Σελίδες

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Ο λαός τάχθηκε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, δήλωσε ο πρόεδρος του VMRO : «Να ετοιμάζεται για συνταξιοδότηση ο Ζάεφ»















Ο πρόεδρος του VMRΟ DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοφσκι δήλωσε μετά το δημοψήφισμα πως ο λαός ψήφισε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν αποτελεί μόνον ήττα για τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για την εγκληματική διακυβέρνησης της χώρας , ανέφερε. Ερωτηθείς αν θα αποδεχθεί τις πρόωρες εκλογές ανέφερε πως ο Ζάεφ αντί για πρόωρες εκλογές να ετοιμάζει την πολιτική συνταξιοδότηση του.


Πηγη:Pronews.gr

Σκόπια: Στο 67,07 των εκλογικών τμημάτων το ‘ΝΑΙ’ έλαβε 91,07 τοις εκατό


Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που ανακοίνωσε η Κρατική Εκλογική Επιτροπή  σε 2.356 εκλογικά τμήματα από τα 3.513, ήτοι 67,07 των εκλογικών κέντρων το ποσοστό υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και υπέρ την ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ έφθασε  το 91,07 τοις εκατό των ψηφισάντων.

Εναντίον της Συμφωνίας ψήφισε το 5,97 τοις εκατό.
Η συντριπτική αυτή πλειοψηφία των ψηφισάντων υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, θα αποτελέσει το στοιχείο στήριξης, το ισχυρό χαρτί,   της πολιτικής που αναμένεται  να ακολουθήσει η κυβέρνησή του κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.
 
 

Σκόπια: Εξαιρετικά χαμηλό το ποσοστό των ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα


Σύμφωνα με στοιχεία από  την Κρατική Εκλογική Επιτροπή του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ, μέχρι τις 17:00 το ποσοστό των ψηφοφόρων που προσήλθαν στις κάλπες ήταν εξαιρετικά χαμηλό, μόλις ξεπέρασε το 29% των εγγεγραμμένων που είναι 1803.336,  ήτοι ψήφισαν κάτι παραπάνω από 520 χιλιάδες ψηφοφόροι.

Η αλλαγή των δεδομένων μέχρι το τέλος της διαδικασίας δεν αναμένεται να είναι σημαντική.
Ενδεικτικός ο πίνακας της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής (άνω).

Σεργκέι Λαβρόφ στα Ηνωμένα Έθνη: Γίνονται ξένες παρεμβάσεις στο δημοψήφισμα στα Σκόπια



Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία της Ρωσίας σε αυτό που αποκάλεσε «Νέα Γραμμή Αντιπαράθεσης στην Ευρώπη», τα Βαλκάνια.

Μιλώντας για την Ουκρανία, ο Ρώσος ΥΠΕΞ,  αναφέρθηκε αμέσως στα Βαλκάνια, γράφει αλβανικό δημοσίευμα.
Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018, ο Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.
«Μας ενοχλεί η επιθυμία να ανοιχθεί μια νέα γραμμή αντιπαράθεσης  στην Ευρώπη, αυτή τη φορά στα Βαλκάνια. Οι χώρες της περιοχής επιμένουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Επαναλαμβάνοντας την απαράδεκτη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις, οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί ηγέτες προωθούν με προσωπικές επισκέψεις,  την ένταξη των Βαλκανικών χωρών στην Ευρω-Ατλαντική Συμμαχία», δήλωσε ο Λαβρόφ.
«Στο Κοσσυφοπέδιο, η στρατιωτική παρουσία που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο  Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μετατράπηκε σε μια στρατιωτική βάση των ΗΠΑ. Δημιουργήθηκε η στρατιωτική δύναμη του Κοσσυφοπεδίου. Μεταξύ της Πρίστινα και Βελιγραδίου παρεμβαίνει η ΕΕ», είπε τονίζοντας τις παρεμβάσεις.
Ο Λαβρόφ κάλεσε τα μέρη να συμμετάσχουν σε διάλογο σύμφωνα με τις αρχές του ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Στην ομιλία του δεν αναφέρθηκε ανοικτά στα Σκόπια, αλλά στη συνέντευξη Τύπου  που έδωσε είπε χαρακτηριστικά: 
«Δείτε τι γίνεται πριν από το δημοψήφισμα στη ‘Μακεδονία’. Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ, έρχονται προσωπικά και λένε στο λαό ότι υπάρχει μία λύση για τη χώρα, να επιλέξετε την αλλαγή του ονόματος και να ενταχθείτε στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Το ίδιο ζητήθηκε και από τους Αμερικανούς  ηγέτες. Πρόσφατα, μάλιστα, ο κ. Ματίς, υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ μετέβη για το σκοπό αυτό στα Σκόπια. Ο κορυφαίος εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε αρχές του μήνα ότι τα Βαλκάνια είναι έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, που είμαστε, δεν υπάρχει χώρος για άλλους», δήλωσε ο Λαβρόφ.
 
 

Η ΘΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΠΗΓΕ ΧΑΜΕΝΗ; Ε ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ;

























                  YΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ ΠΕΣΟΝΤΕΣ

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Οι Βρετανοί διαμελίζουν την χώρα- Εκστρατεία Φόρεϊν Όφις και ιαχές Σκοπιανών: «Μετά από αιώνες ενώνεται η Μακεδονία»







24 ώρες πριν το δημοψήφισμα στα Σκόπια όπου αναμένεται να προσέλθουν 1,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι για να "παραλάβουν" το δώρο της ελληνικής Κυβέρνησης, ακούγονται πολεμικές ιαχές σε ένα ανθελληνικό μανιφέστο -ρεπορτάζ του BBC. 
Βρετανοί, Αλβανοί, Toύρκοι και Αμερικανοί τα "δίνουν όλα" για την επικράτηση του "ΝΑΙ" στο δημοψήφισμα. Αναφανδόν υπέρ του «ΝΑΙ» στην συμφωνία τάχτηκε και το μεγαλύτερο Αλβανικό κόμμα λέγοντας πως «οι πολίτες πρέπει να την ψηφίσουν»!
Το κόμμα Τουρκικό Κίνημα ολοκλήρωσε την εκστρατεία του στο Ρέσεν, για το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.
«Η εκστρατεία έγινε σε μια εξαιρετική ατμόσφαιρα στην οποία επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι οι πολίτες τουρκικής καταγωγής προσφέρουν ισχυρή υποστήριξη για την ευρω-ατλαντική ενσωμάτωσης της χώρας και στις 30 Σεπτεμβρίου θα το αποδείξουν αυτό στο δημοψήφισμα», ανακοίνωσε το γραφείο του κόμματος.
Ο βουλευτής του Τουρκικού Κινήματος Ανάς Ιμπραήμ, στην ομιλία τους στο Ρέσεν τόνισε για άλλη μια φορά τα οφέλη της ευρω-ατλαντικής ενσωμάτωσης και τις καλές σχέσεις που πρέπει να υπάρχουν με τους γείτονες.
Στο ρεπορτάζ του BBC ακούγονται απειλές πολέμου (!) από ακραίους της ΠΓΔΜ και πανηγυρισμοί για τις Πρέσπες από το Ουράνιο Τόξο.
Ταυτόχρονα θέτουν και θέμα μειονότητας στην Ελλάδα!
Η δημοσιογράφος του BBC ρωτά "Μακεδόνες" όπως αναφέρει για την Συμφωνία των Πρεσπών, μετά τον Janko Bachev, και έπειτα προχωρά στην ελληνική Μακεδονία για να ρωτήσει τους "Μακεδόνες" για τους αγώνες τους στην Ελλάδα.
Εκεί ακούγονται διάφορα όπως "οι τοποθεσίες άλλαξαν ονόματα για να φαίνεται πως όλα στην Ελλάδα ήταν πάντα ελληνικά".
"Τον 19 αιώνα υπήρχαν πολλοί Σλάβοι και σε αναλογία ήταν ισοδύναμοι με τους Ελληνες στην ελληνική Μακεδονία. Αυτό όμως το γνωρίζουν λίγοι Ελληνες".
"Οι μισοί τηε ελληνικής Μακεδονίας δεν είχαν ως μητρική γλώσσα τα ελληνικά".
Στο ρεπορτάζ του BBC γίνεται συστηματική προσπάθεια να εξισωθεί ο γραφικός, αλυτρωτικός εθνικισμός των Σκοπιανών με τον ελληνικό πατριωτισμό.
"Εγινε τεράστια γενοκτονία το 1948-49 στον εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα.100.000 Μακεδόνες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους" για να συμπληρώσει η υπεύθυνη του BBC πως αυτό είναι αλήθεια.
"Η Ελλάδα κάποτε είχε μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα ατόμων που μιλούσαν Μακεδονικά. Κάπου 60-70.000 διέφυγαν προς το ανατολικό μπλοκ κατά την διάρκεια του εμφυλίου" τονίζεται.
Αργότερα ο δημοσιογράφος του BBC ρωτάει λέγοντας "πως κάποιοι άνθρωποι στην Ελλάδα ανησυχούν, μήπως τα Σκόπια πάρουν ελληνική γη και ισχυριστούν πως είναι δικιά τους. Τι θα λέγατε σε αυτούς;
"Δεν θα πάρουμε τίποτα που δεν είναι Μακεδονικό αν δεν είχε παρθεί από εμάς 100 χρόνια πριν. Εμείς ζούμε με το όνειρο ενοποίησης της Μακεδονίας" απαντά ο Σκοπιανός.
Επιπλέον αναφέρεται απροκάλυπτα στο ρεπορτάζ του βρετανικού καναλιού:
Με την ενεργοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η Μακεδονία θα είναι έπειτα από αιώνες πάλι «ενωμένη».
Ουσιαστικά, οι Αγγλοι δείχνουν πού οδεύει η κατάσταση μετά την επισημοποίηση της κατάπτυστης Συμφωνίας των Πρεσπών:
Θα θεσμοθετηθούν όλες οι αξιώσεις των Σκοπιανών, θα γκριζάρει η ελληνικότητα της Μακεδονίας και στο τέλος θα επέλθει και απόσχιση τμήματος της ελληνικής επικράτειας. Αυτό, φυσικά, είναι η αρχή του τέλους του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους και το πρώτο βήμα προς την άβυσσο μιας νέας περιόδου σκλαβιάς. 
Η «ενωμένη Μακεδονία» που επιδιώκουν οι Αγγλοι είναι ένας αφελληνισμένος χώρος, όπου το κράτος μας θα ασκεί πολύ περιορισμένη έως μηδενική επιρροή και οι μεγάλες δυνάμεις θα είναι ελεύθερες να τον χρησιμοποιούν κατά το δοκούν.
Ουσιαστικά επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά το pronews.gr που ανέφερε σε πρόσφατο άρθρο μελέτες και σχέδια ενοποίησης "Βόρειας" και "Νότιας Μακεδονίας"!
Ομως οι Βρετανοί δεν στέκονται εκεί.
Βρετανική εταιρεία που ειδικεύεται σε επιχειρήσεις «κάτω από το ραντάρ» χρηματοδοτείται από το Λονδίνο και συνεργάζεται με την κυβέρνηση των Σκοπίων προκειμένου να επηρεάσει τους πολίτες της ΠΓΔΜ να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.
Το Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας αναφέρει ότι η βρετανική εταιρία δημοσίων σχέσεων Stratagem International συνεργάζεται με την κυβέρνηση των Σκοπίων για την καμπάνια του «Ναι», με το βρετανικό Φόρεϊν Όφις χρηματοδοτεί την επιχείριση.
Η εταιρεία υποστηρίζει στο δικτυακό τόπο της ότι προσφέρει «καμπάνιες υψηλής επίδρασης –συχνά κάτω από το ραντάρ- που επηρεάζουν τη συμπεριφορά» του κοινού, φέρνοντας ως παράδειγμα τις εκλογές και τα δημοψηφίσματα.
Το Φόρεϊν Όφις επιβεβαίωσε ότι συμμετέχει στο πρόγραμμα προκειμένου να παρασχεθεί στην κυβέρνηση «τεχνική βοήθεια».
Η ίδια η εταιρεία Stratagem επιβεβαίωσε ωστόσο στους δημοσιογράφους ότι εργάζεται για την εκστρατεία του «Ναι».
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, μια δεύτερη βρετανική συμβουλευτική εταιρεία, με την ονομασία Gabara Strategies πρότεινε να βοηθήσει την κυβέρνηση του Νίκολα Ζάεφ στην καμπάνια υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, προσφέροντας μεταξύ άλλων «συμβατικές» συστάσεις, όπως η έκδοση κοινής ανακοίνωσης Αθήνας – Σκοπίων.
Ωστόσο η πρόταση προέβλεπε τη δημιουργία λογαριασμών κοινωνικής δικτύωσης για να «διεισδύσουν» στο αντίπαλο στρατόπεδο και να το «διαιρέσουν».
Σύμφωνα με την εταιρεία, το σχέδιο τελικά δεν προχώρησε.
Η Gabara διέψευσε ότι πρότεινε τη δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών, ωστόσο οι προτάσεις της καταδικάστηκαν ως απαράδεκτες από την βρετανική Υπηρεσία Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνιών (PRCA), η οποία εκπροσωπεί τις εταιρείες δημοσίων σχέσεων στη Βρετανία. H Gabara δεν είναι μέλος της.
Αναφανδόν υπέρ του «ΝΑΙ» στην συμφωνία το μεγαλύτερο Αλβανικό κόμμα – «Οι πολίτες πρέπει να την ψηφίσουν»
«Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι επωφελής μόνο για τις δυο χώρες μας αλλά και για ολόκληρη την περιοχή, για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ευρώπη», τονίζει ο πρόεδρος του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της ΠΓΔΜ DUI, Αλί Αχμέτι, καταδεικνύοντας έτσι σε ένα βαθμό και ένα κλίμα που υπάρχει στην χώρα λίγο πριν το δημοψήφισμα.
Από τα κεντρικά γραφεία του DUI στο Τέτοβο, ο Αλί Αχμέτι μιλά στο ΑΠΕ και χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών ιστορική, σημειώνει πως δεν υπάρχουν ηττημένοι σ΄ αυτή τη διαδικασία και υπογραμμίζει πως με την εφαρμογή της τα πάντα στις διμερείς σχέσεις «θα είναι πολύ βελτιωμένα».
«Ούτε καν θεωρητικά δεν πιστεύω ότι οι πολίτες που θα προσέλθουν για να ψηφίσουν (στο δημοψήφισμα) θα ψηφίσουν κατά της συμφωνίας», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του DUI και προσθέτει: «το δίλημμα προς το παρόν είναι εάν θα πετύχουμε το απαραίτητο όριο του 51% αλλά δεν υπάρχει κανένα δίλημμα ως προς το τι θα ψηφίσουν οι πολίτες».
«Την Κυριακή δεν ψηφίζουμε απλώς για τη συμφωνία […] Την Κυριακή ψηφίζουμε για τις ευρωπαϊκές αξίες, για το εάν θα είμαστε μια χώρα που θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ ή όχι», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Αλί Αχμέτι, ενώ σε ό,τι αφορά τις διαδηλώσεις κατά της συμφωνίας εκατέρωθεν των συνόρων, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως δεν ανησυχεί καθώς, όπως τονίζει, είναι δικαίωμα των πολιτών να εκφράζουν την άποψή τους. Θεωρεί δε ότι η δυσαρέσκεια και στις δύο πλευρές προέρχεται από την αντιπολίτευση, αλλά υπογραμμίζει πως μετά την επικύρωση και εφαρμογή της συμφωνίας όλοι είναι υποχρεωμένοι να τη σεβαστούν.
Ο ηγέτης του DUI είναι επίσης ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στον πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, αναφορικά με τη στάση του απέναντι στο νόμο για τη χρήση της αλβανικής γλώσσας ως επίσημης σε όλη την επικράτεια, ενώ αναφερόμενος στις σχέσεις Σερβίας-Κοσόβου, με αφορμή και τις τελευταίες συζητήσεις περί ανταλλαγής εδαφών, λέει ότι είναι αναγκαία η καθιέρωση διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών και η οριοθέτηση των συνόρων Σερβίας-Κοσόβου.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Ερ.: Πώς βλέπετε τη συμφωνία των Πρεσπών; Εκτιμάτε πως είναι αμοιβαία επωφελής για τις δυο χώρες;
Απ.: Δεν είναι επωφελής (η συμφωνία) μόνο για τις δυο χώρες μας αλλά και για ολόκληρη την περιοχή, είναι επίσης επωφελής για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ευρώπη. Δεν υπάρχουν ηττημένοι σε αυτή τη συμφωνία, μπορεί να υπάρξουν μόνο νικητές. Φυσικά αυτός είναι ένας συμβιβασμός και σε κάθε συμβιβασμό οι πλευρές δεν είναι ικανοποιημένες. Δεν υπάρχει ιδανικός συμβιβασμός. Όπως δεν μπορείς να βρεις μια ιδανική συμφωνία. Επομένως εναπόκειται στις δυο πλευρές να σεβαστούν τη συμφωνία. Είναι προς όφελος της Ελλάδας, είναι προς όφελος των Σκοπίων επίσης, και είναι πολύ σημαντικό και οι δύο χώρες να ξεπεράσουν τις διαφορές που είχαν. Και μεταξύ των χωρών μας να υπάρξει μια βιώσιμη σχέση, μια καλύτερη οικονομική σχέση, και φυσικά η χώρα σας, με πολύ μεγαλύτερη εμπειρία από εμάς, να μας βοηθήσει στην ευρωατλαντική μας πορεία.
Ερ.: Κατά την άποψή σας η συμφωνία των Πρεσπών βοηθάει στην ενίσχυση των σχέσεων των δυο εθνοτήτων στη χώρα σας;
Απ.: Το κλείσιμο αυτού του ζητήματος θα είχε θετική επιρροή στις διεθνοτικές σχέσεις και θα επηρέαζε επίσης τις επενδύσεις- ξένες και εγχώριες. Η συμφωνία χαιρετίστηκε με εξαιρετικό τρόπο από τους Αλβανούς επειδή περίμεναν για πολύ καιρό και επεδίωκαν να δουν το κλείσιμο αυτού του ζητήματος το συντομότερο δυνατό. Οι συμπολίτες μας «Μακεδόνες» υπήρξαν πολύ πιο συναισθηματικά ευαίσθητοι σ΄ αυτό το θέμα και έχασαν τον ορθολογισμό, αλλά ευτυχώς, με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας καταφέραμε να κλείσουμε αυτό το ζήτημα. Αυτή η συμφωνία είναι ιστορική, αυτή η συμφωνία κλείνει μια διαμάχη που ανήκε στο παρελθόν και μαζί πρέπει να δούμε πώς θα οικοδομήσουμε το μέλλον.
Ερ.: Ένα βασικό ερώτημα σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα της Κυριακής παραμένει η συμμετοχή των ψηφοφόρων. Πιστεύετε ότι θα υπάρξει ικανοποιητική συμμετοχή από όλες τις κοινότητες ώστε το δημοψήφισμα να θεωρηθεί επιτυχές;
Απ.: Δεν ανήκω στο στρατόπεδο της απαισιοδοξίας επειδή πιστεύω ότι μια λύση είναι εφικτή σ΄ αυτό το ζήτημα με αισιοδοξία. Την Κυριακή δεν ψηφίζουμε απλώς για τη συμφωνία να γίνει αποδεκτή αλλά ψηφίζουμε για μια βιώσιμη ειρήνη, ψηφίζουμε για την ασφάλεια, ψηφίζουμε για τη σταθερότητα, κατά της απομόνωσης και υπέρ της ενσωμάτωσης. Την Κυριακή ψηφίζουμε για τις ευρωπαϊκές αξίες, για το εάν θα είμαστε μια χώρα που θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ ή όχι. Φυσικά οι πολίτες περίμεναν αρκετό καιρό για την εγκαθίδρυση αυτών των αξιών και αυτές οι αξίες θα ψηφιστούν την Κυριακή. Κανείς δεν επιθυμεί να γυρίσει πίσω και να κοιτάξει το παρελθόν επειδή το παρελθόν δεν είναι καλό για εμάς. Και δεν έχουμε καμιά άλλη εναλλακτική από την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και πιστεύω ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων την Κυριακή θα είναι καλός.
Ερ.: Με ποιο ποσοστό συμμετοχής, λοιπόν, θα ήσασταν ικανοποιημένος;
Απ.: Εάν πετύχουμε το 51% της συμμετοχής, αυτό θα ήταν ικανοποιητικό.
Ερ.: Πώς φαντάζεστε την επόμενη ημέρα σε περίπτωση που υπερισχύσει το «όχι»;
Απ.: Ούτε καν θεωρητικά δεν πιστεύω ότι οι πολίτες που θα προσέλθουν για να ψηφίσουν θα ψηφίσουν κατά της συμφωνίας. Το δίλημμα προς το παρόν είναι εάν θα πετύχουμε το απαραίτητο όριο του 51% αλλά δεν υπάρχει κανέναν δίλημμα ως προς τι θα ψηφίσουν οι πολίτες.
Ερ.: Επομένως δεν θεωρείτε πως θα υπάρξει αναγκαιότητα για πρόωρες εκλογές την επόμενη μέρα...
Απ.: Όχι δεν θεωρώ ότι οι πρόωρες εκλογές θα έδιναν λύση. Αλλά φυσικά θα εξαρτηθεί από τις διαβουλεύσεις που θα έχουμε με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα. Εμείς δεν πρόκειται να αποφύγουμε τυχόν εκλογές κι εάν τα υπόλοιπα κόμματα εκτιμήσουν πως υπάρχει ανάγκη για εκλογές θα απαντήσουμε θετικά σ΄ αυτό. Αλλά επί της αρχής πιστεύουμε ότι έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε πριν από οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή των προβλεπόμενων από τη Συμφωνία της Πρέσπας για το ζήτημα της ονομασίας αλλά έχουμε και δουλειά που μας έχει δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις- γι΄ αυτό και λέω ότι έχουμε πολύ πιο σημαντική δουλειά να κάνουμε από το να σκεφτόμαστε εκλογές.
Ερ.: Πόσος καιρός εκτιμάτε πως θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί από την πλευρά σας η διαδικασία υλοποίησης του «οδικού χάρτη» για τη συμφωνία;
Απ.: Έχουμε αυστηρές προθεσμίες που προβλέπονται από τη συμφωνία, οι οποίες και πρέπει να τηρηθούν, για παράδειγμα οι συνταγματικές αλλαγές πρέπει να γίνουν έως το τέλος του έτους. Και όλες οι άλλες στιγμές (στη διαδικασία) προβλέπονται στη συμφωνία. Η συμφωνία έχει διεθνή χαρακτήρα και φυσικά και οι δύο πλευρές είναι υποχρεωμένες να τη σεβαστούν.
Ερ.: Θεωρείτε πως υπάρχει η απαιτούμενη συναίνεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για τις συνταγματικές αλλαγές;
Απ.: Θα θέσουμε αυτό το ζήτημα μετά την 30η Σεπτεμβρίου. Φυσικά θα υπάρξουν συνομιλίες με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και αναμένω ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καλή βούληση και θα στηρίξουν τις συνταγματικές αλλαγές. Επειδή η συμφωνία είναι επωφελής για όλους τους πολίτες είναι επωφελής και για τη χώρα και όπως είπα νωρίτερα είναι επωφελής και για την ευρύτερη περιοχή, επομένως είναι επωφελής και για την αντιπολίτευση επίσης. Στο τέλος της ημέρας όλα τα πολιτικά κόμματα στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της αντιπολίτευσης, στο πρόγραμμά τους έχουν προβλέψει ως προτεραιότητα την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και έχουν προβλέψει στο πρόγραμμά τους δημοψήφισμα γι΄ αυτό το ζήτημα της αλλαγής. Εγώ, ως πολιτικό κόμμα (το DUI), ήμουν κατά του δημοψηφίσματος αλλά έκανα ένα βήμα πίσω και έγινε το δημοψήφισμα επειδή αποτελούσε προϋπόθεση από τα άλλα πολιτικά κόμματα.
Ερ.: Τι θα αλλάξει στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εάν τελικά κυρωθεί και εφαρμοστεί η συμφωνία;
Απ.: Για εμένα δεν υπάρχει «εάν». Η συμφωνία πρέπει να εφαρμοστεί, πρέπει να επικυρωθεί και φυσικά και για τις δύο χώρες κάτι τέτοιο θα σημαίνει πολλά. Θα ζούμε υπό πολύ καλύτερες συνθήκες μεταξύ μας, με καλύτερες σχέσεις μεταξύ των πολιτών μας, καλύτερες οικονομικές, διπλωματικές, ανθρώπινες σχέσεις. Όλα θα είναι πολύ βελτιωμένα. Και πάνω από όλα θα είμαστε τμήμα ενός κοινού οικοδομήματος, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συντονιζόμαστε μεταξύ μας και θα αναπτύσσουμε πολιτικές όχι μόνο για τις χώρες μας αλλά ευρύτερα για την περιοχή στο πλαίσιο μιας ενωμένης Ευρώπης.
Ερ.: Σας απασχολούν οι διαδηλώσεις και στις δύο πλευρές των συνόρων κατά της συμφωνίας;
Απ.: Όχι, οι διαδηλώσεις είναι επίσης τμήμα της Δημοκρατίας και είναι δικαίωμά τους (των διαδηλωτών) να εκφράζουν την άποψή τους. Αλλά όλοι θα πρέπει να σεβαστούν τη συμφωνία. Ως τη στιγμή της επικύρωσης και της εφαρμογής (της συμφωνίας) ο καθένας μπορεί ελεύθερα να εκφράζει την άποψή του. Τόσο εδώ όσο κι εκεί είναι η αντιπολίτευση που εκφράζει δυσαρέσκεια και αυτό είναι φυσικό. Αλλά έπειτα θα είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν τη συμφωνία.
Ερ.: Τώρα σε ό,τι αφορά την εσωτερική πολιτική σκηνή στη χώρα σας, ο Πρόεδρος Ιβάνοφ κρατάει στο συρτάρι του την απόφαση της Βουλή για χρήση της αλβανικής γλώσσας ως επίσημης σε όλη την επικράτεια. Τι σκοπεύετε να κάνετε γι’ αυτό;
Απ.: Ο κ. Ιβάνοφ είχε μια καλή ευκαιρία να βελτιώσει την εικόνα του απέναντι στις άλλες κοινότητες της χώρας -και σ΄ αυτή την περίπτωση απέναντι στους Αλβανούς-, αλλά αντί να κάνει αυτό επιδείνωσε την εικόνα του μεταξύ των Αλβανών. Ο νόμος για τη χρήση των γλωσσών ψηφίστηκε από τη Βουλή και αυτός ο νόμος θα εφαρμοστεί αλλά ο κ. Ιβάνοφ δεν θα είναι Πρόεδρος αυτής της χώρας και δεν θα φύγει με καλή εικόνα. Έχει αρκετούς μήνες παραμονής στο αξίωμά του, αλλά ο νόμος αυτός θα είναι για αιώνες στην υπηρεσία των πολιτών.


Πηγη:Pronews.gr

Σκόπια: Το Σάββατο ψήφισαν οι φυλακισμένοι, οι ανήμποροι και οι ευρισκόμενοι στο εξωτερικό


Όλα τα εκλογικά τμήματα στις σωφρονιστικές εγκαταστάσεις ήταν ανοικτά σήμερα από τις 7 το πρωί μέχρι το 7 το βράδυ.

Επίσης, άνοιξαν εκλογικά τμήματα στις διπλωματικές και προξενικές αποστολές στο εξωτερικό και η ψηφοφορία έγινε ομαλά, σύμφωνα με δήλωση της εκπροσώπου της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, Λιούρκα Γκουγκούσεφσκα.
«1.859 ψηφοφόροι  άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα στα σπίτια τους. Η Επιτροπή  έλαβε δέκα αιτήματα από ψηφοφόρους που δήλωσαν ότι ήταν άρρωστοι ή ανήμποροι να πάνε στα εκλογικά κέντρα, αλλά από αυτούς έγιναν δεκτά μόνο σε οκτώ.
Η ίδια δήλωσε ότι η ψηφοφορία των ομογενών στην Αυστραλία γίνεται κανονικά.
Συνολικά οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ανέρχονται σε 1.806.336 στην επικράτεια. Στις διπλωματικές και προξενικές αποστολές έχουν δικαίωμα 2.644 άτομα, ενώ στα σωφρονιστικά ιδρύματα έχουν εγγραφεί για ψηφοφορία 1.558 ψηφοφόροι.
Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή έχει εκδώσει διαπιστευτήρια για την παρακολούθηση του δημοψηφίσματος σε 11.907 ντόπιους και 493 ξένους παρατηρητές, 194 μεταφραστές και 83 ξένους δημοσιογράφους, όπως σημειώνει το τηλεοπτικό κανάλι Νόβα των Σκοπίων.
 
 

Πρόεδρος Κοσόβου για ένταση με Σερβία: «Πήγα μια βόλτα με βάρκα στη λίμνη Γκαζιβόντα»…


Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, δήλωσε ότι είχε την τιμή να κάνει μια βόλτα στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και να επιβιβασθεί σε μια βάρκα μέσω της λίμνης Γκαζιβόντα.
Σημείωσε ότι η λίμνη είναι μέρος του εδάφους της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης είχε ιδιαίτερες συγκινήσεις.

Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε ότι η ηγεσία της χώρας και αυτός προσωπικά εργάζονται για τη δημιουργία ενός νέου, ευρω-ατλαντικού και πολυεθνοτικού Κοσσυφοπεδίου.
Συνάντησα μερικούς Σέρβους με τους οποίους ήπια ένα φλιτζάνι καφέ σε φιλική και εγκάρδια συζήτηση. Εξυπηρετώ όλους τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ο Θάτσι.
Η Σερβία έχει κατηγορήσει ότι λόγω της επίσκεψης του Θάτσι, οι ειδικές δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου έχουν καταλάβει μια λίμνη κοντά στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών και έχουν επίσης προβεί σε συλλήψεις; Σέρβων.
Μετά από τις πληροφορίες αυτές ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξαντάρ Βούτσιτς, διέταξε την υψίστη ετοιμότητα του σερβικού στρατού.
 
 

Έλληνες αναρχικοί προσπάθησαν να μπουν βίαια στο Σερβικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο


Ελληνική αναρχική ομάδα προσπάθησε να εισέλθει για της βίας στα συμμαχικά Κοιμητήρια του Ζειτνλίκ στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.

Στα συμμαχικά νεκροταφεία  υπήρχε αναμνηστική εκδήλωση με την ευκαιρία της επετείου της εκατονταετηρίδας του Μετώπου της Θεσσαλονίκης.
 Οι Έλληνες αναρχικοί όταν εμποδίστηκαν να εισέλθουν στα νεκροταφεία, έγραψαν με κόκκινο σπρέι αριστερά και δεξιά της εισόδου σύνθημα: «Δεν αγωνιζόμαστε για το κράτος και για το Θεό» και «Δεν πρέπει να αγωνιζόμαστε για κανέναν».
Οι αναρχικοί απαγορεύτηκε να εισέλθουν στο νεκροταφείο, αλλά όχι και να  διανέμουν φυλλάδια  ή να γράψουν στις θύρες , είπε ο  επιστάτης του νεκροταφείου, Πρέντραγκ Νεντελικοβιτς,  ο διάδοχος του 91χρονου Τζόρτζε Μιχαϊλοβιτς, που σήμερα βρισκόταν στην είσοδο του Ζειτνλίκ καλωσορίζοντας τους πολυάριθμους επισκέπτες αυτής της σημαντικής εκδήλωσης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων MakFax.
 
 

Κοσσυφοπέδιο: Διαμαρτυρία κατά της αλλαγής των συνόρων



Διαμαρτυρία διοργανώθηκε από το Κίνημα της Αυτοδιάθεσης (Lëvizja Vetëvendosje) με επικεφαλής τον αρχηγό του κινήματος Αλμπίν Κούρτι.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα εκατοντάδες διαδηλωτές στην πλατεία Σκεντέρμπεη της Πρίστινα,  φώναζαν συνθήματα κατά του προέδρου Χασίμ Θάτσι και υπέρ του Αλμπίν Κούρτι.
Στη διάρκεια της ομιλίας του ο ηγέτης της Αυτοδιάθεσης, δήλωσε ότι «αυτή η ωραία  ειρηνική διαμαρτυρία γίνεται  για τον Θάτσι και τον Βούτσιτς  και ότι ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να γίνει παρελθόν, γιατί ο λαός του Κοσσυφοπεδίου δεν αξίζει να έχει πρόεδρο έναν σαν τον Χασίμ Θάτσι…
«Χρειαζόμαστε, επίσης, μια δίκαιη και αξιοπρεπή κυβέρνηση. Χρειαζόμαστε καλύτερες ευκαιρίες για ευημερία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κούρτι.
Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν, ακόμη,  ο βουλευτής του LDK, Βιόσα Οσμάνι, ο ανεξάρτητος βουλευτής Κοράμπ Σέϊντίου, ο δήμαρχος της Μιτρόβιτσα, Αγκίμ Μπαχτίρι και μέλη της κοινωνίας των πολιτών, όπως σημειώνει η αλβανική Τελέγκραφι.
 
 

Σε ετοιμότητα μάχης ο σερβικός στρατός! Οι Αλβανοί κατέλαβαν υδροηλεκτρικό σταθμό στο Κόσοβο



Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετά από την επίθεση στη λίμνη Γκάζιβόντε εξέδωσε διαταγή προς τον σερβικό στρατό να βρίσκεται σε υψίστη ετοιμότητα μάχης, γράφουν τα σερβικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Βούτσιτς διέταξε τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου, Μίλαν Μλίτλοβιτς να θέσει τον σερβικό στρατό σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας  μάχης.
Ως λόγος αναφέρεται  ‘η επίθεση ειδικών αλβανικών δυνάμεων στους Σέρβους στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και τα Μετόχια».
Ο Σέρβος πρόεδρος θα απευθύνει διάγγελμα στο σερβικό λαό στις 21:00.

Σύμφωνα με τα σερβικά μέσα ενημέρωσης περίπου 60 μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου (που οι Σέρβοι τους αποκαλούν ως Rosu) πήγαν χωρίς προειδοποίηση νωρίς το πρωί σήμερα στη λίμνη Γκαζιβόντα, ως συνοδεία του προέδρου του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι. 
Οι ειδικοί της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου μπήκαν στο Κέντρο Οικολογίας, Ανάπτυξης και Αθλητισμού στο Ζούμπιν Πότοκ, που βρίσκεται κοντά στον υδροηλεκτρικό σταθμό και σύμφωνα με τον Μάρκο Τζούριτς κρατούν τέσσερις Σέρβους εργαζόμενους.
Επίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Σερβίας και υπουργός Εσωτερικών, Δρ Νεμπόισα Στεφάνοβιτς δήλωσε ότι μετά  την  κράτηση των αθώων εργαζομένων στον υδροηλεκτρικό σταθμό από τους Αλβανούς του Κοσόβου, το υπουργείο Εσωτερικών θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τις εντολές του αρχηγού του κράτους.
Ωστόσο, η κατάσταση δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί σε βαθμό, για την  εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.
 
 

Η ΘΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΠΗΓΕ ΧΑΜΕΝΗ: E ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ:



























                                MΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ ΚΑΠΕΤΑΝ ΓΙΑΓΚΛΗΣ

Μέτωπο Αθήνας, Λευκωσίας, Καΐρου με διακήρυξη κατά Τουρκίας: «Να τερματίσεις όλες τις ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ»



 



Εντονη κινητικότητα παρατηρείται στο μέτωπο της Κυπριακής ΑΟΖ καθώς αμέσως μετά τον απόπλου του τουρκικού γεωτρύπανου "Πορθητής" , οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου με κοινή διακήρυξη από το περιθώριο της 73ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, κάλεσαν την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην ΑΟΖ της Κύπρου και να αποφύγει παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον.
«Οι Υπουργοί έδωσαν έμφαση στην ανάγκη για σεβασμό της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας της κάθε χώρας στις θαλάσσιες ζώνες της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αντανακλάται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας»
«Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσαν την Τουρκία να τερματίσει όλες τις παράνομες δραστηριότητες μέσα στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου και να αποφύγει παρόμοιες πράξεις στο μέλλον». 
Το θέμα είναι πως θα καταφέρουν κάτι τέτοιο καθώς η Αγκυρα καταλαβαίνει μόνο με ισχύ.
Πάντως όπως αναφέραμε νωρίτερα, σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις καθώς σήκωσε άγκυρα το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής». Σε κοντινή απόσταση από το γεωτρύπανο βρίσκονται τα υποστηρικτικά πλοία Siem Louisa, Siem Sophia και Siem Sasha.
Τι αναφέρει η κοινή Διακήρυξη
Σε κοινή διακήρυξη, μετά την τριμερή συνάντησή τους στο περιθώριο της 73ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου, Νίκος Χριστοδουλίδης, Νίκος Κοτζιάς και Sameh Shoukry αντίστοιχα, σημειώνουν ότι «αυτός ο μηχανισμός τριμερών διαβουλεύσεων, που ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη πριν έξι χρόνια, αντικατοπτρίζει τη δέσμευση των τριών κρατών να εργαστούν στενά για προώθηση ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο, και διευκολύνει τη συνεργασία προς αυτή την κατεύθυνση».

«Αποφασισμένοι να επιδιώξουν αυτούς τους στόχους με αταλάντευτη προσήλωση, οι Υπουργοί επαναβεβαίωσαν τη σθεναρή τους δέσμευση για εντατικοποίηση των κοινών προσπάθειών σε αυτή την κατεύθυνση, ενόψει και της επικείμενης συνάντησης κορυφής στην Κρήτη, στις 10 Οκτωβρίου 2018», αναφέρουν.
Σύμφωνα με τη διακήρυξη, «πεπεισμένοι ότι η οικοδόμηση σχέσεων συνεργασίας προσφέρει τις καλύτερες προοπτικές για προώθηση της οικονομικής και άλλης ανάπτυξης, οι Υπουργοί αξιολόγησαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή κοινών έργων σε τομείς προτεραιότητας που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο προηγούμενων συνόδων κορυφής».
Οικονομική συνεργασία και ενέργεια  
Προσθέτει ότι, «σε αυτό το πλαίσιο, οι Υπουργοί ανανέωσαν τη δέσμευσή τους για ενδυνάμωση της συνεργασίας στους τομείς, μεταξύ άλλων, της οικονομικής συνεργασίας, του πολιτισμού, των τεχνολογιών της πληροφορίας και των επικοινωνιών, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της ναυτιλίας, του τουρισμού, και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, περιλαμβανομένης της υποβρύχιας πολιτιστικής κληρονομιάς».
Να συνεχίσουν τη συνεργασία σε θέματα διασποράς  
«Στο ίδιο πλαίσιο, οι Υπουργοί επανέλαβαν τη βούλησή τους να συνεχίσουν τη συνεργασία σε θέματα Διασποράς, επικεντρωνόμενοι κυρίως σε κοινά προγράμματα νέων. Επίσης, οι Υπουργοί χαιρέτισαν την πρόσφατη απόφαση για επέκταση της τριμερούς συνεργασίας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο», αναφέρει.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη, «οι Υπουργοί εξέφρασαν τη βούλησή τους να εργαστούν μαζί προς επίτευξη ενός ενισχυμένου, αμοιβαία επωφελούς Συνεταιρισμού ΕΕ - Αιγύπτου, που να οδηγεί σε πιο δυνατή στρατηγική εμπλοκή σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος».
Εξαιρετική συνεργασία σε περιφερειακά ζητήματα 
«Επίσης, χαιρέτισαν τον διορισμό του νέου Γενικού Γραμματέα της Ένωσης για τη Μεσόγειο, που δίδει νέα ώθηση όσον αφορά τη συνεργασία μεταξύ των δύο ακτών της Μεσογείου, μέσα στο πλαίσιο της Νότιας Διάστασης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας», σημειώνει η διακήρυξη.

Η διακήρυξη προσθέτει ότι «οι Υπουργοί εξέφρασαν ικανοποίηση για την εξαιρετική συνεργασία σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, και εντός του πλαισίου του ΟΗΕ και των σχέσεων ΕΕ - Αιγύπτου».

Αναφέρει ότι «οι Υπουργοί επίσης επανέλαβαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα της 3ης Διάσκεψης της Ρόδου για Ασφάλεια και Σταθερότητα, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2018».

«Οι Υπουργοί εισήλθαν σε ευρεία συζήτηση για αριθμό περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένης της ισραηλο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, καθώς και για άλλες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή (Συρία, Λιβύη, ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας) και τις επιδράσεις τους στην περιοχή μας. Τονίστηκε ιδιαίτερα ο σημαντικός και εποικοδομητικός ρόλος της Αιγύπτου στις προσπάθειες για επίλυση αυτών των συγκρούσεων», αναφέρεται στη διακήρυξη.
Αντιμετώπιση των προκλήσεων 
Επίσης, «οι Υπουργοί συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για αντιμετώπιση περιφερειακών προκλήσεων, για καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού σε όλες του τις μορφές και εκφάνσεις, για αύξηση της ανταλλαγής πληροφοριών και για προώθηση περιφερειακής ασφάλειας, μακροχρόνιας σταθερότητας και ευημερίας».
Λεηλασία πολιτιστικής κληρονομιάς στη Συρία
«Οι Υπουργοί επανέλαβαν ότι η σκόπιμη καταστροφή και λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στη Συρία και το Ιράκ αποτελεί πράξη βαρβαρότητας που συμβάλλει ουσιαστικά στη χρηματοδότηση τρομοκρατικών ομάδων. Επίσης, εξέφρασαν στήριξη στην ανάγκη για περαιτέρω αντιμετώπιση της πτυχής του λαθρεμπορίου αρχαιολογικών αντικειμένων που αποκτώνται μέσω λεηλασιών ή παράνομων ανασκαφών, μέσα από την αντιμετώπιση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι τρεις Υπουργοί αναγνώρισαν τη σημασία της Σύμβασης για Αδικήματα που Σχετίζονται με Πολιτιστική Κληρονομιά, τη Σύμβαση της Λευκωσίας, που ανοίχθηκε για υπογραφές στις 19 Μαΐου 2017 στη Λευκωσία, ως η μόνη διεθνής συνθήκη που χειρίζεται αποκλειστικά την ποινικοποίηση της παράνομης μετακίνησης πολιτιστικής κληρονομιάς», αναφέρει η διακήρυξη.
Περιφερειακή σταθερότητα, ειρήνη και ευημερία  
Προσθέτει ότι «οι Υπουργοί υπογράμμισαν την αποφασιστικότητά τους να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους με στόχο την προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας, περιφερειακής σταθερότητας, ειρήνης και ευημερίας», «επίσης επανέλαβαν ότι αυτή η συνεργασία βασίζεται σε εδραιωμένες αρχές του διεθνούς δικαίου» και «τόνισαν τον καθολικό χαρακτήρα της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και τόνισαν τη δέσμευσή τους να προχωρήσουν τάχιστα με διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, όπου χρειάζεται».
ΑΟΖ  
«Οι Υπουργοί έδωσαν έμφαση στην ανάγκη για σεβασμό της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας της κάθε χώρας στις θαλάσσιες ζώνες της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αντανακλάται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας», αναφέρει.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη, «σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσαν την Τουρκία να τερματίσει όλες τις παράνομες δραστηριότητες μέσα στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου και να αποφύγει παρόμοιες πράξεις στο μέλλον».
Αταλάντευτη υποστήριξη στην κυπριακή κυβέρνηση 
«Οι Υπουργοί επαναβεβαίωσαν την αταλάντευτη υποστήριξή τους στις προσπάθειες της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού που θα επανενώσει την Κύπρο ως βιώσιμο και λειτουργικό κράτος, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο, χωρίς ξένες εγγυήσεις και στρατεύματα, και στη βάση των αρχών στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Τόνισαν ότι τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν το μόνο φόρουμ μέσω του οποίου μπορεί να επιτευχθεί μια λύση και ότι η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι απαραίτητη όσο η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει υπό παράνομη τουρκική στρατιωτική κατοχή», αναφέρει.
Προσφυγική και μεταναστευτική κρίση 
Όσον αφορά την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, «οι Υπουργοί συμφώνησαν ότι ο αποτελεσματικός χειρισμός αποτελεί ευθύνη, όχι μόνο των γειτονικών κρατών και της Ευρώπης, αλλά και της διεθνούς κοινότητας ως σύνολο», και «επίσης εξέφρασαν εκτίμηση για τις προσπάθειες της Αιγύπτου να αντιμετωπίσει τις μεταναστευτικές προκλήσεις, με τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, και εργαζόμενη για αποτροπή παράνομων μεταναστευτικών ροών, καθώς και λαθρομετανάστευσης και εμπορίου ανθρώπων».

«Οι Υπουργοί τόνισαν και διατράνωσαν τη δέσμευσή τους για κινητοποίηση όλων των δυνατοτήτων τους για αποτελεσματική προώθηση κοινών αρχών και συνεργασίας για αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων της γειτονίας προς όφελος των λαών των χωρών μας και της ευρύτερης περιοχής», καταλήγει η διακήρυξη.


Πηγη:Pronews.gr

Σκόπια: 12.500 παρατηρητές θα επιβλέπουν το δημοψήφισμα


Στο σύνολο των 12.500 παρατηρητών, από τη διεθνή κοινότητα είναι 493,  επίσης 194 μεταφραστές και 111 ξένοι δημοσιογράφοι έχουν διαπιστευθεί στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή. Η αποστολή ODIHR έχει 197 εκπροσώπους και είναι η μεγαλύτερη από τις ξένες αποστολές.

Η πλειονότητα των παρατηρητών είναι  ντόπιοι. Η  Ένωση για Πολιτικές και για Πρωτοβουλίες Πολιτών,  έχει διαθέσει  5.574 παρατηρητές. Η Πλατφόρμα για την Καταπολέμηση της Φτώχειας στη ‘Μακεδονία’ έχει διαθέσει  3.736 διαπιστευμένους, ενώ άλλες κοινωνικές οργανώσεις  διέθεσαν τους υπόλοιπους παρατηρητές. 
Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ζήτησε από τις εκλογικές επιτροπές να είναι σωστές στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Υπέδειξε ότι οφείλουν να τηρούν τους νόμους και τις διαδικασίες που προβλέπονται στον ειδικό Κώδικα Παρατήρησης Δημοψηφίσματος.
Τέλος, για το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου,  η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή συνέστησε σε όλους να είναι επαγγελματίες και αμερόληπτοι και να βασίζουν τα συμπεράσματά τους σε τεκμηριωμένα και επιβεβαιωμένα γεγονότα.
 
 

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Οι Σκοπιανοί κατεβαίνουν στο Αιγαίο: Παίρνουν λιμάνι, εμπορικό στόλο και αλιεύματα







Oι Σκοπιανοί κατεβαίνουν στο Αιγαίο και παίρνουν λιμάνι εμπορικό στόλο και αλιεύματα . Σε λίγες ώρες θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα στα Σκόπια με τον Ζ.Ζάεφ να τονίζει στο διάγγελμα του πριν λίγο  ''είναι επιλογή για το μέλλον των παιδιών σας και της αγαπημένης μας ''Μακεδονίας''. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ταυτότητά μας''.
Η Θεσσαλονίκη θα είναι το λιμάνι των Σκοπίων βάσει της συμφωνίας Τσίπρας-Ζάεφ για την νέα «ονομασία» της FYROM,  και την πρακτική  εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου για την Θάλασσα για το «περίκλειστο» κράτος της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο στερείται ακτών και θάλασσας. 
Ολοι καταλαβαίνουν τι θα συμβεί. Εδώ δεν αντιδρούν στους τούρκους ψαράδες, τώρα έρχονται και οι Σκοπιανοί με τα αλιευτικά αποθέματα να είναι πλέον δια τρία με ότι αυτό συνεπάγεται.
Η συμφωνία δηλαδή κατοχυρώνει δικαιώματα της «Βόρειας Μακεδονίας» ως «περίκλειστο» κράτος για ελεύθερη πρόσβαση στο Αιγαίο, εκμετάλλευση της ελληνικής ΑΟΖ, διεξαγωγή αλιείας στις ελληνικές θάλασσες, χρήση των ελληνικών λιμένων και απόκτηση ναυτικού εμπορικού Στόλου και ναυτικής σημαίας.
Βάσει του άρθρου 69 της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και της Σύμβασης του ΟΗΕ (1982) για ένα περίκλειστο κράτος (όπως η «Βόρεια Μακεδονία» κατά τον Α.Τσίπρα), με βασικό δικαίωμα του την πρόσβαση του  προς την πλησιέστερη θάλασσα (Αιγαίο) μέσω του παράκτιου κράτους διέλευσης έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί τα λιμάνια των χωρών που έχουν πρόσβαση στην θάλασσα, όπως είναι η Θεσσαλονίκη, η οποία θα γίνει και έδρα του εμπορικού στόλου των Σκοπίων με ναυτική σημαία για τα πλοία τους (Μακεδονική) και δικαίωμα ακόμα και χρήσης της ΑΟΖ της παράκτιας χώρας (Ελλάδα) για έρευνες!
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του pronews.gr ο υποστράτηγος ε.α. Γιώργος Μακρίδης, πρώην Διευθυντής Γεωγραφικού Σώματος του ΓΕΣ, Εθνικός Εμπειρογνώμων στον ΟΗΕ για την Τυποποίηση των Γεωγραφικών Ονομάτων (1996-2005) και Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ, απάντησε ως εξής: «Δυστυχώς είναι έτσι: Η Θεσσαλονίκη θα γίνει το επίνειο των Σκοπίων και η σημαία της «Βόρειας Μακεδονίας» θα κυματίζει πλέον στον χώρο που δικαιούται από το άρθρο 69 της Σύμβασης του Modego Bay να της παραχωρηθεί, αφού πλέον τους αναγνωρίσαμε ως κράτος με αυτή την ονομασία.
Τα «περίκλειστα» κράτη αποτελούν  μια ειδική κατηγορία κρατών αφ' ης στιγμής δεν βρέχονται από θάλασσα. Εκ των πραγμάτων δεν διαθέτουν δική τους χωρική θάλασσα, συνορεύουσα ζώνη, υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική οικονομική ζώνη.
Η Ελλάδα αφ' ης στιγμής συνορεύει με ένα περί­κλειστο κράτος, την λεγόμενη «Βόρεια Μακεδονία» θα επιτελεί ρόλο κράτους διέλευσης. Θα μπορεί να έχει εμπορικό και αλιευτικό στόλο, αλλά και να κάνει έρευνες σε όλο το Αιγαίο σε συνεργασία με την υπ'αριθμόν 1 σύμμαχός της, την Τουρκία. Πιο καταστροφική συμφωνία για τα ελληνικά συμφέροντα, δεν θα μπορούσα να φανταστώ, πραγματικά».
Ιδού τι προβλέπει η σχετική Σύμβαση του ΟΗΕ (1982) για το Δίκαιο της Θάλασσας στο συγκεκριμένο άρθρο 69 για τα δικαιώματα των «περίκλειστων» κρατών, δηλαδή των κρατών άνευ ακτών. 
Άρθρο 69 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Δικαίωμα κρατών άνευ ακτών.
1. Τα κράτη άνευ ακτών (Βόρεια Μακεδονία)  έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν, σε ισότιμη βάση, στην εκμετάλλευση προσήκοντος μέρους του πλεονάσματος των ζώντων πόρων των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών των παράκτιων κρατών της ιδίας υποπεριοχής ή περιοχής (Ελλάδα), λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές οικονομικές και γεωγραφικές συνθήκες όλων των ενδιαφερομένων κρατών και σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου και των άρθρων 61 και 62.
2. Οι όροι και οι τρόποι της συμμετοχής αυτής καθορίζονται από τα ενδιαφερόμενα κράτη μέσω διμερών ( Συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ), υποπεριφερειακών ή περιφερειακών συμφωνιών λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων:
α) την ανάγκη αποφυγής συνεπειών επιβλαβών για τις αλιευτικές κοινότητες ή τις ιχθυοβιομηχανίες του παράκτιου κράτους (Ελλάδα) .
β) την έκταση κατά την οποία το άνευ ακτών κράτος (Βόρεια Μακεδονία) , σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου συμμετέχει ή έχει το δικαίωμα να συμμετέχει, σύμφωνα με υφιστάμενες διμερείς υποπεριφερειακές ή περιφερειακές συμφωνίες, στην εκμετάλλευση των ζώντων πόρων των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών άλλων παράκτιων κρατών (Ελλάδα).
γ) την έκταση κατά την οποία άλλα κράτη άνευ ακτών συμμετέχουν ήδη στην εκμετάλλευση των ζώντων πόρων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) του παράκτιου κράτους (Ελλάδα) και την συνακόλουθη ανάγκη αποφυγής συγκεκριμένης επιβάρυνσης ενός οποιουδήποτε παράκτιου κράτους ή μέρους αυτού.
δ) τις ανάγκες διατροφής των πληθυσμών των αντίστοιχων κρατών («Βόρεια Μακεδονία» και Ελλάδα) .
3. Όταν η αλιευτική ικανότητα του παράκτιου κράτους (Ελλάδα) φθάσει σε σημείο που να του επιτρέπει να αλιεύει ολόκληρο τον επιτρεπτό όγκο αλιεύματος των ζωντανών πόρων στην αποκλειστική οικονομική του ζώνη, το παράκτιο κράτος και άλλα ενδιαφερόμενα κράτη συνεργάζονται στην διαμόρφωση δίκαιων διευθετήσεων σε διμερή, υποπεριφερειακή ή περιφερειακή βάση προκειμένου να επιτρέψουν την συμμετοχή αναπτυσσομένων κρατών άνευ ακτών («Βόρεια Μακεδονία«) της ιδίας υποπεριοχής ή περιοχής στην εκμετάλλευση των ζώντων πόρων των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών των παράκτιων κρατών της υποπεριοχής ή περιοχής, όπως κρίνεται σκόπιμο, από τις συγκεκριμένες περιστάσεις, και υπό όρους ικανοποιητικούς για όλα τα μέρη. Κατά την εφαρμογή της παρούσας διάταξης λαμβάνονται υπόψη οι παράγοντες που αναφέρονται στην παράγραφο 2.
4. Τα ανεπτυγμένα κράτη άνευ ακτών («Βόρεια Μακεδονία») έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην εκμετάλλευση των ζώντων πόρων, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, μόνον στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες των ανεπτυγμένων παράκτιων κρατών (Ελλάδα) της ιδίας υποπεριοχής ή περιοχής, με λαμβάνοντας υπόψη την έκταση κατά την οποία το παράκτιο κράτος, κατά την παραχώρηση σε άλλα κράτη πρόσβασης στους φυσικούς πόρους της αποκλειστικής οικονομικής του ζώνης, έχει λάβει υπόψη του την ανάγκη περιορισμού στο ελάχιστο των επιζήμιων συνεπειών στις αλιευτικές κοινότητες και την οικονομική αποδιάρθρωση κρατών των οποίων οι υπήκοοι αλιεύουν κατά συνήθεια στη ζώνη.
5. Οι παραπάνω διατάξεις δεν θίγουν τις διευθετήσεις που συμφωνήθηκαν σε υποπεριοχές ή περιοχές όπου τα παράκτια κράτη  (Ελλάδα) δύνανται να παραχωρήσουν σε κράτη άνευ ακτών («Βόρεια Μακεδονία»)   της ίδιας υπο-περιοχής ή περιοχής ίσα ή προνομιακά δικαιώματα για την εκμετάλλευση των ζώντων πόρων στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες.
Διάγγελμα Ζ.Ζάεφ 
Αξιότιμοι Πολίτες,
Την Κυριακή θα έρθουμε αντιμέτωποι με μια ιστορική απόφαση. Πρέπει να κάνετε μια επιλογή. Θυμηθείτε, δεν είναι επιλογή μεταξύ δύο πολιτικών κομμάτων. Είναι μια επιλογή για το μέλλον σας, για το μέλλον των παιδιών σας. Είναι μια επιλογή για το μέλλον της αγαπημένης μας ''Μακεδονίας''.
Αυτό το μνημείο, μας υπενθυμίζει ότι οι Μακεδόνες κάνουν πάντα τη σωστή επιλογή: το 1903 κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Ιλίντεν. Το 1941 στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Αγώνα για μια προοδευτική Ευρώπη ενάντια στον φασισμό.
Στις 8 Σεπτεμβρίου 1991, με ψηφοφορία στο δημοψήφισμα, αποφασίσαμε μια ελεύθερη, ανεξάρτητη και κυρίαρχη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Από τότε, όλες οι φιλοδοξίες μας, το όνειρό μας για την ευρωπαϊκή Μακεδονία και μέλος του ΝΑΤΟ δεν έχουν πραγματοποιηθεί. Αλλά σήμερα, η υλοποίηση αυτού του ονείρου, στην φιλοδοξία μας, είναι πολύ κοντά.
Στις 30 Σεπτεμβρίου, ο καθένας μας πρέπει να βάλει ένα τούβλο στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος της Μακεδονίας , να βοηθήσει ώστε να γίνει μέλος της πιο ισχυρής συμμαχίας ασφαλείας - ΝΑΤΟ και ισότιμη χώρα στην ισχυρότερη οικονομική κοινότητα στον κόσμο - της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εσείς, οι πολίτες έχετε το κλειδί να κάνετε το κράτος-μέλος μας της ευρωπαϊκής οικογένειας. Γνωρίζω ότι πρέπει να κάνουμε μια παραχώρηση και να δεχτούμε έναν γεωγραφικό προσδιορισμό για το όνομα Μακεδονία, αλλά κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί την ταυτότητά μας. Η περήφανη χώρα της Μακεδονίας κέρδισε την πλήρη αναγνώριση του μακεδονικού λαού, της γλώσσας μας, της κληρονομιάς μας. Η μακεδονική γλώσσα προστατεύεται. Η μακεδονική μας ταυτότητα παρέχεται για πάντα.
Ο ύμνος, η σημαία παραμένει η ίδια και προστατεύεται. Είμαστε Μακεδόνες και θα είμαστε πάντα Μακεδόνες! Γι 'αυτό και θα ψηφίσω. Για χάρη των παιδιών μας. Για μια ειρηνική και ασφαλή χώρα, στην οποία οι Μακεδόνες, οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Ρομά, οι Βόσνιοι, οι Βλάχοι και όλες οι εθνικές κοινότητες ζουν μια καλή και ευημερούσα ζωή.
Την εβδομάδα ψηφίζετε και εσείς. Η φωνή σας θα καθορίσει την κατεύθυνση που θα πάρει η Μακεδονία. Εάν η συντριπτική πλειοψηφία των ψήφων είναι υπέρ, ανοίγουμε μόνιμα το δρόμο μας προς το ΝΑΤΟ και την Ε. Ε.
Δείτε το βίντεο:


 Πηγη:Pronews.gr

Σκόπια, Διαμαρτυρίες ομάδων μπροστά από το Κοινοβούλιο


Αρκετές δεκάδες πολιτών συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων, απόψε στις 8 μ.μ.  φωνάζοντας ‘μποϊκοτάζ’ για το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.

Οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι η συγκέντρωσή τους είναι αυθόρμητη  μπροστά από την Συνέλευση και ότι δεν υπάρχει  πολιτικός υποστηρικτής τους.
Από νωρίς, όμως, μπροστά από το Κοινοβούλιο, είχαν παραταχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
Η συγκέντρωση έγινε από το κίνημα «Μποϊκοτάζ» που με αναρτήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα καλούσε τα μέλη του να διαμαρτυρηθούν μπροστά από το Κοινοβούλιο.
Από εκεί είχαν πληροφορηθεί τόσο οι αστυνομικές αρχές όσο και η αμερικανική πρεσβεία που εξέδωσε ανακοίνωση για τους αμερικανούς πολίτες να μην κινούνται στο κέντρο της πόλης. 
Δεν αναφέρονται επεισόδια.
 
 

Ο Σύλλογος Ίλιντεν (της Αλβανίας) καλεί τα μέλη του να μην ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της Κυριακής



 Ο ‘μακεδονικός’ σύλλογος Ίλιντεν καλεί από τα Τϊρανα, τους  ομογενείς στην Αλβανία, κυρίως στο Γκόλο Μπάρντο,  να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα που θα  πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου  στην πΓΔΜ.

«Διακατεχόμαστε από μεγάλη ανησυχία για τη διεξαγωγή του επερχόμενου δημοψηφίσματος στην πατρίδα μας, τη ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’, για να αλλάξει το όνομα  και την ταυτότητάς του έθνους. 
Εμείς οι ‘Μακεδόνες’ της Αλβανίας, απορρίπτουμε την αλλαγή του ονόματος της χώρας μας, την καταγωγή και την ταυτότητά του ‘μακεδονικού’ λαού και θεωρούμε ότι αυτό είναι μια γενοκτονία σε βάρος του ‘μακεδονικού’ λαού και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, αναφέρει η ανακοίνωση.

Σκόπια: Η Ένωση παιδιών προσφύγων από την Ελλάδα καλεί για ‘ναι’ στο δημοψήφισμα


 Η Ένωση 'Μακεδόνων' από το τμήμα της Μακεδονίας του Αιγαίου, «Λαχτάρα για το Νότο», που ενώνει διάφορους συλλόγους, υποστηρίζει το επερχόμενο δημοψήφισμα και καλεί όλους να βγουν και να πάνε να ψηφίσουν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τους απογόνους μας και τις μελλοντικές γενιές».

«Πιστεύουμε ότι η Συμφωνία μεταξύ της ‘Μακεδονίας’ και της Ελλάδας, ειδικά το άρθρο 7, εγγυάται τη μακεδονική ταυτότητα, τη μακεδονική γλώσσα, τον μακεδονικό λαό, τον πολιτισμό, την ιστορία και την παράδοση, κάτι που στις προηγούμενες δεκαετίες οι ελληνικές αρχές αμφισβητούσαν λέγοντας ότι δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα, μακεδονικό έθνος και μακεδονικός πολιτισμός», δήλωσε η Ευγενία Νκολόφσκι, πρόεδρος του Συλλόγου Παιδιών Προσφύγων και Απογόνων του «Λαχτάρα για το Νότο» και συντονίστρια όλων των ενώσεων στο επίπεδο της 'Μακεδονίας', αλλά και για τους 'Μακεδόνες' του τμήματος του Αιγαίου.
Η ίδια αναφέρει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ως μελλοντικό μέλος της Ευρωπαϊκής Οικογένειας, θα συμμετέχει  και να παρέχει νομική προστασία για τη διεθνή εφαρμογή των δικαιωμάτων των πολιτών μας.
«Από την άποψη αυτή, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διασφαλισθεί η ίση μεταχείριση κατά τη άσκηση των δικαιωμάτων που εξακολουθούν να ισχύουν στην Ελλάδα με αντιδημοκρατικό τρόπο. 
Με το δημοψήφισμα, όμως, ανοίγουμε την ευκαιρία για τα πολιτικά μας δικαιώματα δεκαετιών να εισέλθουν σε μια κανονική ευρωπαϊκή διαδικασία και να εγκατασταθούν σύμφωνα με τα διεθνή νομικά πρότυπα. 
Ως  εκ τούτου, η υποστήριξη του δημοψηφίσματος είναι μια ιστορική καμπή στην αντιμετώπιση όλων των ιστορικών και εθνικιστικών τάσεων να συνειδητοποιήσουν τα αναφαίρετα δικαιώματα που διακηρύσσονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», λέει η Νικολόφσκι.
Η Ευγενία Νικολόφσκι είναι συντονίστρια Συνδέσμων Προσφύγων Παιδιών από όλες τις ενώσεις της ‘Μακεδονίας’, ήτοι : Στιπ, Στρώμνιτσα, Ράντοβιτς, Σβέτι Νικόλα, Μπίτολα και Οχρίδα, σύμφωνα με την TV1.
 
 

Οι Βούλγαροι απέτισαν φόρο τιμής στους πεσόντες στη μάχη κατά των Σέρβων στο Καϊμάκτσαλάν

Ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ επισκεπτόμενος  το μνημείο στο όρος Καϊμακτσαλάν δήλωσε ότι ήρθε να προσκυνήσει και να αποτίσει φόρο τιμής στους πεσόντες Βούλγαρους στρατιώτες για την 102η  επέτειο της αιματηρής μάχης (εναντίον του σερβικού στρατού) και για την 100η επέτειο από τη λήξη του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου. 

Για πρώτη φορά, υπουργός Άμυνας , επικεφαλής και πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της βουλγαρικής βουλής πήγε στο Καϊμακτσαλάν (ελληνοσκοπιανά σύνορα)  για να τιμήσει τους Βουλγάρους στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στην ιστορική μάχη του 1916.
«Σε αυτήν την κορυφή και στις γύρω περιοχές, ο βουλγαρικός στρατός αγωνιζόταν επί 40 ημέρες. Σκοτώθηκαν πάνω από 3.200 Βούλγαροι στρατιώτες, μαχόταν τότε ένα βουλγαρικό σύνταγμα μια τρία τάγματα. Οι μαχητές μας έδειξαν δείγματα θαυμαστικού θάρρους, αλλά άφησαν τα σώματά τους στο όνομα της Βουλγαρίας», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας.
Στο μνημείο έγινε τρισάγιο  και συνεχίσθηκε με  ένα λεπτό σιγής ακολουθούμενο από τον εθνικό ύμνο της Βουλγαρίας. 
Στην τελετή παραβρέθηκαν τμήμα των ειδικών δυνάμεων, όπως σημειώνει το βουλγαρικό δημοσίευμα.