Σελίδες

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Ο Στόλτενμπεργκ περιμένει από όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ να υπογράψουν το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων




Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα από την ρουμανική πρωτεύουσα,  ότι το Πρωτόκολλο Προσχώρησης για ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στη Συμμαχία θα υπογραφεί πολύ σύντομα και από τα 29 κράτη – μέλη.


Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Ρουμανίας, Κλάους  Γιοχάνις, δήλωσε ότι αναμένεται όλα τα κράτη-μέλη να υπογράψουν το πρωτόκολλο, στο οποίο ανέφερε ότι τα Σκόπια θα συμμετάσχουν στις δύο επικείμενες συναντήσεις του ΝΑΤΟ.

«Μόλις και τα 29 κράτη μέλη επικυρώσουν το Πρωτόκολλο, θα καλωσορίσουμε τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ως κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, είπε ο Στόλτενμπεργκ.


Κατά τη συζήτηση  των δύο ανδρών, ο Ρουμάνος πρόεδρος συνεχάρη τα Σκόπια και την Αθήνα, τους πρωθυπουργούς Ζόραν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα για το θάρρος τους και την ισχυρή θέλησή τους για την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος.


Η γερμανική κυβέρνηση


Το Βερολίνο συμφώνησε σήμερα με την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και ζήτησε να τελειώσει αυτή η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν.

Με ανακοίνωση της η γερμανική κυβέρνηση, υπογραμμίζει ότι η είσοδος  της χώρας στο ΝΑΤΟ θα συμβάλλει σημαντικά στην ασφάλεια στον ευρωατλαντικό χώρο και θα δώσει, επίσης, σημαντική ώθηση για την περαιτέρω σταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων.


Η βουλγαρική κυβέρνηση


Και η βουλγαρική κυβέρνηση χθες έδωσε το πράσινο φως για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου για την ένταξη  της ‘Μακεδονίας’ στο ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση της Σόφιας δήλωσε ότι έχει εξουσιοδοτήσει τον εκπρόσωπο στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ να υπογράψει το Πρωτόκολλο για τη συμμετοχή της ‘Μακεδονίας’ στη Συμμαχία.


Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή ηλεκτρονική πύλη «EuroActiv» η επικύρωση του Πρωτοκόλλου προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, από την ελληνική Βουλή, θα γίνει στις 8 Φεβρουαρίου, αλλά οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως στην Αθήνα, σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.


Η Βουλγαρία ενέκρινε το πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ



 Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας ενέκρινε το σχέδιο του Πρωτοκόλλου για την ένταξη της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ, γράφει το βουλγαρικό πρακτορείο Fokus.

 Με απόφαση του το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε την προσωρινή αντιπροσωπεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ να υπογράψει το Πρωτόκολλο Προσχώρησης.


Όταν οι πρέσβεις όλων των κρατών μελών του ΝΑΤΟ υπογράψουν το πρωτόκολλο, ακολουθεί η υιοθέτηση του εγγράφου στα εθνικά κοινοβούλια των κρατών.

 Το Ελληνικό Κοινοβούλιο αναμένεται να είναι το πρώτο  που θα το επικυρώσει.


Η διαδικασία επικύρωσης του πρωτοκόλλου θα επιταχυνθεί. Η «Μακεδονία» (έτσι αποκαλεί τα Σκόπια το δημοσίευμα) μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

Frankfurter Allgemeine Zeitung: ''Σλαβόφωνοι- Συμμοριτοπόλεμος- Σλάβοι Μακεδόνες''- Ζόραν Ζάεφ- Αλέξης Τσίπρας...ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ''ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ'' ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ





Η γερμανική «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάιν Τζάιτουνγκ» γράφει ένα εγκωμιαστικό άρθρο για τους πρωθυπουργούς των Σκοπίων και της Ελλάδας, στο οποίο αφού αναφέρεται στην περίοδο της Κατοχής και στον Εμφύλιο Πόλεμο στην Ελλάδα καταλήγει ότι «ο Ζάεφ και ο Τσίπρας βρίσκονται στην πλευρά της αλήθειας». 

Πιστεύω ότι έχει κάποιο ενδιαφέρον να δούμε τις σκέψεις του Γερμανού αρθρογράφου  Μίκαελ Μάρτενς, όπως παρουσιάζεται στο βουλγαρικό κοινό από το πρακτορείο Bgnes.


--


Επί μεγάλο χρονικό διάστημα, οι Έλληνες εθνικιστές  τράβηξαν την προσοχή από τις αληθινές ρίζες της μακεδονικής διαμάχης για το όνομα. Αλλά, δύο γενναίοι πολιτικοί άφησαν τη σφραγίδα τους σε αυτήν την επιλεκτική ανάγνωση της ιστορίας, γράφει ο Γερμανός αρθρογράφος.


Μόλις πριν από ένα χρόνο δεν φαινόταν ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, θα ήταν σε θέση να ελέγξει μία από τις παλαιότερες συγκρούσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη- για το όνομα της ‘Μακεδονίας’ που τώρα αποκαλείται ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».


Η διαμάχη είναι παλιά, αλλά κλιμακώθηκε το 1991, όταν η νοτιότερη επαρχία της Γιουγκοσλαβίας που βρίσκονταν σε αποσύνθεση κήρυξε την ανεξαρτησία της.

Ο Εμφύλιος στην Ελλάδα


Η σύγκρουση κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα ήταν, επίσης, μεγάλη. Κράτησε από το 1944 έως το 1949.

Στη συνέχεια, στη Βόρεια Ελλάδα εξακολουθούσαν να ζουν πολλοί Σλάβοι Μακεδόνες ή Σλαβόφωνοι Έλληνες, ανάλογα με την οπτική γωνία.


Οι περισσότεροι από αυτούς πολέμησαν με την πλευρά των Ελλήνων Κομμουνιστών. Στην αρχή είχαν υποστηριχθεί με όπλα και πυρομαχικά από τη Σοβιετική Ένωση και τη Γιουγκοσλαβία και αργότερα μόνο από το Βελιγράδι.

Όπως και η  Βουλγαρία, από τους βαλκανικούς πολέμους του 1912/13,  η Σερβία, ήθελε να ελέγξει το νοτιότερο τμήμα της ιστορικής περιοχής της Μακεδονίας με διοικητικό κέντρο την πόλη Θεσσαλονίκη.

Στο Σύμφωνο του Χίτλερ της Γερμανίας του 1941, που δεν ήταν γνωστό εδώ και πολύ καιρό, ο Γενικός Εισαγγελέας του Βελιγραδίου έλαβε γραπτές διαβεβαιώσεις ότι μετά τον πόλεμο και την επικράτηση του Γ΄ Ράιχ, η Γιουγκοσλαβία θα λάβει τη Θεσσαλονίκη και το λιμάνι της.


Διπλή ήττα για τους Σλάβους Μακεδόνες


Αυτό δεν συνέβη, αλλά κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα, με την υποστήριξη του σλαβικού πληθυσμού στο βόρειο τμήμα της χώρας, η Γιουγκοσλαβία έκανε την τρίτη προσπάθειά της να πάρει στα χέρια της την περιοχή και το πιο σημαντικό λιμάνι της – με το πρόσχημα ότι θα απελευθέρωνε τους ‘Μακεδόνες’ από τον «Ελληνικό Ζυγό» (τα εισαγωγικά στο πρωτότυπο).

Στη διάρκεια του πολέμου, πάνω από 25 χιλιάδες μαχητές στις τάξεις των κομμουνιστών ήταν Έλληνες πολίτες των οποίων η μητρική γλώσσα δεν ήταν η ελληνική.

Ωστόσο, οι κομμουνιστές έχασαν τον πόλεμο και  οι Έλληνες Σλαβομακεδόνες (гръцките славянски македонци) πάλευαν κάτω από έμβλημα του «Σλαβομακεδονικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου» [Славянско-македонски народен освободителен фронт], υπέστησαν διπλή ήττα.


Στην ιστοριογραφία των νικητών οι λέξεις «Κομμουνιστής» και «Σλάβος» είχαν πλέον καταστεί συνώνυμες, και ο εμφύλιος πόλεμος θεωρούνταν  ως «πόλεμος των Σλαβο-Κομμουνιστο-συμμοριτών» εναντίον  της Ελλάδας.


Στην πράξη, αυτό λειτούργησε υπέροχα στη συμφιλίωση της ελληνικής κοινωνίας- όλα τα κακά του τελευταίου πολέμου αποδόθηκαν σε μια εθνοτική και γλωσσική μειονότητα.

(Σημείωση: στα βουλγαρικά етническо = εθνοτική και национален=εθνική)


Δεκάδες χιλιάδες Σλαβόφωνοι (славофони) Έλληνες  έφυγαν από την Ελλάδα και οι εναπομείναντες εξελληνίστηκαν με βία με «μέτρα για την εξάλειψη της διγλωσσίας». Για αυτό το ζοφερό κεφάλαιο της ιστορίας, η Ευρώπη δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτε. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μνημείο ή πινακίδα για να υπενθυμίσει την αδικία που έγινε από το 1949 και μετά σε ένα μέρος του ελληνικού πληθυσμού.


Μόνο οι Έλληνες Εθνικιστές πολιτικοί σήμερα προτιμούν να συνδέουν τη διαφωνία του ονόματος με την κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου και με θέλησή τους μένουν σιωπηλοί σχετικά με το τι οι πατέρες ή οι παππούδες τους είχαν κάνει στη Βόρεια Ελλάδα.


Αναφερόμενη στην αρχαιότητα, για συνεχείς  δεκαετίες  το επιχείρημα στη διαφωνία του ονόματος, η Αθήνα εξέτρεψε την προσοχή από τις πραγματικές ρίζες αυτής της διαφοράς στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο και αυτό λειτούργησε για πολύ καιρό.


Ο ‘ιστορικός εγκλωβισμός’


Ο σημερινός πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, είχαν το θάρρος να απορρίψουν αυτήν την πραγματιστική επιλεκτική ανάγνωση της ιστορίας.


Στάθηκαν κατά της πανίσχυρης στρατιάς των εθνικιστών πολιτικών, ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων, κληρικών και άλλων αντιπάλων που είχαν «μπλοκάρει» την Ελλάδα σε ένα ιστορικό παρελθόν χωρίς διέξοδο.


Υποστηρίζεται ότι ο Τσίπρας και Κοτζιάς ακολούθησαν το σύνθημα ότι «η ιστορία είναι μια σχολή, δεν είναι  μια φυλακή», και πρότειναν μια ισορροπημένη απόφαση, ένα σχέδιο που έφερε κάποιους κινδύνους.


Αυτό όμως λειτούργησε επειδή,  απέναντι στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμίτροφ, η Αθήνα βρήκε εποικοδομητικούς εταίρους για τις δύο πλευρές να εγκαταλείψουν τελικά αυτήν την «ιστορική φυλακή».


Μάλλον, θα συνεχίσουμε να μιλάμε μερικές φορές για τη διαφωνία του ονόματος, αλλά οι συζητήσεις στο εξής θα πραγματοποιούνται εκεί που, πλέον, ανήκουν: στα σεμινάρια για την ιστορία και τις εθνικιστικές συναντήσεις.


Δεν θα υποφέρουν, πια, ολόκληρα έθνη  από εθνικιστικές αντιπαραθέσεις του παρελθόντος με την εμμονή των φανατικών.

Η Βόρεια Μακεδονία θα ενταχθεί σύντομα στο ΝΑΤΟ και θα ακολουθήσει το δρόμο της προσέγγισης με την ΕΕ, που δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκη την πλήρη ένταξη στην κοινότητα.


Αυτή η επανάσταση οφείλεται κυρίως στον Αλέξη Τσίπρα. 

Περισσότερα από τα δύο τρίτα των Ελλήνων αντιτίθενται στην έξοδο από το «μπουντρούμι του παρελθόντος» [ "зандана на миналото"], αλλά ο πρωθυπουργός ακολούθησε σταθερά το σημαντικότερο σχέδιο εξωτερικής πολιτικής του και κατάφερε να το επιβάλλει- παρά την αντίσταση. Στους προκατόχους του, αυτό το θάρρος απλώς λείπει.


Michael MartensFAC
Frankfurter Allgemeine Zeitung
www.faz.net

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΨΕΥΤΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΞΟΥ

Η Γενοκτονία των Μακεδόνων (βίντεο)

https://www.facebook.com/petegk.salonika/videos/10154805218736191/
κλίκ την εικόνα να δείτε το σχετικό βίντεο

H Παμμακεδονική Ένωση Μακεδονικού Αγώνα  Ελλάδος–Αυστραλίας συναισθανόμενη την ευθύνη, μετά τις τελευταίες εξελίξεις επί του Σκοπιανού θέματος, καταθέτει πρόταση για τη θέσπιση ημέρας ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ.

 Ως ημέρα προτείνεται η 24 Φεβρουαρίου, γιατί στις 24 Φεβρουαρίου 1870 αρχίζει η συστηματική γενοκτονία των Μακεδόνων σε πνευματικό, μορφωτικό, εκκλησιαστικό και σωματικό επίπεδο στα βιλαέτια Θεσσαλονίκης, Μοναστηρίου και Αδριανουπόλεως από τους Βούλγαρους κομίτες (κομιτατζήδες) με την αρωγή ή και με την σιωπηρή συγκατάθεση της κυβέρνησης του τότε βουλγαρικού πριγκιπάτου.
Εμείς οι Mακεδόνες έχουμε χρέος να προστατεύσουμε την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, να αποδώσουμε ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στα ιερά σφάγια των μακεδονικών γενοκτονιών από τους Σλάβους (τους τελευταίους 3 αιώνες τουλάχιστον), οι οποίοι δεν εκτίμησαν ότι αν έχουν πολιτισμό, γλώσσα, θρησκεία, λόγο, γραφή αυτό το οφείλουν αποκλειστικά στους Μακεδόνες αδελφούς Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο, που δεν επέβαλλαν την ελληνική γλώσσα, αλλά έφτιαξαν σλαβική σχεδόν εκ του μηδενός. 
Δεν κάνουμε εξωτερική πολιτική και ούτε αυτός είναι ο σκοπός μας, αλλά τονίζουμε αλήθειες που πρέπει να ειπωθούν για τη λύση του "προβλήματος" που έχουν οι γείτονες. 
Εμείς οι Μακεδόνες δύο φορές Έλληνες δεν υποχωρούμε και δεν πρέπει να υποχωρήσουμε στα αδιαπραγμάτευτα της Ιστορίας μας, ούτε όμως και να γίνουμε ανάδοχοι (νονοί) των γειτόνων μας.
Παμμακεδονική Ένωση Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος  Αυστραλίας

Μεγάλη Αλβανία- Η επόμενη Νέα Χώρα στα Βαλκάνια;



Λίγο μετά τις 14 Δεκεμβρίου του 2018, ανακοινώθηκε η δημιουργία στρατού στο Κοσσυφοπέδιο. Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα με μεγάλη χαρά για τη συμφωνία με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα την κατάργηση του διπλού ελέγχου στα σύνορα των δύο χωρών. 
Διαβεβαίωσε ότι η πλήρης κατάργηση των συνόρων με την Αλβανία θα τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο και σύμφωνα με τους κανόνες του χώρου Σένγκεν.
Από την 1η Ιανουαρίου  τα εμπορεύματα του Κοσσυφοπεδίου περνούν ανεμπόδιστα στο λιμάνι του Δυρραχίου.

Στοιχεία Ενοποίησης
 
Η κατάργηση των συνόρων μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα προς την ενοποίηση των βαλκανικών περιοχών που κατοικούνται από κατά πλειοψηφία ή μειοψηφία από Αλβανούς.
Στις 26 Νοεμβρίου, η κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας πραγματοποιήθηκε στο Πετς, ο Ράμα και ο Χαραντινάι ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου για την εξωτερική πολιτική με στόχο την προώθηση του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2025.
Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι όλα αυτά τα βήματα είναι το ισοδύναμο της δημιουργίας της Μεγάλης Αλβανίας. Αν και ο σχεδιασμός αυτός είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια, αρχίζοντας με την αντίθεση της διεθνούς κοινότητας. 

Ο Βαλκάνιοι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι είναι μια διαδικασία που δύσκολα μπορεί να σταματήσει.
Μέχρι στιγμής, μόνο ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αντέδρασε στην κατάργηση των συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Αλβανοί τοποθετούν τη διεθνή κοινότητα στο προσκήνιο.
«Είναι σαφές ότι θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν τα σχέδιά τους, όταν τον Μάρτιο θα καταργήσουν τα σύνορα, είμαι βέβαιος ότι οι Κοσοβάροι θα αυξήσουν τους δασμούς που επιβάλλονται στις εισαγωγές από τη Σερβία και θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από μια ισχυρότερη θέση – σε συμμαχία με την Αλβανία», δήλωσε ο Βούτσιτς.

Έντι Ράμα ο ‘Πατέρας του Έθνους’

Ο Αλβανός πρωθυπουργός φαίνεται να είναι ο στρατηγός της υλοποίησης του αλβανικού ονείρου.
Αποκαλείται ‘Πατέρας του Έθνους’, απολαμβάνει μεγάλης απήχησης και εμπιστοσύνης από τους  Αλβανούς των Βαλκανίων. Είτε προέρχονται από το Κοσσυφοπέδιο, είτε από τα Σκόπια, το Μαυροβούνιο και την Ελλάδα, αναμένουν την ευλογία του για οποιαδήποτε πολιτική απόφαση που τους επηρεάζει.
Η αλβανική πλατφόρμα
Στην πΓΔΜ , όταν ήρθε στην εξουσία ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ιδρύθηκε η Αλβανική Πλατφόρμα. 
Το κείμενο υπογράφηκε στα τέλη του 2017 και έθεσε τα θεμέλια ενός συνασπισμού των αλβανικών κομμάτων στην πΓΔΜ, με σκοπό την ένταξή τους στη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων, αυξάνοντας σημαντικά τα δικαιώματά τους. Οι Σλαβομακεδόνες εθνικιστές διαμαρτυρήθηκαν διακριτικά για αλβανοποίηση,  γράφοντας για Αλβανο-σλαβική Ομοσπονδία που είναι το κατώφλι της ενσωμάτωσης του δυτικού τμήματος της χώρας στη Μεγάλη Αλβανία.
Στο Μαυροβούνιο
Οι προσδοκίες των εθνοτικών Αλβανών γίνονται ολοένα και πιο επίμονες στο Μαυροβούνιο. Είναι παρόντες σε όλες τις κυβερνητικές δομές, από την κυβέρνηση μέχρι τις δημοτικές αρχές. Στο τέλος του 2014, οι Αλβανοί κατάφεραν να κερδίσουν αυτονομία στο δήμο Τούζι (ένα προάστιο  της Ποντγκόριτσα), που τους επιτρέπει να ελέγχουν τον τοπικό προϋπολογισμό.
 Στη σημερινή κυβέρνηση οι Αλβανοί κατέχουν διάφορες υπουργικές θέσεις και έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην εξωτερική πολιτική του Μαυροβουνίου, που συγκλίνουν με το Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία.

Η αίσθηση της ύπαρξης ενός  έθνους
Πέρυσι, ο Έντι Ράμα παρουσίασε την ιδέα μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, κοινών διπλωματικών αποστολών και ενός προέδρου στο κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου. 
Σχετικά με τη δέκατη επέτειο του Κοσσυφοπεδίου, συζητήθηκε το γενικό μέλλον του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας, υπογραμμίζοντας το πολιτικό συμφέρον και των δύο πλευρών στη συγχώνευση των εδαφών τους.
 Στον πολιτικό, οικονομικό και πολιτισμικό τομέα, οι σχέσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας είναι τόσο έντονες ώστε τα σύνορα που τους χωρίζουν να φαίνονται ανύπαρκτα.
Ο Ράμα ανακοίνωσε εκ των προτέρων τη δημιουργία ενός κοινού εκπαιδευτικού συστήματος και στις δύο χώρες και τη δημιουργία μιας κοινής αγοράς.  Η παρουσία των τεσσάρων διαφορετικών νομισμάτων- το λέι στην Αλβανία, το ευρώ στο Κοσσυφοπέδιο και στο Μαυροβούνιο, το δηνάριο στη Σερβία και το δηνάριο των Σκοπίων –δεν προβληματίζει κανέναν αφού το ευρώ κυκλοφορεί σε όλη την περιοχή.
Δεν έχει σημασία που ζουν, οι Αλβανοί πιστεύουν ότι ανήκουν στο ίδιο έθνος: αυτό συμβάλλει στην ενίσχυση των πιέσεων τα βαλκανικά εδάφη που κατοικούν. Έτσι, κατά τον εορτασμό της Εθνικής Ημέρας της Αλβανίας, που είναι η ημέρα της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας, η 29η Νοεμβρίου 1912 στον Αυλώνα από τον Ισμαήλ Κεμάλ, διοργανώνονται γιορτές  σε όλες τις χώρες που κατοικούν οι Αλβανοί.
Στους δρόμους και τις αγορές της Πρίστινα και των Σκοπίων έχουν μεγάλες σημαίες και χάρτες της Μεγάλης Αλβανίας, όπου σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται εδάφη της πΓΔΜ, της Ελλάδας, του Μαυροβουνίου και της Σερβίας, όπου ζουν Αλβανοί.
Η Ιδέα υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες
Ορισμένες χώρες υποστηρίζουν τη δημιουργία ειρηνικά της Μεγάλης Αλβανίας, αν και ακόμη σιωπηλά ομονοούν ότι αυτό θα φέρει ειρήνη και σταθερότητα στα Βαλκάνια.
Η κυβέρνηση Τραμπ έδωσε το πράσινο φως στην ‘οριοθέτηση’ – ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας. 
Το βόρειο τμήμα του Κοσόβου που κατοικείται από Σέρβους, θα πρέπει να συνδεθεί με τη Σερβία με αντάλλαγμα το Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μέντβετζα της νότιας Σερβίας, περιοχές που κατοικούνται κυρίως από Αλβανούς, οι οποίοι θα ενσωματωθούν στο Κοσσυφοπέδιο.
Αυτή η ανταλλαγή εδαφών προβλέπεται να διευκολύνει τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές βάσεις τηςη σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης- στο Κοσσυφοπέδιο-, έχουν υποστηρίξει την ιδέα εδώ και χρόνια.
Η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο είναι σημαντικοί στρατηγικοί εταίροι των Αμερικανών, ειδικά τώρα που το Μαυροβούνιο εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ, τους επέτρεψε να πάρουν τον έλεγχο πάνω από την Αδριατική Θάλασσα, κόβοντας την πρόσβαση στους Ρώσους σε αυτό το τμήμα των Δυτικών Βαλκανίων.
Η ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας υποστηρίζεται από την Τουρκία, που θεωρεί ότι η ένωση των μουσουλμάνων Αλβανών θα αποτελέσει μέσο για την περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας  και επιρροής της στα Δυτικά Βαλκάνια.
Αρθρογράφος του πρωτότυπου: Hassan Haidar Diab - vecernji.hr
Αναδημοσιεύθηκε: στα  γαλλικά ‘Courrier International΄, βουλγαρικά ‘Νιουζ’ και στα ελληνικά ‘Βαλκανικό Περισκόπιο’.
 
 

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

                                                                   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ



Η ΕΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΣΕ ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΟΥΣ ''ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥΣ'' ΚΑΙ ΦΕΙΣΜΠΟΥΚΙΚΟΥΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΣΜΟΥΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΑΝΕΠΑΡΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ.

ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΟΤΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ''ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ''ΠΡΕΣΠΩΝ' ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ Η ΕΝΩΣΗ  ΘΕΩΡΕΙ ΩΣ ΕΥΘΕΙΑ ΟΔΟ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ, ΤΗΝ ΑΠΟΚΟΠΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΣΛΑΒΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ,ΘΑΝΑΙ ΜΑΚΡΥΣ ,ΔΥΣΚΟΛΟΣ, ΕΠΙΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΘΑΤΑΝ ΚΑΛΟ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΛΕΓΟΜΕΝΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΠΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.

ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΑΗΘΗΣ ,ΑΝΑΔΡΗ ΚΑΙ ΔΕΙΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ -ΜΑΝΑ(ΚΛΕΙΑΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ) ΠΟΥΧΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ''ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ'' ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ- ΕΝΑΤΙΟΝ ΠΑΣΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ- ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΕΣΤΩ ΕΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΘΑΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΟΙ .

ΚΙΝΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΥΦΛΟ ΦΘΟΝΟ ,ΑΝΟΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ, ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΤΗΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΟΥΝ ,ΑΠΑΞΙΩΣΟΥΝ, ΛΑΣΠΩΣΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΤΟΥΣ, ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΩΛΟΥΝ ΤΖΑΜΠΑΜΑΓΚΙΣΜΟ, ΨΕΥΤΟΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΛΑΒΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ -ΚΟΜΙΤΑΤΖΙΔΙΣΜΟ ΟΥΤΕ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥΣ .

Η ΕΝΩΣΗ ΤΟΥΣ ΛΥΠΑΤΑΙ ,ΟΙΚΤΙΡΕΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΠΡΟΕΧΕΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΕ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ,ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ,ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ,ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΡΑΥΓΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΟΗΜΑ .

Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΟΣ ΑΠΟ ΠΟΤΕ.




Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                                                                      ΠΡΟΕΔΡΟΣ


                                                                                                              
                                                                                                            ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΚΟΥΣΟΥΛΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

Πρώην ΥΠΕΞ Σκοπίων: Η απόφαση για το άγαλμα του Αλεξάνδρου ήταν των σημερινών κυβερνώντων



Ο  Αντόνιο Μιλόσοσκι, πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν βουλευτής του κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, υπενθύμισε από το βήμα του Κοινοβουλίου ότι η απόφαση για την τοποθέτηση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο κέντρο της πρωτεύουσας, ήταν του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος – SDSM και του αλβανικού DUI, τα οποία σήμερα συγκυβερνούν.

Είπε χαρακτηριστικά ότι  η απόφαση ήταν του Συμβουλίου των Σκοπίων που ελήφθη το 2004, όπου τότε πλειοψηφία  είχε το SDSM και το DUI, παρουσιάζοντας και τα σχετικά έγγραφα.
 Ο Μιλόσοσκι αναφερόμενος στον νυν υπουργό Εξωτερικών, είπε:  

«Αλλά,  ο Νίκολα Ντιμίτροφ ήταν τότε σιωπηλός,  για είχε μια άνετη καρέκλα, αυτήν του πρέσβη στην Ουάσιγκτον. Ερχόμενος εδώ, αργότερα,  η απόφαση αυτή δεν του ήταν ενοχλητική», είπε ο βουλευτής.
Η συζήτηση έγινε με αφορμή την τοποθέτηση ελληνικών αγαλμάτων  στα Σκόπια.
Το σχετικό βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=Eee3bZrOM5c

Σκόπια: Οι προθεσμίες για τις αλλαγές στα προσωπικά έγγραφα και πινακίδες κυκλοφορίας



Μέσα σε πέντε χρόνια ή το αργότερο μέχρι το 2024, τα προσωπικά έγγραφα των πολιτών θα φέρουν τη νέα ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Οι νέες τροποποιήσεις θα περιλαμβάνουν την εθνοτική υπαγωγή των μειονοτικών κοινοτήτων στη χώρα.

Τις νέες ταυτότητες και τα διαβατήρια θα πρέπει να λάβουν οι πολίτες, καθώς και τις νέες ενδείξεις των πινακίδων κυκλοφορίας των οχημάτων τους,  το αργότερο εντός πέντε ετών από την ημερομηνία επικύρωσης της συμφωνίας  του ονόματος στη Βουλή των Ελλήνων (25/1/2019) και μετά την υιοθέτηση από τους βουλευτές της πΓΔΜ των αναγκαίων συνταγματικών αλλαγών, που σφράγισαν το νέο όνομα του κράτους της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».
Οι πινακίδες κυκλοφορίας θα φέρουν στο μέλλον τη συντομογραφία ΝΜ ή ΝΜΚ και το νέο όνομα της χώρας θα καθιερωθεί στις ταυτότητες και στα διαβατήρια.
Μέσα σε πέντε χρόνια θα πρέπει να αλλάξουν και όλα τα δικαιολογητικά έγγραφα της δημόσιας διοίκησης για εξωτερική χρήση και για εσωτερική χρήση και αυτό θα φανεί στο άνοιγμα του κάθε κεφαλαίου που σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ίδρυμα θα αλλάζει σταδιακά το όνομά του και την τεκμηρίωσή του.
Δεν είναι ακόμη γνωστό πώς θα αλλάξουν τα προσωπικά έγγραφα των πολιτών, τα οποία δεν λήγουν εντός της καθορισμένης προθεσμίας.
Σε κάθε περίπτωση, μέχρι το 2024, οι πολίτες θα πρέπει να διαθέτουν δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο με το νέο όνομα του κράτους, σημειώνει η εφημερίδα ‘Βέτσερ’ των Σκοπίων.
 

«Ο αγώνας για τη ‘Μακεδονία’ δεν σταματά ποτέ»- γράφει ο Γκόραν Μομιρόσκι


Ο τίτλος από το δημοσίευμα

«Η Μακεδονία έχει βιώσει τη μεγαλύτερη εθνική της τραγωδία αυτές τις ημέρες μετά τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου», γράφει ο αρθρογράφος Γκόραν Μομιρόσκι.
Σήμερα η ‘Μακεδονία’ είναι το θέμα των ισχυρών ευρωπαϊκών ΜΜΕ που αναρωτιούνται εάν η ‘Βόρεια Μακεδονία’ έχει εθνική ταυτότητα. Τι ήττα και τι ταπείνωση.

Μια  ταπείνωση που σχεδιάστηκε από μια κυβέρνηση που δημιουργήθηκε από το εξωτερικό και περιμέναμε τους Έλληνες εθνικιστές να αποφασίσουν πως θα μας αποκαλούν, πως θα κρίνουν την ιστορία μας και τους συμπολίτες  μας.
Αν και κανείς δεν είχε πει, τουλάχιστον δημόσια, ποιος είναι ο κίνδυνος που κρύβεται εάν η ‘Μακεδονία’ δεν άλλαζε το όνομά της, έγινε ωστόσο σαφές ότι η χώρα είχε να αντιμετωπίσει κάποιους κινδύνους. 
Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση που να δικαιολογεί αυτήν την προδοσία των προγόνων μας, της σημερινής γενιάς μας και αυτήν που θα μας ακολουθήσει.
Δεν υπάρχουν αμφιβολίες ότι ο λαός μας, ως ιδέα, ως ελεύθερη έκφραση του πνεύματός του, είχε να αγωνισθεί με τον ισχυρότερο αντίπαλο τους τελευταίους 15 μήνες, είχε να αγωνισθεί με την δυτική ελίτ και τον δυτικό πολιτισμό στον οποίο φιλοδοξούμε να ενταχθούμε και ίσως αυτό μας πονάει περισσότερο.
Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι είχαμε την ευκαιρία να πολεμήσουμε ενάντια σε αυτές τις δυνάμεις  που μέσω των υποτελών τους στην κυβέρνηση της ‘Μακεδονίας’ υλοποίησαν τις βαλκανικές τους ιδέες στο παγκόσμιο σύστημα.
Κανείς δεν πρέπει να χτυπάει το κεφάλι του γιατί  δεν έκανε αρκετά. Η ‘Μακεδονία’ ήταν χωρισμένη και δίχως καμία πραγματική στήριξη από κανέναν παγκόσμιο παράγοντα και δεν μπορούσε να αλλάξει την πορεία της ιστορίας.
Δυστυχώς, ή ευτυχώς, η μάχη για την ταυτότητα δεν έχει ακόμη τελειώσει καθώς η κυβέρνηση έδειξε ότι πρόκειται για ένα συνηθισμένο πολύχρωμο ψέμα.
Ο πόλεμος εξακολουθεί να διεξάγεται με τις συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών και την αλλαγή του Συντάγματος με το οποίο η ‘Μακεδονία’ έγινε εικονικά μια Συνομοσπονδία.
Οι «πολίτες της Μακεδονίας» όσο παράλογο και  να ακούγεται αυτό σε ένα εθνικό κράτος, πρέπει να κάνουν μεγάλες προσπάθειες για να διατηρήσουν την ταυτότητα ως ‘Μακεδόνες’, διότι οι σημερινές αρχές δεν θα τους βοηθήσουν σε αυτήν την πάλη.
Αναμένεται να δημιουργηθεί μια καταστροφική κατάσταση στην οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις σε κάθε αξιωματούχο που θα χρησιμοποιεί μόνο το ‘Μακεδονία’ χωρίς να αναφέρει το ‘Βόρεια’.
 Φανταστείτε ότι έχετε χάσει το πρωταρχικό  δικαίωμά σας, από τον παππού σας και την πατρίδα σας  για να ικανοποιηθούν τα προσωπικά συμφέροντα της Ελλάδας.
Στο εξωτερικό θα αρχίσει μια άλλη μάχη. 
Θα λεγόμαστε Σλαβομακεδόνες στην Ελλάδα, Σλάβοι στην Αλβανία, Βουλγαρομακεδόνες στη Βουλγαρία, Βορειομακεδόνες στη Σερβία, Νόρντματσεντόνιεν/Νόρντματσεντόνιαν στη Γερμανία και σε όλη τη βόρεια Ευρώπη…
Η πραγματική μάχη τώρα έχει αρχίσει. Θα έχουμε τη δυνατότητα να διορθώσουμε κάποια λάθη. Μία από αυτές (τις δυνατότητες)  είναι οι προεδρικές εκλογές, είναι η  πρώτη μας ευκαιρία, όπου οι πατριώτες θα μπορούν να υποστηρίξουν το έθνος τους προκειμένου να σωθεί ό, τι έχει απομείνει από τη ‘Μακεδονία’.
Η μάχη για τη ‘Μακεδονία’ δεν σταματά ποτέ. Ειδικά, όχι τώρα, που υπάρχουν ακόμα περισσότεροι ‘Μακεδόνες’ από τους Βορειομακεδόνες.
Горан Момироски- Γκόραν Μομιρόσκι- expres.mk