Σελίδες

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Ποιος ο ρόλος των Τουρκμένων στην κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους.H TOYΡΚΙΚΗ ΑΠΟΨΗ

Image
To ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος που σύμφωνα με την 'Αγκυρα παραβίαζε τον τουρκικό εναέριο χώρο στα τουρκοσυριακά σύνορα το κατέρριψε η Τουρκία . Ενας από τους πιλότους του ρωσικού αεροσκάφους βρίσκεται στα χέρια των τουρκμενικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία.
Ωστόσο το παρασκήνιο στην υπόθεση των Τουρκμένων φαίνεται να εχει περάσει απαρατήρητο τις τελευταίες μέρες.

Η Τουρκία έχει κάνει έκκληση για Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσουν σχετικά με τις επιθέσεις κατά των Τουρκμένων στη γειτονική Συρία, σύμφωνα με πηγές στο γραφέιο του Τουρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου δηλώνοντας οτι η κυβέρνηση "δεν θα διστάσει" να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα στο εδάφος της Συρίας για την προστασία των Τουρκμένων.
Λίγες μέρες μετα απο συνομιλίες με τον Τουρκο πρέσβη σχετικά με τον βομβαρδισμό των χωριών Τουρκμένων, ο Νταβούτογλου δήλώσε ότι το Ισλαμικό Κράτος (ISIL) δεν ήταν ενεργό στην περιοχή που βομβαρδίζει η Ρωσία.

Η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία για τις βομβιστικές επιθέσεις στα χωριά και έχει στείλει επιστολή στη Βρετανία, πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, ζητώντας να αναλάβει τις ευθύνες της, αναφέρουν πηγές από το γραφείο του Νταβούτογλου. Ο Υπουργός Εξωτερικών Feridun Sinirlioglu έχει επίσης συζητήσει το θέμα με τον Αμερικανό ομόλογο του Τζον Κέρι.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις 22 Νοεμβρίου ο Νταβούτογλου δήλωσε οτι ειναι σε συνεχή επαφή τόσο με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατηγό Χουλουσί Ακάρ και με τον Αρχηγό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ), Χακάν Φιντάν, σχετικά με τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στα χωριά κοντά στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας το Σαββατοκύριακο.

"Οι δυνάμεις ασφαλείας μας έχουν εντολή να προβούν σε αντίποινα εναντίον κάθε εξέλιξη που απειλεί την ασφάλεια των συνόρων της Τουρκίας", δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
"Αν υπάρχει επίθεση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια έντονη εισροή των προσφύγων στην Τουρκία, θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα τόσο στο εσωτερικό της Συρίας όσο και της Τουρκίας", πρόσθεσε.

"Θα λάβουμε επίσης τα απαιτούμενα μέτρα διπλωματικά για την προστασία των αδελφών μας τον τόπο όπου βρίσκονται και για την προστασία τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη έναντι οποιασδήποτε απειλή," δήλωσε ο Νταβούτογλου. Επιπλέον στις 5 Οκτωβρίου ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε προειδοποιήσει “Η Τουρκία θα ενεργοποιήσει τους κανόνες εμπλοκής σε περίπτωση παραβίασης του εναέριου χώρου της”.
Οι Τουρκμένιοι

Οι Τουρκομάνοι ή Τουρκμένιοι ειναι εθνοτική μειονότητα που μιλάει την τουρκική γλώσσα, και ζει μαζί με τον αραβικό και τον κουρδικό πληθυσμό.  Είναι τουρκικό φύλο εγκαταστημένο κυρίως στα κράτη της Κεντρικής Ασίας Τουρκμενιστάν, Αφγανιστάν, και στο βορειοανατολικό Ιράν, τη Συρία, το Ιράκ και το Βόρειο Καύκασο (Περιφέρεια της Σταυρούπολης). Μιλούν την τουρκμενική γλώσσα, η οποία είναι καταχωρημένη ως τμήμα του δυτικού ογουζικού κλάδου της οικογένειας των τουρκικών γλωσσών, μαζί με τα Τουρκικά, Αζερμπαϊτζανικά, Κασκάι, Γκαγκαούζ και Σαλάρ.
Αρχικώς, όλες οι φυλές που δεν αποτελούσαν τμήμα της δυναστικής μυθολογικής παράδοσης των τουρκικών φύλων (για παράδειγμα οι Ουιγούροι, οι Καρλούκοι, οι Καλάχοι και ένας αριθμός άλλων φυλών) ονομάζονταν Τουρκομάνοι. Μόνο αργότερα αυτή η ονομασία πήρε τη μορφή συγκεκριμένου εθνωνύμου. Η ετυμολογία του όρου απορρέει από τη λέξη Τουρκ (Türk) συν το σογδιανής προέλευσης πρόσφυμα για την ομοιότητα, -μανοι (-man) ή -μενοι (-men), και σημαίνει μοιάζοντας με Τούρκο ή συν-τούρκος (δηλ. επίσης Τούρκος). Η γλώσσα και εθνικότητα των Τουρκομάνων είχαν επηρεαστεί από τη μετανάστευσή τους στη Δύση. Ο λόγιος Μαχμούτ Κασγκαρί προσφωνεί τους Καρλούκους επίσης ως Τουρκομάνους, αλλά η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε ο όρος Τουρκομάνοι ήταν από τον διάσημο Άραβα γεωγράφο αλ-Μουκαντάσι το δεύτερο μισό του 10ου αιώνα μ.Χ. Ο αλ-Μουκαντάσι έγραψε ότι οι Καρλούκοι και οι Ογούζοι Τούρκοι καλούντο Τουρκομάνοι. Κάποιοι σύγχρονοι λόγιοι πρότειναν ότι το πρόσφυμα -μάνοι λειτουργεί ως επιτακτικό, μεταφράζοντας τη λέξη Τουρκομάνοι ως καθαροί Τούρκοι ή αυτοί που ομοιάζουν πιο πολύ με Τούρκο. Οι μουσουλμάνοι χρονογράφοι όπως ο Ιμπν Καθίρ, αποδίδουν την ετυμολογία της λέξης στο μαζικό εξισλαμισμό 200.000 τουρκογενών οικογενειών το 971 μ.Χ., με αποτέλεσμα να ονομαστούν Τουρκομάνοι από το συνδυασμό των λέξεων Τουρκ και Ιμάν (η πίστη στα αραβικά).

Διαβάστε: Ποιοι ειναι οι Ουιγούροι


Παραδοσιακά οι Τουρκμένιοι είχαν ανήσυχες σχέσεις με τα συριακά Καθεστώτα του Μπασάρ αλ Άσαντ και του πατέρα του Χαφέζ αλ Άσαντ.

Οι Τουρκμένιοι έχουν για δεκαετίες προσπαθήσει να διατηρήσουν τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους στη Συρία, αντιστάθηκαν στην Αραβική πολιτική αφομοίωσης της κυβέρνησης της Δαμασκού, η οποία απο την πλευρά της την έχει θεωρήσει συχνά ως μια πέμπτη φάλαγγα που λειτουργεί υπέρ της Άγκυρας. Διατηρεί στενούς δεσμούς με την Τουρκία, η οποία βλέπει τη μειονότητα ως συμμάχους στην προσπάθεια της να διώξει τους al-Assad από την εξουσία.

Στις 20 Νοεμβρίου η Τουρκία κάλεσε τον πρέσβη της Μόσχας και απηύθυνε έκκληση για τον άμεσο τερματισμό της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στο βόρειο τμήμα της Συρίας κοντά στα σύνορα. Όπως αναφέρουν πηγές στα πλαίσια της ρωσική στρατιωτικής επιχείρησης περιλαμβάνονται και «σφοδροί βομβαρδισμοί» του Τουρκμενιστάν πολιτικό χωριά.

Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές που στηρίζουν τις δυνάμεις Άσαντ έχουν αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στη σύγκρουση και ηταν χτύπημα για ττην Τουρκία να δει τον αλ Άσαντ να απομακρυνθεί από την εξουσία.

Ο διοικητής στην επαρχία Χατάι, που συνορεύει με την περιοχή όπου λαμβάνουν χώρα οι βομβαρδισμοι, ανέφερε ότι περίπου 1.700 Τουρκμένοι κατευθήνθηκαν προς την Τουρκία τις τελευταίες τρείς μέρες, όπως αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.
Ο Κυβερνήτης Ercan Topaca δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι έως και 30.000 κατοίκοι της ορεινής περιοχής θα μπορούσε να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των συγκρούσεων.
Οι Τουρκικές Αρχές Έκτακτης Ανάγκης AFAD δήλωσαν οτι οικογένειες Τουρκμένων που εγκαταλείπουν την περιοχή λόγω των συγκρούσεων είχαν σταλεί στο στρατόπεδο Γιαμαντί πέρα ​​από τα σύνορα της τουρκικής πόλης Γιαγλαντάτζι και σκηνές, κουβέρτες και ρούχα εχουν σταλεί. Η Τουρκία ήδη φιλοξενεί περίπου 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες της Συρίας.

Πηγη - Hurriyet Daily News , Απόδοση/Μετάφραση - OnAlert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου