Σελίδες
Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022
ΙΜΙΑ 1996: Η μεγάλη νύχτα όπως την έζησε ένας «τεθωρακισμένος» στον Έβρο
….«…Όλα διαρκώς φουλαρισμένα και οι δυό Ουλαμοί να είναι συνέχεια κομπλέ στο 100%, εκτός από καπνογόνα-εμπρηστικά..»… «…και τα ψιλά, όλα παντού., πενηντάρια και 7,62.», , είπε στον ΤΕΧΑΠατζή και Επιλοχία του, ο Δκτης της Ίλης. «…Κυρ Υπίλαρχε, οι διαταγές της Μεραρχίας λένε ένας μόνο Ουλαμός στο 50%..», είπε ο Επιλοχίας…, όμως η απάντηση που έλαβε από τον Υπίλαρχο, ήταν αποστομωτική : « …το γνωρίζω..» του είπε, λέγοντας του και κάτι άλλο μαζί…. Και συνέχισε : «…ότι είπα…»…και «..ο τρίτος Ουλαμός να μένει άδειος για εκ περιτροπής μεταφόρτωση για εκπαίδευση και για συντήρηση »…
Γράφει ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΡΟΓΛΗΣ
Ταξίαρχος ε.α
Καθημερινά τους μάζευε όλους στην ημερήσια αναφορά και τους εξηγούσε όχι μόνο το τι θα έκαναν εκείνη τη μέρα, αλλά και γιατί θα το έκαναν…Τους έλεγε, ότι σήμερα που έχει την άνεση χρόνου, τους εξηγεί και το πως και το γιατί πρέπει να γίνει αυτό το έργο που τους έχει ανατεθεί…Ήταν μαζί τους σχεδόν συνέχεια… στον όρχο, στη συντήρηση, στην εκπαίδευση, στις βολές, στις ασκήσεις, στις βιαίες διαβάσεις, στις αναγνωρίσεις στο ποτάμι, στο φαγητό, στο μάζεμα γύρω από τη φωτιά…
Έπαιζε μαζί τους στο απογευματινό μπασκετάκι,…όλοι παίζανε, ξέρανε, δεν ξέρανε.. Και τα πιο πολλά βράδια κοιμόταν μέσα, δίπλα τους στο γραφείο…Στις μεταφορτώσεις ήταν εκεί…και έλεγχε προσωπικά τα ελαστικά παρεμβάσματα στις βάσεις και στα άγκιστρα συγκράτησης και υποδοχής των βλημάτων μέσα στους πύργους….
Την εκπαίδευση κάθε νέας ΕΣΣΟ, την είχε αναλάβει ο ίδιος προσωπικά, καθόσον όλοι πέρναγαν μαζί του ένα ταχύρρυθμο διβδόμαδο, το «φροντιστηριακό» όπως το λεγαν, είτε ως οδηγοί, είτε ως πυροβολητές άρματος. Όλοι ήξεραν κατ΄’ ελάχιστον να οδηγούν και να ρίχνουν καλά, ανεξάρτητα της ειδικότητας τους.. Μετά το «εντατικό φροντιστηριακό», ο καθένας ακολουθούσε τη δουλειά του, την ειδικότητά του…
Τη νύχτα έβγαινε και πέρναγε από τις σκοπιές και τις ενέδρες, είτε με έφοδο , είτε χωρίς, όχι «για να τους πιάσει», αλλά για να δει τι κάνουν, να βεβαιωθεί ότι όλα ήταν καλά, να μοιραστεί μια σοκολάτα, να πει μια κουβέντα την ώρα της μοναξιάς που ανοιγόντουσαν περισσότερο…Το ποτάμι σχεδόν δίπλα….και δεν πηγαίναν και πολλά χρόνια που χε γίνει το μακελειό στου «Καραγώγου»….Τα βράδια μερικές φορές ακούγονταν να σκάνε κάτι νάρκες Κ/Π , κάτω προς το ποτάμι…μπορεί τίποτα αγρίμια, τίποτα γελάδια ελευθέρας, μπορεί και τίποτα λαθραίοι , αθώα υποχείρια, που τους έστελναν από απέναντι για να τσεκάρουν αν τα σημασμένα τα ναρκοπέδια ήταν πραγματικά ή εικονικά…Και την άλλη μέρα, αφού άνοιγε διάδρομο το ΤΕΝΞ, εύχονταν να μην ήταν ανθρώποι, να μην μαζεύαν χέρια και πόδια στις σακούλες, όχι πως δεν τύχαινε κι αυτό….
Τον εκτιμούσαν και τον εμπιστευόντουσαν, παρότι δε χάριζε κάστανα…Το χε δει τότες που ‘ γινε μια στραβή και το «φίδι» τους, όπως γυρνάγανε μέσα από άσκηση, πάτησε καμμιά τρακοσαριά μέτρα σωλήνες ποτιστικούς….Σταυρωθήκανε τότε η φάλαγγα η δικιά τους με τα θεριά, με μιάν άλλη με κάτι παπιά, πάνω σε ένα κωλοστρίμωγμα με γράνες δεξιά αριστερά…Για να κάνει χώρο πέσανε δεξιά στη γράνα και περάσανε.. Έλα μου όμως που μέσα στη γράνα τρέχανε οι σωλήνες…Δεν είχανε απομακρυνθεί πάνω από κανά δυό χιλιόμετρα και τον ειδοποιεί απ’ τον ασύρματο ο τελευταίος, ότι ήταν πίσω τους κάτι αγροτικά και αλαλάζανε…Σταματήσανε… Κατεβήκανε κάτω απ’ τα άρματα, γυρνάνε πίσω, όντως οι σωλήνες μοιάζανε με σωληνάριο τελειωμένης οδοντόκρεμας… Και κει που ήτανε σκασμένος, βλέπει τους ντόπιους υπαξκούς και στρατιώτες του χαμογελαστούς…«…Μην ανησυχείς αφεντικό… καθαρίζουμε εμείς..» του είπε ο Πέρης ο Επιλοχίας…Γυρνώντας μέσα, πάει στο μουστάκια το Δκτη για να αναφέρει.. « …Γυρίσαμε, όλοι μέσα, όλα καλά κ. Δκτά, αλλά έκανα ζημιά, φταίω…»…«Ναι,», του απάντησε, ο Δκτης «Τα ξέρω, με πήρε ο Μέραρχος, θα δούμε…»…Κι όμως…Την άλλη μέρα το πρωί, μπήκαν μέσα δυό τρακτέρ με πλατφόρμες τίγκα στις εξάμετρες τις ποτιστικές με κλειδιά….Κανείς δεν το πίστευε…ούτε ο Μέραρχος, ούτε ο Δκτης,..ούτε και ο ίδιος ο Υπίλαρχος σχεδόν δεν το πίστευε… Τα «καμάρια του πραγματικά είχαν καθαρίσει» από το υστέρημα τους, από τα χωράφια τους..…άλλος τρεις, άλλος πέντε, άλλος δέκα, σωλήνες…τις μαζέψανε σε ένα βράδυ, τις φορτώσανε και τις φέρανε!!…
… Το ξερε ότι ήταν όλοι ένα, μια γροθιά, αλλά αυτό δεν θα το ξεχνούσε ποτέ…
Και όταν ένα βράδυ κατά τις δύο το ξημέρωμα πάλευε στο γραφείο με τα σχέδια, άκουσε θόρυβο απ’ το Επιλοχάδικο και πήγε δίπλα , είδε τον έφεδρο βοηθό Επιλοχία ξύπνιο πάνω από τα βιβλία της Ίλης, και τον ερώτησε «..Μάκη, τι κάνεις τέτοια ώρα..;», ο Επιλοχίας του απάντησε :.. « δεν μπορεί να είναι ξύπνιος ο διοικητής της Ίλης και να κοιμάται ο Επιλοχίας!!!..»… Αδιόρατα χαμογέλασε…«..οκ,.. αρκετά για σήμερα, πάμε για ύπνο…».
…Αυτά τους έλεγε όμως, ότι πρέπει να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον και η εμπιστοσύνη, ο σεβασμός και η εκτίμηση δεν χαρίζονται, αλλά κερδίζονται… « ….γιατί μπορεί να ‘ρθει μια μέρα, όπου δε θα χω το χρόνο να σας εξηγήσω τα γιατί…και απλά θα πρέπει να το κάνουμε!!..και να το κάνουμε καλά!!..»….έτσι τους έλεγε… « και για να το κάνουμε καλά, πρέπει να μείνουμε ζωντανοί…η πατρίδα δεν έχει άλλο ανάγκη από νεκρούς ήρωες.. έχει ανάγκη από ζωντανούς νικητές…, και αυτό είναι πιο δύσκολο…τέτοιοι είστε και αυτό είναι δικιά μου δουλειά..»…
Στις βολές όλοι ήταν παραπάνω από καλοί…ήτανε όμως και τρεις τέσσερις που κεντάγανε κυριολεκτικά…Τι και αν λέγανε από τη Μεσογείων στην Αθήνα κάποιοι, ότι τα stab του θεριού, δεν ήταν και πολύ καλά… Του τα χανε βρει τα κουμπιά του, εκεί που σταμάταγε το τρέμουλο, και με εν κινήσει το θηρίο «αλλάζανε τα φώτα» στο τρενάκι στο πεδίο βολής..!!..κάτι βαρέλια τα κόβανε στη μέση με το APDS στο ενάμιση και στα δυό χιλιόμετρα…..Και από ταχύτητα θες..…τους ταχε μάθει..και επέμενε… «..ένα μωρό στο σωλήνα, ένα αγκαλιά και ένα σφιχτά στα πόδια…» …. «..σημασία έχει να τους πάρετε τα πάσα..»… «…να ‘στε γρήγοροι, να τους σπάσετε τον τσαμπουκά..»… «…το πρώτο βλήμα είναι που μετράει,.. ρίξτε πρώτοι και διόρθωση…το δεύτερο θα ναι kill»…
Κάτι συναγερμούς από τη Μεραρχία και κάτι «readiness των 30¨ στο ποτάμι», τα είχανε στην Ίλη για πασατέμπο…Οι πεδιλότακοι, ευλαβικά και απαρέγκλιτα, μόνο μεταξύ πρώτου και δεύτερου εδαφικού στη δεξιά τη μπάντα…αν δεν είχε εκεί, δεν είχε πουθενά…τυποποίηση ενεργειών και διαδικασιών τους φώναζε.. «….όχι όπου του κα@….νει του καθενός…»…
Και όταν είχε έρθει ο Μανούσος για επιθεώρηση και έδωσε «συναγερμό»…δεν πίστευε στα μάτια του….Είδε τότε σε λιγότερο από πέντε λεπτά να μην έχει μείνει όχι ρόδα, αλλά ούτε τρέιλερ, ούτε βίδα στους όρχους, …..Πενήντα χιλιάδες άλογα να τραντάζουνε τη γης λες και ήτανε σεισμός…και να φεύγουνε διαολεμένα από τα δρομολόγια έκτακτης διαφυγής…Και από κοντά και οι χοντρές κυρίες (Μ88 περισυλλογής), βενζίνες ακόμα, σιγά μην κωλώνανε…Και να πετάνε τους «δράκους» φλόγα ολάκερη και να εκρήγνυται το μίγμα στον αέρα… Απόκοσμο θέαμα…επιβλητικό…μοναδικό… Ούτε ο ίδιος, ούτε οι επιτελείς του, πιστεύανε αυτά που βλέπανε…Του χε δώσει του Υπιλάρχου τότε αποστολή στο συναγερμό, «αντιαεροπορική κάλυψη στρατοπέδου».. σε λιγότερο από 15’ εκείνος είχε αναφέρει θετικά στον ασύρματο, με όλα τα κομμάτια στις θέσεις τους…Μοίρασε αβέρτα ο Μανούσος τιμητικές εκείνη τη μέρα…Γελάγανε και τα μουστάκια του μαζί με του Μεράρχου, – αυτά που δεν είχανε – , καμάρωνε ο δικός τους ο δκτης ο μουστάκιας δικαιολογημένα απ’ την άλλη…Γιατί όταν είχε έρθει ο Μέραρχος κανά δυό μέρες πριν την επιθεώρηση, να δει τι γίνεται, και του είχε κάνει του μουστάκια μπροστά στον κόσμο παρατήρηση για κάτι σκουπίδια που είχε δει πίσω απ τα μαγειρεία, ο μουστάκιας του είχε απαντήσει ατάραχος, «…ναι το ξέρω θα γίνουν και αυτά, αλλά τα έχω προτεραιότητα ή 14 ή 15…άλλα προέχουν…»….
…Τους ‘ορχους, μόνοι τους τους φτιάχνανε…με τα χέρια τους, με τη μπίγα τη μονομπούκαλη, με τους Ουλαμίτες, με αδρανή «εκ των ενόντων» (να ναι καλά ο μουστάκιας που έφερνε κανά φράγκο, είτε με το ΚΨΜ – το «στέκι του μαύρου»-, είτε το κυνήγαγε το θέμα απ’ τη Μεραρχία…)… Και με κάτι σιδηροτροχιές, από αυτές τις παλιές που άλλαζε ο ΟΣΕ στο δίκτυο, που τις ψωνίζανε με «καταδρομικές» τα βράδια…Για να ναι τα θεριά λίγο προστατευμένα απ τα χιόνια , τ’ αγιάζι και τις μπόρες, μαζί με τα καλύμματα και τα ακροστόμια…
Το να είναι όλα τα θηρία, τα TTS και όλα τα μέσα λειτουργικά και ετοιμοπόλεμα, το να μιλάνε και να ακούνε όλοι οι ασύρματοι, ήταν απλά στη σφαίρα του αυτονόητου.. Κανείς στην Ίλη δεν συζήταγε για τα αυτονόητα, έστω και αν έπρεπε να μετακινηθούν βουνά…Και που δεν είχανε φτάσει με κάτι «μουσαντένιες» άδειες για ανταλλακτικά και ανορθόδοξες επισκευές από ηλεκτρονικούς τύπου «Κύρου Γρανάζη»..…Τι στο Βόλο, τι στα νησιά, στην Αθήνα, στα Γιάννενα….Στις δικές τους άδειες, όμως σπαθί…Τους είχε με προγραμματισμό από τα τότες.. Ήξερε ο καθένας από τα πριν, πότες έφευγε και πότε γύρναγε…
Και όταν εμφανίστηκε ένας Αθηναίος, ο Δ.Μ. και έβαλε με το καλημέρα τα βύσματα να πάρει άδεια, τον περιποιήθηκε κατάλληλα…Τους τά ‘χε πει… «.. μη βάζετε κανέναν, δεν παίρνω χαμπάρι…»…Και όταν τον παίρνανε τηλέφωνο τα βύσματα τους έκλεινε το τηλέφωνο… Όταν όμως τον φώναξε εκείνη τη μέρα ο Δκτης και του είπε ότι « είναι διαταγή από το Μέραρχο, να πάρει άδεια ο Αθηναίος» …..σκοτείνιασε, συνοφρυώθηκε… «Μάλιστα» του απάντησε…Και τώρα, τι κάνουμε..???…μονολόγησε βγαίνοντας απ’ το διοικητήριο μαζί με κάτι ανάκατα «γαλλικά», συνδυασμένα με εκκλησιαστικά αντικείμενα.. Αφού τους είχε πει, εδώ δεν περνάνε αυτά…Παρασκευή εντεκάμιση η ώρα ήταν, το μεσημέρι φεύγανε οι αδειούχοι…. «Επιλοχία, έκτακτο προσκλητήριο , τώρα…όλοι !!..όρχος, σκοποί, μαγείροι, χριστούγεννα, κέρατα.. όλοι»…Τον είδε ο Επιλοχίας αρπαγμένο, έφυγε σφαίρα….. Σε δέκα λεπτά ήταν όλοι μπροστά στην Ίλη για αναφορά και περίεργοι , τι σκ@τ@ είχε γίνει…
«Σας έχω πεί, να μην βάζετε κανένα βύσμα, κανένα κέρατο να παίρνει τηλέφωνα…και ότι πρόβλημα υπάρχει να ‘ρχεστε και να μου λέτε. Παρόλα αυτά ήρθε διαταγή άνωθεν, ο Δ.Μ. να φύγει σήμερα με άδεια…Τα ποσοστά τα ξέρετε…5 άτομα ανά δέκα μέρες…οπότε δε φεύγει σήμερα ο Β.Γ. …και βλέπουμε…ελεύθεροι»…. Δεν περάσανε δέκα λεπτά, και εμφανίζεται μπροστά του όχι ο κομμένος αδειούχος για να παραπονεθεί, αλλά ο Δ.Μ. αναψοκοκκινισμένος και κλαμένος… «.. δεν τη θέλω την άδεια κυρ. Υπίλαρχε…όταν έρθει η σειρά μου..»… Δεν χρειαζόταν να τον ρωτήσει γιατί είναι αναψοκοκκινισμένος και κλαμένος… «Καλώς» του απαντάει στεγνά και σηκώνει το τηλέφωνο, καλώντας το Δκτη.. « Δεν τη θέλει την άδεια ο Δ.Μ. κ. Δκτα…όχι δεν έγινε κάτι, απλά δεν τη θέλει »…και δεν τον ενόχλησε ποτέ κανείς ξανά..!!..
…. Το ποτάμι το ξέρανε σαν τη παλάμη τους…και όταν κατεβαίνανε για άσκηση ή αναγνώριση, αν δεν θέλανε να τους βρούνε, δεν τους βρίσκανε…μπορούσαν και κρυβόντουσαν με τ’ άρματα στα πιο απίθανα μέρη…Μέχρι που ακουγόταν στον ασύρματο ο μουστάκιας λέγοντας «αφήστε τις μ@λ@κίες και φανερωθείτε, σας ψάχνει ο Μέραρχος, είναι κάτω στο ποτάμι..»…Και ένα βράδυ με καλή μπόρα, και με τον αέρα, πάντα κόντρα στα μούτρα,, σε άσκηση προσβολής σταθμού διοικήσεως την προσβολή δεν την κάνανε με τα πόδια, αλλά με τα θεριά !!..τέτοια τρέλα κουβαλάγανε…Είχανε πάθει πλάκα οι πεζοί , όταν είχανε φτάσει τα θηρία σε καμιά εκατοπενηνταριά μέτρα κοντά τους και τους ανάψανε τα ΟΝΥΠΑΣ σε λευκό και τους στραβώσανε… τα κάνανε όλα μέρα…..Τσίκι-τσίκι, πέδιλο-πέδιλο-γέφυρα-γέφυρα, συσκότιση, διαβάζοντας μονάχα τις σκιές και τις μαυρίλες στην πρασινίλα στα θερμικά, ίσα ίσα με τις αναθυμιάσεις και με τα γουργουρητά στο ρελαντί του δωδεκακύλινδρου…μέσα από ρεματιές , χωσιές, λούμπες και νεροφαγώματα.. ….
Κάνανε πλάκα όταν κατεβαίνανε στο ποτάμι,…τους μπερέδες τους δεν τους βγάζανε ποτέ, παρά τις ανόητες διαταγές της περιόδου να φοράνε τζόκεϋ… Ανεβαίνανε στο ανάχωμα και περπατάγανε και βλέπανε τους απέναντι να αλαλάζουνε…Και όταν γυρνάγανε μέσα, πήγαινε στο μουστάκια το Δκτη για το καθιερωμένο χέ@ιμο… «Άλλοι θα ήταν…Δεν είμασταν εμείς κ. Δκτά..»…Και ο μουστάκιας έκανε ότι το πίστευε και έπαιρνε το Μέραρχο μπροστά του και του έλεγε ότι «..δεν ήτανε δικοί μου»…Λες και υπήρχαν και άλλοι μαύροι στην περιοχή…
…Τον Υπίλαρχο τον ένοιαζε από που θα πέρναγε απέναντι, γιατί οι πόροι αλλάζαν συνεχώς…ήταν και αυτό το γ@…μένο δεξιόστροφο ρεύμα που κατέβαινε και ‘έτρωγε τα σωθικά της όχθης μας, χάλαγε τους προβόλους και άλλαζε συνέχεια τους πόρους…Έμπαινε στα κρυφά και μέτραγε το ποτάμι με το ακόντιο στην αρχή του, με το σχοινί δεμένος…. Η αποστολή της Ίλης δεν ήταν «απόρρητη», την ήξερε και ο τελευταίος στρατιώτης. Όλοι ήξεραν ποιο θηρίο περνάει πρώτο και ποιοι θα ακολουθήσουν, σε κάθε σχέδιο.. Όλοι ήξεραν ποιοι θα υποστηρίξουν στην αρχή, στην από δω πλευρά, για να περάσουν οι πρώτοι.. και που θα σταθούν απέναντι οι πρώτοι για να περάσουν και οι τελευταίοι…. Παρότι η αυτονομία του, τον έβγαζε να πιάσει μέχρι και Τσατάλτζα, τον ένοιαζε που θα βρει απέναντι πετρέλαια, τρόφιμα, πυρομαχικά, σε περίπτωση που τον «κρέμαγε» το ρεύμα εφοδιασμού …Είχε ήδη «λοκάρει» χωριά με βενζινάδικα για πετρέλαιο, ενώ δεν θα άφηνε ανεκμετάλλευτα τυχόν βυτία, ή θα «ψείριζε» οτιδήποτε έβρισκε για τρόφιμα και πυρομαχικά…Τον ένοιαζε που θα κάρφωνε τους αναμεταδότες για να μιλάει και μην τυχόν του «γλυκαίνανε» τίποτα κομμάτια και τον ετραβάγανε σε καμιά παγίδα εφελκυσμού…Δεν τους το ‘χε, αλλά το ‘χε κατά νου…Κοντολογίς, τέτοια πράγματα τον ενοιάζανε…πέρα απ’ τα αυτονόητα..
Εκείνη την παγωμένη νυχτιά του Γενάρη, ένιωθε ήρεμος, σίγουρος, δικαιωμένος… Εκείνο το παγωμένο βράδυ του Γενάρη, δεν τους εξήγησε τίποτα…ήταν εκείνη η ώρα που δεν υπήρχε χρόνος για εξηγήσεις.. Χωρίς πολλά πολλά, χωρίς φωνές, βρεθήκανε όλα τα θεριά φορτωμένα, με χοντρά και ψιλά, κάτω στο ποτάμι, σε λιγότερο από μισή ώρα…Εκείνη την παγωμένη νύχτα των Ιμίων ήξερε ότι δε μετράνε τα νούμερα και οι αριθμοί,, αλλά η ψυχή και ο τσαγανός του : « ΟΥ ΠΟΣΟΙ ΑΛΛΑ ΠΟΥ » ,,,!!!…Και ήταν όλοι έτοιμοι…έτοιμοι και αποφασισμένοι….να κόψουνε κ@λους…να κάψουνε και να καούνε…ΚΑΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝΕ…!!..Παρά την καταχνιά και το σκοτάδι, εκείνος από μακριά έβλεπε τα πρόσωπα τους να γελάνε και τα μάτια τους άγρια να γυαλίζουν…
Υ.Γ. 1: Τα υπόλοιπα γεγονότα λίγο πολύ γνωστά…Παρά τα τακτικά σφάλματα που οδήγησαν στην κατάληψη από τον εχθρό της βραχονησίδας Μικρή Ίμια, της πτώσης του ελικοπτέρου και της απώλειας τριών στελεχών του ΠΝ, η τάχιστη αντίδραση και κινητοποίηση από ΣΞ και ΠΝ, σε Θ.Ε. Έβρου και Ν.Α. Αιγαίου, καθώς και η ετοιμότητα της Π.Α., έδιναν το αδιαμφισβήτητο επιχειρησιακό πλεονέκτημα στην κάθετη κλιμάκωση….Ένα πλεονέκτημα που όχι μόνο δεν χρησιμοποιήθηκε σε έστω διπλωματικό επίπεδο, από την πολιτική ηγεσία, αλλά αντίθετα απεμπολήθηκαν υπ’ αυτής κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα …Βαθμιαία, στο διαρρεύσαν χρονικό πλαίσιο των 25 και πλέον ετών, και παρά τα εξοπλιστικά προγράμματα και τις εναλλαγές κυβερνήσεων από όλο το φάσμα του κοινοβουλευτικού τόξου, η κατάσταση εξίσου αδιαμφισβήτητα επιδεινώθηκε και βρίσκεται στο χειρότερο βαρομετρικά χαμηλό της , από την ένοπλη σύγκρουση το ’74 στην Κύπρο.. Η κλιμάκωση από πλευράς Τουρκικών απαιτήσεων, κάθετων αμφισβητήσεων επί εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων και η απροκάλυπτη εκδήλωση απειλών, τόσο λεκτικών, όσο και επί του πεδίου, δεικνύει ξεκάθαρα ότι η καμπύλη του διαγράμματος των σχέσεων μεταξύ κρατών, έχει αφήσει προ πολλού πίσω της το πεδίο «peace and stability”, και τραβάει την ανηφόρα…Εξάλλου τόσο τα ποσοτικά , όσο και τα ποιοτικά στατιστικά στοιχεία, το αποδεικνύουν περίτρανα. Η δε πιστή στατιστική τήρηση των υπόψη στοιχείων η οποία έχει καταστεί περισσότερο σε αυτοσκοπό παρά σε εργαλείο, σε συνδυασμό με την ασφαλή και ανέξοδη εκπαίδευση των Τούρκων επί του πεδίου, έχει αναχθεί σε ακρογωνιαίο λίθο, μιας κατ’ ευφημισμόν «δυναμικής» αντίδρασης και μιας ανερμάτιστης «στρατηγικής ψυχραιμίας», οι οποίες φαντασιώνονται ένα δόγμα αποτροπής…Παρόλα αυτά, ένας ψύχραιμος και αντικειμενικός μελετητής, θα διέκρινε ότι και οι δύο χώρες έχουν μπει στο τμήμα «conflict preparation”, με τη χώρα μας να υστερεί ιδιαίτερα στο κομμάτι ενημέρωσης-ψυχικής προετοιμασίας…Μερικές φορές, είναι μέρος της στρατηγικής ανάσχεσης ακόμη και η καθοδηγούμενη σύγκρουση σε έναν pre–emptive war, διαβλέποντας εγκαίρως ότι η διαφαινόμενη μελλοντική απειλή εκ μέρους του αντιπάλου δύναται να ξεφύγει από το πλαίσιο των δυνατοτήτων σου για επιτυχή αντιμετώπιση…Βέβαια αυτό προϋποθέτει στρατηγική και αντίστοιχο εθνικό (ναι «εθνικό») όραμα, στοιχεία που απουσιάζουν διαχρονικά από τις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν επιδοθεί κατά προτεραιότητα στη διατήρηση και νομή της εξουσίας με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο (προπαγάνδα, παρακράτος, αναξιοκρατία, αδιαφάνεια, διαφθορά, διαπλοκή, έλλειμμα δικαιοσύνης και πολλά ακόμη στοιχεία, συνθέτουν την εικόνα της μεταπολιτευτικής διακυβέρνησης, με αποτέλεσμα τη σημερινή μας εικόνα…..) . Προς το παρόν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο και βέβαια η απόσταση που μας χωρίζει από το conflict είναι σαφώς πολύ μικρότερη από αυτήν που οδηγεί πίσω στο οριζόντιο τμήμα του peace and stability…
Υ.Γ. 2 : Δεν περίμενα να ‘ρθει το 2021, για να ανακαλύψω το « ΟΥ ΠΟΣΟΙ ΑΛΛΑ ΠΟΥ»…γιατί το γνήσιο, αυτό που βγαίνει απ’ την ψυχή σου, επειδή έχεις σφυρηλατηθεί χρόνια μαζί του, διαφέρει παρασάγγας απ’ το «επικοινωνιακό»…Για όσους βλέπουν το χάρτη και βγάζουν σπυράκια, συνιστώ αντισταμινικές αλοιφές πολλαπλών χρήσεων…και για τυχόν καλοθελητές ρουφιάνους, δυστυχώς έχει παρέλθει εικοσαετία…
Υ..Γ. 3 : Σε όλα τα «καμάρια» μου, σε όλους του Εβρίτες, σε όλους τους Ακρίτες σε κάθε στεριά κα θάλασσα που φυλάτε Θερμοπύλες…Εύχομαι να στε καλά και ευλογημένοι..…και έστω και σαν πλήρωμα, θα ναι τιμή μου και ευλογία να ξαναβρεθούμε πλάτη-πλάτη , να βγάλουμε τα κάστανα απ’ τη φωτιά και να προσέχουμε τους πιτσιρικάδες απ’ τις κακοτοπιές…
Υ.Γ.4 : Σε κάτι τύπους που μας λένε ότι μαθαίνουν κολύμβηση, αλλά και σε κάτι άλλους ακόμη χειρότερους, που φοβίζουν τον κόσμο είτε με πενήντα χιλιάδες τούρκους στο Καστελόριζο, είτε μας καλούν να «συμπράξουμε», έχω να τους πώ, ότι παρά τη σαπίλα και την παρακμή που βιώνουμε, Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΗ ΚΑΙΕΙ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΚΕΡΙ ΑΝΑΜΜΕΝΟ !! ..πέτρα στην πέτρα πάνω να μη μείνει…. ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΕΤΟΙΜΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΒΡΑΧΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΥΜΑ !!..
Υ.Γ. 5 : ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ !
ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΛΑΧΑΚΟΣ !
ΑΡΧΙΚΕΛΕΥΣΤΗΣ ΕΚΤΟΡΑΣ ΓΙΑΛΟΨΟΣ !
ΠΑΡΟΝΤΕΣ !! ΑΘΑΝΑΤΟΙ !!
ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ !!..
Πηγη:
Το Αζερμπαϊτζάν ενισχύει την Τουρκία με 1,1 δις δολάρια
Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν επένδυσε 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια στην Κεντρική Τράπεζα της Δημοκρατίας της Τουρκίας, αναφέρει το πρακτορείο του Μπακού ‘Trend’ επικαλούμενο την ιστοσελίδα του Κρατικού Ταμείου Πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν (SOFAZ).
Όπως αναφέρει το SOFAZ ανοίχθηκε καταθετικός λογαριασμός με 6μηνη λήξη 1,1 δις δολαρίων.
Σκόπια: Θα αναγνωριστούν οι Βούλγαροι ως μειονότητα- Κοινός εορτασμός για Γκότσε Ντέλτσεφ( ΤΟ ΕΙΧΑΜΕ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ Η ΜΑΜΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ )
«Οι κυβερνήσεις της Βουλγαρίας και της ''Β Μ'' ετοιμάζουν κοινό εορτασμό του Γκότσε Ντέλτσεφ στις 4 Φεβρουαρίου με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννησή του», αυτό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κιρίλ Πέτκοφ στη βουλγαρική Βουλή απαντώντας σε ερωτήσεις κυρίως του κόμματος GERB για το τι ακριβώς συμφωνήθηκε στις συναντήσεις με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι.
Ο Πέτκοφ δήλωσε ικανοποιημένος από τα βήματα που έκανε ο Κοβάτσεφσκι, δεδομένου ότι είναι μικρό χρονικό διάστημα ως πρωθυπουργός.
Από τις οκτώ ημέρες ως Πρωθυπουργός, πέρασε τέσσερις ημέρες με τη βουλγαρική κυβέρνηση και εξέφρασε την επιθυμία να πει ότι επιζητά να έχει αποτελέσματα, όπως είπε ο Πέτκοφ, τονίζοντας ότι αυτό είναι δείγμα καλής θέλησης, ειδικά από τη στιγμή που ο ομόλογός του από τα Σκόπια έκανε ένα βήμα προς τα εμπρός για τα δικαιώματα των Βουλγάρων στη ''B Μ''.
«Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό στις συνομιλίες, ο πρωθυπουργός Κοβάτσεφσκι, είπε ότι δεν βλέπει κανέναν πρόβλημα με την ένταξη των Βουλγάρων από τη ''Β Μ'' στο σύνταγμά τους. Δεν καθόρισε χρόνο, δεν δεσμεύτηκε για το πότε, αλλά το είπε για πρώτη φορά. Είμαι επίσης στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι δεν εργαζόμαστε πλέον στο 5+1, αλλά δύο εβδομάδες αργότερα πρέπει να αλλάξουμε τον αριθμό σε 4+1. Αυτό από μόνο του είναι πρόοδος, εργαζόμαστε εδώ και δύο εβδομάδες, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κιρίλ Πέτκοφ.
Ο Πέτκοφ λέει ότι μέχρι στιγμής, αν και έχουν υπογραφεί κάθε είδους διακηρύξεις, μέχρι στιγμής οι δύο χώρες δεν έχουν πραγματικά αποτελέσματα και αυτό που θα συμβεί τώρα είναι οι συχνές συναντήσεις των δύο κυβερνήσεων, αλλά και της ιστορικής επιτροπής.
Στη συνάντηση με τους υπουργούς των Σκοπίων υπογράφηκαν τρία μνημόνια, σε πολλούς βασικούς τομείς, μεταξύ των οποίων και ο Διάδρομος 8, ο οποίος αφαιρέθηκε από τη λίστα των ευρωπαϊκών έργων.
Η πρώτη που αντέδρασε στη βουλγαρική Βουλή και του είπε να κατευνάσει τον ενθουσιασμό του ήταν η πρώην υπουργός Εξωτερικών Εκατερίνα Ζαχαρίεβα:
«Μειώστε λίγο τον ενθουσιασμό σας. Θα αυξήσετε τις προσδοκίες και μετά θα πρέπει να απολογηθείτε σε όλους μας. Ξέρετε πόσα μνημόνια έχουμε υπογράψει (από αυτά) που μόλις υπογράψατε μαζί τους; Πάνω από 20 και όσο για τον Διάδρομο 8, αυτό σίγουρα είναι το τρίτο μνημόνιο.
»Η ερώτησή μου αφορά την Κοινή Ιστορία. Είναι πολύ δύσκολο θέμα και ο ευκολότερος τρόπος θα μπορούσε να συνεχίσουμε με απόρριψη και φόβο από την άλλη πλευρά για να δούμε ότι δεν είναι τρομοκρατικό να έχουμε κοινή ιστορία, κάτι που μπορεί να είναι θετικό με κοινούς εορτασμούς», δήλωσε η Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, βουλευτής του GERB.
Ο Πέτκοφ συμφωνεί ότι όλα καταλήγουν στις προετοιμασίες και τίποτα δεν έχει τελειώσει, γιατί όπως είπε, οι συχνές διακυβερνητικές συναντήσεις θα βοηθήσουν να δούμε τι πραγματικά εκπληρώνεται.
Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022
«Κάποιοι ζητούν από την Ελλάδα να αυτοκτονήσει»! Κ.Γρίβας για εθνικά και εξοπλισμούς!
Ο καθηγητής της ΣΣΕ Κωνσταντίνος Γρίβας σε μία ρεαλιστική ανάλυση για την απόκτηση των Rafale, για την πιθανή απόκτηση των F-35 και για τον τρόπο που η Ελλάδα εξακολουθεί να εξοπλίζεται!
Επιτέλους ακούγονται οι αλήθειες που όσοι έχουν την ευθύνη των αποφάσεων επιμελώς κρύβουν και πολλοί από εμάς δε θέλουμε να ακούσουμε και να πιστέψουμε. Ζούμε όπως σωστά επισημαίνει ένα εξοπλιστικό déjà vu, δείχνοντας ότι δεν έχουμε αντιληφθεί και πολλά -ή μήπως τίποτα- απ΄ όσα έχουν αλλάξει στο χώρο των εξοπλισμών.
Ο κ.Γρίβας απαντά για τις παράδοξες απόψεις που ακούγονται εντός της χώρας περί «ανάγκης συμπράξεως με την Τουρκία» και δε μασά τα λόγια του στις απαντήσεις του. Αναφέρεται σ΄ εκείνους που επί της ουσίας ζητούν από την Ελλάδα να αυτοκτονήσει!
Πηγη:
«Πιέσεις στη Βουλγαρία για αναγνώριση σλαβομακεδονικών οργανώσεων»
Μοιραστείτε το στο TwitterΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΓΡΑΨΑΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ
«Υπάρχει μια δόση αισιοδοξίας στον Στόικο Στόικοφ του ‘OMO Iliden Pirin’ ότι με τον καιρό θα βελτιωθεί η θέση της "σλαβομακεδονικής" μειονότητας στη Βουλγαρία», όπως σημειώνει δημοσίευμα των Σκοπίων.
Για πολλά χρόνια, ο Στόικοφ, είναι αφοσιωμένος στον αγώνα για τα δικαιώματα και πάνω από όλα την αναγνώριση των Σλάβων στη Βουλγαρία ως ‘"Μακεδόνων"’.(σημ.ψευτομακεδονων )
Αν και οι αρχές της "ΒΜ" ανακοίνωσαν ότι δεν θα πουν πού υπάρχει μειονότητα στην περιοχή, ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής Ανγκέλ Τζαμπάσκι δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει η χώρα του μια σλαβομακεδονική μειονότητα στη Βουλγαρία, ο επικεφαλής της οργάνωσης του Πιρίν είπε ότι δεν έχουν εξαντληθεί όλοι οι μηχανισμοί στον αγώνα για τα δικαιώματα των "Σλαβομακεδόνων".
«Υπάρχουν ακόμη κάποιοι μηχανισμοί που δεν χρησιμοποιούνται ή δεν χρησιμοποιούνται μέχρι τέλους, και νέες ευκαιρίες εμφανίζονται. Αλλά το πιο σημαντικό, μερικά από αυτά που χρησιμοποιούνται τώρα αποδίδουν αποτελέσματα, αν και αργά. Κάπως έτσι συνεχίζεται εδώ και αρκετά χρόνια η παρακολούθηση της Βουλγαρίας στην Επιτροπή Υπουργών και αυξάνεται η πίεση στη Βουλγαρία για την εγγραφή σλαβομακεδονικών οργανώσεων. Δεν υπάρχει υποχώρηση στις απαιτήσεις. Το ζήτημα είναι στη διακοπή της άρνησης/αναγνώρισης, γιατί αυτή είναι η ρίζα του προβλήματος.
«Τα αιτήματά μας ήταν και συνεχίζουν να είναι: η Βουλγαρία να σταματήσει να αρνείται, να αναγνωρίσει τη μειονότητα και να της δώσει όλα τα διεθνώς κατοχυρωμένα δικαιώματα», είπε ο Στόικοφ.
Εξηγεί ότι οι νέοι είναι σιωπηλοί ή απαθείς για διάφορους λόγους.
«Όσον αφορά τους νέους: άλλοι είναι στο εξωτερικό, άλλοι δεν ενδιαφέρονται, άλλοι φοβούνται, άλλοι αφομοιώνονται. Αλλά υπάρχουν ακόμα νέοι που αγωνίζονται», πρόσθεσε ο Στόικοφ.
Ο Γερμανός βουλευτής της Bundestag και πρώην υπουργός για την Ευρώπη της Γερμανίας, Michael Roth, χαιρέτισε πριν από λίγες ημέρες την επίσκεψη του Βούλγαρου πρωθυπουργού Κίριλ Πέτκοφ στα Σκόπια.
Είπε ότι η Βουλγαρία πρέπει να αναγνωρίσει τη "σλαβομακεδονική" μειονότητα. Ο Ροτ πρόσθεσε ότι η Σόφια πρέπει να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι "Σλαβομακεδόνες" στη Βουλγαρία έχουν κερδίσει 16 μηνύσεις στο Στρασβούργο, αλλά οι βουλγαρικές κυβερνήσεις τις αγνοούν.
--
«Ο Ράμα έβγαλε τον Σκεντέρμπεη από το γραφείο του όταν ήρθε ο Ερντογάν»…
«Ο Ράμα ως υπηρέτης της «Υψηλής Πύλης» και ο Σουλτάνος ως μέντορας του Έντι»
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τράβηξε τη μέγιστη προσοχή όχι για τα μηνύματα που μετέφερε, αλλά για την υποτέλεια που του έδειξαν από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό της επί αρκετών ωρών παραμονής του στην Αλβανία, γράφει η αλβανική Bold News.
Ο Ερντογάν δεν εμφανίστηκε απλώς ως Πρόεδρος, ούτε ως Σουλτάνος, αλλά ως πολιτικός μέντορας του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος δεν κράτησε μόνο τους επαίνους, που μπορούν να ειπωθούν μπροστά σε κάποιον, αλλά και τον θαυμασμό που τρέφει για το μοντέλο που αντιπροσωπεύει ο Τούρκος Πρόεδρος.
Όλος ο σεβασμός που έδειχνε στον Ερντογάν δικαιολογούνταν από το γεγονός ότι η Τουρκία είχε κατασκευάσει 520 διαμερίσματα αξίας 42 εκατομμυρίων ευρώ, ότι κράτησε τα σύνορα ανοιχτά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν τα έκλεισε η ΕΕ, ή άλλη βοήθεια που ήρθε στην Αλβανία υπό τις οδηγίες του Ερντογάν από την Τουρκία.
Ίσως, οποιαδήποτε ευγνωμοσύνη ή ταπεινοφροσύνη προς τον Ερντογάν θα ήταν αποδεκτή, καθώς αν ο πρωθυπουργός Ράμα, που εμφανίστηκε χθες ως βεζίρης διορισμένος από την «Υψηλή Πύλη» και η Αλβανία αντιμετωπίστηκε ως «βιλαέτι», θα έδειχνε το ίδιο στον Πρόεδρο της Κομισιόν.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ, εγγυήθηκε 100 εκατομμύρια ευρώ βοήθεια προς την Αλβανία.
Ίσως για τον Έντι Ράμα αυτά τα 100 εκατομμύρια της ΕΕ να μην έχουν την αξία αυτών των 520 διαμερισμάτων, παρόλο που η αξία είναι 2,5 φορές μεγαλύτερη.
Μάλιστα, ο βεζίρης του Σουλτάνου συνέδεσε τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη με το γεγονός ότι «όταν ο Τούρκος Πρόεδρος λέει «ΝΑΙ» παραμένει «ΝΑΙ» και όταν υπόσχεται κάτι το κάνει».
Μια παροιμία λέει «η γλώσσα πάει εκεί που πονάει το δόντι» και σε αυτή την περίπτωση, ο Ράμα δεν μπορεί να καταπιεί το γεγονός ότι η ΕΕ έχει άλλες αξίες από αυτές που έχει στο μυαλό του ο Πρωθυπουργός και που ξεκινούν από την οικοδόμηση κράτους δικαίου, στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ιδιοκτησίας, ακόμη και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης.
Ο Ράμα είναι πολύ πιο κοντά στο μοντέλο Ερντογάν προς αυτές τις κατευθύνσεις και αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στο πώς συμπεριφέρονται ο Σουλτάνος και ο βεζίρης σε σχέση με κάποια θεμελιώδη δικαιώματα.
Πέρα από τις τελετές που διοργανώθηκαν χθες, καθώς οι αλβανικές αρχές δεν είχαν προηγουμένως προσφέρει κανέναν Πρόεδρο ή Πρωθυπουργό, η επίσκεψη του Ερντογάν στην Αλβανία σηματοδότησε μια λεπτή στιγμή, αυτή της αγνόησης όχι μόνο της αντιπολίτευσης, αλλά και των θρησκευτικών θεσμών, στη συγκεκριμένη περίπτωση στην Μουσουλμανική Κοινότητα Αλβανίας - KMSH.
Δεν έχει συμβεί ποτέ σε επισκέψεις υψηλού επιπέδου ο επισκέπτης, ανεξάρτητα από τη θέση ή το κράτος που εκπροσωπεί, να μην αφιερώνει ούτε 5 λεπτά στην αντιπολίτευση, ανεξάρτητα από το ποιος τον εκπροσωπεί. Ο Ερντογάν το έχει καταστήσει σαφές, όχι μόνο τώρα που ήρθε, αλλά και σε προηγούμενες επισκέψεις του.
Είναι ο πρώτος Πρόεδρος μιας χώρας που δεν διστάζει να παρέμβει σε εκλογές υπέρ ενός κόμματος, παρά το γεγονός ότι στις δημόσιες ομιλίες δίνεται μεγαλύτερη σημασία στη θέση της αδελφοσύνης μεταξύ των δύο λαών ή ότι οι Αλβανοί έχουν τουρκικό αίμα.
Πρόκειται για δηλώσεις που κάποιες στιγμές αναφέρθηκαν στον Ερντογάν, ο οποίος αργότερα έδειξε «γενναιοδωρία» προσφέροντας βοήθεια εκ μέρους του τουρκικού λαού στον αλβανικό αδελφό λαό.
Αν δούμε το ιστορικό των επισκέψεων του Ερντογάν στην Αλβανία, ως Πρωθυπουργός ή Πρόεδρος, είχε ξεκάθαρα μια φιλοαριστερή προσέγγιση.
Στις 12 Φεβρουαρίου 2005, λίγους μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές εκείνης της χρονιάς, ο Ερντογάν θα ερχόταν στην Αλβανία ως Πρωθυπουργός και θα λάμβανε συμβόλαιο από τον Αλβανό ομόλογό του, Φάτος Νάνο, για να αγοράσει την Albtelecom από μια τουρκική εταιρεία.
Και για να αντισταθμίσει την «τιμή» σε μια αριστερή κυβέρνηση, ο Ερντογάν δεν συμπεριέλαβε στην ημερήσια διάταξη συνάντηση με την τότε υπό την ηγεσία του Μπερίσα αντιπολίτευση.
Ο τελευταίος δεν δίστασε να μποϊκοτάρει τη Συνέλευση και εκείνη την ώρα ο μόνος εκπρόσωπος που οδήγησε στην αίθουσα όπου μίλησε ο Ερντογάν ως πρωθυπουργός ήταν ο Μπέσνικ Μουσταφάι.
Τρία χρόνια αργότερα, στις 26 Μαρτίου 2008, ο Ερντογάν θα επέστρεφε στην Αλβανία, όπου θα έβρισκε πρωθυπουργό τον Σαλί Μπερίσα, ο οποίος είχε «ξεχάσει» την εκλογική υπόσχεση να ακυρώσει την ιδιωτικοποίηση της Albtelecom από τους Τούρκους.
Ο Ερντογάν έγινε και πάλι δεκτός με τιμές, του επιφυλάχθηκε τελετή στο Παλάτι των Ταξιαρχιών, όπου σημειώθηκε ένα μικρό επεισόδιο, το οποίο δεν αναφέρθηκε ποτέ από τα ΜΜΕ.
Και στην ίδια επίσκεψη, ο σημερινός σουλτάνος της Τουρκίας θα συναντούσε και τον Έντι Ράμα, ο οποίος τότε ηγείτο του Σοσιαλιστικού Κόμματος και ήταν Δήμαρχος Τιράνων.
Ακόμη και στην επίσημη ανακοίνωση για τη συνάντηση Ερντογάν-Ράμα το 2008 ειπώθηκε «Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά που δόθηκε για την ευκαιρία να συναντήσει τον αρχηγό της αντιπολίτευσης κ. Έντι Ράμα. Ο κ. Ερντογάν ενημέρωσε τον Πρόεδρο της SPA κ. Ράμα για τη δέσμευση της Τουρκίας να ασκήσει πίεση στην Ισλαμική Διάσκεψη για την αναγνώριση από πολλές χώρες του ανεξάρτητου κράτους του Κοσσυφοπεδίου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σύντομα η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου θα αναγνωριστεί από άλλες χώρες. .
Ο Πρωθυπουργός (τότε) Ερντογάν εξήρε το έργο και τις αλλαγές που έγιναν στα Τίρανα και τη δημοτικότητα που απολαμβάνει ο κ. Ράμα χάρη στο αξιέπαινο έργο του που εξελέγη για τρίτη θητεία Δήμαρχος της Πρωτεύουσας.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος - SP εξήρε επίσης την παρουσία των τουρκικών επιχειρήσεων στην Αλβανία, αναδεικνύοντας την ιδιωτική επιχείρηση ως μια ποιοτική επιχείρηση που ανταποκρίνεται στο σημερινό στάδιο ανάπτυξης της Αλβανίας.
Έτσι, σε αντίθεση με το 2005 που απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησης με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης τότε, το 2008, ο Ερντογάν είχε επιφυλάξει συνάντηση στον Ράμα, όχι μόνο με την ιδιότητα του δημάρχου των Τιράνων, αλλά και του αρχηγού του SP. .
Χρόνια αργότερα, ο Ερντογάν θα ενίσχυε την υποστήριξή του στον Ράμα, μεταξύ άλλων το 2013, παίζοντας με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και χρησιμοποιώντας την επιρροή ορισμένων ανθρώπων που συνδέονται με θρησκευτικές κοινότητες για να εξασφαλίσει ψήφους υπέρ της αριστεράς.
Και παρά την αγάπη που έδειξε ο Ράμα ως Πρωθυπουργός στη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, την εξαιρετική υποστήριξη που του έδωσε η Γερμανία σε κάθε διάσταση, σε λιγότερο από δύο χρόνια, ο Έντι Ράμα, ίσως συνειδητοποίησε ή του είπαν, ότι πέρα από ορισμένες αξίες δεν μπορεί να διαπραγματευτεί, ότι πέρασαν τη θητεία του Πρωθυπουργού ή ότι δεν θα μπορούσε να πει κανείς ψέματα στην Ενωμένη Ευρώπη, από το ύψος του πολιτικού ηγέτη.
Και ο Ράμα από εκείνη τη στιγμή άλλαξε τελείως πορεία!
Από τον αναδυόμενο θιασώτη των αξιών που αντιπροσωπεύει ο άξονας Βερολίνο-Παρίσι-Βρυξέλλες, έχτισε μια ιδιαίτερη φιλία με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Την τελευταία παρέμβαση στις εκλογές στην Αλβανία, ο Ερντογάν έκανε λίγους
μήνες πριν τις 25 Απριλίου 2021, όταν χωρίς να πει λέξη στον Έντι Ράμα,
ξεκίνησε την κατασκευή και τελείωσε το νοσοκομείο του Φίερ, που περήφανα λέει ότι
χτίστηκε σε 68 μέρες και ήταν σαν δώρο εν ειρήνη, με εκλογικό αποτέλεσμα,
δεδομένου του γεγονότος ότι στην Αλβανία οι ψήφοι αγοράζονται ακόμη και με ένα
σακουλάκι αλεύρι.
Και μετά το νοσοκομείο που χτίστηκε στο Φίερ, την τρίτη θητεία του Έντι Ράμα ως πρωθυπουργός, ο Ερντογάν έρχεται στην Αλβανία στις 17 Ιανουαρίου, την ημέρα του θανάτου του Αλβανού εθνικού ήρωα και υπερασπιστή του Χριστιανισμού, αναγκάζοντας τον Έντι Ράμα να κρύψει τις προτομές του Σκεντέρμπεη από το γραφείο του, όπως και ο Φάτος Νάνο, στην πρώτη επίσκεψη του σημερινού Σουλτάνου στην Αλβανία.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, στην τελετή εγκαινίων του τζαμιού Ετ’ Χεμ Μπέη, στο κέντρο των Τιράνων, κρύβονται οι ηγέτες της Μουσουλμανικής Κοινότητας Αλβανίας, το χειρότερο ακόμη και οι προσευχές γίνονται στα τούρκικα, καθώς ένας ανώτερος Τούρκος κληρικός στεκόταν δίπλα στον Ερντογάν. ….
Ρώσος τουρκολόγος: Η Τουρκία θέλει να γίνει παγκόσμια δύναμη αλλά δεν έχει τα προσόντα
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι(δ) και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια τελετής υποδοχής στο Κίεβο (αρχείο)
Η Τουρκία προσπαθεί να μπει ως γεωπολιτική σφήνα στο διάλογο μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, που λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της αυξανόμενης ουκρανικής κρίσης.
Τηρώντας μια σκληρή γραμμή έναντι της Ρωσίας στο ουκρανικό πρόβλημα, η Άγκυρα ανέλαβε την πρωτοβουλία να γίνει πλατφόρμα για τη διευθέτηση των διαφορών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
Ο Ρώσος τουρκολόγος, ανώτερος ερευνητής στο IMEMO RAS, αναπληρωτής καθηγητής στη Διπλωματική Ακαδημία του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Βλαντιμίρ Αβατκόφ εξηγεί αυτή την πρωτοβουλία με την επιθυμία των τουρκικών αρχών «να καθίσουν σε δύο καρέκλες ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της ιδεολογίας τους».
Στη Μόσχα, κατά τη γνώμη του, κατανοούν καλά την πολιτική της Τουρκίας: αφενός, να επιδείξει την ανεξαρτησία της στη Ρωσία, αφετέρου, είναι προς το συμφέρον της Δύσης να υπονομεύσει τις θέσεις της Μόσχας στον μετασοβιετικό χώρο.
Ο Βλαντιμίρ Αβατκόφ περιγράφει τις προσπάθειες της Τουρκίας να αρπάξει μια θέση στην εκτυλισσόμενη παγκόσμια σύγκρουση για την ασφάλεια.
«Προσπαθεί να καθίσει σε δύο καρέκλες»
«Το χαρακτηριστικό της σύγχρονης Τουρκίας είναι το εξής:
Στο πλαίσιο της επιθυμίας της Άγκυρας να γίνει παγκόσμια δύναμη, χωρίς να διαθέτει επαρκή προσόντα γι' αυτό, προσπαθεί συνεχώς να προτείνει οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες προκειμένου να ενταχθεί στην παγκόσμια ατζέντα και να προσπαθήσει να αποσπάσει ορισμένα πλεονεκτήματα μέσω του διαλόγου.
Η Τουρκία προσπαθεί να καθίσει σε δύο καρέκλες ταυτόχρονα. Προσπαθεί να εφαρμόσει τη φιλόδοξη πολιτική της, αλλά ταυτόχρονα δεν διαθέτει αρκετούς πόρους. Η Άγκυρα προσπαθεί να τα βάλει στο πλαίσιο της λεγόμενης ιδεολογίας του κόμβου, συγκεντρώνοντας διάφορα εμπορικά και μεταφορικά έργα στην επικράτειά της.
Ο «διποδισμός» της Τουρκίας εκδηλώνεται και στο γεγονός ότι αφενός επιδεικνύει την ανεξαρτησία της στη Ρωσία, αφετέρου όμως δείχνει στη Δύση ότι υπονομεύει τις προσπάθειες της Μόσχας στον μετασοβιετικό χώρο.
Η πολιτική αυτή εκδηλώνεται και στο γεγονός ότι η Τουρκία από τη μια ενδιαφέρεται να ενισχύσει την οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία, με την οποία έχει στενές επαφές και μεγάλο εμπορικό τζίρο.
Αλλά ταυτόχρονα, προσπαθεί να οικοδομήσει οικονομικούς και στρατιωτικοπολιτικούς δεσμούς με την Ουκρανία, αποκομίζοντας επίσης κέρδος λαμβάνοντας παλιές τεχνολογίες που έχουν απομείνει σε αυτή τη χώρα και προμηθεύοντας τις δικές της νέες στρατιωτικές τεχνολογίες, όπως τα drones Bayraktar, που θα δοκιμαστούν σε μάχη.
Ο παντουρκισμός έχει υποστεί πλήγματα
Ως μέρος της εκτυλισσόμενης σύγκρουσης στον κόσμο για την παγκόσμια ασφάλεια, η Τουρκία επιδεικνύει ολοένα και περισσότερο τη δέσμευσή της στη Δύση, αλληλεπιδρώντας με τον αγγλοσαξονικό κόσμο.
Ταυτόχρονα, είναι προφανές ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να ελπίζει στην ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας διατηρώντας το σημερινό status quo ή τη μικρή αλλαγή του, εντός του οποίου θα μπορέσει να αρπάξει οφέλη στην ανατολική Ευρώπη, είτε είναι Ουκρανία είτε Βαλκάνια, καθώς και στον Νότιο Καύκασο και την Κεντρική Ασία.
Η τουρκοκεντρική ολοκλήρωση έχει υποστεί αναμφίβολα μια σειρά από πλήγματα.
Αυτά ήταν στη διαδικασία της Κριμαίας, καθώς και στο πλαίσιο της συριακής σύγκρουσης αλλά και στα γεγονότα του Καζακστάν.
Η Τουρκία βασίζεται στην αρχή ότι όλοι οι τουρκικοί λαοί πρέπει να ακολουθούν τη λογική της Άγκυρας και προσπαθεί να αναγκάσει τα τουρκικά κράτη να εγκαταλείψουν τις παραδόσεις και τα έθιμά τους.
Η Ρωσία σε όλη την ιστορία πάντα υποστήριζε την ταυτότητα διαφόρων λαών.
Από αυτή την άποψη, η Ρωσία κατάφερε να είναι ένα είδος σύνθεσης τόσο των σλαβικών όσο και των τουρκικών λαών.
Η Ρωσία κατάφερε να είναι και μεγάλη σλαβική και μεγάλη τουρκική δύναμη, μεγάλη χριστιανική και μεγάλη μουσουλμανική δύναμη.
«Οι μυστικές υπηρεσίες των Σκοπίων είναι παραρτήματα σερβικών υπηρεσιών»- πρώην πρόεδρος Βουλγαρίας
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόζεν Πλεβνέλιεφ δήλωσε ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν εφάρμοσε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και δήλωσε ότι οι μυστικές υπηρεσίες αυτής της χώρας εξακολουθούν να είναι υποκαταστήματα των σερβικών, οι οποίες, όπως είπε, είναι κλάδοι των Ρωσικών Μυστικών Υπηρεσιών.
Με τον τρόπο αυτόν απάντησε στην ερώτηση του βουλγαρικού πρακτορείου BGNES αν συμμερίζεται την αισιοδοξία του νέου πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Κιρίλ Πέτκοφ μετά την επίσκεψή του στα Σκόπια.
Ο Πλεβνέλιεφ, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Βουλγαρίας από το 2012 έως το 2017, είπε ότι είναι σημαντικό «οι φίλοι στα Σκόπια να καταλάβουν ότι τίποτα δεν θα συμβεί μόνο με την άσκηση πίεσης, αλλά ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες».
Εξήγησε γιατί η Βουλγαρία πιστεύει ότι η Αλβανία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και όχι η Βόρεια Μακεδονία.
«Είναι πολύ απλό. Λέμε ότι η Αλβανία είναι έτοιμη γιατί έχει κάνει εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά τα Σκόπια όχι. Και γι' αυτό το βουλγαρικό κράτος δικαίως λέει ότι (η Αλβανία) είναι μπροστά» (είπε ο Πλέβνελιεφ).
Ως επιβεβαίωση μιας τέτοιας εκτίμησης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας δήλωσε ότι η Αλβανία, όπως είπε, έκανε δίκαιη απογραφή και έδωσε δικαιώματα στη βουλγαρική μειονότητα, ότι έκανε αλλαγές στα σχολικά βιβλία και ότι ήδη υπάρχει διαφορετικός τρόπος να μιλάμε για κομμουνιστική ιδεολογία και παρελθόν, καθώς και ότι οι υπηρεσίες της Αλβανίας είναι πολύ πιο ενσωματωμένες στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
«Δεν έχουμε δει παρόμοια μεταρρύθμιση στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτή δεν είναι η σωστή προσέγγιση. Για παράδειγμα, μέχρι σήμερα οι υπηρεσίες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας είναι απλώς υποκαταστήματα των Σέρβων, που είναι και πάλι κλάδοι των Ρωσικών (μυστικών υπηρεσιών). Και δεν θέλουμε να φέρουμε τον Τίτο και τον Στάλιν στην ΕΕ», είπε ο Πλεβνέλιεφ.
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας είπε στους «φίλους στα Σκόπια» ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ένωση.