Σελίδες

Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Έκθεση κόλαφος από το Κονγκρέσο για την Τουρκία

Image


Εντείνεται από την Ουάσιγκτον η πίεση στην Αγκυρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκια: Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ επικύρωσε χθες πρόταση αναφορικά με την επιστροφή Χριστιανικών Εκκλησιών και ακινήτων στην Τουρκία.
Ο νόμος/πρόταση - που για να θεσμοθετηθεί θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και από το Συμβούλιο της Γερουσίας - προβλέπει ότι σχετικά με το καθεστώς των χριστιανικών χώρων προσευχής και των ακινήτων, τα οποία κατασχέθηκαν και δεν επιστράφηκαν , θα πρέπει να ετοιμάζεται λεπτομερής έκθεση κάθε χρόνο προς το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Ετήσια Εκθεση

Η ετήσια αυτή έκθεση προς το Κογκρέσο, θα αναφέρεται αναλυτικά στα «πεπραγμένα της κυβέρνησης των ΗΠΑ ως προς την παρακολούθηση και τη διασφάλιση της επιστροφής, προστασίας και αποκατάστασης των κλεμμένων, κατασχεμένων ή με άλλον τρόπο μη επιστραφέντων χριστιανικών περιουσιακών στοιχείων στη Δημοκρατία της Τουρκίας και στις περιοχές που σήμερα βρίσκονται υπό κατοχή από τουρκικά στρατεύματα, στη βόρεια Κύπρο».
Στο κείμενο προβάλλονται τα αρνητικά στοιχεία, αναφορικά με την κατάσταση των χριστιανών στην Τουρκία και των ακινήτων τους, αλλά γίνεται και σύντομη αναφορά σε ορισμένα θετικά βήματα της κυβέρνησης την τελευταία περίοδο.

Μετέτρεψε ακόμα δύο Βυζαντινές εκκλησίες σε τεμένη

Στη συνεδρίαση, που κράτησε περίπου μία ώρα, τα μέλη της Επιτροπής αναφέρθηκαν επικριτικά στην τουρκική κυβέρνηση, ενώ ορισμένα μέλη μίλησαν υπέρ της Τουρκίας.Ο αρχιτέκτονας του σχεδίου, Πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Ed Royce ( Εντ Ρόις) , είπε ότι η Τουρκία τον τελευταίο καιρό έχει χάσει το ρόλο της γέφυρας μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών, ότι η κατάσταση των εκκλησιών στην Τουρκία χειροτέρεψε στα χέρια της ''εχθρικής διοίκησης'' και ότι η κυβέρνηση αντί να τηρήσει την υπόσχεσή της για την επιστροφή των ακινήτων των χριστιανών, μετέτρεψε δύο Βυζαντινές εκκλησίες ακόμα σε τεμένη και ότι ''παίζει'' και με την Αγία Σοφία.

Η βουλευτής της Καλιφόρνια, κ. Dana Rochrabacher, είπε ότι ελπίζει να γίνουν παρόμοια αιτήματα, αναφορικά με την τουρκική και μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι .

Πρόκειται για νόμο -κόλαφο που ήρθε για συζήτηση μετά από αναβολή η οποία ίσως να κερδήθηκε χάρις σε κινήσεις του τουρκικού λόμπυ και ορισμένων συμμάχων του... Πηγές του Καπιτωλίου στην Ουάσινγκτον, τις οποίες επικαλείται η αρμενική ιστοσελίδα asbarez.com ανέφεραν ότι η τουρκική κυβέρνηση κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να εμποδίσει τη συζήτηση και την αποδοχή της Πράξης -που σταδιακά θα πάρει όπως είπαμε τη μορφή νόμου.
Η «Πράξη για τη λογοδοσία της Τουρκίας αναφορικά με τους Χριστιανικούς Ναούς» (Turkey Christian Churches Accountability Act-H.R. 4347) προωθήθηκε από τον Καλιφορνέζο πρόεδρο της Επιτροπής, Ρεπουμπλικανό κ. Εντ Ρόις και το Νεοϋορκέζο Δημοκρατικό κ. Έλιοτ Εντζελ.

Στη συνεδρίαση, που κράτησε περίπου μία ώρα, τα μέλη της Επιτροπής αναφέρθηκαν επικριτικά στην τουρκική κυβέρνηση, ενώ ορισμένα μέλη μίλησαν υπέρ της Τουρκίας. Η βουλευτής της Καλιφόρνια, κ. Dana Rochrabacher, είπε ότι ελπίζει να γίνουν παρόμοια αιτήματα, αναφορικά με την τουρκική και μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν περιλαμβάνεται πουθενά ο όρος «γενοκτονία» .

«Ιστορικές αγριότητες και βίαιοι διωγμοί»

Στο σκεπτικό της Επιτροπής επισημαίνεται επίσης ότι «κατά παράβαση των διεθνών νομικών υποχρεώσεών της, η κυβέρνηση της Τουρκίας αρνείται να αναγνωρίσει το διεθνές καθεστώς του υπερδισχιλιετούς Οικουμενικού Πατριαρχείου, έχει κατάσχει τη μεγάλη πλειοψηφία των περιουσιακών στοιχείων και των ακινήτων του ελληνικά πολιτιστικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα ενώ ζητεί οι υποψήφιοι για τη θέση του Οικουμενικού Πατριάρχη να είναι Τούρκοι πολίτες». Ακόμα, η κυβέρνηση της Άγκυρας εξακολουθεί να αρνείται την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης εμποδίζοντας έτσι την κατάρτιση και στελέχωση του ελληνορθόδοξου κλήρου στην Τουρκία. Επιπλέον επικρίνεται η γενικότερη πολιτική της Τουρκίας στη διάρκεια δεκαετιών ενώ γίνεται λόγος για «ιστορικές αγριότητες και βίαιους διωγμούς» εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης και μάλιστα επί σειρά ετών, συνέπεια των οποίων είναι «στα αρχαία αυτά εδάφη που επί χιλιάδες χρόνια αποτελούσαν την εστία γηγενούς χριστιανικού πληθυσμού… οι Χριστιανοί να αντιπροσωπεύουν σήμερα μόλις το 1% του συνολικού πληθυσμού της Τουρκίας».


Χριστιανοί ενωμένοι στον αγώνα
Επισημαίνεται ότι ανακοίνωση της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Αμερικής (ANCA) πριν από λίγες ημέρες, με την οποία χαιρέτισε την προώθηση του νόμου στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων. Ο πρόεδρος της ANCA κ. Κεν Χατζικιάν εξέφρασε τη χαρά του για την κοινή δράση «όλων όσων πιστεύουν στη θρησκευτική ελευθερία –Κυπρίους, Έλληνες, Ποντίους, και Ασσυρίους αδελφούς» καλώντας τους πολίτες των ΗΠΑ να ζητήσουν από τους βουλευτές τους στήριξη, όταν ο νόμος φθάσει στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια της αμερικανικής Βουλής.


Και άλλα ''καρφιά''
Πέραν αυτών πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν σταλεί ήδη στην αρμόδια Επιτροπή 6 σχέδια για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και 3 σχέδια από τη Γερουσία.
Αντίθετα με το HR4347, τα υπόλοιπα σχέδια δεν είναι νόμοι, αλλά κείμενα τα οποία δείχνουν την ευαισθησία του Κογκρέσου για τα ανθρωπιστικά θέματα, λένε τουρκικά ΜΜΕ. Η Βουλή των Αντιπροσώπων με το HRes136 προβαίνει σε έκκληση για σεβασμό των δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Τουρκία (19 υπογραφές).
Το ΗRes187, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία κατέλαβε τα εδάφη της Κύπρου, παρουσιάζει την ευαισθησία των ΗΠΑ στην ενοποίηση της Κύπρου (18 υπογραφές).
Το HRes188 προβαίνει σε έκκληση προς την τουρκική κυβέρνηση για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου