Σελίδες

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Οι τρέχουσες συγκυρίες επιτρέπουν την οριοθέτηση της ΑΟΖ;



Η εσωτερική κατάσταση, όπως διαμορφώθηκε κατά τα τελευταία χρόνια, δεν επιτρέπει στους Έλληνες πολιτικούς να ασχοληθούν με θέματα εξωτερικής πολιτικής, αφήνοντάς τα να «τρέχουν» προς όφελος των αντιπάλων. Δυστυχώς, όλη η δραστηριότητά τους εξικνείται άλλων μεν στο «γάντζωμα» πάση θυσία στην εξουσία, άλλων -με το ίδιο πάθος- πώς να τους αντικαταστήσουν.

Και έτσι, ένα από τα σοβαρότερα θέματα που έπρεπε να μας απασχολήσει, η ανακήρυξη, αλλά κυρίως η οριοθέτηση της ΑΟΖ, παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.

Υπάρχουν όμως Έλληνες που προσπαθούν να εγείρουν το ενδιαφέρον για το σπουδαίο ζήτημα, που μπορεί να απαλλάξει από πολλά την επόμενη γενιά. Ένας εξ αυτών είναι ο κ. Θεόδωρος Καρυώτης, το δε παρόν σημείωμα γράφεται με αφορμή την κυκλοφορία του ιδιαιτέρως χρήσιμου βιβλίου του με τίτλο «Η ΑΟΖ της Ελλάδας» και πρόλογο του δημοσιογράφου κ. Μιχάλη Ιγνατίου (εκδόσεις Λιβάνη, σελ. 240).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσπάθεια του συγγραφέα να μας διδάξει την διαφορά ανάμεσα σε ανακήρυξη και οριοθέτηση της ΑΟΖ, και μονότονα τονίζει ότι η ανακήρυξη είναι μια μονομερής πράξη, ενώ η οριοθέτηση είναι μια διμερής πράξη. Οριοθέτηση δεν μπορεί να υπάρξει εάν δεν υπάρξει πρώτα ανακήρυξη της ΑΟΖ.

Σημειώνω πάντως, ότι δυστυχώς, κατ’ αυτήν την περίοδο, που λαμβάνονται (λαμβάνονται;) σημαντικές αποφάσεις για την ΑΟΖ, δεν έχει ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση η γνώμη του κ. Καρυώτη, ο οποίος υπήρξε μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην τρίτη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και στην Αρχή των Θαλάσσιων Βυθών (διδάσκει τώρα Πολιτική Οικονομία στην Ουάσιγκτον).

Ο κ. Μιχάλης Ιγνατίου, ο οποίος προλογίζει το βιβλίο, έγραψε στην ιστοσελίδα του (mignatiou) και στον πρόλογο, μεταξύ άλλων: «Όταν ο Καρυώτης είχε αρχίσει να μελετά, επίμονα, την ΑΟΖ και την αξία της, είχε στα χέρια του μυστικές εκθέσεις των Αμερικανών για τις ποσότητες των υδρογονανθράκων στις ελληνικές θάλασσες. Οι Αμερικανοί, σε μυστικές εκθέσεις της CIA, αναφέρουν ότι υπάρχουν μικρές ποσότητες υδρογονανθράκων στο Αιγαίο Πέλαγος.

» Επίσης ο Καρυώτης άρχισε να μας μαθαίνει ότι η ΑΟΖ δεν είναι μόνο ο βυθός και τα κοιτάσματά του, αλλά και “η μεγάλη ξεχασμένη”, όπως αποκαλεί ο ίδιος την αλιεία μας, καθώς και θέματα που έχουν να κάνουν με την αιολική ενέργεια και το περιβάλλον».

Στην ίδια ιστοσελίδα, υπάρχει και κείμενο του κ. Σόλωνος Κασίνη -”αρχιτέκτονα”, κατά πολλούς, της κυπριακής τακτικής στο θέμα των υδρογοναθράκων- για το βιβλίο του κ. Θ. Καρυώτη: «Όσον αφορά το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ της Κύπρου, στο οποίο είχα προσωπική εμπλοκή και ουσιώδη συμμετοχή ως βασικός διαπραγματευτής εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλα τα στάδια των συνομιλιών με τις αντιπροσωπείες των γειτονικών χωρών, για τη συνομολόγηση των σχετικών συμφωνιών με την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, τη Δημοκρατία του Λιβάνου και το κράτος του Ισραήλ, πιστεύω ότι το μοντέλο και η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για την Ελλάδα.

» Πάντοτε ήμουν θερμός υποστηρικτής της ιδέας για την ανακήρυξη και οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ και πιστεύω ότι οι τρέχουσες συγκυρίες, με την τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου και την επερχόμενη τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, αποτελούν μοναδική και ουσιαστική ευκαιρία.

» Αυτή είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για την ανακήρυξη της ΑΟΖ της Ελλάδας και τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων με την Κύπρο και την Αίγυπτο, τη μη απεμπόληση των νόμιμων κυρίαρχων δικαιωμάτων της και τη δημιουργία ενός χώρου κοινών συνόρων και συμφερόντων με τους γείτονές της, αλλά και ταυτόχρονα τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το να εισέλθει στη Μεσόγειο».

Σημείωση: Ο υπουργός κ. Μανιάτης, φαίνεται ότι δεν επιθυμεί τη συνεργασία με τον κ. Κασίνη, παρ’ όλο που ο τελευταίος είναι στην διάθεσή του.

Ο Μακεδών

Υ.Γ. Ο Θεόδωρος Καρυώτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Έφυγε από την Ελλάδα το καλοκαίρι του 1967, όταν τελείωσε τη θητεία του στην Αεροπορία, για να συνεχίσει τις σπουδές του στις Οικονομικές Επιστήμες στον Καναδά και στην Αμερική. Ζει στην Ουάσιγκτον από το 1972.

Διορίστηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου Οικονομικός Σύμβουλος στην Πρεσβεία της Ουάσιγκτον, όταν το ΠΑΣΟΚ ήρθε για πρώτη φορά στην εξουσία και εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

πηγή: pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου