Σελίδες

Κυριακή 31 Μαΐου 2020

«Ηλεκτροσόκ» στην Αθήνα: Οι ΗΠΑ στέλνουν στρατεύματα στην Λιβύη για να στηρίξουν την τουρκόφιλη κυβέρνηση Σάρατζ



Γ ράφει: Γεράσιμος Χουντάλας


Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αποστέλλουν στρατεύματα στην Λιβύη προκειμένου να υποστηρίξουν την τουρκόφιλη κυβέρνηση Σάραντζ, «έναντι των Ρώσων» με την αμερικανική διοίκηση Αφρικής AFRICOM (η οποία εδρεύει στην Φραγκφούρτη) να ανακοινώνει ότι είναι στην διαδικασία να ενεργοποιήσει τις Ειδικές Μονάδες Υποστήριξης επιπέδου Ταξιαρχίας με σκοπό να ενισχύσουν και τον στρατό της Τυνησίας «κατά της Ρωσίας»!
Πλέον η σύγκρουση στην βορειοαφρικανική χώρα, παίρνει άλλες διαστάσεις με τις εξελίξεις κάθε άλλο παρά να είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.
Η Τουρκία, όχι απλώς νικά τον Χ.Χαφτάρ, αλλά καταφέρνει να εμπλέξει και τις ΗΠΑ στο πλευρό του Σάρατζ.
Ο εταίρος της Αγκυρας, η κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία έτσι ή αλλιώς δεν είχε ενοχληθεί σοβαρά μέχρι στιγμής από την Ρωσία (η εμπλοκή των εθελοντών της εταιρείας Wagner δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτέλεσε απειλή καθ'όλη την διάρκεια της παραμονής τους και ειδικά εφ'εξής κατόπιν της αποχώρησής τους από το λιβυκό μέτωπο), πλέον αποκτά την επίσημη στήριξη των ΗΠΑ.
Αυτό που ανησύχησε τους Αμερικανούς και περιπλέκει την κατάσταση είναι η αποστολή των ρωσικών (ή λευκορωσικών καμία διαφορά δεν έχει) μαχητικών στην Βεγγάζη και η διάθεση της Μόσχας να μπει δυναμικά στο παιχνίδι, πέραν και πάνω από τον Χ.Χαφτάρ.
Η ανάπτυξη ρωσικών μαχητικών MiG-29 και Su-24 στην Λιβύη, έχει θορυβήσει τις ΗΠΑ. Και είναι σαφές ότι είναι εκεί για να στηρίξουν την κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης.
Η αμερικανική διοίκηση Αφρικής, AFRICOM ανέφερε στην δήλωσή της ότι ο διοικητής της Stephen Townsend, μίλησε και με τον Τυνήσιο ΥΠΑΜ Imed Hazgu (η Τύνιδα είναι επίσης σύμμαχος της Αγκυρας) και διακήρυξε την πρόθεσή του να στείλει μία Ταξιαρχία «με σκοπό να μπορέσουν να α
Η εξέλιξη είναι άκρως αρνητική για την Αθήνα. Στήριξη του Σάραντζ από τις ΗΠΑ, σημαίνει όχι απλώς επιβίωση της τουρκολιβυκής ΑΟΖ, στα έξι μίλια απόσταση από τις ακτές Ρόδου, Κρήτης και Καρπάθου, αλλά και «στρατηγική ασφυξία» της Ελλάδας από τα νότια...



  Πηγη:Pronews.gr

Οι ΗΠΑ στέλνουν ταξιαρχία δυνάμεων ασφαλείας στην Τυνησία - λόγω Λιβύης




Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι σκέφτονται να αναπτύξουν μια «Ταξιαρχία Βοήθειας Δύναμης Ασφαλείας» στην Τυνησία για εκπαίδευση, ως μέρος του προγράμματος βοήθειας με τη χώρα της Βόρειας Αφρικής, εν μέσω ανησυχίας για τη ρωσική δραστηριότητα στη Λιβύη, όπως σημειώνει η αιγυπτιακή «Egypt Independent».

Ο εμφύλιος πόλεμος της Λιβύης έχει δημιουργήσει προκλήσεις σε περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις, επιβεβαιώνοντας τα Ηνωμένα Έθνη που έχουν αναφέρει για  ‘τεράστια εισροή όπλων και μαχητών στην περιοχή’, παραβιάζοντας εμπάργκο όπλων στη χώρα αυτή.


«Καθώς η Ρωσία συνεχίζει να αναζωπυρώνει τις φλόγες της σύγκρουσης στη Λιβύη, η περιφερειακή ασφάλεια στη Βόρεια Αφρική προκαλεί έντονη ανησυχία», ανακοίνωσε την Παρασκευή, η Αμερικανική Διοίκηση Αφρικής.


«Αναζητούμε νέους τρόπους αμοιβαίας αντιμετώπισης  των προβλημάτων ασφάλειας με την Τυνησία, όπως είναι η Ταξιαρχίας Βοήθειας της Ασφάλειας»


Αργότερα ανακοινώθηκε ότι η Ταξιαρχία αναφέρεται σε μια μικρή μονάδα κατάρτισης ως μέρος στρατιωτικής βοήθειας και δεν συνεπάγεται κανέναν τρόπο μάχιμων στρατιωτικών δυνάμεων.


Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει παραδώσει 14 μαχητικά αεροσκάφη MiG 29 και Su-24 στην αεροπορική βάση Τζούφρα του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, ανακοινώθηκε την Τετάρτη από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας , παρά τις διαψεύσεις, τόσο από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης όσο και από μέλος του ρωσικού κοινοβουλίου.


Η Αίγυπτος, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποστηρίζουν τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ που έχει έδρα στην ανατολική Λιβύη, ο οποίος ξεκίνησε μια επίθεση πέρυσι για να καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη.


Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Άμυνας της Τυνησίας,  ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ήταν ο κύριος εταίρος στην προσπάθεια οικοδόμησης της επιχειρησιακής ικανότητας του στρατού του.
 
 
 
 

Από τουρκικά αεροσκάφη- Εναέριος εφοδιασμός καυσίμων σε αμερικανικά βομβαρδιστικά στον Εύξεινο Πόντο



Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας ανεφοδίασαν με καύσιμα  αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά  B-1B κατά τη διάρκεια της πτήσης τους πάνω από τον Εύξεινο Πόντο, ανακοίνωσε ο τουρκικός στρατός, όπως σημειώνει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti.


«Στο πλαίσιο της  στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ, δύο αμερικανικά αεροσκάφη B-1 που πετούσαν πάνω από τον Εύξεινο Πόντο έλαβαν υποστήριξη κατά τη διάρκεια της πτήσης τους από τουρκικά αεροσκάφη ανεφοδιασμού», γράφει το ρωσικό πρακτορείο.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όταν τα δύο στρατηγικά  αμερικανικά βομβαρδιστικά πλησίασαν τα κρατικά σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, απογειώθηκαν ρωσικά μαχητικά Su-27 και Su-30  τα οποία αναχαίτισαν, ανακοίνωσε ο ρωσικός στρατός.
 
 
 

Κυριακή 24 Μαΐου 2020

Δύο πτήσεις της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στη Λιβύη


Η γνωστή ιστοσελίδα Flightradar24 παρακολούθησε μια πτήση με στοιχεία που έδειχναν αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας της Κένυας, Alenia C-27J (222), που απογειώθηκε από την Κωνσταντινούπολη με πορεία προς το νότο.

Όμως, ο κωδικός του (hexcode) ήταν C9D52F και είναι αυτός της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας Lockheed C-130, και το αεροσκάφος έκανε πτήσεις Κωνσταντινούπολη- Μισράτα- Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Έτσι, κατά πάσα πιθανότητα, αυτό το αεροσκάφος είναι της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας Lockheed C-130E (71-01468) και ο προορισμός θα πρέπει να ήταν η Μισράτα της Λιβύης, αναφέρει το ιταλικό Ραντάρ Itamilradar.
-

Βούλγαρος καθηγητής αμφισβητεί την άποψη της Ρωσίας ότι οι Κύριλλος και Μεθόδιος ήταν Έλληνες



«Είναι πολύ ανόητο να μιλάμε για τη σλαβική γλώσσα της εκκλησίας τον 9ο αιώνα και μια φιλική χώρα όπως η Ρωσία,  να συμπεριφέρεται έτσι προς τη Βουλγαρία στη μεγάλη αυτή  θρησκευτική γιορτή όπως  της 24ης Μαΐου- Κυρίλλου και Μεθοδίου», δήλωσε ο καθηγητής Πανεπιστημίου της Σόφιας, Πλάμεν Παυλόφ.


Η συνέντευξή του καθηγητή  Ιστορίας, Παβλόφ   έγινε με την ευκαιρία της έκθεσης του Ρωσικού Κέντρου Πολιτιστικής Πληροφόρησης στη Σόφια, στην οποία οι Κύριλλος και Μεθόδιος παρουσιάζονται ως διαφωτιστές των Σλάβων, δημιουργοί της  σλαβικής εκκλησιαστικής γλώσσας να καθορίζονται ως εντόπιοι της ελληνικής πόλης, Θεσσαλονίκη.


«Δεν ήταν Έλληνες ήταν υπήκοοι του Βυζαντίου- Ρωμαίοι»


Ο Βούλγαρος καθηγητής τόνισε ότι οι άγιοι αδελφοί Κύριλλος και Μεθόδιος ήταν υπήκοοι του Βυζαντίου.
«Ήταν Ρωμαίοι πολίτες. Και μέχρι σήμερα αμφισβητείται ποια ήταν η καταγωγή τους. Ωστόσο βλέπουμε ότι στη Ρωσική Έκθεση του Κέντρου Πολιτιστικών Πληροφοριών, που άνοιξε αυτές τις ημέρες, να λέγεται ότι κατάγονται από τη Θεσσαλονίκη και ότι είναι Έλληνες.

«Ανακριβές είναι ότι η Θεσσαλονίκη ήταν ελληνική πόλη»

»Πρώτα από όλα τον 9ο αιώνα που έζησαν, υπήρχε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία και το ότι λέγεται ότι η Θεσσαλονίκη ήταν ελληνική πόλη, είναι τουλάχιστον ανακριβής.


Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι το βουλγαρικό κράτος είναι εκείνο που έσωσε αυτήν την παράδοση, που έσωσε αυτήν τη γλώσσα (την κυριλλική). Χάρη στον Τσάρο Μπόρις Μιχαήλ και στη βουλγαρική παράδοση έχουμε μια γλώσσα, που όλοι οι μεγάλοι Σλάβοι αναγνωρίζουν, ισοδυναμεί με επιρροή της Λατινικής και της Ελληνικής στη Μεσαιωνική Ευρώπη.

Γελοίο να μιλάμε για σλαβική γλώσσα τον 9ο αιώνα, ήταν …βουλγαρική


»Σημειώστε ότι αυτή η έκθεση καθορίζει τη γλώσσα ως ‘ Γλώσσα Σλαβικής Εκκλησίας’. Πρόκειται για έναν κανόνα της Παλαιάς Βουλγαρικής Γλώσσας σε μεταγενέστερο χρόνο, όταν ήταν αρκετά ρωσικοποιημένη (οι Βούλγαροι ήρθαν από τις ρωσικές στέπες).


Τον 9ο αιώνα το να μιλάς μια σλαβική γλώσσα της εκκλησίας είναι αρκετά γελοίο», πρόσθεσε ο ιστορικός, τονίζοντας ότι είναι μια παλιά βουλγαρική γλώσσα.


«Αυτό ήταν ένα βουλγαρικό φαινόμενο που αναπτύχθηκε τόσο στο βουλγαρικό κράτος όσο και στο εξωτερικό. Η πρώτη προσπάθεια επιβολής της γλαγολιτικού αλφαβήτου έγινε στη Μεγάλη Μοραβία. Εκεί απέτυχε. Το κράτος και μία από τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής που διέσωσαν αυτόν τον πολιτισμό ήταν η Βουλγαρία. Δεν είναι σωστό σε αυτήν την έκθεση του Ρωσικού Κέντρου να υπάρχει ούτε μία λέξη για τη Βουλγαρία», σχολίασε ο ιστορικός.


Να δοθεί νότα διαμαρτυρίας στη Ρωσία…

Ο καθηγητής επεσήμανε ότι το υπουργείο Εξωτερικών ή το υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να στείλουν μια νότα διαμαρτυρίας καθώς η συμπεριφορά της Ρωσίας είναι προκλητική.


«Δεν έγινε από άγνοια, δεν είναι μια από τις πολλές απόψεις, δεν είναι επιστημονική διαμάχη, αλλά μια καθαρά προκλητική πολιτική από μια φιλική χώρα όπως η Ρωσία, η οποία δεν πρέπει να συμπεριφέρεται έτσι προς τη Βουλγαρία, ιδιαίτερα όσον αφορά τη μνήμη των Διαφωτιστών», πρόσθεσε ο Παυλόφ.
 
 
 
 
 
 


Κυριακή 17 Μαΐου 2020

Ολική ανατροπή στην Λιβύη; - Αιγυπτιακά κυβερνητικά ΜΜΕ προτείνουν προσέγγιση με την Άγκυρα


 Οι ΗΠΑ παραδίδουν χρηματική βοήθεια στον Φ.Σάρατζ και ενισχύουν την Τρίπολη


Οι εξελίξεις στο ζήτημα της Λιβύης και εν συνεχεία στην ανατολική Μεσόγειο φαίνεται να παίρνουν μια τροπή που ευνοεί την κυβέρνηση Σάρατζ και κατά συνέπεια τα συμφέροντα της Τουρκίας κάτι που πρέπει να σημάνει συναγερμό αν θέλουμε να λέμε ότι στηρίζουμε τα εθνικά μας συμφέροντα.
Και αυτό γιατί ίσως για πρώτη φορά Αιγύπτιοι έτειναν χείρα φιλίας(με τους δικούς τους όρους) στην Τουρκία κάτι που μπορεί να αλλάξει όλα τα δεδομένα. 
Μάλιστα την ενίσχυση του Σάρατζ δείχνει και η αμερικανική βοήθεια σε χρήματα με αφορμή την καταπολέμηση του κορωνοϊού στην κυβέρνηση της Τρίπολης δίνοντας έτσι "διπλωματικούς πόντους" στην φιλοτουρκική κυβέρνηση και εναντίον του Χ.Χάφταρ.
Όλα ξεκίνησαν μετά το άρθρο του Mohamed Sabreen, Διευθύνοντα συμβούλου της αιγυπτιακής εφημερίδας Al Ahram, στη ιστοσελίδα United World International (Uwidata) περί προτάσεων του για εξομάλυνση των σχέσεων Αιγύπτου-Τουρκίας, αναφέροντας όμως τη βασική προϋπόθεση του πλήρους σεβασμού των αιγυπτιακών συμφερόντων σε Λιβύη και Μεσόγειο.
Στο άρθρο φαίνεται να υπερθεμάτισε ο Τούρκος Ναύαρχος ε.α. Cem Gürdeniz δίνοντας ίσως και την τουρκική απάντηση. Ο Gürdeniz είπε αμέσως ότι η ιστορική ένωση των δύο χωρών είναι ισχυρή και τα συμφέροντά τους είναι κοινά.
«Οι χώρες μας είναι βασικοί πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή. Στη νέα εποχή μετά το Covid-19, οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν την κοινωνική και οικονομική κρίση που θα αντιμετωπίσουν, όχι όμως με ένταση και συγκρούσεις.
Κατανοούμε την ασφάλεια και τις γεωπολιτικές ανησυχίες της Αιγύπτου. Η Αίγυπτος πρέπει επίσης να κατανοήσει και τις ανησυχίες της Τουρκίας.
Θέλουμε στην πραγματικότητα μια ιστορική ένωση της Αιγύπτου και της Τουρκίας. Η Αίγυπτος και η Οθωμανική Αυτοκρατορία ζούσαν μαζί για 400 χρόνια.
Τα δύο κορυφαία μεγάλα κράτη του τουρκικού και του αραβικού κόσμου πρέπει να κατανοήσουν και να αποδεχτούν την κατάστασή τόσο εντός της σφαίρας επιρροής τους όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Για να τονίσω και πάλι, ο κύριος λόγος για την αιγυπτιακή-τουρκική σύγκρουση δεν είναι ο νόμος της θάλασσας αλλά ο πολιτικό-ιδεολογικός διαχωρισμός.
Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας βασίζεται στο (Ιχβάν) Ισλάμ, ενώ και η φιλοσοφία της κοσμικής δημοκρατίας στη χώρα μου βασίζεται πλέον στη θρησκεία.
Επειδή και οι δύο χώρες δεν έχουν πρόβλημα ναυτικής δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, εμπλέκονται στο ζήτημα της διαμάχης Τουρκίας και Ελλάδας.
Η Αίγυπτος ανοίγοντας μια νέα σελίδα στις σχέσεις, ειδικά με Ελλάδα και Κύπρο αντιμετωπίζει νέα στρατιωτικά μέτωπα. Στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (MEB) ανάμεσα στην Τουρκία και την Αίγυπτο, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Άλλες χώρες που παρεμβαίνουν εδώ δημιουργούν προβλήματα. Η Αίγυπτος, όπως φαίνεται μέχρι τώρα, δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Κύπρου και της Ελλάδας.
Από την άλλη πλευρά, η στάση της Αιγύπτου απέναντι στη Λιβύη είναι λάθος. Αντί να αναγνωρίζει τη νόμιμη κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ στη Λιβύη, συνεχίζει να αναγνωρίζει έναν πολέμαρχο με στρατιωτικά μέσα.
Κατανοούμε τις ανησυχίες για την ασφάλεια σε αυτό το ζήτημα, καθώς η Αίγυπτος και η Λιβύη έχουν μακρά χερσαία σύνορα.
Ωστόσο, αυτές οι ανησυχίες δεν μπορούν να επιλυθούν εντός του οράματος ενός πολέμαρχου με δόγμα τον ιμπεριαλισμό», καταλήγει ο Τούρκος Ναύαρχος.
Αυτό που εξάγεται ως συμπέρασμα είναι ότι η Άγκυρα πλήρως στερούμενη διεθνής στήριξης των σχεδίων της στην Α.Μεσόγειο, δίνει τα πάντα για να εξομαλύνει τις σχέσεις της με Ισραήλ και Αίγυπτο.
Ο Αλ Σίσι μιλώντας στην αιγυπτιακή τηλεόραση δήλωσε: “Αν ο λιβυκός στρατός δεν πολεμήσει την τρομοκρατία (στη Λιβύη) η Αίγυπτος θα το πράξει (“If the Libyan army does not fight terrorism, #Egypt will do).

Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιους εννοεί τρομοκράτες ο Αιγύπτιος Πρόεδρος και κατά πόσο ο Χ.Χάφταρ έχει διεθνή στήριξη τέτοια ώστε να επιτύχει στην ανατροπή του Σάρατζ.
Η αμερικανική βοήθεια στην Τρίπολη λόγω... κορωνοϊού
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σχέδιο συνεισφοράς επιπλέον 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη δηλαδή στην κυβέρνηση Σάρατζ που στηρίζει και ο Ερντογάν, για την υποστήριξη της στην αντιμετώπιση του COVID-19, αυξάνοντας τη συνολική συνεισφορά των Ηνωμένων Πολιτειών σε πάνω από 12 εκατομμύρια δολάρια
Σε ανακοίνωση που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, η αμερικανική πρεσβεία στη Λιβύη ανέφερε ότι αυτό το ποσό χρηματοδότησης ύψους 12 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ «θα χρησιμοποιηθεί για την ικανότητα των ιατρικών αρχών της Λιβύης να εντοπίζουν, να αποτρέπουν και να ελέγχουν τη διάδοση του COVID-19 στη Λιβύη».
«Θα συμβάλει επίσης στην πρόληψη της διασποράς του COVID-19 μεταξύ των ευάλωτων Λιβύων, προσφύγων και μεταναστών μέσω της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας».

«Από το 2011, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επενδύσει περισσότερα από 715 εκατομμύρια δολάρια στη δημόσια υγεία και τη συνολική ανάπτυξη της Λιβύης, μεταξύ αυτών, επειγουσών προγραμμάτων υγείας για να βοηθήσουν το λαό να διατηρήσει την υγεία του και να αντιμετωπισθούν οι ασθένειες. Αυτή η βοήθεια υποστηρίζει τις δυνατότητες πολλών εθνικών και τοπικών ιδρυμάτων και οργανισμών που ηγούνται τώρα της αντιμετώπισης του COVID-19 ».



  Πηγη:Pronews.gr

Πρόεδρος Σερβίας:' Η 'Βόρεια Μακεδονία' μας αγνόησε… '



Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς λέει ότι η Βόρεια Μακεδονία έκανε τα πάντα για να εξυμνήσει τη Γερμανία ως την πιο ισχυρή δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε το σερβικό ραδιόφωνο B92.


Ο Βούτστις είπε στην ‘Πρώτη TV’ της Σερβίας,  ότι την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του Στέβο Πενταρόφσκι ζήτησε από τη ΄'Βόρεια Μακεδονία'να μην ψηφίσει για το Κοσσυφοπέδιο.



«Το μόνο πράγμα που ζήτησα από τον Πενταρόφσκι την ημέρα  της ανάληψης των καθηκόντων του ήταν: προσέξτε, στο όνομα του Θεού, μην μιλήσετε για τα θέματα που αφορούν το Κοσσυφόπεδιο και τα Μετόχια", δήλωσε ο Βούτσιτς.


"Αλλά, σε αντίθεση με αυτό που του ζήτησα, δεν το έπραξε, εκθειάζοντας και να κολακεύοντας τους Γερμανούς (για τις θέσεις τους στο Κόσοβο)", δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος, όπως αναφέρει η Νόβα Μακεντόνια
 
 

Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Το «κλείνουμε το μαγαζί»; - Ματαιώθηκαν όλες οι ασκήσεις δύο ημέρες πριν ξεκινήσουν!



 

Το "κλείνουμε το μαγαζί"; Τι άλλο θα μπορούσαμε να πούμε όταν πληροφορίες θέλουν να αναστέλλονται όλες οι ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων με πρώτη την «Καταιγίδα '20», η οποία επρόκειτο να αρχίσει τη Δευτέρα, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Άμυνας.
Να σημειώσουμε αν θα δούμε την ματαίωση και των αντίστοιχων τουρκικών ασκήσεων καθώς τότε σίγουρα θα πρόκειται για προϊόν συνεννόησης σε υψηλό επίπεδο. 
Αυτό γίνεται, όπως επισημαίνεται από τον ΕΟΔΥ, γιατί το επόμενο 15ήμερο θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και για αυτό επιβάλλεται η συνέχιση και για το επόμενο τουλάχιστον δεκαπενθήμερο της πρόσκαιρης αναστολής των δραστηριοτήτων επιχειρησιακής εκπαίδευσης μεγάλης κλίμακας, προς διαφύλαξη του εξαιρετικά χαμηλού ποσοστού κρουσμάτων COVID-19 στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, ποσοστό το οποίο στην κορύφωση της πανδημίας στη χώρα μας δεν ανήλθε πέραν του 0,05% της δύναμης τους. 
Ωστόσο, όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές «η διασφάλιση της επιχειρησιακής ικανότητας και ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι υψίστης σημασίας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο(μάλλον οι στρατιωτικές παραινέσεις δεν εισακούστηκαν). Η σχεδόν βέβαιη επιστροφή της υβριδικής απειλής της Τουρκίας στα ανατολικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα μας, όπως αυτή ομολογείται και διαρκώς επαναλαμβάνεται από τα χείλη Τούρκων αξιωματούχων σε κάθε ευκαιρία, επιβάλλει σύνεση προς διασφάλιση της επιχειρησιακής διαθεσιμότητας των ΕΔ στον ύψιστο βαθμό για να μείνουν αλώβητες έναντι της πανδημίας».  
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του υπουργείου «οι επιχειρησιακές δραστηριότητες μεγάλης και μεσαίας κλίμακας και τα αντικείμενα επιχειρησιακής εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθούν σε εύθετο χρόνο και όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν. Και πάντα με γνώμονα τη διατήρηση και προστασία του υψηλού επιπέδου της μαχητικής ικανότητας, της υγείας του προσωπικού και της διαθεσιμότητας των Μονάδων όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Εν μέσω της πανδημίας, αυτό επετεύχθη στον ύψιστο βαθμό με κόπο και στερήσεις, κατατάσσοντας τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μεταξύ των ελαχίστων παγκοσμίως που κατάφεραν κάτι τέτοιο».
Υπενθυμίζεται ότι η «Καταιγίδα ’20», επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σε τρεις διαδοχικές φάσεις από τις 11 έως και τις 19 Μαΐου. Η πρώτη φάση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σε Σποράδες και Κυκλάδες, η δεύτερη σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα και η τρίτη και τελική θα έχει μια ιδιαίτερα ευρεία έκταση στον άξονα Δωδεκάνησα-Κρήτη-Κύθηρα-Ανατολική Μεσόγειος.
Μάλιστα, στην τελευταία φάση της άσκησης είχε σχεδιαστεί να συμμετάσχουν δυνάμεις της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών. Η Αγκυρα εμφανιζόταν τις τελευταίες ημερες να προαναγγέλλει ασκήσεις σε θαλάσσιες εκτάσεις που ήδη είχαν  δεσμευθεί από την Αθήνα μέσω NAVTEX για τη διεξαγωγή της «Καταιγίδας ’20».

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα οι ΕΔ ετοιμάζονταν να επιστρέψουν σε κανονικούς ρυθμούς σε όλα τα επίπεδα και ειδικά στην επιχειρησιακή εκπαίδευση καθώς όπως εκτιμούν πηγές του ΓΕΕΘΑ “είναι βέβαιη επιστροφή της υβριδικής απειλής της Τουρκίας στα ανατολικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα μας” αλλά μάλλον παραπέμπονται στις καλένδες.



  Πηγη:Pronews.gr

Σκόπια: «Ζητούμε συγνώμη και λυπούμαστε για το ακούσιο λάθος κατά την έκδοση της σειράς γραμματοσήμων»









Τα Ταχυδρομεία των Σκοπίων, ζήτησαν συγνώμη και απέσυραν την απαράδεκτη έκδοση σειράς γραμματοσήμων στην οποία απεικονίζεται ο χάρτης του ναζιστικού «Ανεξάρτητου Κράτους της Κροατίας», την περίοδο 1941-1945, με εδάφη που ανήκουν στην Σερβία, την Βοσνία -Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο.
«Ζητούμε συγνώμη και λυπούμαστε για το ακούσιο λάθος και τις τεχνικές παραλείψεις κατά την έκδοση της σειράς γραμματοσήμων “Βόρεια Μακεδονία στην ΕΕ”, που συμπίπτει μάλιστα με την 9η Μαΐου, την Ημέρα της Ευρώπης. Στόχος μας με αυτό το γραμματόσημο ήταν να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς την Κροατική Προεδρία της ΕΕ για τη βοήθεια και την υποστήριξη που παρέχει η Δημοκρατία της Κροατίας στη χώρα μας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των Ταχυδρομείων των Σκοπίων.
Είχε προηγηθεί αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Σερβίας, το οποίο επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Βόρειας Μακεδονίας στο Βελιγράδι εξαιτίας της σειράς αυτής γραμματοσήμων και είχε ζητήσει από τις αρχές των Σκοπίων την απόσυρσή της.



  Πηγη:Pronews.gr

Οι Έλληνες δεν έρχονται στα Ίμια, λένε οι Τούρκοι



Επί πολλά χρόνια οι βραχονησίδες των Ιμίων αποτελούν πηγή έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ενώ εδώ και μήνες υπάρχει σιωπή, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.


Οι Έλληνες στρατιώτες σταμάτησαν να επισκέπτονται τους βράχους των Ιμίων,  που βρίσκονται ανοιχτά της Αλικαρνασσού.


Η τουρκική ακτοφυλακή  και τουρκικό πολεμικό πλοίο φρουρούν την περιοχή 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, ενώ έχει να φανεί πολλούς μήνες η ελληνική ακτοφυλακή.


Το δημοσίευμα σημειώνει ότι φέτος η ελληνική ακτοφυλακή, «η οποία επί 26 χρόνια παραβίαζε τα τουρκικά χωρικά ύδατα», έκανε πολύ λίγες παραβιάσεις.
 
 
 

Βουλευτής των 'Σλαβομακεδόνων' στην Αλβανία: Να αφαιρεθεί το ‘Σλάβο-’ από την εθνικότητά μας

Μάιος 9, 2020. 18:27

Τίρανα.

Ο βουλευτής από το  μοναδικό κόμμα των Σλαβομακεδόνων στην Αλβανία, «Μακεδονική Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση», Βασίλ Στεργιόφσκι, ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, κατά τη διαδικτυακή σύνοδο με τον Επίτροπο για την Προστασία κατά των Διακρίσεων υπέβαλε διάφορα αιτήματα των μειονοτήτων στην Αλβανία.

«Έχω παρουσιάσει αρκετές προτάσεις σχετικά με το έργο του Επιτρόπου Προστασίας κατά των Διακρίσεων, ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας που παρέχει αποτελεσματική προστασία κατά των διακρίσεων και κάθε μορφής συμπεριφορά που προάγει τις διακρίσεις.


 Όλα αυτά τα αιτήματα  ζήτησα να συμπεριληφθούν στις προγραμματισμένες τροποποιήσεις του νόμου για την προστασία κατά των διακρίσεων, δήλωσε ο Βασίλης Στεργιόφσκι στο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Μακεδονίας, MIA.


 Τόνισε τη σημασία του Επιτρόπου να παρακολουθεί την άσκηση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Αλβανία  καθώς και την προετοιμασία μιας ειδικής έκθεσης για την παρουσίαση της κατάστασης με τα δικαιώματα των μειονοτήτων στη χώρα.


«Ζήτησα από τον Επίτροπο  Ρόμπερτ Γκάιντα, μεταξύ άλλων, μία φορά το χρόνο, αυτός και εκπρόσωποι του ιδρύματος να επισκέπτονται περιοχές όπου ζουν οι μειονότητες για να ευαισθητοποιήσουν  σε αυτές την ύπαρξη του «νόμου για την προστασία κατά των διακρίσεων», την ύπαρξη, επίσης, του Επιτρόπου για την προστασία τους, διότι πιστεύω ότι όσο πιο συχνά βρίσκονται τα μέλη κοντά στις μειονότητες, τόσο περισσότερα προβλήματα διακρίσεων θα επιλύονται» πρόσθεσε ο Στεργιόφσκι.

Όχι ‘Σλαβομακεδόνες’ αλλά ‘Μακεδόνες’

Ο βουλευτής Στεργιόφσκι του αλβανικού κοινοβουλίου, ανέφερε ότι έλαβε από την πρόεδρο της Επιτροπής Ρουντίνα Χαϊντάρι τα αιτήματα της κοινότητας των Σλαβομακεδόνων τα οποία είναι πολλά και επεσήμανε ότι κύριο αίτημα τους ήταν να μην αποκαλούνται ως «Κοινότητα Σλαβο-μακεδόνων» από τις αλβανικές διοικητικές αρχές, αλλά να αφαιρεθεί ο όρος «Σλάβο» και να αναγνωρίζονται (μόνο) ως ‘Μακεδόνες’.


Πρόσθεσε ότι ζήτησε, επίσης, από την Ρουντίνα Χαϊντάρι, πρόεδρο της Επιτροπής κατά των διακρίσεων, στον επίσημο ιστότοπο του Επιτρόπου Προστασίας κατά των Διακρίσεων, το έντυπο καταγγελίας,  το οποίο υπάρχει μόνο στις γλώσσες αλβανικά, αγγλικά, ελληνικά και ρομά, να μεταφραστεί και στα μακεδονικά.


«Εδώ και χρόνια το έχουμε ζητήσει, μας το υποσχέθηκαν ότι θα κυκλοφορεί και στα μακεδονικά, αλλά μέχρι σήμερα δεν το έχουμε δει», είπε ο Στεργιόφσκι.

Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Κουτοπονηριές από την Άγκυρα: Πρότειναν «βοήθεια» στην Αθήνα για τον σεισμό στην Κρήτη






Με τακτικισμούς ή μάλλον στις γνωστές "κουτοπονηριές" επανήλθε η Τουρκία καθώς με αφορμή τον σεισμό στα νότια της Κρήτης πραγματοποιήθηκε επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη,  το απόγευμα του Σαββάτου, όταν  ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκεργκίν (Burak Özügergin) του δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να παρέχει βοήθεια στην Αθήνα αν την χρειαστούμε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Ο Τούρκος πρέσβης εξέφρασε την ετοιμότητα της γείτονος να παράσχει βοήθεια για την αντιμετώπιση τυχόν επιπτώσεων από το σεισμό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Από πλευράς του, ο κ. Δεμίρης διευκρίνισε ότι από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες ευτυχώς δεν προκύπτει να έχουν υπάρξει ζημιές ή τραυματίες και τον ευχαρίστησε για την άμεση ανταπόκριση των αρμοδίων τουρκικών αρχών και τη διάθεση συνδρομής.
Νωρίτερα και σχετικά με τον σεισμό ο κ. Λέκκας δήλωσε, «ο σεισμός ήταν της τάξεως των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, εκδηλώθηκε νότια της Κρήτης, 100 χλμ. από την ακτογραμμή, σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. Είναι ένας σεισμός που έγινε αισθητός στο νότιο τμήμα της Κρήτης, χωρίς να υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές ή άλλες επιπτώσεις».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, «ο σεισμός έγινε στο προωθημένο τμήμα των εφιππεύσεων του ελληνικού τόξου πάνω στην Αφρική».
«Πρόκειται για ένα μέτωπο που δίνει μεγάλους σεισμούς, αλλά ευτυχώς αυτό το προωθημένο μέτωπο πάνω στο οποίο εκδηλώθηκε ο σεισμός, είναι μακριά από τη χέρσο, είναι πάνω από 80 χλμ. Μακριά από τη νότια ακτογραμμή της Κρήτης. Συνεπώς δεν επηρεάζει τον χώρο. Έχει κι ένα μικρό βάθος, οπότε αποσβαίνεται γρήγορα μέσα στο υπέδαφος», εξήγησε ο Ευθύμιος Λέκκας.
Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, η δόνηση ήταν μεγέθους 6,0 Ρίχτερ, είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και έγινε αισθητή σε αρκετές περιοχές της νότιας ακτογραμμής της Κρήτης.
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή θύματα. 

Tο Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) έδωσε λίγο μετά τις 16:00 αναθεωρημένη μέτρηση για το σεισμό στα 6,5 Ρίχτερ, με το επίκεντρο να εντοπίζεται 104 χλμ. νοτίως της Ιεράπετρας και με εστιακό βάθος 40 χλμ.

 Πηγη:Pronews.gr

Τουρκία: Έκκληση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί – στην μετά κορωνοϊό εποχή…




Ο πρόεδρος επί των θρησκευτικών υποθέσεων (Diyanet), Χασάν Τουρούτ ζήτησε να γίνει η πρώτη προσευχή της Παρασκευής στην Αγία Σοφία μετά την επιδημία του κορωνοϊού, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με αυτό, ο Τουρούτ  είπε ότι οι Μουσουλμάνοι θα λάβουν μέρος στη νέα τάξη πραγμάτων και μία από τις πρώτες ενέργειες στην παγκόσμια τάξη είναι η Τουρκία να ανοίξει εκ νέου την Αγία Σοφία  για τη μουσουλμανική λατρεία.
«Πρέπει να δείξουμε  με την πρώτη προσευχή της Παρασκευής στην Αγία Σοφία ότι η Τουρκία δεν είναι η παλιά Τουρκία», είπε.
«Η Αγία Σοφία, η οποία χρησιμοποιείται σήμερα ως μουσείο, έχει μεγάλη σημασία στην ιστορική και θρησκευτική διαδρομή μας. Η περιοχή του σημερινού τζαμιού Σουλταναχμέτ ήταν το κέντρο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ήταν εδώ.  Μάχες και πολεμικά παιχνίδια παίχτηκαν σε αυτήν την περιοχή. Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία και οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ήταν  οι πρώτοι. Όταν ο Φατίχ,  Σουλτάνος Μωάμεθ κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη το 1453,  μετέτρεψε σε τζαμί την Αγία Σοφία, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί  ως εκκλησία  για 916 χρόνια. Η Αγία Σοφία, η οποία έκλεισε ως τόπος λατρείας των μουσουλμάνων το 1932, χρησιμοποιείται έκτοτε ως μουσείο».
Συνεχίζει το κείμενο:
Ο Οσμάν Νουρί Τοπμπάς, στην 131η σελίδα του έργου του με τίτλο «Οθωμανικά μνημεία  και ορόσημα» αναφέρει μια κατάρα του Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ για την Αγία Σοφία. Αυτή η κατάρα λέει ότι  αυτοί που κατάργησαν αυτό το τζαμί να λειτουργεί ως τζαμί να έχουν την κατάρα του Αλλάχ, των αγγέλων και όλων των μουσουλμάνων!
Και εκείνοι που έχουν ορκιστεί να δοξάζουν το Ισλάμ, δεν πρέπει να προκαλούν την οργή του Αλλάχ. Ας μην εκτεθούμε στην κατάρα του προγόνου μας Φατίχ. Ας σεβαστούμε την αγαπημένη μνήμη του Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ Χαν και να ανοίξουμε να λατρευτεί ξανά στην Αγία Σοφία…
Ο Τουρούτ σημειώνει ότι τα κυβερνητικά στελέχη μαζί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας πρέπει να εξετάσουν αυτό το ζήτημα. 
Οι Μουσουλμάνοι  βλέπουν  την ένταξή τους στην νέα παγκόσμια τάξη, και η πρώτη πράξη που πρέπει να γίνει στην παγκόσμια τάξη είναι να δοθεί εκ νέου η Αγία Σοφία στη λατρεία των μουσουλμάνων, σημειώνεται.

Η Βουλγαρία ενδέχεται να αποχωρήσει μονομερώς από την Κοινή Επιτροπή με ''Βόρεια Μακεδονία''



«Πρέπει να καταστεί σαφές στους  ‘Μακεδόνες’ αδελφούς μας ότι είναι δυνατόν για τη Βουλγαρία να τερματίσει μονομερώς τη συμμετοχή της στην Κοινή ‘βουλγαρο-μακεδονική’ Επιτροπή».

Αυτό είπε σε συνέντευξή του  στο πρακτορείο ειδήσεων Fokus ο επικεφαλής  του «Εθνικού Μετώπου για τη διάσωση της Βουλγαρίας», Βαλέρι Συμεώνοφ σχετικά με τις σχέσεις Βουλγαρίας- 'Βόρειας Μακεδονίας' και την Κοινή Πολυεπιστημονική Επιτροπή Ιστορικών και Εκπαιδευτικών Υποθέσεων μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας.


«Πρέπει να ειπωθεί με σαφήνεια στους ‘Μακεδόνες’ αδελφούς μας  ότι αυτό είναι δυνατό- μονομερώς, η Βουλγαρία θα σταματήσει τη συμμετοχή της σε αυτήν την επιτροπή, έτσι  ώστε αυτή να διαλυθεί και να προχωρήσει σε πιο ακραία μέτρα για την εξεύρεση αποδεκτών λύσεων και από τις δύο χώρες», είπε ο Συμεώνοφ.


Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να αναγνωριστεί η βουλγαρική ιστορία της ‘Μακεδονίας’ , η οποία δεν ήταν μέχρι το τέλος του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου, αλλά μέχρι τη σοβαρή καταστολή όλων των Βουλγάρων  στη διάρκεια του 1950.
 
 
 

ΔΥΟ........ΜΑΛΩΝΑΝΕ ΣΕ ΞΕΝΟ ΑΧΥΡΩΝΑ!

«Βούλγαρος λαογράφος του 19ου αιώνα: Οι Μακεδόνες μας  λένε ότι είναι αρχαίοι και εμείς είμαστε Τάταροι!»



«Μετά τη σκανδαλώδη δήλωση του πρώην Γιουγκοσλάβου κομμουνιστή Ντένκο Μαλέσκι, ότι οι Σλαβομακεδόνες  και οι Βούλγαροι ήταν κάποτε ένα έθνος, διεξάγεται έντονη συζήτηση και στις δύο χώρες», γράφει η ιστοσελίδα των Σκοπίων Λίντερ.


Φαίνεται όμως ότι η δήλωση του Μαλέσκι, που υποστηρίχθηκε από αρκετούς αριστερούς διανοουμένους στη χώρα, είναι αντίθετη με τα γεγονότα που παρουσίασαν ακόμη και οι Βούλγαροι ιστορικοί.


Ο Πέτκο Σλαβέϊκοφ, ένας από τους πιο διάσημους Βούλγαρους λαογράφους – ιστορικούς που γεννήθηκε το 1827 και πέθανε το 1895, ήρθε στη σημερινή Βόρεια Μακεδονία (τότε ήταν υπό των Οθωμανών) για να συλλέξει λαογραφικό υλικό για βιβλίο της βουλγαρικής λαογραφίας. Αλλά, όπως γράφει ο ίδιος στο βιβλίο του, οι άνθρωποι που συνάντησε του είπαν ότι δεν ήταν Βούλγαροι.


Γράφει χαρακτηριστικά:

«Έχουμε ακούσει πολλές φορές από τους ‘Μακεδόνες’ ότι δεν είναι Βούλγαροι αλλά Μακεδόνες, απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων και πάντα περιμέναμε αποδείξεις για αυτό, χωρίς να τις έχουμε. Οι ‘Μακεδόνες’ δεν μας έδειξαν ποτέ τα βασικά μιας τέτοιας άποψης. 


Αντιθέτως,  αυτοχαρακτηρίζονται ως ‘Μακεδόνες’, αλλά δεν μπορούν με τίποτα να το αποδείξουν. 

Έχω ακούσει και άλλους ισχυρισμούς. Ορισμένοι διαφωνούν ότι είμαστε ένας (λαός) για τον εξής λόγο: ότι αυτοί είναι καθαροί Σλάβοι και ότι οι Βούλγαροι είναι Τάταροι ή ξέρω γω τι», γράφει ο Σλαβέικοφ.


Οι Βούλγαροι ιστορικοί – συνεχίζει το δημοσίευμα- λένε συχνά ότι η κομμουνιστική Γιουγκοσλαβία από-βουλγαροποίησε τον εδώ πληθυσμό.

 Αλλά, ο εδώ πληθυσμός έλεγε στους Βουλγάρους τα ίδια πολύ πριν από την άνοδο του κομμουνισμού.