Σελίδες

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

«Η Ελλάδα εισέβαλε στο 20ό νησί μας»! λένε οι Τούρκοι για ελληνικές σημαίες σε νησί

«Στο νησί Limoniye (Αλιμιά) της Ελλάδας, το οποίο άνοιξε για διαμονή και τουρισμό  χτίστηκαν δύο εκκλησίες. Στο νησί κυματίζουν ελληνικές και βυζαντινές σημαίες.»



«Παραβλέποντας το διεθνές δίκαιο (…) στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, η Ελλάδα ξεκίνησε άλλη μία κατοχή ενός νησιού», λέει τούρκικο δημοσίευμα με αφορμή τις εκκλησίες στο ελληνικό νησί Αλιμιά που βρίσκεται μεταξύ της Ρόδου και της Χάλκης, που οι Τούρκοι  σε αυτό καθώς και σε πολλά άλλα νησιά και βραχονησίδες έχουν κατακτητικές βλέψεις.

Μάλιστα, το δημοσίευμα,  που επικαλείται τον απόστρατο συνταγματάρχη Ουμίτ Γιαλίμ που είχε διατελέσει ως γενικός γραμματέας στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας σημειώνει:



«Τόσο η ελληνική όσο και η βυζαντινή σημαία έχει τοποθετηθεί σε διάφορα μέρη του νησιού «Λιμόνιγε», που η Ελλάδα το αποκαλεί Αλιμιά. Η Ελλάδα μεταφέρει τουρίστες εκεί οργανώνοντας ημερήσιες εκδρομές με πλοίο από το νησί της Ρόδου. Ενώ η Τουρκία κατέβασε την ελληνική σημαία από τα Ίμια σε τρεις ημέρες, εδώ και πέντε μήνες οι ελληνικές και οι βυζαντινές σημαίες κυματίζουν στο νησί Αλιμιά», αναφέρεται χαρακτηριστικά.


 

Πηγη: http://www.echedoros-a.gr

Υπεγράφη μνημόνιο αμυντικής συνεργασίας Σκοπιων- ΗΠΑ



Η υπουργός Άμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα και η Βοηθός Γραμματέας Άμυνας των Διεθνών Υποθέσεων Ασφαλείας των ΗΠΑ, Μάρα Κάρλιν, υπέγραψαν νέο μνημόνιο αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της 'Βόρειας Μακεδονίας' και των Ηνωμένων Πολιτειών στα Σκόπια και την Ουάσινγκτον. Στην υπογραφή του Μνημονίου στο Υπουργείο Άμυνας παρευρέθηκε η Πρέσβειρα των ΗΠΑ, Κέιτ Μπερνς.

Το νέο μνημόνιο αντικατοπτρίζει την εξαιρετικά στενή αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, η οποία έγινε όλο και πιο έντονη τα τελευταία χρόνια και αντικαθιστά το υφιστάμενο μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο υπεγράφη το 1994. 

Το μνημόνιο αναφέρεται στην προώθηση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μέσω κοινών εκπαιδεύσεων και ασκήσεων, την προώθηση ευκαιριών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την εντατικότερη ανταλλαγή στην επαγγελματική στρατιωτική εκπαίδευση, καθώς και τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας. 

Μετά την υπογραφή του Μνημονίου, οι Σεκερίνσκα και Κάρλιν συμφώνησαν σε τηλεφωνική συνομιλία ότι το Μνημόνιο αποτελεί απόδειξη της αμοιβαίας δέσμευσης για ανάπτυξη αμυντικής συνεργασίας σε διμερές επίπεδο, αλλά και ως χώρες - σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. 

Στη συνομιλία εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αυξημένη συνεργασία μεταξύ της 'Βόρειας Μακεδονίας' και των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό και τον εξοπλισμό του Στρατού, την κοινή εκπαίδευση και ασκήσεις, την από κοινού συμμετοχή σε αποστολές του ΝΑΤΟ και τη συνεργασία για την ανάπτυξη εκπαιδευτικού κέντρου Κρίβολακ υπό την ικανότητα του ΝΑΤΟ. 

Εν αναμονή της 27ης Μαρτίου, ο υπουργός Σεκερίνσκα έλαβε συγχαρητήρια από την Ύπατο Εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Κάρλιν, για την επερχόμενη επέτειο της ένταξης στη 'Βόρεια Μακεδονία' στο ΝΑΤΟ.

Κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου του τρέχοντος έτους, θα διεξαχθούν διμερείς αμυντικές διαβουλεύσεις μεταξύ εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Άμυνας και του Πενταγώνου, οι οποίες θα είναι μια άλλη ευκαιρία ανταλλαγής νέων πρωτοβουλιών.

 

Πηγη: http://www.echedoros-a.gr

Η «Μακεδονική» Ακαδημία Επιστημών ζητά επανεξέταση της Συμφωνίας των Πρεσπών



 

Η «Μακεδονική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών»- MANU των Σκοπίων,  είπε «όχι» στη Συνθήκη των Πρεσπών και «όχι» στην αλλαγή της ονομασίας «Μακεδονική», ανέφερε η εφημερίδα Vecer, όπως δημοσιεύει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων- BTA.

Το υψηλότερο επιστημονικό ίδρυμα στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας αρνήθηκε να αλλάξει το όνομά του και να προσθέσει το «Βόρεια» σε αυτό.

Οι ακαδημαϊκοί σε πρότασή τους την οποία υπέβαλαν στο κοινοβούλιο και στην κυβέρνηση ζήτησαν την κατάργηση του νόμου. 

Παραδόξως, έλαβαν μια θετική απάντηση από τη Συνέλευση, δηλαδή ότι ο νόμος θα αποσυρθεί, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Λιούπτσο Κοτσάρεφ.

Η MANU  είναι το πρώτο κρατικό ίδρυμα που αντιτάχθηκε επίσημα στην αλλαγή του ονόματος και αρνήθηκε να προσθέσει τον ορισμό του «Βόρεια».

 Η θέση του MANU  αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς, αν και κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να αναμένεται μετά την ομιλία του προέδρου Κοτσάρεφ στην ετήσια συνάντηση του  θεσμικού οργάνου και μετά από αρκετές συνεντεύξεις. 

 

«Να επανεξετασθεί το ζήτημα της ονομασίας»

 

Είπε ότι ίσως οι συνθήκες με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία πρέπει να επανεξεταστούν και αντιτάχθηκε έντονα στη θέση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ που απαγορεύει τους όρους Δημοκρατία της Μακεδονίας, Μακεδονικό ή Μακεδονική.

Τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση άλλαξε γρήγορα τα ονόματα σχεδόν όλων των θεσμικών οργάνων.

 Μετά από αυτήν την κίνηση της MANU , δεν είναι ακόμη σαφές εάν άλλα θεσμικά όργανα θα ακολουθήσουν τα χνάρια της. 

Την τελευταία φορά που ειπώθηκε ότι η MANU θα άλλαζε το όνομά της το 2019, αλλά ο Κοτσάρεφ και ο προκάτοχός του αντιστάθηκαν στην πίεση και παρέμειναν συνεπείς με τις αρχές της διατήρησης της ταυτότητάς τους, γράφει η εφημερίδα Βέτσερ.

 

Πηγη: http://www.echedoros-a.gr

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

Η τελευταία τουρκική πρόκληση ως κορυφαία εθνική ευκαιρία για την ιστορική στρατηγική ρεβάνς του Ελληνισμού


Του Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Η τελευταία τουρκική πρόκληση ως κορυφαία εθνική ευκαιρία για την ιστορική στρατηγική ρεβάνς του Ελληνισμού

Οι Τούρκοι κλιμακώνουν την πειρατική δράση τους σε βάρος της χώρας μας και όπως κάθε φορά, έτσι ΚΑΙ αυτήν την φορά, αρχίζουν να ξεδιπλώνονται σταδιακά περίεργες αντιλήψεις στον δημόσιο διάλογο…

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε τα αυτονόητα, υποβάλλοντας ταυτόχρονα ορισμένες επίσης αυτονόητες ερωτήσεις στους ενορχηστρωτές αυτής της περίεργης ερμηνευτικής χορογραφίας…

Η απόφαση της Τουρκίας να εκδόσει μια παράνομη NAVTEX για υδρογραφικές έρευνες στο Β. Αιγαίο, είναι απόφαση αμιγώς πολιτική και η ευρύτερη γεωπολιτική της διάσταση δεν αμφισβητείται. Δεν είναι λοιπόν προϊόν ενός αθώου και άδολου επιστημονικού ερευνητικού προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη και ως εκ τούτου ουδείς δικαιούται να την αντιμετωπίζει ως τέτοια, υποβαθμίζοντας στην πράξη την πραγματική σημασία της.

Η συγκεκριμένη απόφαση ως αμιγώς πολιτική, ενσωματώνει συγκεκριμένες σκοπιμότητες και επιδιώξεις. Τι ακριβώς προτείνουν λοιπόν όσοι επανενεργοποίησαν βεβιασμένα τον κλασικό φερετζέ της «σύνεσης»;;; 

  • Να αποτολμήσουμε να τις διαβάσουμε αυτές τις επιδιώξεις ή να τις αγνοήσουμε;;; 
  • Να επιχειρήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε τα στρατηγικά χαρακτηριστικά που αφορούν στον σκληρό πυρήνα τους ή να υποκριθούμε πως δεν υπάρχουν κοροϊδεύοντας τον εαυτό μας για μια ακόμη φορά;;; 
  • Να υπάρξει Ελληνική παρέμβαση με τρόπο ενεργητικό στις εξελίξεις ή να επιλέξουμε γι ακόμη μια φορά τον εθνικά επιζήμιο ρόλο του παθητικού και διακριτικού θεατή επωμιζόμενοι και το ανάλογο κόστος;;; 
  • Να ζητήσουμε σιωπηλά από τον μεγαλοδύναμο να βάλει το χέρι του ελπίζοντας πως δεν θα πέσει ο μουτζούρης στο δικό μας το χέρι ή να αρχίσουμε επιτέλους να ασχολούμαστε σοβαρά και υπεύθυνα με τα του οίκου μας;;; Τι ακριβώς προτείνουν;;;

Ισχυρίζονταιότι οι προαναγγελθείσες υδρογραφικές εργασίες του «ΤΣΕΣΜΕ» δεν συνιστούν παραβίαση κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας… Και τι ακριβώς σηματοδοτεί κύριοι η αυθαίρετη τουρκική απόφαση να εκδώσει NAVTEX  η Σμύρνη και όχι η Λήμνος η οποία έχει και την αρμοδιότητα για την ευρύτερη περιοχή;;; Αμέλεια;;; Απλή παρατυπία;;; Ατυχές συμβάν που δεν έχει κανένα ευρύτερο αποτύπωμα μέσα στον χρόνο;;; Πιστεύει κανείς σοβαρά ότι η Τουρκία θα επέλεγε την συγκεκριμένη ιστορική στιγμή να προβεί σε μια κίνηση «έτσι για την πουτ@νιά» και χωρίς ευρύτερες στρατηγικές επιδιώξεις;;; Αμφισβητείται με αυτήν την αυθαίρετη απόφαση κάτι που οφείλουμε να ΜΗΝ παραχωρήσουμε ναι ή όχι;;; Και αν αμφισβητείται δικαίωμα που οφείλουμε να μην παραχωρήσουμε, τότε ποια θα πρέπει να είναι η ενδεδειγμένη απάντηση της Ελλάδας;;; Υπάρχουν μηνύματα που οφείλει να εκπέμψει;;; Υπάρχουν πρωτοβουλίες κινήσεων που θα πρέπει να αναλάβει χωρίς καθυστέρηση;;; Υπάρχει μέτρο μιας αδιαπραγμάτευτης αποφασιστικότητας την οποία θα πρέπει να καταδείξει έναντι πάντων ή όχι;;;

  • Μπορεί το συγκεκριμένο περιστατικό να αξιολογηθεί αποσπασματικά ή μήπως οφείλουμε να το συνεκτιμήσουμε σωρευτικά και σε απόλυτη συνάφεια με όλα όσα έχουν προηγηθεί το κρίσιμο εξάμηνο των αυξημένων εντάσεων που προηγήθηκε;;;
  • Μπορεί το συγκεκριμένο περιστατικό να αξιολογηθεί αποσπασματικά ή μήπως οφείλουμε να το αξιολογήσουμε στην απόλυτη συνάφειά του με την αναθεωρητική ατζέντα με την οποία διεμβολίζει η Τουρκία τις διμερείς “διερευνητικές” που στην ουσία τους συνιστούν καραμπίνατες διαπραγματεύσεις;;;

Τι ακριβώς εννοούν όσοι προβάλουν την άποψη ότι δεν πρέπει να στρατιωτικοποιηθούν οι υδρογραφικές έρευνες;;; Σε ποιον απευθύνουν αυτήν την προτροπή;;; Στην Τουρκία που σχεδιάζει να συνοδεύσει ένα βοηθητικό πλοίο του τουρκικού πολεμικού Ναυτικού ΚΑΙ με έτερα πολεμικά πλοία;;; Ή μήπως τελικά προτείνουν στην χώρα μας, να παραμείνει ΚΑΙ ΠΑΛΙ ο κατεξευτελισμένος απών από το πεδίο, με τους Τούρκους να κάνουν πάρτι προκλητικότητας και υπερσυσσώρευσης καινούριων  τετελεσμένων;

Ποια θα ήταν η στάση και ο σχεδιασμός αντιμετώπισης στον οποίο θα κατέφευγε οποιαδήποτε άλλη χώρα, εάν ευρίσκετο αντιμέτωπη με μια πρόκληση που θα είχε τα ίδια ή ανάλογα χαρακτηριστικά;;;

Ποιό ακριβώς μήνυμα θα εκπέμψει η χώρα έναντι της Τουρκίας αλλά και των “συμμάχων” της, αν επιλέξει να παρακολουθεί τα διαδραματιζόμενα από τις ειδήσειςέχοντας ουσιαστικά αποδεχτεί ότι σε περιοχή που ο έλεγχος ανήκει στην Λήμνο, η Τουρκία έχει το δικαίωμα να υφαρπάζει αυθαίρετα την σκυτάλη και να κάνει παιχνίδι και την ίδια στιγμή η χώρα μας να κάνει απλώς τουμπεκί;;;

Ειλικρινά είναι να αναρωτιέται κανείς για το πώς φαντάζονται όλοι αυτοί η κύριοι την επόμενη μέρα. Ως πότε και μέχρι που πιστεύουν ότι θα πρέπει η πατρίδα μας να κυνηγά το νεοπαγές φοβικό σύνδρομο που απαιτεί να μην είμαστε εμείς αυτοί που θα κατηγορηθούμε για μαξιμαλισμό στην αντίδραση που θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα τις “διερευνητικές”.

Επίλογος…

Και τι να κάνουμε; Να το βουλιάξουμε και να πάμε για πόλεμο; Λένε… Όχι κύριοι… Να μην το βουλιάξουμε και να μην πάμε για πόλεμο. Να σκεφτούμε όμως στρατηγικά και να μετατρέψουμε την τελευταία τουρκική πρόκληση σε κορυφαία εθνική ευκαιρία. Να αναγκάσουμε τους παραδοσιακούς αβανταδόρους τους να τους μαζέψουν, ώστε να μην κληθούν να πληρώσουν και αυτοί το βαρύτατο κόστος της ανοχής τους στους λεονταρισμούς του πειρατή…

Να τους θυμίσουμε πως η εποχή του «Ευχαριστούμε την κυβέρνηση των ΗΠΑ» έχει περάσει ανεπιστρεπτί και ότι η ηθική τους υποχρέωση απέναντι σε εκείνο το ντροπιαστικό «ευχαριστώ», παραμένει απαράγραπτη απέναντι σε μια Ελλάδα που απαιτεί τώρα: Την απερίφραστη καταδίκη του αφηγήματος των «γκρίζων ζωνών» που ήταν απότοκος εκείνου του «ευχαριστώ», αλλά ΚΑΙ την ρητή τους δέσμευση για την απαρέγκλιτη εφαρμογή των προβλέψεων του Διεθνούς Δικαίου, στο Αιγαίο και στην ΝΑ Μεσόγειο.

Όχι… Να μην το βουλιάξουμε και να μην πάμε σε πόλεμο. Να διαμηνύσουμε όμως με σαφήνεια πως αν δεν τους μαζέψουν αμέσως, ο πόλεμος είναι πιο κοντά από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν. Να μπλοκάρουμε τις διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη. Να αναγκάσουμε όλους όσους επενδύουν τα μέγιστα σε αυτές, σχεδιάζοντας στο παρασκήνιο ακόμη και την Ιφιγενειοποίηση της Ελλάδας και της Κύπρου, να βρεθούν ενώπιον των ευθυνών τους.

Να απαιτήσουμε σαφείς εγγυήσεις για το απαραβίαστο των συνόρων. Να αναλάβουμε επιτέλους την  πρωτοβουλία για μια συνολική διπλωματική αντεπίθεση, δρομολογώντας άμεσα, όλα όσα θα έπρεπε να είχαν γίνει ήδη από χθες, τουμπάροντας την παρτίδα και αναλαμβάνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαμόρφωση των κανόνων του παιχνιδιού.

Είναι λοιπόν πολλά και σημαντικά αυτά που μπορούν και επιβάλλεται να γίνουν, αλλά δυστυχώς το πολιτικό προσωπικό της χώρας επιμένει να μιλά απλώς για “αχρείαστη” κίνηση, προκαλώντας θυμηδία στους Ισλαμιστές. Δυστυχώς δείχνει να αγνοεί πως η προγραμματισμένη Υδρογράφηση από το «ΤΣΕΣΜΕ», συνιστά έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, από την στιγμή που δεν έχει διασφαλιστεί η απαραίτητη ελληνική άδεια για εργασίες στην συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό λέει το διεθνές Δίκαιο. Πρόκειται για παρέμβαση επί της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας η οποία μπορεί μεν να μην έχει ακόμη οριοθετηθεί, ωστόσο με βάση το Διεθνές Δίκαιο, υφίσταται ipso facto και ab initio.

Η Ελληνική πολιτική τάξη, για μια ακόμη φορά επέλεξε στον λάθος χρόνο τον λάθος τρόπο για να διαχειριστεί μια σοβαρή εθνική πρόκληση. Όφειλε να αναβαθμίσει στο μέγιστο την βαρύτητα της πρόκλησης και να παγιδεύσει σε πολλαπλά αδιέξοδα την τουρκική επιθετική στρατηγική. Αντί αυτού επέλεξε να την υποβαθμίσει δραματικά, ακυρώνοντας ένα ανέλπιστο τακτικό πλεονέκτημα που εξασφάλισε στην χώρα μας η Τουρκική πειρατική αλητεία.

 

 Πηγη:

ΥΠΕΞ Ρωσίας: «Δεν νομίζω ότι η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει το Μεγάλο Τουράν»



Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη συνέντευξη Τύπου του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, εάν η Ρωσία φοβάται την ενίσχυση της Τουρκίας με τη δημιουργία του «Μεγάλου Τουράν» με τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όπως το Αζερμπαϊτζάν που υποστηρίζει τη δημιουργία του «Στρατού Τουράν»,  ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας απάντησε ότι δεν νομίζει ότι επιδιώκεται κάτι τέτοιο, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Ο Λαβρόφ είπε ότι «δεν πιστεύει ότι η Τουρκία έχει έναν τέτοιο υπερεθνικό στόχο, την ένωση δηλαδή των τουρκόφωνων κρατών, κυρίως από κράτη που ήταν μέρος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης».

 «Αντίθετα, οι πρακτικές των εξωτερικών πολιτικών αυτών των χωρών στοχεύουν στην ενίσχυση των εθνικών τους κρατών».

Η Τουρκία κινείται για το δικό της συμφέρον. Ο Ρώσος υπουργός  είπε ότι  υπάρχουν συμπατριώτες  τους που μιλούν την ίδια γλώσσα αυτών των ανθρώπων, συζητούν τις σχέσεις με την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και ορισμένων εταίρων στην Ασία ως προς τη σύσταση της συνεργασίας μεταξύ τους, διοργανώνουν εκδηλώσεις που αναφέρονται στη γλώσσα στον πολιτισμό και των παραδόσεων τους γενικά, είπε ο Λαβρόφ.

 

Πηγη: http://www.echedoros-a.gr

Αμερικανική δικηγορική εταιρεία θα υπερασπιστεί τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35



 Η Τουρκία υπέγραψε σύμβαση με διεθνή δικηγορική εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ για να βοηθήσει την Άγκυρα να διατηρήσει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 των ΗΠΑ, από το οποίο αποκλείστηκε η Άγκυρα λόγω της αγοράς ρωσικών συστημάτων S-400.

Όπως αναφέρει το TASS με αναφορά στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι TRT, η τουρκική πλευρά έχει συνάψει συμφωνία με την Arnold & Porter προκειμένου να «προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματά τους για να συνεχίσουν τη συμμετοχή τους στο αμερικανικό πρόγραμμα F-35».

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμβόλαιο για την προμήθεια συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Μόσχα στην Άγκυρα το 2017. 

Η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που απέκτησε αυτά τα συστήματα από τη Ρωσία.

 Η απόφαση της Άγκυρας προκάλεσε μια έντονα αρνητική αντίδραση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη συμμαχία στο σύνολό της.

 Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σταματούν να προσπαθούν να κάνουν την Τουρκία να εγκαταλείψει τα ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας.

 Λόγω του γεγονότος ότι η Τουρκία δεν υποχώρησε στην πίεση και δεν ματαίωσε το S-400, η ​​Ουάσιγκτον απέκλεισε την Άγκυρα από το αμερικανικό πρόγραμμα για την παραγωγή μαχητικών F-35 πέμπτης γενιάς. 

Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλούσαν εδώ και πολύ καιρό την Τουρκία με την εισαγωγή ορισμένων μονομερών κυρώσεων για την αγορά του S-400, αλλά δεν βιάστηκαν να λάβει αυτά τα μέτρα, καθώς φοβόταν μια περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων με βασικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ.

  Η Άγκυρα προειδοποίησε ότι δεν θα αφήσει αναπάντητη την εφαρμογή τέτοιων περιορισμών.

 

Πηγη: http://www.echedoros-a.gr

Αίτημα για αλλαγή του ονόματος του Κοσσυφοπεδίου

 

«Καθώς το Κοσσυφοπέδιο γιορτάζει την 13η επέτειο της ανεξαρτησίας του, ξεκίνησε μια αναφορά για την αλλαγή του ονόματος του νεότερου κράτους στην Ευρώπη», γράφει κοσοβάρικο δημοσίευμα.

Ο Άρτιν Αχμέτι, που ζει στη Γερμανία, υπέβαλε αίτηση για αλλαγή του ονόματος του Κοσσυφοπεδίου σε «Dardani»/«Δαρδανία», όπως σημειώνεται.

Ο Αχμέτι υπέβαλε την ηλεκτρονική αναφορά προς τη Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου, ενώ είπε ότι το όνομα «Δαρδανία» για το Κοσσυφοπέδιο έχει τεκμηριωθεί για περισσότερα από 3200 χρόνια.


Σύμφωνα με τον Αχμέτι, το «Kosovo» είναι ένα σλαβικό όνομα και δεν έχει καμία σχέση με τους Αλβανούς και ονομάστηκε τον XIX αιώνα, όπως αναφέρει το Zeri.info.

«Το όνομα Κοσσυφοπέδιο δεν είναι ένα όνομα που αξίζει για τους Αλβανούς της Δαρδανίας. Το πραγματικό όνομα πρέπει να είναι η Δαρδανία. Το όνομα Dardan και οι Dardanians προέρχονται από τη μάχη του Καντές το 1272 π.Χ.

»Άρα είναι ένα τεκμηριωμένο όνομα 3290 ετών, ενώ το Κοσσυφοπέδιο είναι ένα σλαβικό όνομα χωρίς καμία σχέση με τους Αλβανούς, το οποίο αποφασίστηκε τον XIX αιώνα από τους Ρώσους να εγείρει σέρβικους ισχυρισμούς ότι ήταν  μια περιοχή που ήταν εντελώς σερβική λόγω του ονόματος».

Το αίτημα της αλλαγής του ονόματος έχει μέχρι στιγμής περισσότερες από 600 υπογραφές.

 

Πηγη: http://www.echedoros-a.gr

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

‘Κατακτητές’ οι Σέρβοι σύμφωνα με τον Βούλγαρο υπουργό Άμυνας



«Κατά τη διάρκεια της Σερβικής κατοχής, στα χρόνια του Τίτο, αποκαλέσατε τον εαυτό σας Γιουγκοσλάβο και αυτό είναι δικαίωμά σας, αλλά μην κλέψετε την ιστορία μας», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της βουλγαρικής Κυβέρνησης Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση των Σκοπίων, όπως σημειώνει η σερβική Νόβοστι.

Ο Καρακατσάνοφ είπε στη βουλγαρική τηλεόραση «bTV» ότι η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία υπέγραψαν συμφωνία το 2017, η οποία υποχρεώνει τα μέρη να μην έχουν εδαφικές απαιτήσεις, να μην χρησιμοποιούν ρητορική μίσους και να μην κλέβουν την ιστορία μεταξύ τους.

 Σε απάντηση στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι τα προαναφερθέντα σημεία ακούγονται σαν πολύ γενικές διατυπώσεις και ότι οι Σλαβομακεδόνες εξακολουθούν να θεωρούν τον επαναστάτη Γκότσε Ντέλσεφ ‘Μακεδόνα’, ο πολιτικός είπε ότι η γνώμη ενός ατόμου για κάτι δεν είναι πάντα σύμφωνη με την πραγματικότητα.

- Τι σημαίνει «θεωρούν»; Αν, για παράδειγμα, νομίζω ότι είμαι Μεξικανός, αυτό με κάνει Μεξικάνο; Πολλοί Βούλγαροι μπορεί να θέλουν να είναι Βούλγαροι και να αρχίσουν να ζουν στην Καλιφόρνια, αυτό τους κάνει αυτόματα Αμερικανούς; Δεν υπάρχει επιχείρημα «θεωρώ ή νομίζω» στο διεθνές δίκαιο και στις διεθνείς σχέσεις. Συνήθιζαν να πιστεύουν ότι ήταν οι κληρονόμοι του Φίλιππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά οι Έλληνες τους είπαν «όχι, όχι όχι, δεν είστε οι κληρονόμοι τους», και συμφώνησαν - είπε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.

Από την άποψη αυτή, είπε ότι τα Σκόπια δεν μπορούν επίσης να παραμορφώσουν τα γεγονότα, αποκαλώντας τον Τσάρο Σαμουήλ ως  «Μακεδόνα Τσάρο», όταν είναι γνωστός στην ιστορία ως Βούλγαρος ηγέτης. Πρόσθεσε ότι ο Γκότσε Ντέλτσεφ ήταν επίσης Βούλγαρος και ότι αυτό αποδεικνύεται στα έγγραφα της Τουρκίας και των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πολιτικούς, η Βόρεια Μακεδονία προσπαθεί να προωθήσει το ψέμα ότι η Βουλγαρία φέρεται να προσπαθεί να στερήσει από τους Μακεδόνες το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση.

«Δεν τους αναγκάζουμε να αλλάξουν την ταυτότητα και τη γλώσσα τους. Τους λέμε να αυτοαποκαλούνται ό, τι θέλουν, για παράδειγμα ‘Μακεδόνες’». 

«Κατά τη διάρκεια της Σερβικής κατοχής, αποκαλούσατε τον εαυτό σας «Γιουγκοσέρβους» ή «Γιουγκοσλάβους» - στην εποχή του Τίτο. Αυτό είναι δικαίωμά σας. Αλλά δεν πρέπει να πούμε ότι αποκαλώ τον εαυτό μου Μακεδόνα, επειδή ο Γκότσε Ντελτσέφ ήταν Μακεδόνας ή ο Τσάρος Σαμουήλ ήταν Μακεδόνας - επεσήμανε ο Καρακατσάνοφ.

Πρότεινε ότι τα Σκόπια «λένε την αλήθεια». Με την αλήθεια, σημαίνει ότι «η ιδέα του μακεδονικού έθνους δημιουργήθηκε από την Comintern το 1933 στη Μόσχα».

 

«Αυτή η ιδέα ζωντανεύει στη Γιουγκοσλαβία λόγω των γιουγκοσλαβικών και σοβιετικών κομμουνιστικών κομμάτων. Το επέβαλαν επίσης με τη βία, δεδομένου ότι 12-13 χιλιάδες Βούλγαροι εκτελέστηκαν στην ίδια τη Βόρεια Μακεδονία ( την τότε Βαρντάρσκα – αναφέρομαι στα γεγονότα από τον Ιανουάριο του 1945, όταν κατά τη διάρκεια του πολιτικού τρόμου στα Σκόπια, κάτοικοι που δηλώθηκαν ως Βούλγαροι σκοτώθηκαν ή καταπιέστηκαν, είπε  ο Καρακατσάνοφ.

 

Πηγη: http://www.echedoros-a.gr

Σκόπια: Βουλγαρική αφομοίωση με την ανοχή της κυβέρνησης


Στην ουρά περιμένουν οι «Μακεδόνες» για να κάνουν αιτήσεις για βουλγαρικό διαβατήριο στο Μοναστήρι/Μπίτολα- φωτό από το δημοσίευμα



«Οι αιτούντες βουλγαρικά διαβατήρια μπροστά από το προξενείο του Μοναστηριού/ Μπίτολα λένε ότι γνωρίζουν ότι με μια τέτοια πράξη «προδίδουν» το κράτος.

»Ωστόσο,  δεν κρύβουν ότι αισθάνονται επίσης εξαπατημένοι και προδομένοι από το κράτος, επειδή δεν βλέπουν καμία προοπτική εδώ και δεν είναι δυνατό επί χρόνια να ζούνε στις πλάτες των γονιών τους. 

»Αλλά από την άλλη πλευρά, αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις της χώρας δεν συζήτησαν ποτέ ανοιχτά στη Σόφια το ζήτημα της κατάστασης των πολιτών της 'Βόρειας Μακεδονίας' να αποκτήσουν βουλγαρικά διαβατήρια. 

»Με τον τρόπο που η Βουλγαρία βρίσκει βουλγαρικές ρίζες για την έκδοση διαβατηρίων σε πολίτες της ''Βόρειας Μακεδονίας'.

 »Πρακτικά εκτελεί μια κλασική αφομοίωση των πολιτών της 'Βόρειας Μακεδονίας' μέσω μιας μικρής πόρτας.

» Κανείς δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια σε αυτό, πιστεύοντας ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, διότι μια μέρα τέτοιες άμεσες πολιτικές θα μας κοστίσουν ακριβά ως χώρα που αγωνίζεται ακόμα να διατηρήσει την ταυτότητά της», σχολιάζει η εφημερίδα  Nova Makedonija.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε (συνεχίζει η εφημερίδα των Σκοπίων) ότι η 'Βόρεια Μακεδονία' είναι μία και μοναδική χώρα στην Ευρώπη που προκειμένου να ενταχθεί στην ΕΕ, εγκατέλειψε το συνταγματικό της όνομα.

 Και όταν δέχθηκε αυτό το δάγκωμα με βαριά καρδιά και μεγάλη πίκρα, άλλαξε το συνταγματικό όνομα, έφτασε σε μια πολύ πιο παράλογη κατάσταση από τη Βουλγαρία, καθώς έπρεπε να ξαναγραφεί η ιστορία της χώρας και να παραιτηθεί από τους Σλαβομακεδόνες ακτιβιστές και επαναστάτες της.


Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η όλη κατάσταση γίνεται ακόμη πιο παράλογη. 

Τη στιγμή που η Βουλγαρία προσπαθεί με κάθε τρόπο να εξευτελίσει τη 'Βόρεια Μακεδονία' επιβάλλοντας ανυπέρβλητες προϋποθέσεις για να αποτρέψει την έναρξη των διαπραγματεύσεων της ΕΕ και τις αρχές της 'Βόρειας Μακεδονίας' να παλεύουν να διατηρήσουν την ταυτότητα και την κυριαρχία, ορισμένοι συμπολίτες μας δηλώνουν εύκολα τους εαυτούς τους ως Βούλγαρους και δηλώνουν ότι έχουν βουλγαρικά συναισθήματα και βουλγαρικές ρίζες.


Ταυτόχρονα, λένε ότι γνωρίζουν ότι με μια τέτοια πράξη «προδίδουν» το κράτος, αλλά δεν κρύβουν ότι αισθάνονται επίσης εξαπατημένοι και προδομένοι από το κράτος, επειδή δεν βλέπουν προοπτικές εδώ και δεν μπορούν ζουν στην πλάτη των γονιών τους για χρόνια…

 

Πηγη: http://www.echedoros-a.gr

«Τα Σκόπια είναι η 'Βόρεια Κορέα' των Βαλκανίων»



Η βουλγαρο-βορειομακεδονική επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε  για να ξεπεράσει τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών και να ανοίξει τη θύρα στην έναρξη των διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ, πιθανότατα δεν θα καταλήξει στην επιστημονική αλήθεια», πιστεύει το μέλος της βουλγαρικής πλευράς, Κιρίλ Τοπάλοφ, όπως σημειώνει η σερβική ραδιοτηλεόραση στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Αν και τα Σκόπια ελπίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσαν να ξεκινήσουν πριν από το τέλος της άνοιξης, το μέλος της επιτροπής  για τα «ιστορικά γεγονότα» της Βουλγαρίας, Κιρίλ Τοπάλοφ, πιστεύει ότι η διαδικασία είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, κατηγορώντας τη Βόρεια Μακεδονία ότι χρησιμοποίησε μεθόδους της Βόρειας Κορέας.

«Η Βόρεια Μακεδονία είναι η Βαλκανική «Βόρεια Κορέα», λόγω της σκληρής λογοκρισίας και του ολοκληρωτισμού», δήλωσε ο Βούλγαρος καθηγητής στην τηλεόραση BT6.

 

Τι θέλει η Σόφια;

 

Το 2017, η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία υπέγραψαν συμφωνία για φιλία, καλές γειτονικές σχέσεις και συνεργασία, την οποία τα Σκόπια θεωρούν τη μόνη προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Οι αρχές στη Σόφια, από την άλλη πλευρά, πιστεύουν ότι πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, είναι απαραίτητο να επιλυθούν ζητήματα που σχετίζονται με την εθνική ταυτότητα της Βόρειας Μακεδονίας, δηλαδή το ζήτημα της γλώσσας και της ταυτότητας των εθνικών ηρώων, μεταξύ αυτών του Γκότσε Ντέλτσεφ.

Ουσιαστικά, η Σόφια προσπαθεί να σταματήσει τα αιτήματα των Σλαβομακεδόνων στη Βουλγαρία να αναγνωριστούν ως εθνική μειονότητα, η οποία, σύμφωνα με την Ζαχαρίεβα, θα επιλυθεί όταν τα Σκόπια αναγνωρίσουν ότι η μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα έχουν βουλγαρικές ρίζες.

Η Βουλγαρία είναι η μόνη χώρα που εμποδίζει την υπογραφή συμφωνίας διαχείρισης των συνόρων μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνόρων και Ακτοφυλακής.

Η Σόφια επιμένει ότι η γλώσσα των Σκοπίων δεν πρέπει να λέγεται ‘μακεδονική’, αλλά απλά ως  «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», ή σε ορισμένες περιπτώσεις μια υποσημείωση με την εξήγηση: «Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Η Βουλγαρία δηλώνει επίσης ότι «η (σλαβο)μακεδονική γλώσσα προήλθε το 1944» και ότι μπορεί να καταγραφεί μόνο ως «γραπτή έκδοση της βουλγαρικής».

 

Πηγη: http://www.echedoros-a.gr

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

Αιχμάλωτη στην Τουρκία στο διηνεκές η Κύπρος λόγω της ελληνικής εγκατάλειψης της

Της Κύρας Αδάμ

Με την απόλυτη επιμονή της Άγκυρας, ο γ.γ. του ΟΗΕ κ Γκουτιέρες ανακοίνωσε απρόθυμα στις 20 Ιανουαρίου, ότι συγκαλεί άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό στις αρχές Μαρτίου, με τη συμμετοχή των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις.

Η συνοδευτική δήλωση του γ γραμματέα του ΟΗΕ προμηνύει σαφέστατα αυτά που θα ακολουθήσουν: 

«Ύστερα από δεκαετίες χωρίς να έχει σημειωθεί πρόοδος, συμβαίνουν τώρα επιτόπιες αλλαγές, που μπορεί να καταστούν μη αναστρέψιμες στην περίπτωση που οι δύο κοινότητες δεν επαναδεσμευθούν να λύσουν τις διαφορές τους  ειρηνικά…».

Με άλλα λόγια ο κ Γκουτιέρες συγκαλεί «άτυπη συνάντηση « που του επιτρέπει άνετα να βγει εκτός πλαισίου εντολής του Σ.Α για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία- την οποία χαρακτηρίζει ατελέσφορη- κα δηλώνει πρόθυμος να ακούσει «άλλες ιδέες» για τη λύση του Κυπριακού.

Η Τουρκία , που ζήτησε και επέμεινε στην Πενταμερή , αφού προηγουμένως  έχει κατοχυρώσει «μη αναστρέψιμες  αλλαγές», όπως επισημαίνει ξεδιάντροπα και ο κ Γκουτιέρες, ( συνεχείς γεωτρήσεις μέσα στην νόμιμη κυπριακή ΑΟΖ, σουλάτσο τουρκικών πολεμικών πλοίων , «κατάληψη» των Βαρωσίων κα), έχει στρώσει καλά το έδαφος για μια διαφορετική προσέγγιση και λύση του Κυπριακού.

Με όλους του δυνατούς τρόπους η Άγκυρα δείχνει ότι ο βασικός στόχος της είναι ο σχεδόν απόλυτος έλεγχος των υδρογονανθράκων στην Αν Μεσόγειο. Και το εργαλείο της  για την επίτευξη του στόχου της είναι το Κυπριακό και η βολική λύση του για τα συμφέροντα της Τουρκίας. Σε βάρος των νόμιμων εθνικών συμφερόντων της Κύπρου και κατ’ επέκταση και των ελληνικών δικαιωμάτων επί της ΑΟΖ δυτικά της Κύπρου, που παραμένει ανοιχτή προς οριοθέτηση.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις Τσαβούσογλου , η Τουρκία συζητά μόνον μια Διζωνική  λύση δύο  ίσων οντοτήτων ( Ε/Κ και Τ/Κ με απαραίτητη προϋπόθεση  , δυο χρόνια Τ/Κ προεδρίας και δυο Ε/Κ, με παραμονή του τ/κ βέτο στις αποφάσεις.

Διαφορετικά, η λύση για την Άγκυρα είναι η συμφωνία των δύο κρατών  στην Κύπρο.

Και στην μία πρόταση και στην άλλη, ο στόχος της Τουρκία είναι απολύτως διαφανής.

Η ίση μοιρασιά (50%-50%) των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες της κυπριακής ΑΟΖ. Είτε υπάρξει ένα κράτος με δυο ίσες οντότητες στη νήσο, είτε υπάρξουν δύο ανεξάρτητα κράτη, η Άγκυρα απαιτεί οι Ε/Κ και οι Τ/Κ να μοιράζονται 50%-50% τα  κέρδη από τους υδρογονάνθρακες της κυπριακής ΑΟΖ.

Στην νοτιοδυτική πλευρά της νήσου, όπου δεν έχει οροθετηθεί ακόμα η ΑΟΖ, η Άγκυρα απαιτεί- ειδικά στα οικόπεδα 7 και 10- τα έσοδα από τους εκμεταλλεύσιμους υδρογονάνθρακες να μοιραστούν μισά μισά  ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο, όποια και αν είναι λύση του κυπριακού. Πχ  τα έσοδα από το οικόπεδο 10 θα μοιραστούν 50% για την Τουρκία,25% για τους Τ/Κ και 25% για τη Λευκωσία. Δηλαδή,  η αναλογία θα είναι 75%-25% σε βάρος της Λευκωσίας ,όποια και αν είναι η λύση του κυπριακού. Με άλλα λόγια η Ε/Κ πλευρά θα αποτελεί απλώς μια οικονομική επαρχία της Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι σταθερή θέση της Άγκυρας  για τις οριοθετήσεις ΑΟΖ στο Αιγαίο κι τη Μεσόγειο είναι η μοιρασιά μισά- μισά. Ειδικά στο Αιγαίο , αν και η Τουρκία δεν δικαιούται ΑΟΖ πάνω από 3% ζητάει «με δικαιοσύνη» το 50%…

Αυτό σημαίνει ότι η Άγκυρα επείγεται να οριοθετήσει την ΑΟΖ ανάμεσα στη Τουρκία και την Κύπρο, τώρα που δεν υπάρχει πιθανότητα ελληνικής εμπλοκής στον οριοθέτηση της ΑΟΖ ανατολικά του Καστελόριζου μέχρι τις νοτιοδυτικές ακτές της Κύπρου. Και τούτο διότι η ελληνική κυβέρνηση «σταμάτησε» την ελληνική ΑΟΖ στον 28ο μεσημβρινό,( δηλαδή μέχρι τη Ρόδο και Κάρπαθο),με βάση την ελληνο/αιγυπτιακή Συμφωνία για την ΑΟΖ, με τη δέσμευση, μάλιστα, ότι οποιαδήποτε επέκταση της ελληνικής ΑΟΖ ανατολικά του 28ου μεσημβρινού πρέπει προηγουμένως να έχει την άδεια της Αιγύπτου, που έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με την Άγκυρα επι της ΑΟΖ..

Έτσι, οποιαδήποτε και αν είναι η λύση του κυπριακού, η Άγκυρα  έχει στόχο να καταστήσει την Λευκωσία αιχμάλωτη της στο διηνεκές, με την κατά τα άλλα εγγυήτρια δύναμη Ελλάδα να σφυράει κλέφτικα αφού έχει απεμπολήσει τα δικά της κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ της Αν Μεσογείου και με την κυβέρνηση να δηλώνει ότι η Κύπρος είναι «ένα άλλο κράτος» και ας πάει να κάνει τα κουμάντα του με την Τουρκία..

Ήδη ο κ Τσαβούσογλου έχει ρίξει τα δίχτυα του προς τον Αμερικανό ΥΠΕΞ κ Μπλίνκεν, ενημερώνοντας τον για τις προθέσεις της Τουρκίας για την Πενταμερή. Σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον κ Μπλίνκεν ο Τούρκος ΥΠΕΞ του «ανακοίνωσε» ότι αν στην Πενταμερή «δεν υπάρξει δικαιοσύνη» στη λύση, υπαιτιότητα της Ελληνικής και Ε/Κ πλευράς, τότε η Τουρκία δεν έχει άλλη λύση παρά να αποικήσει τα Βαρώσια, βάζοντας έτσι και την εδαφική διάσταση στη λύση του Κυπριακού.

 

Πηγη

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας κάνει ανακοινώσεις για “ελληνοτουρκικές συνομιλίες” στο ΝΑΤΟ

Η μεγάλη περιπέτεια του κορονοϊού και οι ισχυροί κραδασμοί στην οικονομία, μπορεί να αποτελούν άλλοθι για την εκτόπιση της “ελληνοτουρκικής διαβούλευσης” από την επικαιρότητα. Μόνο που οι Τούρκοι δεν έχουν σκοπό να αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη και σε κάθε ευκαιρία μας υπενθυμίζουν ότι συζητάμε και απ΄ ότι φαίνεται επί της ουσίας.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώνει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ‘Ελληνες και Τούρκοι συζητούν από τον Σεπτέμβριο, στο ΝΑΤΟ, για τον περιβόητο “μηχανισμό αποσυμπίεσης”. Σύμφωνα με όσα λένε οι Τούρκοι “η ένατη τεχνική συνάντηση μεταξύ τουρκικών και ελληνικών αντιπροσωπειών ολοκληρώθηκε στις 5 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες”! Το δικό μας ΥΠΕΘΑ να ΄χει κάτι να πει;

Τι συζητάμε από τον Σεπτέμβριο; Τι προβλέπει ο “μηχανισμό αποσυμπίεσης”; Από που κι ως που και γιατί έχουμε δεχτεί ότι είναι “απόρρητο το περιεχόμενο των συνομιλιών”; Μπορεί να ΄ναι απόρρητη η διαπραγμάτευση των πτήσεων ανατολικά του 25ου μεσημβρινού για τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, αν υποθέσουμε έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα από την Τουρκία;

 

Πηγη

 

Στη σταθερή φιλία βασίζονται οι σχέσεις Αλβανίας- Σκοπιων

 



Κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αλβανία, ο Υπουργός Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι συναντήθηκε με την Υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων Όλτα Τζάσκα.

«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας έχουν υπερβεί από καιρό το κατώφλι καλής γειτονίας και βασίζονται στα θεμέλια μιας σταθερής και μακροχρόνιας φιλίας», δήλωσε ο Οσμάνι.

Η ολοκλήρωση της ευρωατλαντικής ατζέντας, με έμφαση στην επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων προσχώρησης στην ΕΕ, ήταν ένα από τα σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση.

 Οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ότι η επιμονή των δύο χωρών σε αυτήν την πορεία και οι τρέχουσες μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με αυτό αποτελούν μια πρόσθετη εγγύηση όχι μόνο για την ευημερία και το βελτιωμένο βιοτικό επίπεδο των πολιτών αλλά και για τη συνολική ανάπτυξη και τις σχέσεις στην περιοχή.

Οι συνομιλητές τόνισαν την ανάγκη υλοποίησης έργων υποδομής και ενεργειακής σύνδεσης, αλλά και εντατικοποίησης της συνεργασίας σε άλλους τομείς, όπως το εμπόριο, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση. 

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην Πρωτοβουλία 8 ως πολύτιμο φόρουμ για την προώθηση της τριμερούς συνεργασίας.

Εκτός από την επίσκεψή του στα Τίρανα, ο υπουργός Οσμάνι θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο Ιλίρ Μέτα, τον υπουργό Εξωτερικών της Διασποράς Παντελή Μάγκο, καθώς και με τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, Λουλζίμ Μπασά.
 
 

Η βουλγαρική εθνική τηλεόραση θα μεταδίδεται στα Σκοπια


Η βουλγαρική εθνική τηλεόραση θα μεταδίδεται στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτό ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών. 

Η συμφωνία επετεύχθη σε συνάντηση μεταξύ του Πρέσβη της Βουλγαρίας στα Σκόπια Ανγκέλ Ανγκέλοφ, του ειδικού Εκπροσώπου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για τη Βουλγαρία Βλάντο Μπουκόφσκι,  του διευθυντή του Οργανισμού Υπηρεσιών Ήχου και Οπτικοακουστικών Μέσων ,Ζόραν Τραϊτσέφσκι και του διευθυντή του φορέα τηλεπικοινωνιών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικόλα Λιούσεφ.

Το πρόγραμμα BNT4 θα καταχωρηθεί στην πλατφόρμα «Max TV» του τηλεοπτικού φορέα «Μακεντόνσκι Τέλεκομ»/ «Македонски Телеком»

Η σύμβαση πρόκειται να υπογραφεί στις αρχές Μαρτίου 2021. Η επερχόμενη ένταξη της τηλεόρασης «Ευρώπη», της «TV Wness» και της «TV Τουρίζαμ» (τουρισμός) στην πλατφόρμα "Max TV" συζητήθηκε επίσης στη συνάντηση.

 

Πηγη: http://www.echedoros-a.gr