Σελίδες

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Βουλγαρία: Βουλευτικές Εκλογές στις 5/10 - Μόλις το 55% θα ψηφίσουν

Image


Περίπου επτά εκατομμύρια Βούλγαροι ψηφοφόροι καλούνται την προσεχή Κυριακή να προσέλθουν στις κάλπες για τις ένατες βουλευτικές εκλογές από τις δημοκρατικές αλλαγές το 1989,τις τρίτες εντός των τελευταίων 17 μηνών και τις πρώτες με το νέο Εκλογικό Κώδικα που υιοθετήθηκε τον Μάρτιο του 2014.

Το θέμα είναι πόσοι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, καθώς στη χώρα έχουν συσσωρευθεί πολυάριθμα προβλήματα και έχουν δημιουργήσει ατμόσφαιρα απάθειας και απελπισίας με κυρίαρχο στοιχείο την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους πολιτικούς. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση μόλις το 55% των ψηφοφόρων θα προσέλθει στις κάλπες στις 5 Οκτωβρίου.

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 5ης Οκτωβρίου προκηρύχθηκαν μετά την πτώση στις 6 Αυγούστου της κυβέρνησης με επικεφαλής το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, η οποία ένα χρόνο ήταν αντιμέτωπη με μαζικές διαμαρτυρίες, καταστροφικές πλημμύρες και σοβαρή κρίση στον τραπεζικό τομέα.

“Είναι οι τρίτες εκλογές σε χρονικό διάστημα μικρότερο από 1,5 χρόνο. Οι πολίτες είναι κουρασμένοι και απαθείς” είπε ο πρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μιχαΐλ Μίκοφ. Οι έρευνες της κοινής γνώμης δείχνουν ότι το 70% του πληθυσμού βλέπει με απαισιοδοξία το μέλλον.

Τις 240 έδρες στη Βουλγαρική Βουλή διεκδικούν 6.063 υποψήφιοι, από 56 πολιτικά κόμματα, 38 από τα οποία συγκροτούν επτά συνασπισμούς.
“Είναι οι τρίτες εκλογές σε χρονικό διάστημα μικρότερο από 1,5 χρόνο. Οι πολίτες είναι κουρασμένοι και απαθείς”

Στην εκλογική μάχη εισήλθαν και τέσσερις ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Στην περιφέρεια Μπουργκάς είναι υποψήφιος ο Οκτάι Ενιμεχμέντοφ, ο οποίος επιτέθηκε με πιστόλι αερίου στον τότε πρόεδρο του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, Αχμέτ Ντογκάν. Στον Ενιμεχμέντοφ έχει επιβληθεί ποινή φυλάκισης 3,5 ετών και αφέθηκε ελεύθερος από κατ' οίκον περιορισμό για την προεκλογική εκστρατεία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Κοινωνικών Μελετών και Μάρκετινγκ, επτά πολιτικά κόμματα πιθανώς θα πάρουν το εισιτήριο για τη Βουλή, το GERB - “Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας”, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP), το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (MRF), το Μεταρρυθμιστικό Μέτωπο, η Βουλγαρία χωρίς Λογοκρισία, το Πατριωτικό Μέτωπο και το Ataka. Η σύνθεση της Βουλής που φαίνεται να προκύπτει από τις εκλογές δείχνει ότι θα υπάρξει περαιτέρω πολιτική αστάθεια, ανέφερε η επικεφαλής του Ινστιτούτου, Μίροσλαβα Ράντεβα.

Το GERB θα λάβει ποσοστό 36,1%, το BSP 18,6%, το MRF 16,3%, το Μεταρρυθμιστικό Μέτωπο 6,6%, η Βουλγαρία χωρίς Λογοκρισία 4,8%, το Πατριωτικό Μέτωπο 4,8%, το Ataka 4,6%. Με επτά κόμματα στη Βουλή το GERB θα καταλάβει 97 έδρες, το BSP 49 έδρες, το MRF 42, το Μεταρρυθμιστικό Μέτωπο 17, η Βουλγαρία χωρίς Λογοκρισία και το Πατριωτικό Μέτωπο από 13 έδρες και το Ataka 12, με βάση την έρευνα.
Οι Βούλγαροι είναι πιο φτωχοί πολίτες της ΕΕ με πολύ χαμηλό βιοτικό επίπεδο
Στην προεκλογική εκστρατεία κυριάρχησαν τα ίδια πολιτικά πρόσωπα και όπως εκτίμησε η αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας, Μαργκαρίτα Πόποβα δεν εξετάστηκαν σημαντικά θέματα. Οι υποψήφιοι στις τηλεοπτικές εκπομπές και στις τηλεμαχίες αλληλοκατηγορήθηκαν, επέρριψαν ευθύνες ο ένας στον άλλο, συγκρούστηκαν, αλλά δεν διατύπωσαν καμία ιδέα για το πως θα αντιμετωπιστεί η σοβαρότερη κρίση της μετακομμουνιστικής Βουλγαρίας από το 1996.

Οι πολίτες της χώρας επί πολλά χρόνια εναπόθεταν ελπίδες στην προοπτική μιας καλύτερης ζωής μετά την προσχώρηση της Βουλγαρίας στην ΕΕ το 2007. Ωστόσο αυτό έγινε ανεκπλήρωτο όνειρο και οι Βούλγαροι είναι πιο φτωχοί πολίτες της ΕΕ με βιοτικό επίπεδο πολύ πιο χαμηλό σε σύγκριση με τους πολίτες άλλων κρατών – μελών.

Εκτός αυτού υπήρξαν και έκτακτα γεγονότα, φυσικές καταστροφές, η κρίση στην Ουκρανία και οι συνέπειες της στη χώρα, οι κυρώσεις στη Ρωσία που σήμαναν το τέλος των βουλγαρικών εξαγωγών.

“Χρειαζόμαστε άμεσα αλλαγές, ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις. Γι αυτό έχουμε ανάγκη από μία ισχυρή κυβέρνηση που θα μπορέσει να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις που καθυστερούν εδώ και πολύ καιρό. Δεν μπορούμε να παραμένουμε άλλο στο μετακομμουνιστικό βάλτο” τόνισε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Γκεόργκι Μπλιζνάσκι, πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου.

Πηγή:http://www.onalert.gr/stories/bulgaria-vouleutikes-ekloges-molis-to-55-8a-pshfisei

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου