Σελίδες

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

ΥΠ.ΕΞ. RBTH για Ελλάδα: "Εδώ και τώρα, στήστε γέφυρες με τη Μόσχα"

Από την πρώτη μέρα της ορκωμοσίας του ως πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας "ερρίφθη στο λάκκο με τα θηρία". Το περίφημο "Κολοσσαίο" μπορεί να βρίσκεται στη Ρώμη, τα νήματα όμως κινούν, σήμερα, όχι οι αυτοκράτορες της πάλαι ποτέ κραταιάς Ρώμης, αλλά οι σύγχρονοι "κλώνοι" των Ούνων και των Βησιγότθων! Ολοι αυτοί που εγκληματούν κατά των απογόνων του Πλάτωνα, του Σωκράτη  του Αριστοτέλη του Αριστοφάνη, του Σοφοκλή και καμώνονται ότι ξεμπέρδεψαν με μια φράση του τύπου: Ο ελληνικός πολιτισμός αποτελεί συστατικό στοιχείο του μεγάλου ευρωπαϊκού πολιτισμού.
 
Οποίον όνειδος! Επί 45 μέρες γίναμε μάρτυρες ξετυλίγματος ενός κουβαριού της πλήρους "ευρωπαϊκής αλληλεγγύης" και της λειτουργίας των θεσμών σε μια κοινότητα "ελεύθερων ευρωπαϊκών κρατών"! Ο Ελληνας πρωθυπουργός αντιμετωπίζεται ως "μαθητούδι" που το παίρνει αγκαζέ ο καλός δάσκαλος για να το πάει στο γραφείο και να το συνετίσει. Ο "οινοδόχος" -τρομάρα του- αρχιλογιστής του πανευρωπαϊκού μπακάλικου που πουλάει γερμανικά προϊόντα χονδρικής στις λαϊκές αγορές του Νότου, κουνάει το δάκτυλο απειλητικά στον "ανόητο" υπουργό από την Ελλάδα, γιατί εκείνος δεν περιμένει υποτακτικά στην ουρά.
 
Ναι, έτσι ακριβώς εφαρμόζεται η "ισότιμη ευρωπαική αλληλεγγύη" την έζησε στο πετσί του και ένας "δικός τους", πολιτικά, ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος αηδίασε τόσο πολύ από τη συμπεριφορά τους που "έλουσε" με ένα ποτήρι νερό τον Μπαρόζο (αλήθεια τον θυμάται κανείς σήμερα;), το περασμένο Φθινόπωρο. “Μόνο που δεν πιάστηκαν στα χέρια”, εξιστορεί απόλυτα ενημερωμένη πηγή στη Μόσχα, εκεί όπου πρόσφατα βρέθηκε ο Κύπριος ηγέτης.
 
Περιφερόμενοι τηλε-αναλυτές
Στην προσπάθεια κατατρομοκράτησης, όχι μόνο της ελληνικής κοινωνίας, αλλά κυρίως της νέας κυβέρνησης και αποτροπής της από κάθε σκέψη να κινηθεί προς διακηρυγμένες ατραπούς μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, προς το συμφέρον της Ελλάδας, στο πεδίο της προπαγανδιστικής μάχης, κάνουν χρήση και του εγχώριου "πεζικού". Επ΄αυτού τα παραδείγματα πλείστα τόσα, όπως εκείνο του ανεκδιήγητου περιφερόμενου τηλεαναλυτή, αποτυχημένου εκδότη και προσφάτως ... ευρωβουλευτή, ο οποίος προειδοποιούσε να μην τολμήσει ο "Τσίπρας να σπεύσει να παντρευτεί τον Πούτιν”. Ηταν μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών. Μόνο που δεν ακούσαμε την ίδια προτροπή μετά το τηλεφώνημα ανάμεσα στον Τσίπρα και τον Ομπάμα ...
 
Επειδή αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται ένας πρώτος κύκλος "στο λάκκο με τα λιοντάρια" και γίνεται συνείδηση και στους πιο άπιστους "Θωμάδες" της κυβέρνησης για το τι θα ακολουθήσει, στον Ελληνα πρωθυπουργό μένει να πάρει στις πλάτες του το φορτίο της προσπάθειας εφαρμογής κάποιων απλών θέσεων που έχει επικροτήσει η απόλυτη πλειοψηφία του κόμματός του και επιδοκίμασε όχι μόνο το 36,7% των ψηφοφόρων αλλά το 73% των πολιτών της χώρας, μετά τη δράση -κυρίως αντίδραση- της κυβέρνησης τις τρείς πρώτες μετεκλογικές βδομάδες.
 
Ο υπογράφων, με πλειάδα συμμετοχών σε ράδιο και τηλεοπτικές εκπομπές στα μεγαλύτερα ρωσικά δίκτυα, αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα, πιστοποιεί την εικόνα που έχει δημιουργηθεί στη ρωσική κοινή γνώμη: Η Ελλάδα αντιστέκεται, η Ελλάδα δεν σκύβει το κεφάλι. Η ίδια εικόνα έχει πλέον σχηματιστεί και τη ρωσική πολιτική ελίτ. Οπως έλεγε συνομιλητής μας, στο περιθώριο της επίσκεψης Αναστασιάδη, "στο φόντο της πολύμηνης κρίσης στην Ουκρανία οι μάσκες έπεσαν, και πλέον η Μόσχα μετρά τους φίλους της..." Δεν είναι τυχαίες οι αναφορές σε αναζήτηση δυνατοτήτων άρσης των κυρώσεων από μια ομάδα 4-5 ευρωπαϊκών χωρών μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος.
 
Εκτός αυτού  μέσα από το προπέτασμα του προπαγανδιστικού καπνού που εκτοξεύεται με μανιακή συχνότητα, διότι γρήγορα διαλύεται, λίγοι διαβλέπουν ότι από την 1/1/15 λειτουργεί σε πλήρη μορφή η νέα αγορά των 180 περίπου εκ. ανθρώπων, η Ευρωασιατική Ενωση, με προοπτική να φθάσει τα 250 εκ. στο επόμενο δίχρονο, με είσοδο σε αυτή αρκετών χωρών, μικρών και μεγαλύτερων, όπως η γείτων -εξ ανατολών- της Ελλάδας. Μια αγορά με δυνατότητα "πλήρους απορρόφησης των αγροτικών προϊόντων σας", τονίζει με νόημα ο συνομιλητής μας. Οπως πολύ λίγα γράφτηκαν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ίδρυσης και την ουσιαστική λειτουργία της νέας διεθνούς τράπεζας των χωρών BRICS.
Η μετάβαση από τη θέση για πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, στην υλοποίησή της μπορεί να έχει ως πρώτο σταθμό την πολιτικά, πολιτισμικά, γεωπολιτικά κοντινή, Ρωσία. Η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για πώληση ομολόγων του δημοσίου και συλλογή του αναγκαίου ποσού πληρωμής υποχρεώσεων του Μαρτίου, στη συνέχεια του Απριλίου και πάει λέγοντας, δεν μπορεί να είναι ξεκομμένη από τον ευρύτερο στόχο. Αυτόν της εξόδου από το φαύλο κύκλο που έχουν βάλει τη χώρα οι ταγοί του ευρωπαϊκού νεοφιλελευθερισμού με την πειθήνια υπακοή των ελληνικών κυβερνήσεων από το 2010.
 
Στη Μόσχα δεν ζητά κανείς από την Αθήνα να φύγει από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, για να συνεργαστεί μαζί της. Είναι χαρακτηριστική η φράση του προέδρου Αναστασιάδη σε συνέντευξη τύπου στο ΤΑΣΣ: Εκτιμώ βαθιά την πολιτική σοφία του προέδρου Πούτιν, ο οποίος σεβόμενος τη θέση της Κύπρου ως μέλους της Ε.Ε. δεν ζήτησε ανταλλάγματα στη μεταξύ μας διαπραγμάτευση πέρα από αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες. Αποκαλυπτική φράση του Αναστασιάδη, όχι μόνο για το ποιόν του ρώσου ηγέτη όσο και -προφανώς του βγήκε ως μέτρο σύγκρισης- για την "ποιότητα" των διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους εταίρους.
Σαμπόταραν τη συνεργασία το 2010
 
Εν κατακλείδι, οι ρώσοι τώρα, και πάλι ανεπίσημα, ομολογούν ότι και το 2010 είχαν πρόθεση να συνδράμουν.
”Είχαμε κατά βάση συμφωνήσει, λέει κορυφαίο στέλεχος τεράστιου επενδυτικού ημικρατικού ομίλου, να αγοράσουμε δεκάδες τουριστικά ακίνητα, είχαν προγραμματιστεί τα χρήματα που ανέρχονταν στα δύο δις ευρώ, αλλά πριν ολοκληρωθεί το σχέδιο, ο τότε πρωθυπουργός σας, δεν θυμάμαι το ονομά του, ψηλός, αθλητικός με μουστάκι, φαλακρός, μας είπε ότι επενέβησαν κάποιες Επιτροπές από τις Βρυξέλλες και το θέμα κόλλησε! Πάνε τέσσερα χρόνια και ακόμα τίποτα ...”
 
Εδώ και τώρα
 
Ενέργεια, αγροτικά προϊόντα, τουρισμός και επενδύσεις στην ανάπτυξη τομέων που καταστράφηκαν την προηγούμενη 20ετία, είναι ένα αναπτυξιακό πακέτο που μπορεί να μπεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αθήνας και της Μόσχας. Πότε; Για να μην φανεί σχήμα λόγου αν λέγαμε χτες, λέμε κυριολεκτικά αύριο, τώρα, ούτε καν το Μάιο. Τώρα είναι χρόνος για διαπραγμάτευση και στη Μόσχα την περιμένουν.
 
Στις 9 του Μάη όλοι οι λαοί της πρώην Σοβιετικής Ενωσης -με δάκρυα στα μάτια- τιμούν τη μέρα της ΝΙΚΗΣ. Της νίκης κατά του ναζισμού. Και δεν θα μπορέσει κανένα σταχτί κουτάβι όσο κι αν γαυγίζει, να την αμαυρώσει. Και θα είναι –τα 70χρονα την ΝΙΚΗΣ- ύψιστη τιμή για τον Αλέξη Τσίπρα να αγναντεύει από την εξέδρα την παρέλαση στην κόκκινη πλατεία... Ετσι όπως την καθιέρωσαν τα εκατομμύρια των απλών σοβιετικών ανθρώπων που ξεχύθηκαν αυθόρμητα, στην κόκκινη πλατεία τότε, στις 9 Μάη του 1945!
 
Δημήτρης Λιάτσος, ειδικά για τη RBTH
Πηγη:defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου