Σελίδες

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Η Γαλλία άνοιξε τα αρχεία της περιόδου του ναζιστικού καθεστώτος



Η Γαλλία άνοιξε τα αστυνομικά και κυβερνητικά αρχεία της περιόδου του κατοχικού καθεστώτος του Βισύ, το οποίο συνεργάστηκε με τις ναζιστικές δυνάμεις στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του βρετανικού δημοσιογραφικού οργανισμού, BBC, περισσότερα από 200 χιλιάδες έγγραφα τα οποία ήταν χαρακτηρισμένα ως απόρρητα δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Τα έγγραφα χρονολογούνται από το 1940 έως το 1944 του περασμένου αιώνα, όταν πρόεδρος της Γαλλίας ήταν ο Φιλίπ Πεταίν.
Το BBC αναφέρει ότι το καθεστώς Βισύ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου βοήθησε τη ναζιστική Γερμανία να απελάσει 76.000 Εβραίους από τη Γαλλία μεταξύ των οποίων υπήρχαν πολλά παιδιά.
Ανοίχτηκαν, επίσης, και τα αρχεία  της περιόδου της προσωρινής κυβέρνησης που προέρχονται από τα υπουργεία Εσωτερικών, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης.
Ορισμένα έγγραφα σχετίζονται με τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου που έφερε στην κυβέρνηση η γαλλική ‘Libetation’, μετά την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας.
Ο ιστορικός Ζιλ Μορέν δήλωσε στη γαλλική τηλεόραση TF1 ότι τα αρχεία θα ‘ρίξουν φως’ και για τη σύλληψη του Jean Moulin, ηγέτη της γαλλικής Αντίστασης που πέθανε από βασανιστήρια μετά τη σύλληψή του από τους Ναζί το 1943.
Ο Μορέν δήλωσε ότι τα αρχεία της αστυνομίας και οι σημειώσεις που τα συμπληρώνουν περιέχουν μαρτυρικές καταθέσεις τις οποίες μπορούν να επικαλεσθούν οι ερευνητές.
Θα δοθεί επίσης φως «στο σύνολο των παιδιών που εκδιώχθηκαν ή θανατώθηκαν», που αποτελεί ένα νόμιμο αίτημα των πολιτών, πρόσθεσε.
Μέχρι σήμερα η πρόσβαση σε ορισμένα από τα αρχεία γινόταν κατόπιν ειδικής αδείας μόνο σε ερευνητές ή αναγνωρισμένους δημοσιογράφους.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου