Πρόκειται για τον Αντιπρόεδρο της τουρκικής Κυβέρνησης, κ. Εμρουλλάχ Ισχέρ(κ.Emrullah İşler) που ήρθε στη Δυτική Θράκη προερχόμενος από την Βουλγαρία για να προβεί σε επαφές με το προξενείο και διαφόρους εγκάθετούς του, ενω έκανε και επισκέψεις σε μειονοτικές περιοχές.Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η εφημερίδα Yeni Safak με τον τίτλο «Να δοθεί το δίκιο των Τούρκων», ο κ. Εμρουλλάχ Ισχέρ, είπε ότι στην Τουρκία δόθηκαν όλα τα δικαιώματα των μειονοτήτων, που ζουν στην Τουρκία, και ότι περιμένουν να γίνουν τα ίδια βήματα και από την ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Ισλέρ, προέβη σε δηλώσεις και είπε «Συνεχίζονται ακόμα τα προβλήματα των Τούρκων αδελφών μας. Στην Τουρκία κάναμε διευκολύνσεις στις μειονότητες και ζητάμε και η τουρκική μειονότητα να μπορέσει να έχει όλα τα δικαιώματά της και να είναι ενεργή στην ελληνική κοινωνία, στον πολιτικό και πολιτιστικό τομέα».
Εξάλλου όπως μετέδωσε η τουρκική κρατική TV αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης ανέφερε ότι η Άγκυρα θα υπερασπίζεται πάντα τα δικαιώματα των ''Τούρκων'' της Δυτικής Θράκης και μίλησε για τα δικαιώματα που αναγνωρίζονται για τους Τούρκους στην περιοχή με τη Συνθήκη της Λωζάνης, ερμηνεύοντας βέβαια κατα τον δικό του τρόπο την Συνθήκη....«Έχετε δικαιώματα που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Θα σταθούμε στο πλευρό σας και θα σας στηρίζουμε στο θέμα να ωφεληθείτε από τα δικαιώματα αυτά» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ Ισχέρ .
Ακόμα αφού υπογράμμισε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίζει τους εκλεγμένους μουφτήδες, είπε «έχουμε ήδη πρωτοβουλίες και προσπάθειες για την αναγνώριση των εκλεγμένων μουφτήδων. Ελπίζω η Ελληνική Κυβέρνηση να επιλύσει το ζήτημα αυτό».
Αβάσιμοι ισχυρισμοί
Ωστόσο - για να αναφερθούμε μόνο σε έναν από τα αβάσιμα και προκλητικά που υποστήριξε ο κ Ισχέρ - τα πράγματα για τις μειονότητες στην Τουρκία δεν είναι έτσι όπως τα λέει. Για παράδειγμα όπως έχει αναφέρει ήδη το OnAlert τον περασμένο Φεβρουάριο η τουρκική εφημερίδα στην Sunday’s Zaman με τίτλο «Turkey's Greek minority seeks equal rights, concerned about future», που υπογράφει η κ. Αβγκί Καρατσεσμέ, αναφέρεται στην επιθυμία των μελών της Ελληνικής μειονότητας, που πλέον υπολογίζεται μόνο σε 2.000 άτομα διασπαρμένα στο σύνολο της τουρκικής επικράτειας, να αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι πολίτες και καταγράφει την αυξανόμενη ανησυχία τους, σχετικά με την καταγεγραμμένη μείωση του αριθμού τους.
Τα τρία πιο καυτά σημεία
Μετά από συζητήσεις της με τα μέλη της Ελληνικής κοινότητας, η αρθρογράφος, επιχείρησε να καταγράψει στο κομματι της τους πιο σημαντικούς παράγοντες που αποδεικνύουν δυσοίωνο, κι επομένως ανησυχητικό το μέλλον της κοινότητας :
- 1. Η σημαντική μείωση του αριθμού σχολείων αλλά και του αριθμού των μαθητών στα πλέον εναπομείναντα Ελληνικά σχολεία. Η κοινότητα χαιρετίζει ωστόσο την πρόσφατη έναρξη του Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου στην Ίμβρο- τωρα ξεκινά και Γυμνάσιο.
-2. Η παγίως διακριτική μεταχείριση των μελών της Ελληνικής μειονότητας από τους τουρκικούς κρατικούς θεσμούς. Μεταξύ των Ελλήνων, υπάρχει διάχυτη η πεποίθηση ότι το τουρκικό κράτος επιδίδεται σε κατ’ εξακολούθηση διακρίσεις εις βάρος τους. «Όσον αφορά τους Έλληνες, δεν υπάρχει ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης», ανέφερε η κ. Φραγκώ Καράογλου, που εργάζεται στην Τουρκία ως μεταφράστρια, δικαιολογώντας την άποψή της, βάσει του γεγονότος ότι οι Έλληνες σχεδόν ποτέ δεν έχουν κερδίσει υπόθεση στα Διοικητικά Δικαστήρια.
- 3. Το ασαφές ( σ.σ. για το τουρκικό κράτος) καθεστώς του Οικουμενικού Πατριαρχείου το οποίο, «Δεν έχει καμία θέση στα μάτια του κράτους», είχε αναφέρει ο κληρικός Δοσίθεος Αναγνωστόπουλος
Και βέβαια δεν είναι μόνο αυτά...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου