Σελίδες

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Να γιατί επείγει να επαναπροσδιορίσει την στρατηγική της στο Ουκρανικό η Δυτική Συμμαχία

 

Η Ρωσία φαίνεται πως έχει χάσει οριστικά το στοίχημα της ισχύος, τουλάχιστον στο επίπεδο της συμβατικής πολεμικής αντιπαράθεσης, ενώ η καθήλωση της πολεμικής της μηχανής στους Ουκρανικούς λασπότοπους χωρίς διαθέσιμη στρατηγική εξόδου από αυτήν την παγίδα και χωρίς εμφανές στρατήγημα νίκης στην σύγκρουση που η ίδια δρομολόγησε, επιδεινώνει σημαντικά την διεθνή της θέση ως πόλο ισχύος γύρω από τον οποίο θα μπορούσε να «κλειδώσει» μια ευρύτερη γεωπολιτική συμπαράταξη δυνάμεων, με διακριτό το στίγμα της στην ευρασιατική σκακιέρα

Tου Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Αυτό το γεγονός, στον συνδυασμό του με την πιθανή εμφάνιση μιας δυναμικής πολιτικής αποσταθεροποίησης στο εσωτερικό της, θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε μια διαδικασία επαναπροσδιορισμού των παραμέτρων της ισχύος, που θα κρίνουν σε τελευταία ανάλυση την ίδια την διεργασία αλλά  και τους όρους με τους οποίους θα επιχειρηθεί να διασφαλιστούν τα νέα επίπεδα της ισορροπίας ισχύος στο διεθνές σύστημα.

Προβλέψεις που να επιχειρήσουν μια ιχνηλάτηση των πιθανολογούμενων εξελίξεων, δεν είναι δυνατόν να διατυπωθούν, μιας και ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος ανατροπών και απροσδόκητων αιφνιδιασμών, γεγονός που θα εξαρτηθεί – μεταξύ άλλων – και από τις τακτικές στις οποίες θα καταφύγει αλλά και από το τελικό διακύβευμα το οποίο θα κληθεί εν τέλει να διαχειριστεί η Ρωσική πολιτικοστρατιωτική ηγεσία.

Το Ουκρανικό θέατρο των επιχειρήσεων προφανώς είναι αυτό το οποίο θα κρίνει και την οριστική έκβαση αυτού του σύνθετου στοιχήματος, ωστόσο τα πάντα συνηγορούν ότι τον τελευταίο λόγο σε αυτήν την έκβαση, δεν μπορούν και εν τέλει ΔΕΝ θα τον έχουν οι βασικοί πρωταγωνιστές της συγκεκριμένης πολεμικής αναμέτρησης.

Η Ουκρανία μόνη της δεν μπορεί να νικήσει την Ρωσική πολεμική μηχανή και η Ρωσία μόνη της δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την ιδέα της ταπεινωτικής στρατιωτικής ήττας.

Είναι λοιπόν φανερό ότι η Δυτική Συμμαχία θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει την στρατηγική της στο Ουκρανικό, το οποίο πλέον οφείλει να πάψει να το αντιμετωπίζει ως ευκαιρία ανέξοδης συντριβής και ολοκληρωτικής ταπείνωσης μιας ιστορικής ηγεμονικής δύναμης που δεν είναι διατεθειμένη να ταπεινωθεί. Η Δυτική Συμμαχία οφείλει να αναθεωρήσει τις επιδιώξεις της και να προσεγγίσει το Ουκρανικό ως μια ιστορική ευκαιρία για έναν νέο ιδιότυπο ιστορικό συμβιβασμό που θα επαναδιατυπώσει τους όρους της σταθερότητας αλλά και την φυσιογνωμία των ανταγωνισμών στην «μεγάλη σκακιέρα».

Προφανώς δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές για την διαχείριση αυτού του συμβιβασμού. Οι πάντες οφείλουν να χάσουν από κάτι προκειμένου να διασφαλίσουν την ψευδαίσθηση του κέρδους έναντι των ανταγωνιστών και κυρίως προκειμένου να φιλοτεχνήσουν μια νέα βιώσιμη Αρχιτεκτονική Ασφαλείας, επαναπροσδιορίζοντας ταυτόχρονα με αυτό και τους όρους της στρατηγικής τους ανταγωνιστικότητας. Έτσι…

  • Η Ουκρανία λοιπόν θα πρέπει να υποχρεωθεί να επανέλθει στην λογική των Συμφωνιών του Μίνσκ και με διεθνείς εγγυήσεις η περιφέρεια του Λουγκάνσκ θα πρέπει να αποκτήσει ευρεία και απολύτως διασφαλισμένη αυτονομία στην προοπτική της πλήρους και αμετάκλητης ανεξαρτητοποίησής της
  • Η Ρωσική κυριαρχία στην Κριμαία θα πρέπει να αναγνωριστεί από την Διεθνή κοινότητα, με την προϋπόθεση ότι η Ρωσία θα ξεκινήσει την διαδικασία της απόσυρσης του συντριπτικού όγκου των στρατευμάτων της από την Ανατολική Ουκρανία για την διευκόλυνση της υλοποίησης των πιο πάνω συμφωνιών…
  • Η Ουκρανία, η Φινλανδία και η Σουηδία θα πρέπει να μεταπέσουν σε καθεστώς μακροχρόνιας εξαίρεσης από συμμετοχή σε στρατιωτικούς συνασπισμούς και να αναγορευτούν κοινή συναινέσει σε ζώνη στρατιωτικής ουδετερότητας γεγονός που θα θεμελιώνεται με Διεθνή Συμφωνία…

Όλα τα παραπάνω στο σύνολό τους αποτιμώμενα, συνιστούν έναν ολοκληρωμένο αξιοπρεπή συμβιβασμό έτσι ώστε στην επόμενη μέρα όλων δεν θα κυριαρχούν πολιτικές διαχείρισης ήττας, αλλά η υποχρέωση σεβασμού υπογραφών και ολόπλευρης προετοιμασίας για την προσαρμογή σε μια νέα κατάσταση που θα δώσει μια δεύτερη σοβαρή ευκαιρία στην παγκόσμια Ειρήνη και στην δυναμική ανασύνταξη με όρους Γεωοικονομίας που θα επανακαθορίσει συνολικά τους κανόνες του παιχνιδιού.


Πηγη:

Σκόπια: Ο Κοβάτσεφσκι βλέπει ρεαλιστική την ένταξη στην ΕΕ το 2030

 


Ο πρωθυπουργός Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι αναφερόμενος στην προς την ΕΕ τόνισε ότι η διαδικασία ελέγχου για την ένταξη της Β Μ στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 14 μήνες και σύμφωνα με τον ρυθμό με τον οποίο εργάζεται, είναι ρεαλιστικό ότι η ένταξη στην Ένωση θα είναι το 2030.

Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στη «Φωνή της Αμερικής» επισημαίνοντας ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης για την έναρξη των διαπραγματεύσεων είναι πολύ σοβαρή - έχει δημιουργηθεί η διαπραγματευτική δομή, η ακαδημαϊκή κοινότητα, ο μη κυβερνητικός τομέας, η επιχειρηματική κοινότητα συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε το 45 τοις εκατό της νομοθεσίας μας εναρμονισμένο με την ευρωπαϊκή και με την έναρξη των διαπραγματεύσεων προσεγγίσαμε πολύ σοβαρά το θέμα, έχουμε ήδη δημιουργήσει μια δομή διαπραγμάτευσης που επισημοποιήθηκε από την κυβέρνηση. Διορίσαμε έναν επικεφαλής διαπραγματευτή, δηλαδή τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ο επικεφαλής σύμβουλος της διαπραγματευτικής ομάδας που είναι πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής και μόνιμος εκπρόσωπος της Δημοκρατίας της Κροατίας, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε φέρει σημαντική εμπειρία. Στις διαπραγματεύσεις εμπλέκεται και η ακαδημαϊκή κοινότητα, ο μη κυβερνητικός τομέας, η επιχειρηματική κοινότητα κ.λπ.», τόνισε ο Κοβάτσεφσκι.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η B Μ είναι η χώρα που εντάσσεται με ταχείς ρυθμούς στο ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι στη χώρα θα ενεργοποιηθούν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις που είναι υπέρ της ένταξης στην ΕΕ.

« Ήμασταν επίσης αισιόδοξοι για την πλήρη ευθυγράμμιση μετά την ένταξη στο ΝΑΤΟ και ήμασταν η χώρα που έκανε την ενσωμάτωση στις δομές του ΝΑΤΟ την ταχύτερη από όλες εκείνες που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ πριν. 

Γι' αυτό είμαι πραγματικά αισιόδοξος ότι μέχρι το 2030 μπορούμε να γίνουμε μέλος της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι σκοπεύουμε να ενεργοποιήσουμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις στη χώρα που τάσσονται υπέρ της ένταξης στην ΕΕ», δήλωσε ο Κοβάτσεφσκι στη «Voice of America».



Πηγη: http://www.echedoros-a.g

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

Επίθεση στην Ελλάδα από την Τουρκία με αμερικανική υποστήριξη!

 

Ο Μάθιου Μπράιζα πρώην διπλωμάτης που έχει υπηρετήσει σε σημαντικές θέσεις και γνωστός για τα φιλοτουρκικά του αισθήματα δηλώνει…συγκλονισμένος από «το γεγονός ότι η Ελλάδα προχώρησε σε μια «εχθρική πράξη» εναντίον μιας άλλης συμμάχου του ΝΑΤΟ, της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο»!

Αναφέρεται στους τουρκικούς ισχυρισμούς περί «κλειδώματος» τουρκικών F-16 από τους ελληνικούς S-300! Οι δηλώσεις του…συγκλονισμένου Μπράϊζα φιλοξενούνται στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

O Μπράιζα παριστάνοντας ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τις χιλιάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη είπε στο πρακτορείο Anadolu: «… όπως δήλωσε η Άγκυρα, σαφώς αυτό θεωρείται μια εχθρική πράξη σύμφωνα με τις συνήθεις στρατιωτικές διαδικασίες. Είναι σοκαριστικό για μένα ότι ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ  έκανε τέτοια ενέργεια εναντίον ενός άλλου συμμάχου του ΝΑΤΟ».

Ο Μπράιζα, ανώτερος ερευνητής στο Atlantic Council, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον, χαρακτήρισε το περιστατικό “ένα περαιτέρω σημάδι κλιμάκωσης” από την ελληνική πλευρά, απορρίπτοντας τις προσπάθειες της Άγκυρας να μειώσει τις διμερείς εντάσεις που αυξήθηκαν τον Αύγουστο του 2020»!!!

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα των ελληνικών ΜΜΕ που υποστηρίζουν ότι το περιστατικό ήταν αποτέλεσμα της «απόφασης της Τουρκίας να προκαλέσει» την Αθήνα, είπε: «Αυτό είναι μια εντελώς ψευδής αφήγηση. Και νομίζω ότι η ελληνική πολιτική ηγεσία χρησιμοποιεί τον φόβο για την Τουρκία για να δυναμώσει εσωτερικά στην ελληνική εσωτερική πολιτική σκηνή».

Ποιος είναι ο Μπράιζα;

Διπλωμάτης καριέρας στις ΗΠΑ και από ότι δείχνει η διπλωματική του πορεία μέλος του τουρκικού λόμπυ. Λέγεται πως υπήερξε σύμβουλος της κυβέρνησης Μπάιντεν κάτι που διαψεύδεται.

Έχει διατελέσει και αναπληρωτής βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα βοηθός υφυπουργού Εξωτερικών για τις ευρωπαϊκές και τις ευρασιατικές υποθέσεις, με αρμοδιότητα τα ενεργειακά και τα ελληνοτουρκικά. Έχει επίσης διατελέσεις πρέσβης στο Αζερμπαιτζάν.

Είναι από τους πρωτεργάτες της μη δημιουργίας του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, μαζί με την τουρκικής καταγωγής σύζυγό του, Ζέινο Μπαράν, διευθύντρια του κέντρου Ευρασιατικής πολιτικής του Hudson institute. Στο παρελθόν η κα Μπαράν υπήρξε αναλύτρια σε θέματα ενεργειακή πολιτικής.


Πηγη:

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022

«Πόλεμος Ελλάδας-Τουρκίας προσεχώς»; Ποιος θέτει το ερώτημα και τους κινδύνους

 

Ο Δρ. Michael Rubin  Συνεργάτης του American Enterprise Institute (AEI) υπογράφει άρθρο με τίτλο «Προσεχώς: Ένας πόλεμος Ελλάδας – Τουρκίας»;

Σύμφωνα με όσα γράφει «ο κατάλογος των χωρών που υποφέρουν από την τουρκική επιθετικότητα είναι μακρύς. Η Τουρκία κατέχει το ένα τρίτο της Κύπρου. Έχει χρησιμοποιήσει τα F-16 και τις Ειδικές Δυνάμεις κατά των Αρμενίων. Ιρακινοί αξιωματούχοι λένε ότι η Τουρκία έχει πλέον δημιουργήσει 68 φυλάκια στο έδαφός της, που κυμαίνονται σε μέγεθος επιπέδου διμοιρίας έως μια βάση πλήρους μεγέθους. Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία βομβαρδίζει το Ιράκ κάθε βράδυ. Η Τουρκία καθαρίζει εθνοτικά ολόκληρες συνοικίες στη βόρεια Συρία».

Και συνεχίζει επικεντρώνοντας στα ελληνοτουρκικά:

«Σε αυτό το πλαίσιο, οι αυξανόμενες απειλές του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας θα πρέπει να μας ανησυχήσουν. Πράγματι, η ένταση μεταξύ των δύο μελών του ΝΑΤΟ δεν είναι κάτι καινούργιο και προϋπήρχε του Ερντογάν. Τέσσερις παράγοντες, ωστόσο, κάνουν τη σημερινή κρίση διαφορετική.

Πρώτον, ο Ερντογάν είναι ανοιχτά ρεβανσιστής. Επιδιώκει να αναθεωρήσει —πάντα υπέρ της Τουρκίας— την αιωνόβια Συνθήκη της Λωζάνης που καθόρισε τα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Ισχυρίζεται ψευδώς ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις συμφωνίες αποστρατικοποίησης και Τούρκοι πολιτικοί, μέχρι και ο Ερντογάν, ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος Devlet Bahceli και ο υπουργός Άμυνας Hulusi Akar υποστηρίζουν περαιτέρω ότι πρέπει να κατέχουν όλα τα νησιά ανατολικά της μέσης γραμμής στο Αιγαίο. Η Τουρκία δεν περιορίζει τέτοιες προκλήσεις σε χάρτες. Τα τουρκικά τζετ παραβιάζουν τακτικά τον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών όπως το Καστελλόριζο. Οι δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εμποτισμένες με αμφίπλευρο πνεύμα χειροτερεύουν τα πράγματα.

Με απλά λόγια, η Τουρκία παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο και κατέχει κυπριακό έδαφος και όχι το αντίστροφο. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα πρέπει να το καταστήσει σαφές. Η «ισοδυναμία» και τα ψέματα δεν αποτελούν βάση για ειρήνη και δικαιοσύνη.

Δεύτερον, η οικονομία της Τουρκίας καταρρέει. Ο Ερντογάν ανέβηκε στην εξουσία πριν από δύο δεκαετίες στο πλαίσιο της εκτεταμένης δυσαρέσκειας για τον πληθωρισμό, της αδυναμίας της τουρκικής λίρας και της διαφθοράς της άρχουσας ελίτ. Σήμερα, ο πληθωρισμός ξεπερνά το 80%, η τουρκική λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 80% της αξίας της τα τελευταία πέντε χρόνια και ο Ερντογάν και η οικογένειά του, ανεξήγητα με κανένα νόμιμο μέσο, ​​έχουν γίνει δισεκατομμυριούχοι. Επειδή ο Ερντογάν έχει ασκήσει δικτατορικό έλεγχο στην Τουρκία και έχει εκδιώξει, έχει φυλακίσει ή περιθωριοποιήσει οποιαδήποτε αποτελεσματική αντιπολίτευση, δεν μπορεί να αποφύγει την ευθύνη για τα δεινή κατάσταση της Τουρκίας. Αντίθετα, επιδιώκει μια κρίση για να αποσπάσει την προσοχή. Η κατάληψη των ελληνικών νησιών και η τόλμη της Αθήνας να δράσει θα ήταν η τέλεια εκτροπή.

Η ίδια δυναμική είναι στο παιχνίδι καθώς η Τουρκία οδεύει προς τις εκλογές. Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπάρχει μια τάση προς ευσεβείς πόθους: Πολλοί που μεριμνούν για τη σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας αναγνωρίζουν πόσο προβληματικός μπορεί να είναι ο Ερντογάν, αλλά ελπίζουν ότι οι ψηφοφόροι που έχουν κουραστεί από τις υπερβολές του απλώς θα τον εκδιώξουν στις εκλογές του επόμενου έτους. Χρησιμοποιούν αυτή την ελπίδα για να αμβλύνουν οποιεσδήποτε κινήσεις για να λογοδοτήσει η Τουρκία . Το πρόβλημα εδώ, ωστόσο, είναι ότι υποθέτει ότι ο Ερντογάν,  δεν θα συναινέσει ποτέ στη λαϊκή βούληση. Η πραγματικότητα είναι ότι εάν ο Ερντογάν πιστεύει ότι είναι προορισμένος για μια ήττα στις κάλπες με πολύ μεγάλη διαφορά για να ξεπεραστεί, τότε θα πυροδοτήσει μια κρίση και θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να δώσει μια δικαιολογία για να αποφύγει εντελώς τις εκλογές. Για τον Ερντογάν, ένας πόλεμος με την Ελλάδα θα ήταν η τέλεια θεραπεία.

Τέλος, η κυβέρνηση Μπάιντεν έκανε λάθος. Ενώ ο Τζο Μπάιντεν ανήλθε στο αξίωμα πιο ανθεκτικός στη γοητεία του Ερντογάν από ότι οι πρόεδροι Τζορτζ Μπους, Μπαράκ Ομπάμα ή Ντόναλντ Τραμπ, η ομάδα του έκανε ένα σημαντικό βήμα προς τα πίσω τους τελευταίους μήνες, ειδικά με την υποστήριξή της για πώληση F-16 στην Τουρκία. Ίσως ο Μπάιντεν και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν πίστευαν ότι αυτό θα καθησυχάσει τον Ερντογάν μετά την απώλεια του F-35 από την Τουρκία και θα ενθάρρυνε την Τουρκία να βοηθήσει την Ουκρανία. Ωστόσο, είχε το αντίθετο αποτέλεσμα: Ο Ερντογάν ερμήνευσε την κίνηση του Μπάιντεν τόσο ως πράσινο φως για να εντείνει τις επιθέσεις στους γείτονές του όσο και ως σήμα ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αγοράσει επιπλέον πυραύλους S-400 από τη Ρωσία χωρίς συνέπειες. Εν τω μεταξύ, η Τουρκία παίζει ένα διπλό παιχνίδι με την Ουκρανία, κάνοντας τόσα πολλά για να βοηθήσει τη Ρωσία να ξεφύγει από τις διπλωματικές και οικονομικές συνέπειες των πράξεών της, όπως η Κίνα, το Ιράν ή η Βόρεια Κορέα.

Ένας πόλεμος με την Ελλάδα είναι πιθανό να έρθει, όχι για οτιδήποτε έχει κάνει η Αθήνα, αλλά επειδή ο Ερντογάν θέλει απεγνωσμένα να αποσπάσει την προσοχή από την αποτυχία και τη χρεοκοπία. Τα ερωτήματα που πιθανότατα θα χρειαστεί να απαντήσει η κυβέρνηση Μπάιντεν εντός ενός έτους είναι τι μπορεί να γίνει για να αποτραπεί η επιθετικότητα της Τουρκίας, τι μπορούν να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να μπορέσει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει  καλύτερα τα τουρκικά drone, αεροσκάφη και πυραύλους και εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν πραγματικά να μείνουν  στο περιθώριο εάν ένα μέλος του ΝΑΤΟ επιτεθεί σε έναν πιστό σύμμαχο του ΝΑΤΟ.


Πηγη:

Η ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Μ.Α ΕΛΛΑΔΟΣ -ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

 ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ 1919-1922. ΔΕΝ ΗΤΤΗΘΗΚΑΜΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΣΤΗΝ Μ.ΑΣΙΑ ΛΟΓΩ ΛΑΘΩΝ ΜΑΣ ,ΔΙΧΟΝΙΑΣ ΚΑΙ 'ΚΑΚΗΣ ΠΙΣΤΗΣ' ΣΤΟΥΣ 'ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ' ΜΑΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΦΑΓΙΑΣΑΝ ΤΟΥΣ ΑΜΑΧΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Μ.ΑΣΙΑΣ

ΤΑ ΕΥΖΩΝΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ 5/42,1/38,2/39, 3/40 ΗΤΑΝ ΑΗΤΤΗΤΑ .Η ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΦΤΙΑΞΕ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΑΚΡΙΒΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΤΩΝ ΕΥΖΩΝΙΚΩΝ ΣΤΟΛΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ  


Σκόπια: Με τη συμφωνία Φιλίας με τη Βουλγαρία συμφωνεί το 75%, λέει ο Ζάεφ



«Η συμφωνία φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας αναγνωρίζεται από όλους τους πολίτες και πάνω από το 75 τοις εκατό είναι ενάντια στην πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ακύρωσή της, που ξεκίνησε από τον ηγέτη του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίσκοσκι».

Αυτό δήλωσε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός και υπογράφων τη Συμφωνία, Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο της Διάσκεψης: «ICBG2023: Νεολαία και εκπαίδευση ως κλειδί για μια ισχυρότερη ευρωατλαντική συμμαχία», στην οποία του απονεμήθηκε πανηγυρικά ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα των επιστημών (Doctor Honoris Causa) του Ιλχάν Κιουτσούκ, ευρωβουλευτή και εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Βόρεια Μακεδονία.

«Αυτό αναγνωρίζεται από όλους τους πολίτες, πάνω από το 75 τοις εκατό που είναι ενάντια σε μια πρωτοβουλία δημοψηφίσματος, ενώ το άλλο 25 τοις εκατό ζητά δημοψήφισμα επειδή αποτελείται από μέλη του VMRO-DPMNE. Δεν θα βρεις κανέναν στον κόσμο που θα ήταν ενάντια στη φιλία, την καλή γειτονία, τη συνεργασία. Ο λαός μας με όλες οι εθνοτικές κοινότητες στη Βόρεια Μακεδονία δεν θα το υποστηρίξουν», είπε ο Ζάεφ.

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι τελικός στόχος και καθήκον όλων, ιδιαίτερα των πολιτικών, είναι να εξασφαλίσουν ένα μέλλον για τον λαό τους, για ολόκληρη την περιοχή, για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο και να δώσουν ένα θετικό παράδειγμα σε παγκόσμιο επίπεδο στην πολιτική.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η φιλία, η καλή γειτονία και η συνεργασία μας θα αποτελέσουν παράδειγμα στο μέλλον και από αυτή την άποψη, ως πρώην οικοδόμος αυτής της φιλίας, και υπογράφων τη Συμφωνία, στέλνω ένα μήνυμα στους πολιτικούς στη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία να καλλιεργήσουν τη φιλία και την καλή γειτονία», είπε ο Ζάεφ.

Δήλωσε περήφανος όχι μόνο για τη Συμφωνία με τη Βουλγαρία, αλλά και για τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Μαζί τους, όπως είπε, ξαναχτίσαμε τις φιλίες μας με τους γείτονές μας και πρόσθεσε ότι ως πρώην πρωθυπουργός είναι διαθέσιμος να βοηθήσει στην οικοδόμηση καλών σχέσεων μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας και πρόσφερε βοήθεια και σε επιχειρηματική συνεργασία.

Σχετικά με το εάν υπάρχει πολιτική βούληση στη χώρα για τροποποιήσεις στο Σύνταγμα και για ένταξη της βουλγαρικής μειονότητας, ο Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι υπάρχει, τονίζοντας ότι υπάρχουν επτά εθνοτικές κοινότητες στο Σύνταγμά μας και ότι οι τροπολογίες αφορούν την εγγραφή των πολιτών με βουλγαρική, μαυροβούνια, κροατική αυτογνωσία.

- Νομίζω ότι αυτό το θέμα, το οποίο θα πρέπει να επιλυθεί μια ώρα συντομότερα. Η Κροατία, η οποία είναι κράτος μέλος της ΕΕ, για παράδειγμα, έχει 24 εθνοτικές κοινότητες στο Σύνταγμά της. Κατανοούμε το βουλγαρικό σύνταγμα, είναι διαφορετικό από το σύνταγμά μας, είναι σύμφωνα με τις γραμμές της Γαλλίας, των ΗΠΑ και άλλων, και είμαστε μια πολυεθνική χώρα, και πιστεύω ότι σύντομα θα το κάνουμε και θα προχωρήσουμε προς το άνοιγμα κεφαλαίων με την ΕΕ, σημείωσε ο Ζάεφ. 




Πηγη: http://www.echedoros-a.g

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

«Ο ελληνικός στρατός στην Άγκυρα έγινε ταινία το 1920 που «κάηκε» στη Σμύρνη»! Ι.Τριανταφυλλίδης

 



Το «Ελληνικόν Θαύμα» ήταν ο τίτλος κινηματογραφικής παραγωγής του 1920, που χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΕΞ. Το σενάριο της ταινίας ήταν η πορεία και η είσοδος των ελληνικών στρατευμάτων στην Άγκυρα! Η ταινία γυρίστηκε αλλά όταν ολοκληρώθηκε η κατάσταση είχε αλλάξει: ο ελληνικός στρατός όχι μόνο δεν έφθασε στην Άγκυρα, αλλά είχε υποχωρήσει και ετοιμαζόταν να εγκαταλείψει την Μικρά Ασία! Η ταινία «κάηκε» στις φλόγες της Σμύρνης…

Ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης, δημοσιογράφος-συγγραφέας και  «ζωντανό αρχείο» για τον κινηματογράφο, αποκαλύπτει αυτή την απίθανη ιστορία αλλά και τη μεγάλη ευκαιρία να γυριστεί μια ακόμη υπερπαραγωγή του Χόλιγουντ με θέμα την καταστροφή και τη σφαγή της Σμύρνης. Πολλά χρόνια μετά στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 ο Ε.Καζάν είχε ζητήσει να γυρίσει αυτή τη ταινία. Υπουργός Πολιτισμού ήταν η Μελίνα Μερκούρη που ενθουσιάστηκε με την πρόταση του Καζάν. Μόνο που ο Ζυλ Ντασσέν την απείλησε με χωρισμό! Η προσωπική κόντρα που είχα από παλιά με τον Καζάν ματαίωσε τα σχέδια για την ταινία!

Γιατί η Ελλάδα δεν προβάλει όσο και όπως πρέπει την ιστορία της μέσα από τον κινηματογράφο που αποτελεί ένα «πυρηνικό όπλο» για να «περάσει» μια χώρα όσα μηνύματα θέλει; Ο Ι.Τριανταφυλλίδης είναι αφοπλιστικός στην απάντηση του: «Πρέπει πρώτα να συμφωνήσουμε εδώ στην Ελλάδα ποια είναι η ιστορία μας», λέει…



Πηγη:

«Συμμάχησαν» Τούρκοι και Ρώσοι στη βόρεια Συρία κατά Σύρων ανταρτών;

 


«30 αντάρτες του Συριακού Απελευθερωτικού Μετώπου (SLF) σκοτώθηκαν σε ρωσική επίθεση»

 


 

«Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο τουρκικός στρατός παρέδωσε πληροφορίες στη ρωσική Πολεμική Αεροπορία σχετικά με μια βάση της συριακής ομάδας ανταρτών που συμμάχησε με το τουρκικό κράτος και η Ρωσία βομβάρδισε τη βάση», γράφει η Rojava News.

Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε μια βάση drone Σύρων ανταρτών που είχαν προηγουμένως επιτεθεί στη ρωσική αεροπορική βάση στο Χμέιμιμ, ανέφεραν το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Rusvesna.

Το ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο τουρκικός στρατός καθόρισε την τοποθεσία του «Συμβουλίου Απελευθέρωσης της Συρίας» (SLF) νότια του Ιντλίμπ για τις ρωσικές δυνάμεις στη Συρία.

Σύμφωνα με το Rusvesna, στην επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 30 άτομα και καταστράφηκε το κέντρο των drone, αλλά δεν έδωσε καμία πληροφορία για το χρονοδιάγραμμα της επίθεσης.

Το πρακτορείο ανέφερε ότι οι πληροφορίες παραδώθηκαν στον ρωσικό στρατό από τον τουρκικό στρατό στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής συμφωνίας στη Συρία.

Μετά τη συνάντηση του Ρώσου Προέδρου με τον Τούρκο Πρόεδρο, γίνεται λόγος για προσέγγιση του τουρκικού κράτους με το συριακό καθεστώς.

 Σε απάντηση, το τουρκικό κράτος επιβεβαίωσε την υποστήριξή του σε αυτές τις ομάδες και είπε ότι δεν θα τις παρατήσει στην τύχη.



Πηγη: http://www.echedoros-a.g