Σελίδες

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Αμφίπολη: Υπάρχει και δεύτερη είσοδος στο ταφικό μνημείο;



  Προχθές η νέα ανακοίνωση του ΥΠΠΟ για τα αποτελέσματα της γεωφυσικής διασκόπησης στο λόφο Καστά της Αμφίπολης πέρασε στα "ψιλά" διότι την επικαιρότητα την μονοπωλούσαν τα τραγικά γεγονότα στη Γαλλία.

Με μια δεύτερη ματιά φαίνεται ότι η ανακοίνωση αυτή είναι πιο σημαντική και κρύβει σημεία προς άμεση διερέυνηση.
Το ΥΠΠΟ εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ένα καινούργιο σημείο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στον Τύμβο Καστά, όπως διαπιστωθηκε  από την γεωσκόπηση που διενεργήθηκε.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση έχει ως εξής ( http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=59652) :
 "Η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με τη συντονιστική ευθύνη του καθηγητή Γρηγ. Τσόκα, η οποία διεξάγει τη γεωφυσική διασκόπηση και τη γεωλογική χαρτογράφηση του λόφου Καστά, στην Αμφίπολη, κατασκεύασε ψηφιακό προσομοίωμα (μοντέλο) του εδάφους της εποχής, πριν από την παρέμβαση για την ανέγερση της θόλου. Από τη σύγκριση του προσομοιώματος με την σημερινή κατάσταση και την κατάσταση, πριν από τις πρόσφατες ανασκαφές, προέκυψε ότι το μεγαλύτερο μέρος του λόφου συνίσταται από φυσικούς σχηματισμούς.
 Το προσομοίωμα αναμένεται να γίνει πληρέστερο μετά την ενσωμάτωση στοιχείων από τις γεωτρήσεις που θα διανοιχθούν για γεωτεχνικούς σκοπούς.
Οι απεικονίσεις του εσωτερικού του λόφου, μέσω των ηλεκτρικών τομογραφιών, εντόπισαν αντιστατικές δομές, οι οποίες πιθανόν να είναι αρχαίες κατασκευές.
Επομένως, τα σημεία, στα οποία αυτές εμφανίζονται χρειάζονται  αρχαιολογική διερεύνηση.
Δυτικά της θόλου, και σχεδόν παράλληλα, σε οριζόντια τομή, που προέκυψε από τις τομογραφίες και απεικονίζει την κατανομή της ειδικής ηλεκτρικής αντίστασης, εντοπίστηκε περιοχή υψηλών τιμών, η οποία πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω με ανασκαφική διερεύνηση.
Στο παρακάτω σχήμα φαίνεται η οριζόντια τομογραφική εικόνα, όπου ανατολικό της τμήμα διακρίνεται η ανωμαλία των υψηλών αντιστάσεων"

Σύμφωνα και με τον empedotimos.blogspot.gr από πρώτη ανάγνωση φαίνεται ότι οι "αντιστατικές δομές" που αναφέρει η ανακοίνωση πρέπει να είναι τα σημεία  p1, p2, p3 και p4 που αναφέρθηκαν στην προηγούμενη ανακοίνωση περί των αποτελεσμάτων της γεωφυσικής διασκόπησης. (βλέπε : ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΩΦΥΣΙΚΗ ΔΙΑΣΚΟΠΗΣΗ).
Ουσιαστικά δηλαδή, η καινούργια φάση διασκόπησης επιβεβαιώνει τα ήδη εντοπισθέντα σημεία.
 Το καινούργιο στοιχείο που φαίνεται ότι προκύπτει είναι μια περιοχή υψηλών τιμών που εντοπίστηκε δυτικά της θόλου και που παρουσιάζεται στην παραπάνω φωτογραφία και  οποία περιοχή δεν είχε εντοπιστεί στην αρχική διασκόπηση, ίσως επειδή η αρχική διασκόπιση έγινε σε ύψος ανώτερο από αυτό που διενεργήθηκε η τελευταία που ανακοινώθηκε και συνεπως δεν μπορούσε να αποτυπωθεί.
Συγκεκριμένα στην  προηγούμενη διασκοπηση, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της 22/12/2014 (http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=59552) : "Οι τομογραφίες που έδωσαν αυτή την εικόνα διεξήχθησαν στη επιφάνεια του εδάφους, πριν από την αφαίρεση των χωμάτων και η οποία ήταν υψηλότερα του επιπέδου των 93μ"
Φαίνεται ότι η καινούργια  προσπάθεια διασκόπησης έγινε σε χαμηλότερο ύψος  και έτσι έγινε δυνατό να εντοπιστεί και η αναφερομένη περιοχή υψηλών τιμών  που χρήζει ανασκαφικής διερεύνησης.
Πολύ πιθανόν η περιοχή αυτή είναι  σημειούμενη με μπλέ χρώμα στην προηγούμενη διασκόπηση, που λόγω του ύψους δεν ήταν δυνατό να αποτυπωθεί οπως ακριβώς ήταν.
Είναι αξιοσημείωτη  η γειτνίαση αυτής της καινούργιας εντοπισθείσης περιοχής με την ήδη εντοπισθείσα περιοχή p1 της προηγούμενης διασκόπησης, όπως επίσης και ότι η καινούργια αυτή περιοχή βρίσκεται σχεδόν στον περίβολο που ίσως προμηνύει να υπάρχει κάποια είσοδος στο σημείο αυτό, αν πράγματι η ένδειξη αυτή αφορά αρχαία κατασκευή και όχι κάποιο φυσικό κοίλωμα..
Είναι φανερό ότι η περιπέτεια της Αμφίπολης δεν έχει τελειώσει ακόμη.
Πηγή: Defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου