  σημαία της, μαζί με την Τουρκία, Αλβανία, Ουκρανία, Κοσσυφοπέδιο, Βουλγαρία, Μεξικό, Αργεντινή. (Στη φωτό η τελευταία δεξιά).
Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που αποτελεί μέρος του ετήσιου προγράμματος του υπουργείου Πολιτισμού για την υποστήριξη έργων εθνικού ενδιαφέροντος, όπως σημειώνεται.
Στη διάρκεια του φεστιβάλ οι συμμετέχοντες χώρες (μεταξύ αυτών και το Κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου, ως ‘Βόρεια Κύπρος’) με λαογραφικά και παραδοσιακά συγκροτήματα κάνουν γνωστή την παρουσία τους στο κοινό με συναυλίες. Σήμερα θα γίνει στο δήμο Σαράι και αύριο στο «Σκεντέρμπεη» στα Σκόπια.
Χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα στα Σκόπια που λέει «Δίνουμε 1000 δολάρια σε όποιον βρει τη σημαία της ‘Μακεδονίας’ στην φωτογραφία».
 
 
Πηγη:

Σκόπια: Ο πρόεδρος Ιβάνοφ δεν θα ψηφίσει στο δημοψήφισμα


Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ δεν θα βρίσκεται στη χώρα κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος για την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» ανέφεραν σήμερα πολλά τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων, ζήτησε επιβεβαίωση ή άρνηση των ειδήσεων από το Γραφείο του Προέδρου το πρωί, αλλά δεν έλαβε επίσημη απάντηση σχετικά με το εάν ο πρόεδρος θα είναι παρών στη χώρα στις 30 Σεπτεμβρίου, μια ημερομηνία που καταγράφεται ως ιστορική.
Σύμφωνα με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνται το συμβούλιο του προέδρου Ιβάνοφ, ο πρόεδρος δεν θα μπορούσε να ψηφίσει «κατά» ή «υπέρ» στο δημοψήφισμα επειδή θα αντιπροσωπεύσει τη χώρα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
«Η απουσία από τη χώρα είναι αποτέλεσμα του διορθωμένου «συστήματος εκ περιτροπής», σύμφωνα με το οποίο ο πρωθυπουργός πηγαίνει στη Νέα Υόρκη  τον ένα χρόνο και το άλλο έτος ο αρχηγός του κράτους», γράφουν τα ΜΜΕ επικαλούμενα το Γραφείο του Ιβάνοφ.
Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, αρχίζει κάθε χρόνο την τρίτη Τρίτη του Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί από τις 25 Σεπτεμβρίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με το προκαταρκτικό χρονοδιάγραμμα των συμμετεχόντων στην κύρια συζήτηση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, που ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα τους, ο πρόεδρος Ιβάνοφ θα μιλήσει στις 27 Σεπτεμβρίου στην πρωινή συνεδρίαση.
 
 

Σλαβομακεδόνες Αλβανίας συζήτησαν με τον Ζάεφ για ζητήματα εκπαίδευσης


«Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ συναντήθηκε σήμερα με εκπροσώπους της ‘μακεδονικής’ κοινότητας στην Αλβανία, τον Ευτίμ Μιτρέφσκι και τον Νίκο Κιτάνι, οι οποίοι εκπροσωπούν  τη μειοψηφία στην επιτροπή για τις εθνικές μειονότητες στην αλβανική κυβέρνηση», σύμφωνα με σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

Η συζήτηση εστιάσθηκε στα πιο τρέχοντα θέματα, καθώς και στα αποτελέσματα της βαθύτερης επικοινωνίας της κοινότητας των «Μακεδόνων»  (Σλάβων) στην Αλβανία, πληροφορεί με δελτίο Τύπου η κυβέρνηση.
«Θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την υποστήριξη σε επίπεδο αρχών, προς τους «Μακεδόνες» που ζουν και εργάζονται στην Αλβανία. Υπάρχει ένα θετικό πολιτικό κλίμα για αυτό», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.
Οι εκπρόσωποι της σλαβικής κοινότητας στην Αλβανία, υπέβαλαν συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την εκπαίδευσης των κατοίκων της Μάλα Πρέσπας, του Γκόλο Μπάρντο και της Κορυτσάς.
Σύμφωνα με τη δήλωση, κατά τη συνάντηση εκφράσθηκε η υποστήριξη τους για τις επιτυχημένες διαδικασίες που οδηγούν στην πρόοδο της ‘Μακεδονίας’ στην ευρωατλαντική ενσωμάτωση.
Συμφωνήθηκε, οι επαφές να συνεχισθούν μέσω των εργασιών για ενδεχόμενες πρωτοβουλίες που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση.
 
 

Η ΘΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΠΗΓΕ ΧΑΜΕΝΗ; Ε ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ;





























                                ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΡΩΙΚΗ ΣΤΡΩΜΝΙΤΣΑ

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Τα γεγονότα στην ολέθρια για τον Ελληνισμό μάχη του Αλή Βεράν στην Μικρά Ασία το 1922









Τι συνέβη στην μάχη του Αλί Βεράν που επέλεξε ο Ρ.Τ.Ερντογάν να την εορτάσει σήμερα ως την βασική νίκη που συνετέλεσε στην εκδίωξη των Ελλήνων από την Μικρά Ασία;
Ύστερα από την αποτυχημένη για τους Ελληνες έκβαση της μάχης του Σαγγαρίου ποταμού στις πύλες της Άγκυρας τον Ιούνιο του 1921, οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που λάμβαναν μέρος στη Μικρασιατική εκστρατεία ("Στρατιά Μικράς Ασίας") συνεπτύχθησαν, υποχωρώντας στις οχυρωμένες βάσεις εξόρμησής τους, επί της γραμμής Εσκί Σεχίρ – Αφιόν Καραχισάρ, δυτικά του ποταμού Σαγγαρίου.
Η μάχη του Αλή Βεράν (17-20 Αυγούστου 1922) διεξήχθη σε ένα στενό πέρασμα ανάμεσα στους δίδυμους λόφους "Κιουτσούκ" και "Μπουγιούκ Αντά" και παρά τους πρόποδες των ορέων "Μουράτ", "Χασάν Ντεντέ" και "Αντά Τεπέ".
Αντίπαλοι ήταν, από τη μια τα Α΄ και Β΄ Σώματα του ελληνικού στρατού (υποστηριζόμενα από τις 9η, 12η και 13η Μεραρχίες πεζικού), με διοικητή τον αρχιστράτηγο Νικόλαο Τρικούπη και από την άλλη, τμήματα υπό την ηγεσία του ίδιου του Μουσταφά Κεμάλ, που αποτελούσαν τον κύριο όγκο της συνολικής δύναμης του τουρκικού στρατού.
Οι Τούρκοι δεν ήταν περισσότεροι αριθμητικά, ούτε είχαν περισσότερα βαρέα όπλα. Είχαν όμως ηθικό και ηγεσία, κάτι που η ελληνική πλευρά δεν είχε.
Η έκβαση της μάχης υπήρξε ολέθρια για τον Ελληνικό Στρατό, καθώς η πλειοψηφία των Ελλήνων στρατιωτών είτε φονεύθηκε, τραυματίσθηκε ή παραδόθηκε, ενώ επακολούθησε σφαγή αρκετών εκ των τραυματισμένων (και μέρους ακόμη των συλληφθέντων Ελλήνων), από Τούρκους ατάκτους και χωρικούς.
Δυστυχώς από το καλοκαίρι του 1921 έως τον Αύγουστο του 1922, ευρισκόμενη σε οικονομική δυσχέρεια, η κυβέρνηση των Αθηνών έστρεψε τη δραστηριότητά της στο διπλωματικό πεδίο, αναζητώντας συμβιβαστική λύση και δεν ενίσχυσε την Στρατιά, ούτε ενέκρινε επιθετικές επιχειρήσεις.
Κάτι ανάλογο έγινε και στην Κύπρο το 1974 μεταξύ του Α' και του Β'Αττίλα.
Αντίθετα η τουρκική στρατιά η οποία βρήκε το χρόνο να ενισχυθεί σε άνδρες, πολεμοφόδια και υλικό.
Ωστόσο, η τουρκική πλευρά απέρριψε κάθε είδους μεσολαβητική πρόταση, επιδιώκοντας την ολοκληρωτική επικράτησή της στο στρατιωτικό πεδίο. Τα ξημερώματα της 15 Αυγούστου του 1922 (ανήμερα της χριστιανικής εορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου) εκδηλώθηκε η κύρια αντεπίθεση των τουρκικών δυνάμεων σε βάρος της γραμμής του ελληνικού μετώπου, στον πλέον αφύλακτο νότιο τομέα τους, την περιοχή του Αφιόν Καραχισάρ.
Αρχικά (16 Αυγούστου), η επίθεση αποκρούσθηκε από την ελληνική IV Μεραρχία Πεζικού στην τοποθεσία "Χαμούρκιοϊ-Ιμπουλάκ" (σκοτώθηκαν οι αξιωματικοί της Γεώργιος Παπαστεργίου, Γεώργιος Καλλιαγκάκης, Αθανάσιος Πουρνάρας κ.α.).
Τα ελληνικά τμήματα κυκλώθηκαν απο τίς τουρκικές μεραρχίες και υποχρεώθηκαν να αναχωρήσουν προς δυσμάς κατά τις πρώτες νυκτερινές ώρες.
Παράλληλα, η ελληνική XII Μεραρχία συμπτύχθηκε επιτυχώς με τη σύμπραξη των 33ου και 43ου Συνταγμάτων Πεζικού, που ανέκοψαν την προέλαση της 5ης Τουρκικής Μεραρχίας Πεζικού και της 1ης Τουρκικής Μεραρχίας Ιππικού, προξενώντας τους σημαντική φθορά.
Μετά τα δυο πρώτα 24ωρα της σύγκρουσης, ο ελληνικός στρατός απώλεσε την πρωτοβουλία των κινήσεων και η ηγεσία του βρέθηκε σε κατάσταση σύγχυσης, καθώς ο διοικητής της Ι Μεραρχίας υποστράτηγος Αθανάσιος Φράγκος και ο επικεφαλής του Α΄ Σ.Σ. υποστράτηγος Νικόλαος Τρικούπης αδυνατούσαν να συνεννοηθούν μεταξύ τους προκειμένου να καταστρώσουν κοινό σχέδιο δράσης.
Από την άλλη, οι τούρκοι επιτελείς είχαν καταρτίσει ευφυές (όπως αποδείχθηκε στην πράξη) σχέδιο εγκλωβισμού και εξολόθρευσης του ελληνικού στρατού[3]. Την έμπνευση της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας περιγράφει επακριβώς απόσπασμα από ομιλία του Κεμάλ, ενώπιον της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, στο οποίο διατύπωσε τα εξής: «Η ιδέα μας ήταν να δώσουμε μία μάχη συντριβής, συγκεντρώνοντας τις κύριες δυνάμεις μας επί μιας πτέρυγας, εάν ήτο δυνατό, έναντι της εξωτερικής πτέρυγας του εχθρού. Βρήκαμε ως λύση ορθή να συγκεντρώσουμε τις κύριες δυνάμεις μας νότια της δεξιάς πτέρυγας του εχθρού, η οποία βρισκόταν στη περιοχή του Αφιόν Καραχισάρ και μεταξύ του ποταμού Τσάϊ και του Τουμλού Μπουνάρ. Εκεί βρισκόταν η σπουδαιότερη και η μάλλον εύτρωτος τοποθεσία του εχθρού. Υπήρχε η αντίληψη ότι το αποτέλεσμα θα ήταν ταχύ και αποφασιστικό εάν επιτιθέμεθα εκ της πλευράς αυτής».
Παρόμοια όμως ήταν η οδηγία επιχειρήσεων που είχε εκδώσει από τις 25 Ιουλίου ο Τούρκος επικεφαλής διοικητής του δυτικού μετώπου Ισμέτ Πασάς - Ινονού προς τους διοικητές των 1ης και 2ης τουρκικών στρατιών, όπου αναφέρει επακριβώς: «Αντικειμενικός σκοπός της επιθέσεως είναι να ριφθεί το κύριο εχθρικό σώμα προς βορρά, ηττώμενο σε γενική μάχη που θα αρχίσει και θα εξελιχθεί στο Αφιόν, στα όρη Ακάρ και τη προέκτασή τους». 
Σύμφωνα με την επίσημη ιστορία του Γ.Ε.Σ.:
«Ο πανικός επετείνετο, η ανάμιξις των τμημάτων ηύξανε και ταχύτατα επηκολούθησε άτακτος φυγή. Το βαρύ και το πεδινόν πυροβολικό, τα αυτοκίνητα και τα λοιπά τροχοφόρα εγκατελείφθησαν υπό των φευγόντων επί της οδού. Εις μάτην ο Διοικητής της IV Μεραρχίας προσπάθησε να επαναφέρη την τάξιν δια της αποστολής αξιωματικών του Επιτελείου του, οι πανικόβλητοι εις ουδένα υπήκουον».
Πρόθεση του Τρικούπη ήταν να κατευθυνθεί προς το Μπανάζ, όπου βρισκόταν η δύναμη του Φράγκου και σύμφωνα με τη διαταγή του αρχιστράτηγου Χατζανέστη, να ενωθεί μαζί του και να υποχωρήσουν συντεταγμένα προς τη Σμύρνη.
Ωστόσο, ο εχθρός τον καθήλωσε και τον υποχρέωσε να οδηγήσει τις μονάδες του στο στενό του Αλή Βεράν, όπου είχε οι Τούρκοι είχαν προβεί στην εγκατάσταση ισχυρών οχυρωματικών θέσεων με μονάδες πυροβολικού.
Οι Ελληνες στρατιώτες εγκαταστάθηκαν στους δίδυμους λόφους Αντά, επιστρατεύοντας κάθε διαθέσιμη εφεδρεία. Ενώ η μάχη μαινόταν αμφίρροπη, ένας απεσταλμένος του διοικητή του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων (ανθλγος Κωνσταντίνος Καραμάνος) κατέφθασε στο αρχηγείο του Τρικούπη και του μετέφερε μήνυμα σύμφωνα με το οποίο (Επίσημη Έκθεση-Αναφορά Νικόλαου Τρικούπη): «Ότι αποσταλείς σύνδεσμος μου ανέφερε προφορικώς, ότι υπήρχεν ήμιονική οδός, ήτη έκ τού χώρου τής μάχης εβαίνε προς τήν ύπό τού συνταγματάρχου Πλαστήρα κατεχομένην θέσιν, πρός νύκτα, εάν έπεθύμουν. Δεδομένου, όμως, ότι αί μονάδες εστερούντο τελείως, ου μόνον τροφών, αλλά καί ανεφοδιασμού, αν βεβαίως δέν θά επετύγχανον επί τών κορυφών τών ορέων τού Τουμλού Μπουνάρ, διά τούτο απεφάσισα, εάν ή μάχη εξειλίσσετο ομαλώς, μέχρις επελεύσεως τού σκότους, νά κατευθύνω τά στρατεύματα πρός Μπανάζ, όπου, ώς έκ τής προστασίας τού αποσπάσματος Πλαστήρα επί τού Χασάν Ντεντέ Τεπέ, υπήρχε μεγίστη πιθανότης νά συναντηθώ μετά τών Μεραρχιών 1ης και 7ης…».
Ο Τρικούπης (ως διοικητής του Α΄Σ.Σ.) με τη σύμφωνη γνώμη του στρατηγού Κίμωνα Διγενή (διοικητή του Β' Σ.Σ.) έλαβε την απόφαση να μην υποχωρήσει άμεσα αλλά να συνεχίσει προς Μπουνάρ.
Με την ανατολή του ηλίου, οι τομείς των ελληνικών μεραρχιών Ι , ΙV και V, μεταξύ του ποταμού Ακάρ (παραποτάμου του ποταμού Σαγγαρίου) και του Τουμλού Μπουνάρ δέχθηκαν επίθεση από ανατολάς και νότου.
Οι ελληνικές μονάδες υπέστησαν καταιγισμό βολών πυροβολικού και είχαν τεράστιες απώλειες. Οι επιθέσεις του τουρκικού Πεζικού και Ιππικού που ακολούθησαν του κανονιοβολισμού, αποκρούσθηκαν χάρις στις ύστατες προσπάθειες των Ελλήνων στρατιωτών, όμως η πλάστιγγα σύντομα έγειρε σε βάρος τους. Αρκετά τμήματα πανικοβλημένα, διαλύθηκαν και επιχείρησαν να σωθούν με άτακτη φυγή, αλλά σφαγιάσθηκαν από τους Τούρκους ιππείς.
Σημειώθηκαν τότε πολλά περιστατικά που καταδείκνυαν το βαθμό του πανικού αλλά και της απελπισίας των ελλήνων στρατιωτών, όπως περιπτώσεις κατά τις οποίες αξιωματικοί πυροβολήθηκαν από τους λιποτακτούντες φαντάρους, που εν συνεχεία και στην προσπάθεια διαφυγής τους, προέβαιναν σε βιαιοπραγίες κατά τούρκων αμάχων.
Εξαίρεση αποτέλεσε η συντεταγμένη υποχώρηση του 5/42 Ευζωνικού Συντάγματος (Πλαστήρα) που κάλυψε επιτυχώς την υποχώρηση της 1ης μεραρχίας, υποχρεώνοντας τον αντίπαλο Τούρκο διοικητή Ρεσάτ Μπέη (ο οποίος απέτυχε να ανατρέψει τους Έλληνες από τη θέση τους στο ύψωμα 1310 εντός μίας ώρας, όπως είχε υποσχεθεί στο Κεμάλ) να αυτοκτονήσει από ευθιξία.
Ωστόσο, οι τουρκικές δυνάμεις κατέλαβαν ένα στρατηγικό σημείο, το "Δασωμένο Λόφο" που τους επέτρεψε να ελέγχουν το σύνολο του πεδίου μάχης.
Ο ταγματάρχης Βλάχος και αντισυνταγματάρχης Κωνσταντίνος Τσάκαλος προσπάθησαν να συγκρατήσουν τους άνδρες τους, αλλά δεν τα κατάφεραν, με τον δεύτερο να φονεύεται.
Επίσης, μαχόμενος έπεσε ο αντισυνταγματάρχης Αθανάσιος Σακέτας, που αρνήθηκε να παραδοθεί στους τούρκους και διέταξε γενική επίθεση των ανδρών του. Περαιτέρω, ο ουλαμός των υποψήφιων έφεδρων αξιωματικών εξολοθρεύτηκε ολοσχερώς.
Μέσα στη νύκτα της 17ης προς 18η Αυγούστου 1922, τα τμήματα του Τρικούπη προσπάθησαν να αναζητήσουν δίοδο σωτηρίας προς το Ουσάκ όπου γνώριζαν ότι θα βρισκόταν ο Φράγκου με τους δικούς του άνδρες.
Όμως, αποπροσανατολίσθηκαν λόγω του ορεινού εδάφους ("Μουράτ Νταγ") και έχασαν το δρόμο τους περιπλανώμενα, με αποτέλεσμα να φτάσουν έπειτα από τρεις ολόκληρες ώρες στην περιοχή Ογιουτσούκ, όπου όμως -προς γενική απογοήτευση- δεν βρισκόταν πια ο Πλαστήρας με το Σύνταγμά του, έχοντας αποχωρήσει δυο ώρες πριν.
Το στενό πέρασμα είχε πια περιέλθει στην κατοχή του τουρκικού Ιππικού και ο Τρικούπης δίστασε να σχεδιάσει διάσπαση των εχθρικών θέσεων, με μόνο τον συνταγματάρχη Γαρδίκα (διοικητή της 9ης Μεραρχίας) να το επιχειρεί, να κατορθώνει το στόχο του και να φτάνει στην αμαξιτή οδό που συνέδεε το Τσεντές με το Ουσάκ.
Στις 19 Αυγούστου οι άνδρες του Τρικούπη και του Διγενή (ακολουθούμενοι από άμαχους πρόσφυγες ελληνικής και αρμένικης καταγωγής) μετέβαλλαν την κατεύθυνσή του δις, προκειμένου να αποφύγουν τις εχθρικές δυνάμεις που τους καταδίωκαν. Την επόμενη μέρα (20 Αυγούστου) εισήλθαν στο τουρκικό χωριό Καρατζά Χισάρ, συμπληρώνοντας ένα 5μερο πορείας και συνεχών μαχών.
Εκεί, γέροντες Τούρκοι τους πληροφόρησαν ότι το Ουσάκ είχε καταληφθεί. Κατόπιν της είδησης αυτής, αλλά και λόγω άρνησης των απολύτως εξουθενωμένων ανδρών τους να συνάψουν περαιτέρω μάχη, ο Τρικούπης και ο Διγενής (μαζί με τους συνταγματάρχες Μερεντίτη, Βασιλακόπουλο, Ιατρίδη και Καλιμπαλή[9]) και παρά τις αντιρρήσεις του ταγματάρχη Βλάχου που έσχισε τις επωμίδες του, αναγκάσθηκαν να γίνουν οι πρώτοι έλληνες στρατηγοί στα χρονικά που θα παραδίνονταν στους αντιπάλους τους, σε μια απόσταση 30 χλμ. μακριά από το Τουμλού Μπουνάρ, από όπου είχαν ξεκινήσει. Μάλιστα ο ίδιος ο Κεμάλ Ατατούρκ ενημέρωσε τον Τρικούπη πως είχε προαχθεί σε αντιστράτηγο, μετά την παύση του Χατζανέστη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί από τους μικρασιάτες εθελοντές που μετείχαν στις μονάδες προτίμησαν να αυτοκτονήσουν αντί να παραδοθούν ζωντανοί στους Τούρκους, οι οποίοι θα τους εκτελούσαν μετά από βασανιστήρια επί τόπου, ως ενόχους εσχάτης προδοσίας, καθώς θεωρούνταν Τούρκοι υπήκοοι.
Παρόμοια τύχη επιφυλάχθηκε και για τις μονάδες του υποστράτηγου Αθανάσιου Φράγκου, που από το πρωΐ της 19ης Αυγούστου είχαν συνενωθεί στο Ουσάκ με αξιωματικούς και οπλίτες της IV Μεραρχίας, υπό τον ταγματάρχη Τσολάκογλου.
Το βράδυ της 16ης Αυγούστου το σύνολο της δύναμης, πλην του 5/42 Συντάγματος το οποίο ήταν προωθημένο στην τοποθεσία Χασάν Ντεντέ Τεπέ, αναμένοντας να φτάσει εκεί ο Τρικούπης, ήταν καθηλωμένο στην περιοχή του Τσουρούμ Νταγ, στα δυτικά του Τουμλού Μπουνάρ. Ο Φράγκου δέχθηκε συνεχείς επιθέσεις τουρκικών δυνάμεων και υποχρεώθηκε να συμπτυχθεί προς τη σιδηροδρομική γραμμή ανατολικά του Ουσάκ, εγκαταλείποντας τις θέσεις του στην κοιλάδα Μπανάζ.
Στη μάχη που ακολούθησε, ο τομέας που κάλυπτε το 34ο Σύνταγμα (Ιωάννης Πιτσίκας) άντεξε αρχικά, αλλά όταν το 4ο Σύνταγμα (Χατζηγιάννη) υποχώρησε άτακτα χωρίς ιδιαίτερη πίεση, ολόκληρη η άμυνα κατέρρευσε. Στις 23 Αυγούστου ο Φράγκου με την υποστήριξη του Συντάγματος Πλαστήρα επικράτησαν των αντιπάλων δυνάμεων στη μάχη του Σαλιχλί, απωθώντας τους.
Στις 24 Αυγούστου οι άνδρες του Φράγκου έφθασαν καταπονημένοι στο Νυμφαίο, από όπου -παρακάμπτοντας τη Σμύρνη και υποστηριζόμενοι συνεχώς από τον Πλαστήρα- αναχώρησαν πάραυτα για τον Τσεσμέ, μέσω του οποίου διαπεραιώθηκαν στη Μυτιλήνη, μαζί με μικρές άλλες διασωθείσες μονάδες (τμήματα του Α' Σ.Σ. υπό τον συνταγματάρχη Γονατά, άνδρες της ΙΙ Μεραρχίας και της Ανεξάρτητης Μεραρχίας υπό το στρατηγό Θεοτόκη κ.α.)[10] Παρά τις μεμονωμένες αυτές εξαιρέσεις, το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής στρατιάς είχε ηττηθεί ή αιχμαλωτισθεί.
Μια φάλαγγα 1.500 ανδρών με 82 αξιωματικούς υπό την ηγεσία του υποστράτηγου Δημ. Δημαρά και του συνταγματάρχη Κολλιδόπουλου παραδόθηκε στο όρος Μουράτ Νταγ, έχοντας μείνει χωρίς τροφή και πυρομαχικά. Μόνο μια μεγάλη μονάδα, η φάλαγγα υπό τον συνταγματάρχη Γαρδίκα κατάφερε να αποφύγει την αιχμαλωσία. Επίσης, 400 άνδρες κατόρθωσαν να διαφύγουν υπό την ηγεσία του δεκανέα Κομνηνού Πυρομάγλου.
Σύμφωνα πάντοτε με την επίσημα καταγεγραμμένη ιστορία του Γ.Ε.Σ./Δ.Ι.Σ. οι ελληνικές απώλειες ανήλθαν σε 2.000 νεκρούς, 4.000 τραυματίες και επιπλέον 190 αξιωματικούς (περιλαμβανομένου του Τρικούπη) και σχεδόν 4.500 στρατιώτες αιχμαλωτισθέντες.
Στις 17 Αυγούστου, παρά ταύτα, ο αρχιστράτηγος Χατζηανέστης είχε αποστείλει από τη Σμύρνη όπου βρισκόταν, τηλεγράφημα προς τις μαχόμενες δυνάμεις του μετώπου, αναφέροντας: "Ο ένδοξος Ελληνικός Στρατός, ο τόσας δάφνας δρέψας, ευρίσκεται μετά αγώνας τεσσάρων μόνον ημερών, και υπό την πίεσιν εχθρού ουχί υπερτέρων δυνάμεων, ένθεν του Τουμλού Μπουνάρ. Άνδρες και μεταγωγικά διαρρέουσι προς το εσωτερικόν.
Σώματα και Μεραρχίαι υποχωρούν άνευ διαταγής. Παρασκευάζεται ούτω κατάστασις φέρουσα το όνειδος, το αίσχος και την ατιμίαν. Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και στρατιώται!
Δια την τιμήν σας, δια την τιμήν της Πατρίδος και του Ελληνικού ονόματος, ο εχθρός πρέπει να συγκρατηθή και να συντριβή ταχέως, ταχύτατα. Η προς την Σμύρνην άγουσα πρέπει να φραχθή δια των στηθών όλων σας και πάση θυσία, ως φέρουσα άλλως όχι μόνον προς την Σμύρνην, αλλά και προς την αιχμαλωσίαν και την ατίμωσιν.
Τονώσατε το ηθικόν και εμπνεύσατε εις τας ψυχάς πάντων ότι η σωτηρία έγκειται μόνον εις την συνοχήν και την πειθαρχίαν.
Πρέπει να εννοήσωσι πάντες ότι, μη απωθούντες τον εχθρόν, λιποψυχούντες και διαρκώς υποχωρούντες, θα επανέλθωσι μίαν ημέραν αλλ’ αργότερον εις την Πατρίδα και τα χωρία των, φέροντες επί του μετώπου των όχι την δάφνην ην μετά τόσους κόπους και μόχθους απέκτησαν, αλλά στίγμα, κηλίδα ανεξίτηλον, ρυπαίνουσα αυτούς και τους απογόνους των".
Στις 19 Αυγούστου, δυο ημέρες πριν παυθεί από τα καθήκοντά του, ο Χατζηανέστης στέλνει στον υποστράτηγο Φράγκου το εξής τηλεγράφημα:
"Κοινοποιήσατε εις άπαντας τους υφ’ υμάς την κάτωθι διαταγήν μου. Ως να μη ήρκει η ακατάσχετος υποχώρησις, ήτις τείνει να μετατραπή εις φυγήν, εμπρησμοί, ατιμώσεις, βιασμοί, σφαγαί συμπληρούσι την απαισίαν εικόνα.
Οι φυγάδες πληθύνονται, η αποσύνθεσις επεκτείνεται και όμως δεν απέχει πολύ η γραμμή ην ως έσχατον όριον της συμπτύξεως ώρισα και ένθεν της οποίας απαγορεύω απολύτως πάσαν υποχώρησιν άνευ ειδικής διαταγής μου, καθιστών ατομικώς υπευθύνους τους διοικητάς των μονάδων, καθ’ ων θα εφαρμόσω αμειλίκτως τον νόμον εάν αυτοβούλως άλλως ενεργήσωσιν.
Οι δειλοί, οι άνανδροι, οι φυγάδες ας απέλθωσι συναποφέροντες μετ’ αυτών το αίσχος και την ατίμωσιν, αλλ’ οι πιστοί εις τον όρκον των, οι αληθείς άνδρες, οι Έλληνες, όσοι και αν είναι, να παραμείνωσιν εκεί ακλόνητοι μέχρι της ελεύσεως των εκ Θράκης και Β. Μετώπου αναμενόμενων ενισχύσεων, διότι άλλως βαίνομεν ραγδαίως και αμετακλήτως προς τον όλεθρον και την καταισχύνην".
Στον αντίποδα, ο Κεμάλ τηλεγράφησε προκλητικά προς την ελληνική πλευρά: «Έλληνες, θυμηθείτε την ιστορία σας και σταθείτε να δώσετε μια μάχη» Σε άλλο σημείο, η ιστορία ΓΕΣ/ΔΙΣ αναφέρει: «Αι ελληνικαί δυνάμεις αίτινες επολέμησαν εις Αλή Βεράν, ετίμησαν τα όπλα των μέχρι τέλους. Αλλ’ οι ήρωες του σκληρού τούτου αγώνος, παρέμειναν αφανείς λόγω της ολέθριας εκβάσεως αυτού».


Πηγη:Pronews.gr

Έκκληση προέδρου Αλβανίας σε Αλβανούς Σκοπίων να υποστηρίξουν το δημοψήφισμα


Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, σε συνέντευξή του στα «Αλβανικά Νέα» αναφερόμενος στην πΓΔΜ, δήλωσε ότι η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των Σκοπίων και της Αθήνας για το όνομα, ανοίγει μια νέα προοπτική για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ενσωμάτωσή της στην ΕΕ, συμβάλλοντας στην ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή.

Ο Μέτα πρόσθεσε ότι ο αλβανικός πολιτικός παράγοντας στην πΓΔΜ έχει έναν αναντικατάστατο ρόλο, τόσο κατά τη διαδικασία της εσωτερικής πολιτικής αλλαγής και της κοινωνικής συνοχής, όσο και στην ευρωατλαντική διαδικασία της «Μακεδονίας».
«Καλώ όλους τους Αλβανούς της ‘Μακεδονίας’ να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα στις 30 Σεπτεμβρίου  και να ψηφίσουν για τη Συμφωνία, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο όχι μόνο προς το συμφέρον της ενσωμάτωσης της «Μακεδονίας», αλλά και για το δικό τους, για το μέλλον της χώρας», είπε ο πρόεδρος Μέτα.

Αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια: Οι πολίτες θα αποφασίσουν για το μέλλον τους



Θέλουμε η «Μακεδονία» να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Οι ΗΠΑ είναι συνεργάτης της «Μακεδονίας» επί 25 χρόνια και πιστεύουμε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αν και είναι δύσκολη, ωστόσο, είναι ένας δίκαιος συμβιβασμός που ανοίγει το δρόμο προς ένα λαμπρό μέλλον, δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζες Μπέιλι, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην πόλη Πρίλεπ.

Ο Αμερικανός πρέσβης επισκέφθηκε την εταιρεία ‘Στάρα Φούρνα’/ „Стара Фурна“, όπου συναντήθηκε με νέους από το Πρίλεπ, συναντήθηκε, επίσης,  με τον Δήμαρχο της πόλης, Ίλια Γιοβανόφσκι και την επιχειρηματική κοινότητα στο περιφερειακό εμπορικό επιμελητήριο του Πρίλεπ.
«Η ημέρα ξεκίνησε με μια επίσκεψη σε μια μικρή επιχείρηση στον ‘Στάρα Φούρνα’/’Παλιός Φούρνος’, που είναι μία από τις ιστορικές επιχειρήσεις, στις οποίες μπορεί κανείς να δει ένα μεγάλο επιχειρηματικό πνεύμα και αποδεικνύει ότι μπορείτε να δημιουργήσετε και να ολοκληρώσετε την αύξηση της καθημερινής απασχόλησης.
» Συναντήθηκα με μια ομάδα νέων, μέσα στο πνεύμα της ιστορικής στιγμής και του μέλλοντος της «Μακεδονίας», με το επερχόμενο δημοψήφισμα, τη συμφωνία των Πρεσπών, που αν και είναι δύσκολη, είναι ένας δίκαιος συμβιβασμός, ο οποίος ανοίγει το δρόμο προς αυτό το λαμπρό μέλλον. 
Αυτή είναι μια δύσκολη απόφαση, διότι όπως ανέφερα, είναι συνέπεια ενός δύσκολου συμβιβασμού. 
Αλλά, νομίζω, ότι οι άνθρωποι που σκέφτονται πρέπει να κοιτάξουν την ουσία αυτής της συμφωνίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να γνωρίζουν το περιεχόμενο της Συμφωνίας, να προχωρήσουν σε δημοψήφισμα και να αποφασίσουν σύμφωνα με τη δική τους γνώμη, τι είναι καλύτερο για αυτούς και ότι οι ίδιοι λαμβάνουν την απόφαση.
«Εμείς, οι Ηνωμένες Πολιτείες, θέλουμε να δούμε τη «Μακεδονία» να γίνει το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ ως «Βόρεια Μακεδονία». 
Αυτό θα συμβάλλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια. Οι γείτονές σας  θα είναι υποχρεωτικά σύμμαχοί σας, που θα συνδέονται με την  ανεξαρτησία και την κυριαρχία σας. Θα ανοίξουν οι πόρτες για μεγαλύτερες και ασφαλέστερες επενδύσεις στη χώρα σας. Νομίζω ότι αξίζει να επενδύσουμε σε ένα καλύτερο μέλλον. Αλλά και πάλι θέλω να επαναλάβω ότι αυτή η απόφαση δεν εξαρτάται από εμάς, αλλά από τους πολίτες του Πρίλεπ, τους πολίτες της «Μακεδονίας». Και το πιο σημαντικό είναι να βγείτε έξω, να εκφράσετε την άποψή σας ανεξάρτητα ποια είναι αυτή η άποψη», είπε ο Μπέιλι.
 
 
 

Έκτακτη τηλεφωνική συνομιλία υπουργών Άμυνας Ρωσίας Τουρκίας για Συρία


Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σάιγκου και το Τούρκος ομόλογός του, Χουλουσί Ακάρ, συζήτησαν τηλεφωνικά τις νέες εξελίξεις στη Συρία και την κατάσταση που διαμορφώνεται, έπειτα από πληροφορίες για επικείμενη επίθεση των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ιζβέστια, η συζήτηση ήταν θετική και η συνομιλία συμπεριλάμβανε την ασφάλεια στην περιοχή και τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
«Ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή, κυρίως στη Συρία. Συζητήσαμε για μερικά συγκεκριμένα βήματα για την Ιντλίμπ», σημειώνει και το τηλεοπτικό κανάλι ‘Ζβέζντα’ επικαλούμενο δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Ακάρ.
Σημειώνεται ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ήταν μόλις στις 24 Αυγούστου στη Μόσχα, όπου είχε συζητήσει εκ του σύνεγγυς  με τον Σόιγκου.
 

Οι Ρώσοι περιμένουν πυραυλική επίθεση των Αμερικανών στη Συρία


Τη Δευτέρα έγινε γνωστό ότι ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο οπλισμένο με πυραύλους Τόμαχοκ εισήλθε στη Μεσόγειο. 
Έτσι η συγκέντρωση των πολεμικών πλοίων  έφθασε στον αριθμό που είναι αρκετός για μια μαζική επίθεση στη Συρία.

Οι Ρώσοι στρατιωτικοί ισχυρίζονται ότι η Δυτική Συμμαχία ετοιμάζεται για στρατιωτική δράση εναντίον κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας και ότι μετά θα δικαιολογηθεί με χρήση χημικών όπλων κατά του άμαχου πληθυσμού στην επαρχία Ιντλίμπ.
Η Ρωσία ανταποκρινόμενη στις ενέργειες των  ΗΠΑ, ενισχύει επίσης τη μοίρα της στη Μεσόγειο.
Το αμερικανικό αντιτορπιλικό ‘USS Ross’ με 28 πυραύλους Τόμαχοκ, το οποίο έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει την επικράτεια της Συρίας, εισήλθε στις 25 Αυγούστου στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Αυτό αναφέρθηκε από τον επίσημο εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, προσθέτοντας ότι στον Περσικό Κόλπο βρίσκεται το ‘USS Sulivans’ με 56 παρόμοιους πυραύλους, αλλά στη στρατιωτική βάση Ελ Ουδέιντ στο Κατάρ μεταφέρθηκε το στρατηγικό βομβαρδιστικό B-1B της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας και επί αυτού βρίσκονται 24 πύραυλοι κρούζ  JASSM.
«Οι προετοιμασίες αυτές αποτελούν μια νέα επιβεβαίωση της πρόθεσης των ΗΠΑ να επωφεληθούν από τη στάση των μαχητών της ‘Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ’ (το νέο όνομα της τρομοκρατικής ομάδας ‘Τζαμπχάτ αλ Νούσρα’) για μια πυραυλική επίθεση κατά της Συρίας», είπε ο στρατηγός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι βρετανικές ειδικές υπηρεσίες προετοιμάζουν το έδαφος για τη χρήση χημικών όπλων από φιλοκυβερνητικές δυνάμεις εναντίον αμάχων στην επαρχία Ιντλίμπ. Δήλωσε ότι οι μαχητές προετοίμασαν οκτώ δοχεία χλωρίου, τα οποία παραδόθηκαν στο χωριό Χουλούς, λίγα χιλιόμετρα από την πόλη Τζισρ αλ Σουχούρ.
Ο ίδιος θα προσθέσει ότι μια ειδική ομάδα εκπαιδευμένων ισλαμιστών έφθασε στην περιοχή. Τα μέλη της είναι εκπαιδευμένα στον χειρισμό των δηλητηριωδών ουσιών υπό την καθοδήγηση ειδικών της βρετανικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας ‘ Όλιβ Γκρουπ».
Η ομάδα αυτή υποτίθεται ότι είναι επιφορτισμένη για τη δήθεν διάσωση θυμάτων χημικών όπλων με το πρόσχημα της οργάνωσης «Λευκά Κράνη», την οποία η Ρωσία κατηγόρησε επανειλημμένα ότι διαστρέβλωνε πληροφορίες.
Σύμφωνα με πηγή από τις στρατιωτικές υπηρεσίες ελέγχου, οι πληροφορίες αυτές  για την επικείμενη επίθεση επιβεβαιώθηκαν  μέσω διαφόρων σταθμών αναγνώρισης.
 
 

Στο κέντρο των Σκοπίων: Ηλεκτρονικός αριθμός θα δείχνει τα κλεμμένα χρήματα που επιστρέφονται


Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε σήμερα, ότι σύντομα θα τοποθετηθεί ένας ηλεκτρονικός πίνακας στην «Πόρτα της Μακεδονίας», στον οποίο πίνακα θα εμφαίνεται ένας αριθμός που θα δείχνει πόσα από τα κλεμμένα χρήματα (των κυβερνήσεων Γκρούεφσκι) έχουν επιστραφεί στον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τον Ζάεφ, αυτή ήταν μια προεκλογική υπόσχεση του, που είχε δώσει όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση, ζητώντας την υποστήριξη των πολιτών.
«Αυτή η υπόσχεση θα εκπληρωθεί αυτές τις ημέρες, όταν ολοκληρωθούν τα νομικά πρότυπα. Στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης δεν υπάρχουν χρήματα, για αυτό αυτόν τον πίνακα θα τον πληρώσω από τα χρήματά μου. Μετά από τη διαδικασία αυτή και όταν ολοκληρωθεί η επιστροφή των κλεμμένων χρημάτων, ο πίνακας θα παραδοθεί στο υπουργείο Πολιτισμού για να παραμείνει εκεί, δείχνοντας όμως τη θερμοκρασία, το γεωγραφικό πλάτος και μήκος των Σκοπίων και τα παρόμοια. Είναι ένα μέρος των υποσχέσεων μου που θα υλοποιηθεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζάεφ.
 
 

Η Εκκλησία των Σκοπίων τάσσεται εναντίον της αλλαγής του ονόματος


Η Σύνοδος της (σχισματικής) «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (ΜΟΕ) χαρακτηρίζει ως αντι-κρατική την πολιτική του πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, και υπερασπίζεται το συνταγματικό όνομα  του κράτους, αναφέρει σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

Η Σύνοδος απευθύνει έκκληση προς τους κρατικούς θεσμούς να προστατεύσουν το Σύνταγμα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», το συνταγματικό όνομα, την ταυτότητα, τη γλώσσα και τον ενιαίο χαρακτήρα του κράτους.
Ήδη, από το 2017, υπάρχει απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, στην οποία αναφέρεται  ότι η ΜΟΕ υπερασπίζεται το κρατικό όνομα, την ταυτότητα, τη γλώσσα και την ενότητα της χώρας, σημειώνει το δημοσίευμα.
Ο επικεφαλής της  Εκκλησίας, Στέφαν, καθώς και το σύνολο των μητροπολιτών, ακολουθούν, εδώ και χρόνια,  την πολιτική που κατεύθυνε στο VMRO-DPMNE, ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι.
Η τοποθέτηση της ΜΟΕ γίνεται εκ νέου, εν όψει του δημοψηφίσματος, όπου επιβεβαιώνει τις σταθερές της θέσεις, που αφορούν το απαραβίαστο του συνταγματικού ονόματος της «Μακεδονίας», τη συνταγματική ρητή αναφορά για τη ‘μακεδονική’ γλώσσα, τον ενιαίο χαρακτήρα της ‘Δημοκρατίας της Μακεδονίας’ και την μη απόκλιση από την ‘μακεδονική’ εθνική ταυτότητα.
 
 

Πρόεδρος Κοσόβου: Εχθρός δεν είναι η Δύση, αλλά οι αντίθετοι στη συμφωνία


Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, έγραψε σήμερα σε λογαριασμό που διατηρεί στα κοινωνικά δίκτυα, ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν είχε ποτέ πριν μια τόσο μεγάλη διεθνή προσοχή και το μόνο κακό που μπορεί να προέλθει είναι από εκείνους που «δεν θέλουν μια συμφωνία ειρήνης, με ένταξη της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, και όχι από τους δυτικούς συμμάχους».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αγγλία και σχεδόν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ συμμετέχουν στις προσπάθειες για την επίτευξη «της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας» και ότι η τελική συμφωνία, που είναι δύσκολη να επιτευχθεί, όπως δήλωσε ο Θάτσι, είναι ο πρωταρχικός στόχος για την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου και την ένταξή του στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ.
Η θέση του αυτή,  ανακοινώθηκε ενόψει των διαμαρτυριών που έχουν προγραμματισθεί για τις 7 Σεπτεμβρίου στην Πρίστινα, για τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται με το Βελιγράδι για διόρθωση των συνόρων.
Μάλιστα, όπως διαβάζουμε στη σελίδα του Χασίμ Θάτσι, ο ίδιος τάσσεται υπέρ της ανταλλαγής εδαφών με μειονοτικές περιοχές.
«Όχι στη διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου, ναι, όμως, στην ανταλλαγή εδαφών», αυτή ήταν η γενναία στάση του προέδρου Ιμπραήμ Ρουγκόβα το 1994, ενώ η στάση μου σήμερα ως προέδρου της δημοκρατίας του Κοσόβου έχει γίνει γνωστή και είναι σαφής. Δεν υπάρχει διαίρεση, αλλά ανταλλαγή,  ώστε με σύνορα μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, να καταστεί δυνατή η συνεργασία του Πρέσεβο, του Μπουγιάνοβατς και της Μέντβετζα με το Κοσσυφοπέδιο».
 
 

Η ΘΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΠΗΓΕ ΧΑΜΕΝΗ;Ε ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ;
























                                   ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Σκόπια: Οι περισσότεροι πολίτες υποστηρίζουν το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»


Οι περισσότεροι από τους πολίτες της πΓΔΜ  το νέο όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» προκειμένου η χώρα να ενταχθεί  στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα από το γνωστό αμερικανικό Ινστιτούτο IRI

Η έρευνα έδειξε ότι οι περισσότεροι πολίτες προσπαθούν να επιλύσουν τη διαμάχη με την Ελλάδα.
Η έρευνα έδειξε επίσης, σταθερή τάση αύξησης της αισιοδοξίας και της αντίληψης της εθνικής σταθερότητας.
  Η δημοσκόπηση της IRI:
Το 57% των πολιτών υποστηρίζει πλήρως την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
Το 37% των πολιτών υποστηρίζει ‘σε κάποιο βαθμό’ τη χώρα να ενταχθεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ με το νέο όνομα.
Το 57% πιστεύει στα οφέλη της συμμετοχής στις ευρωατλαντικές δομές
Το 49% των ερωτηθέντων σκοπεύουν να ψηφίσουν για να επιλύσουν τη διαφωνία ονόματος
Το 22% θα καταψηφίσει την προτεινόμενη αλλαγή.
Σύμφωνα με την έρευνα κύρια πηγή πληροφόρησης των πολιτών, σε ποσοστό 80%, είναι τα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας.
Η έρευνα διεξήχθη με τη συμμετοχή 1.100 πολιτών με προσωπική συνέντευξη κατά το δεκαπενθήμερο του Ιουλίου 2018.
Alsat TV
 
 
 

Σκόπια: Το Λονδίνο πληρώνει εταιρεία για προώθηση του δημοψηφίσματος


Η εταιρεία στρατηγικής επικοινωνιών από το Μπέλφαστ, Βόρεια Ιρλανδία, «Στρατάτζεμ Ιντερνέσνιλ», θα βοηθήσει την  κυβέρνηση των Σκοπίων στην εκστρατεία της με στόχο την επιτυχία του δημοψηφίσματος, δηλαδή την αποδοχή του ονόματος Βόρεια Μακεδονία, και θα πληρωθεί από το Λονδίνο, γράφει σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

Σύμφωνα με μνημόνιο συνεργασίας η βορειο-ιρλανδική εταιρεία συμβούλων, θα βοηθήσει να εφαρμοσθεί επιτυχημένη δημόσια επικοινωνία με τους πολίτες,  με βάση τις αρχές της αντικειμενικότητας, της διαφάνειας και του ορθολογισμού.
 Οι δύο πλευρές υπέγραψαν πρόσφατα μνημόνιο συνεργασίας για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.
 Το οικονομικό βάρος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα το αναλάβει η βρετανική πρεσβεία.
Επίσης, όπως αναφέρει η εφημερίδα ’Νεζαβίσεν’ των Σκοπίων οι ξένοι σύμβουλοι θα βοηθήσουν επίσης, στην διασφάλιση δίκαιης και αξιόπιστης διαδικασίας του δημοψηφίσματος.
Οι ειδικοί της Εταιρείας Συμβούλων έχουν καταγράψει, ήδη,  την ατμόσφαιρα πριν από το δημοψήφισμα στη χώρα.
Λίγο πριν από ένα μήνα, δύο από αυτούς επισκέφθηκαν τα Σκόπια. Επικοινώνησαν με εκπροσώπους της κυβέρνησης, αλλά και με ένα μέρος της κοινωνίας των πολιτών, διανοούμενους, δημοσιογράφους και με την επιχειρηματική κοινότητα.
Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε χώρες που εξέρχονται από συγκρούσεις, όπως η Παλαιστίνη, η Συρία, το Κοσσυφοπέδιο, το Πακιστάν, το Ιράκ, η Νιγηρία, το Αφγανιστάν.
Όπως σημειώνεται η βορειο-ιρλανδική  εταιρεία συμμετείχε σε προεκλογικές περιόδους ή δημοψηφίσματα: στην Κύπρο το 2004, στην Σκωτία το 2014, την Τουρκία το 2017 και το Κουρδιστάν το 2017.
 
 
 

Ρώσοι και Τούρκοι στρατιώτες από κοινού ετοιμάζουν επίθεση στην Ιντλίμπ


Στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Ρωσίας και της Τουρκίας βρίσκονται σε διαβούλευση σχετικά με στρατιωτική επιχείρηση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξή Τύπου με τον ομόλογό του της Σαουδικής Αραβίας, Αντέλ ελ Γιουμπάιρ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik.

Πριν από λίγες ημέρες στη Μόσχα, υπήρξαν συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών, των υπουργών Άμυνας και εκπροσώπων των μυστικών υπηρεσιών, στη διάρκεια των οποίων ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην Ινλίμπ για τους γνωστούς λόγους», δήλωσε ο Λαβρόφ.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι ο ρωσικός στρατός μαζί με τον τουρκικό στρατός θα ενεργήσουν στην Ιντλίμπ, «αφού και οι δύο στρατοί είναι εξοικειωμένη στην περιοχή», όπως είπε.
Πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι η Δύση δεν θα παρέμβει στην αντιτρομοκρατική επιχείρηση των δύο στρατευμάτων στην περιοχή.
«Ελπίζω ότι οι δυτικοί εταίροι να μην διαδώσουν εικασίες ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις σχεδιάζουν χημικές επιθέσεις, ούτε θα ενθαρρύνουν τους τρομοκράτες να σωθούν,  και δεν θα αποτρέψουν την αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην περιοχή,  που στόχο έχει την αποδυνάμωση της ‘Τζαμπχάτ αλ Νούσρα’, την οποία ο ΟΗΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση», είπε.
Το έδαφος της Ιντλίμπ ουσιαστικά δεν ελέγχεται από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν μαχητές της ένοπλης αντιπολίτευσης, καθώς και άλλες ομάδες που από καιρό σε καιρό επιτίθενται στις θέσεις των συριακών δυνάμεων, σημειώνει το δημοσίευμα.
 
 

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Υπέξ Αλβανίας: Η μεταναστευτική κρίση και οι σχέσεις με την Ελλάδα


Ο Αλβανός υπουργός με αρμοδιότητα την Ευρώπη και την Εξωτερική Πολιτική, Ντιτμίρ Μπουσάτι, σε συνέντευξή του στην αλβανική τηλεόραση(Tvsh) αναφέρθηκε στην πολιτική που ακολουθεί η χώρα ως προς τη μεταναστευτική κρίση, τις συζητήσεις που γίνονται με την Ελλάδα και την προοπτική του διαλόγου Κοσόβου – Σερβίας.
Η πολιτική της Αλβανίας στην μεταναστευτική κρίση
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας αναφερόμενος στην  πρόσφατη αποδοχή 20 μεταναστών από την Ιταλία,  είπε τα εξής: 

Η Αλβανία δεν έχει γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορούμε να διαφωνήσουμε με τις πολιτικές ορισμένες χωρών της ΕΕ σχετικά με το θέμα της μετανάστευσης ή της προσφυγικής κρίσης, αλλά πρέπει να πω ότι υπάρχει μια σαφής στάση της Αλβανίας, εάν λάβουμε υπόψη την ιστορία του λαού μας και του έθνους μας.
Στις πιο δύσκολες μέρες μας μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος, βρέθηκε η ευγένεια του ιταλικού λαού, που με κάποιο τρόπο έσωσε την Αλβανία από την καταστροφή , δεχόμενη το μεταναστευτικό κύμα της δεκαετίας του ’90.
Έχουμε λοιπόν, μια σημαντική ιστορία με τη μετανάστευση και δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το ανθρώπινο στοιχείο στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τέτοια θέματα. 
Οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν πολιτικό χρώμα
Αναφερόμενος στην ένταξη στην ΕΕ, δήλωσε ότι η Αλβανία πρέπει να κάνει σοβαρές μεταρρυθμίσεις και σε αυτές δεν πρέπει η αντιπολίτευση να μπει εμπόδιο.
‘Δεν πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της αντιπολίτευσης να συνεχίζει να εμποδίζει τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται σε αυτή τη διαδικασία, τώρα έχει γίνει σαφές ότι αυτή η πορεία δεν είναι μια διαδικασία που συνάδουν με το πρόγραμμα της κυβέρνησης.
 Είναι μία οδός που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση Ράμα αλλά και τα άλλα κόμματα. Πρόκειται για μια διαδικασία που σχετίζεται με την αλλαγή και τον συνεχή κοινωνικό εκσυγχρονισμό και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να συμβάλλουν. Δεν είναι επιλογές αριστερές ή δεξιές, αλλά μεταρρυθμίσεις για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του κράτους δικαίου’.
Για το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το δημοψήφισμα των Σκοπίων, καθώς και τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας δήλωσε ότι το δημοψήφισμα στα Σκόπια  αποτελεί μια μοναδική περίπτωση που θα σφραγίσει τις σχέσεις της πΓΔΜ με την Ελλάδα και θα δώσει τη δυνατότητα ένταξης της χώρας αυτής στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Επεσήμανε πως οι Αλβανοί των Σκοπίων, προς την κατεύθυνση αυτή έχουν παίξει σημαντικό ρόλο.
«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι δίδεται στη γειτονική μας χώρα μια μεγάλη ευκαιρία που πρέπει να εκμεταλλευτεί με σύνεση», είπε χαρακτηριστικά.
Οι αλβανοελληνικές σχέσεις
‘Σε σχέση με την Ελλάδα, θα συνεχίσουμε τη διαδικασία που έχουμε ξεκινήσει. Το φθινόπωρο, θα έχουμε μια επόμενη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών στα Ηνωμένα Έθνη κατά τη διάρκεια της συνόδου των Ηνωμένων Εθνών, όπου θα συνεχίσουμε το έργο, το οποίο έχει διακοπεί λόγω των καλοκαιρινών διακοπών.
Κοσσυφοπέδιο και Σερβία
«Όσον αφορά το διάλογο μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ενθαρρύνεται αυτή διαδικασία, για να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία θα πρέπει να γίνουν αμοιβαίες αναγνωρίσεις από τα δύο κράτη, ώστε η αμοιβαιότητα να δημιουργήσει περισσότερη σταθερότητα και μια σαφέστερη προοπτική για ένταξη των μερών στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
 
 

Εικονικοί βομβαρδισμοί από τουρκικά μαχητικά σε ελληνικά νησιά


 



Πριν από λίγες ωρες τουρκικά μαχητικά κρούσης F-4E Terminator και F-16C πραγματοποίησαν εικονικές προσβολές ελληνικού εδάφους στο Αιγαίο.
Συγκεκριμένα ένα ζεύγος τουρκικών Α/Φ F-4 και ένα ζεύγος τουρκικών Α/Φ F-16 εισήλθαν στο FIR Αθηνών στις 15:02.
Το ζεύγος των F-4Ε στις 15:04 πραγματοποίησε υπερπτήση άνωθεν της νήσου Ανθρωποφάγοι, στα 10.000 πόδια (σχεδόν 3.000 μέτρα) και στις 15:05 το ζεύγος το ζεύγος των F-16 πέταξε πάνω απο την ίδα  νήσο αυτήτη φορά στα 24.000 πόδια (8.000 μέτρα)
Ακολούθως κινούμενα βορείως, εξήλθαν του Εθνικού Εναέριου Χώρου και του FIR Αθηνών.
Το  ζεύγος των F-4 στις 15:28 και το ζεύγος των F-16 στις 15:31.
Επρόκειτο περί μια κανονικής επιχείρησης εικονικού βομβαρδισμού, όχι μόνο χερσαίων αλλά και ναυτικών στόχων, με πτήση πάνω από ελληνικό έδαφος κάτι που δεν γίνεται πουθενά σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου.
Σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου μαχητικά αεροσκάφη μιας χώρας δεν πετούν πάνω από το έδαφος μιας άλλης χωρίς να υπάρχουν συνέπειες.


Πηγη:Pronews.gr